ŠNEKY S BATÁTEM

Klasika trošku jinak, vyzkoušejte!
Jeden větší batát (400 g) uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme.
V míse promícháme 300 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 80 g celozrnné žitné mouky, špetku hnědého cukru, špetku soli, sáček (10 g) instantního droždí, lžičku čerstvé strouhané citrónové kůry, nastrouhaný batát, 50 g rozehřátého rostlinného másla a 200 ml vlažné vody. Dobře zpracujeme na pružné těsto a necháme v teple v zakryté míse hodinu kynout.
Umeleme 100 g mandlí a 50 g vlašských ořechů, promícháme se 4 lžícemi hnědého cukru a lžičkou skořice.
Vykynuté těsto prohněteme na vále a rozválíme na placku, kterou pokapeme dvěma lžícemi ořechového oleje, potřeme 3 lžícemi neslazené dětské ovocné přesnídávky (měla jsem domácí jablečno/švestkovou), posypeme ořechovou směsí a stočíme do rolády. Nakrájíme na zhruba pěticentimetrové špalíčky a narovnáme do vymaštěné dortové formy. (Já použila 20cm formu, ale skoro se mi tam šneky nevešly, tak použijte větší). Necháme ještě dvacet minut kynout ve formě a pak pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.



1 komentář:

  1. zkuste postrouhany batat nebo i podusenou dyni rozmackanou na kasi pridat radsi do orechove naplne, ja to tak delam, dyne uplne prevezme chut orechu ale napln je bohatsi a vlacnejsi a je to moc dobre.

    OdpovědětVymazat