Tenhle koláč jsem dříve dělávala s tvarohem, podmáslím a vejci. Moc nám chutnal a tak jsem se ho pokusila udělat bez živočišných produktů. To mě baví!
V míse promícháme 140 g celozrnné špaldové mouky, 180 g polohrubé bílé mouky, 60 g třtinového cukru, špetku soli a dvě lžíce kypřicího prášku do pečiva z vinného kamene.
25 g lněného semínka umeleme a rozmícháme ve 100ml vody. Necháme 15 minut nabobtnat. Rozšleháme 240 ml kokosového mléka, dvě lžíce citrónové šťávy, 50 ml panenského slunečnicového oleje a nabobtnalé lněné semínko. Tekutou směs vmícháme do mouky a těsto navrstvíme do vymaštěné a kokosem vysypané rozevírací dortové formy (asi 23 cm).
400 g přírodního tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do mixéru, přidáme 300 g kešu smetany (zbyla mi z výroby koprové omáčky, ale poslouží stejně i 180 ml jakékoliv rostlinné smetany – kešu smetana je spíš hustý krém, proto tekutější smetany dáme určitě méně), šťávu z půlky citrónu, 70 g třtinového cukru a půl lžičky mleté vanilky. Společně rozmixujeme na hladký krém, chutí i konzistencí připomínající tvaroh. Nakonec vmícháme 70 g hrozinek a krém rozetřeme na těsto ve formě.
4 velká jablka (asi 900 g) oloupeme, nastrouháme na nudličky, promícháme se šťávou z půlky citrónu, 30 g třtinového cukru a lžičkou mleté skořice. Jablky poklademe krém ve formě, uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi hodinu. Krájíme vychladlé.
Musím se neskromně pochválit – povedl se :)
více ZDE
Dobry den, vim, ze to sem nepatri, presto bych Vas rada poprosila o radu. Potrebovala bych alternativu k tvarohovo jablecne zemlovce pro syna, co nemuze mleko a vejce. Nejsem ve sladkych jidlech zbehla, doma nevarime, ale budou ji mit ve skolce a on chce to co deti :) Na netu jsem nasla nekolik receptu, rohliky namacet v rostlinnem mlece (asi ovesnem?), na to jablka, skorici, cukr a misto tvarohu jen rozdrobit prirodni tofu nebo treba udelat krem jako v tomto receptu? A nahoru misto masla nic? Omlouvam se a pokud prilis obtezuji, ignorujte prosim muj dotaz... Budu ale moc vdecna za jakoukoliv radu...
OdpovědětVymazatDobrý den, ano, přesně tak jak píšete, pečivo do rostlinného mléka, třeba mandlového nebo i ovesného, a místo tvarohu ten krém jako je v koláči (tofu, rostlinná smetana, cukr, citrón). Místo másla můžete použít rostlinný tuk, třeba Alsan. Hezký den, Eva
VymazatMoc a moc dekuji! :)
VymazatNemáte zač :)
VymazatHm, díky za zprávu, aspoň se slepice poměly :)
OdpovědětVymazatVelka vdacnost za recept,vydaril sa a patri k najoblubenejsim,mnamka!:)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda :)
VymazatKoláč je opravdu výtečný, bubu dělat častěji. Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazatI mě se koláč povedl a všem chutnal 🙂 Děkuji za recept
OdpovědětVymazatDěkuji moc za recept, koláč je výborný, určitě ho budu péct opakovaně.
OdpovědětVymazat