SMAŽENÉ VAJEČNÉ NOKY S PEČENOU RAJČATOVOU OMÁČKOU

Možná se vám to moc nezdá, ale je to prostě strašně dobrý!!
Večer předem namočíme do teplé vody se špetkou soli 100 g slunečnicových semínek. Druhý den dobře propláchneme v cedníku, zalijeme 250 ml čisté studené vody a rozmixujeme dohladka. Přecedíme přes plátýnko, drť můžeme použít třeba do pečení (já ji dala slepicím, ať se pomějí) a slunečnicovou „smetanu“, kterou dostaneme, důkladně ušleháme se 6 celými vejci, polovinou kostky (21 g) droždí, špetkou soli a 400 g celozrnné špaldové mouky. Necháme zakryté hodinu kynout v teple a mezitím připravíme omáčku: nakrájíme 800 g rajčat (já jsem použila drobná zmražená divoká rajčata a ta se nekrájí), vložíme je do pekáčku, pokapeme 3 lžícemi olivového oleje, osolíme, ochutíme chilli, bazalkou a třemi stroužky česneku. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a odkryté pečeme hodinu. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a uchováme v teple.
V rendlíku rozehřejeme 1 cm oleje na smažení (používám speciální panenský slunečnicový) a lžící do něj vkládáme vykynuté těsto. Smažíme minutu z každé strany a necháme okapat na ubrousku. Podáváme s omáčkou a salátem.



Žádné komentáře:

Okomentovat