MÁJOVÉ BAGETKY

V květnové zahradě už najdeme velké množství voňavých bylinek. Přidáváme je všude tam, kde je to vhodné.

V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, 400 g hladké bílé mouky, lžičku soli, 1 uvařenou, oloupanou a nastrouhanou bramboru a misku nasekaných bylinek (popenec, tymián, libeček). V jiné nádobě rozmícháme dohladka kostku droždí (42 g) v 350 ml teplé vody, přidáme 50 ml olivového oleje a nalijeme k mouce. Promícháme, vyklopíme na vál a důkladně zpracujeme pružné těsto, které vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 8 stejných dílů a z každého ručně vytvarujeme placku velikosti dlaně. Malíkovou hranou uděláme žlábek, přehneme, znovu uděláme podélný žlábek, přehneme a zakroutíme, jako bychom ždímali prádlo. Vznikne tvar malé bagetky. Každou z nich na několika místech nastřihneme nůžkami, potřeme teplou vodou, posypeme ovesnými vločkami a necháme 15 minut na plechu vyloženém pečicím papírem dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat