PIROHY STARÉ MABEL

Když čtu román, ve kterém se jí (jí se skoro v každém), mám často chuť to jídlo uvařit. V románech samozřejmě nebývají recepty, ale o to je to dobrodružnější. Pokud jsou zmíněny alespoň některé ingredience, jdu do toho!
Pro pirohy staré Mabel byla inspirací knížka Američtí bohové, kde vystupují pirohy pochopitelně s masem.
Nejprve těsto: V míse promícháme 250 g hladké bílé mouky, 250 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, sušenou petrželku, 2 lžíce lněného semínka, půl sáčku (5 g) instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje a 270 ml teplé vody. Zpracujeme těsto, které necháme v teple hodinu kynout.
Mezitím připravíme náplň: Uvaříme 400 g brambor ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Dvě mrkve nastrouháme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět velkou nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a 200 g rozdrobeného tempehu. Okořeníme chilli a pepřem a opékáme 15 minut za občasného promíchání. Nakonec osolíme, vmícháme brambory, lžíci hrubozrnné hořčice, tři lžíce rostlinné smetany a prohřejeme. Máme náplň do pirohů.
Vykynuté těsto rozválíme na placku, nakrájíme na 8 stejných trojúhelníků nebo čtverců, plníme náplní, přehneme, dobře přimáčkneme, narovnáme na plech s pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Necháme 15 minut dokynout a pečeme při 220 stupních 15 minut. Po vytažení z trouby ihned potřeme teplou vodou, aby zůstaly měkké. Podáváme s kvašenou zeleninou. A řeknu vám, jsou božské přesně jak se psalo v té knížce.




1 komentář: