ČERVENÁ ČOČKA SE "SVÍČKOVOU" OMÁČKOU

Nedávno jsem vařila klasickou omáčku ke svíčkové i s houskovým knedlíkem (místo svíčkové jsme tedy měli seitan). Napadlo mě, že bych mohla zkusit zkombinovat ji s červenou čočkou. Výsledek byl poměrně chutný, ale s bramborovými plackami je omáčka lepší, ovšem jídlo už pak není bezlepkové, to je jasná věc.
Večer předem namočíme 200 g loupané červené čočky do teplé vody se lžící jablečného octa, druhý den ji propláchneme a v 350 ml čisté slané vody ji vyříme 10 minut. Zbytek vody scedíme.
Do zapékací misky nakrájíme na velké kusy očištěnou kořenovou zeleninu: 200 g mrkve, 100 g kořenové petržele a 100 g celeru. V hmoždíři utlučeme 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 3 hřebíčky a spolu se špetkou skořice, špetkou tmavého cukru, solí a dvěma lžícemi oleje je promícháme se zeleninou. Přidáme na kolečka nakrájený citrón bez slupky a jadérek, 200 g na kousky nakrájeného lahůdkového tofu, maličko podlijeme a přikryté pečeme hodinu při 200 stupních. Vyjmeme tofu, to budeme podávat k tomu, a citrón, ten vyhodíme. Upečenou měkkou zeleninu rozmixujeme dohladka s 300 ml rostlinného mléka (sojového či ovesného). Dosolíme, okořeníme pepřem, případně dosladíme či dokyselíme. Necháme projít varem.



Žádné komentáře:

Okomentovat