ČESNEKOVÉ VRTULE

Pečivo oblíbeného tvaru můžete péct nejen s ořechovou nebo skořicovou náplní, vrtule vulgo šneky můžete zkusit i ve slané, kořeněné podobě. Jsou výtečné jen tak nebo třeba k polévce nebo salátu. Jsou vítaným zpestřením slavnostního stolu, třeba i toho silvestrovského.
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g polohrubé bílé mouky, lžičku soli a lžičku sušeného česnekového prášku. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 20 g čerstvých kvasnic, zasypeme je lžičkou cukru a s částí 150 ml teplé vody rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme a necháme 15 minut v teple vzejít kvásek. Přidáme 60 ml olivového oleje a zbytek vody. Dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto a necháme zakryté utěrkou v teple 40 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň: Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, přidáme lžičku soli, půl lžičky cukru, lžičku ostré hořčice a dvě lžičky vinného octa. Ponoříme tyčový mixér až na dno nádobky a zapneme jej. Malým pramínkem lijeme během mixování 100 ml olivového oleje. Do vzniklého krému vmícháme pět utřených stroužků česneku, čerstvě mletý pepř, chilli a oregano. Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozválíme na placku. Potřeme česnekovým krémem, smotáme, nakrájíme na 16 stejných dílků, ozdobíme je dýňovými semínky, naskládáme je do vymaštěné koláčové formy (průměr 20 cm) a necháme ještě 15 minut dokynout. Pečeme asi půl hodiny při 200 stupních.


1 komentář: