DÝŇOVÝ DORTÍK S TOFU

Upečeme 250 g dýně hokaido i se slupkou. Vložíme ji do mixéru, přidáme 200 g datlové pasty (nebo vypeckovaných datlí), 4 lžíce kakaa, 100 ml rostlinného mléka, 350 g hedvábného tofu a šťávu z ½ citrónu. Rozmixujeme dohladka na hustý krém.
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 40 g rozehřátého kokosového oleje a 1 lžíci agávového sirupu. Vzniklou drobenku prsty vtlačíme do vymaštěné dortové formy (20 cm) a rozetřeme dýňový krém. Pečeme při 180 stupních 40 minut. Před podáváním vychladíme.


DUŠENÉ BRAMBORY S PÓRKEM

Výtečné, jednoduché jídlo, doporučuji.
Pro 3 osoby:
Nakrájíme na kolečka 8 brambor a 1 pórek, promícháme se solí, kmínem a 2 lžícemi olivového oleje. Navrstvíme do pekáčku, maličko podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme 20 – 25 minut. Rozkvedláme 250 ml rýžové smetany se lžičkou mleté papriky a špetkou soli, nalijeme k bramborám a krátce povaříme.


DEODORANT SE ZELENÝM JÍLEM

Další z příjemných variant přírodního deodorantu.
Ve vodní lázni rozehřejeme 20 g kakaového másla a vmícháme 70 ml bylinného oleje vlastní výroby (či jiného kosmetického oleje, já jsem použila mátový s rozmarýnem), 30 g zeleného jílu, 15 g bramborového škrobu a 10 kapek tea tree oleje (lze použít i jiný esenciální olej podle vlastní volby). Za občasného promíchání necháme ztuhnout v kelímku. Roztíráme malé množství (asi jako kuličku pepře) do čistě umytého podpaží.


ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM A DATLEMI

Výborný tradiční koláč z kynutého těsta s trochu netradičním složením a zcela bez cukru, vyzkoušejte!
V misce promícháme 150 g pohankové mouky, 150 g ovesné mouky, 2 umleté datle bez pecky, 5 g (1/2 sáčku) instantního droždí, 3 lžíce rýžového oleje a 150 ml vlažné vody. Vařečkou dobře zpracujeme soudržné těsto a necháme v zakryté misce půl hodiny kynout. Mezitím si připravíme makovou náplň, a to zcela jednoduše tak, že do mixéru vložíme 200 g umletého máku, 200 g datlí bez pecky a 300 ml libovolného rostlinného mléka (já použila ovesné) a rozmixujeme na hustou makovou pastu.
Vykynuté těsto navlhčenými prsty roztlačíme do menšího vymaštěného pekáčku (cca 30/25 cm), na ně rozetřeme makovou náplň a poklademe rozpůlenými švestkami (v zimě mraženými). Pečeme při 180 stupních asi 45 minut.



BANDORAČKA S KROUPAMA A VOPICHEM

Kérkonošská poliuka 
Večer předem namočíme 100 g ječných krup do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůli aktivaci fytázy). Druhý den na dvě hodiny namočíme 20 g sušených hříbků. Namočené kroupy propláchneme v cedníku, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 l čisté vody, osolíme a dáme vařit. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, přidáme lžičku kmínu, svazek pokrájeného vopichu (libečku), vymačkané houby a deset minut opékáme. Posypeme 3 lžícemi hladké mouky a zapražíme. Vsypeme do hrnce ke kroupám, přidáme 3 brambory nakrájené na malé kostky a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Dosolíme, vmícháme stroužek utřeného česneku a odstavíme.


POHŘBENÝ OBR

Moc jsem se na knížku Kazua Ishigura těšila, recenze a anotace mě zlákaly. Když jsem dočítala poslední stránky a pořád nic, došlo mi, že jsem se nechala nachytat. Alegorický, pomalu plynoucí a unylý příběh z artušovské Británie psaný Japoncem, to nemohlo dobře dopadnout. Tématem knihy je prolínání osobních osudů s osudy národů, kolektivní vina a ztráta paměti. Rytíři bojují i mluví jako samurajové a motiv sebeobětování a podivného sebetrýznění je také spíše japonský než keltský. Za mě zklamání, knížka o ničem tvářící se jako velké mudrování. Musím ale pochválit obálku a grafickou úpravu, to se povedlo moc hezky.


TĚSTOVINY SE ŽAMPIONY A PAPRIKOU

300 g žampionů a 2 žluté papriky nakrájíme, vložíme do pekáčku, osolíme, okořeníme rozmarýnem, tymiánem a oreganem, pokapeme 2 lžícemi oleje a pečeme v troubě při 200 stupních asi 40 minut dozlatova, občas promícháme. Přidáme 100 g pokrájených sušených rajčat v oleji a 100 ml rýžové smetany. Vrátíme na 5 minut do trouby. Podáváme se semolinovými těstovinami a salátem.
Když použijete bezlepkové těstoviny, bude celý pokrm bez lepku.


MRKVOVÝ SALÁT S BROKOLICÍ A KMÍNEM

Hlávku brokolice rozebereme na růžičky, osolíme a vaříme 5 minut v páře. Dvě větší mrkve nastrouháme na nudličky a promícháme s brokolicí. Přidáme dvě šalotky nakrájené na kolečka, 100 g černých oliv a listový salát (používám koupenou směs, kde je i polníček a rukola). Spojíme zálivkou připravenou z půl lžičky tlučeného kmínu, čtvrt lžičky tlučeného pepře, soli, jednoho utřeného stroužku česneku, lžičky agávového sirupu, 3 lžic panenského olivového oleje a šťávy z jednoho menšího citrónu.


ŠALVĚJOVÁ ZUBNÍ PASTA

Výborná, hojivá, přírodní a domácí!
Šalvěj má silné antibakteriální působení, zelený jíl má absorpční, detoxikační i čistící účinky a heřmánek uklidňuje a hojí.
Nejprve vypláchneme čistou skleničku, lžíci i kelímek na hotovou pastu vroucí vodou nebo alkoholem.
Do skleničky dáme 50 g zeleného jílu, 10 g xylitolu, 10 g jedlé sody, 10 kapek heřmánkového extraktu a 20 g šalvějové tinktury, samozřejmě nejlépe doma vyrobené. Dobře promícháme lžící a naplníme do kelímku.


POLENTOVÝ KOLÁČ S ČERVENOU ŘEPOU

Výborný slaný, bezlepkový koláč.
Uvaříme 3 brambory ve slupce a po vychladnutí je oloupeme.
300 g kukuřičné polenty zalijeme v hrnci se silným dnem 1 l vody, ochutíme bylinkovou solí a vaříme za stálého míchání na hustou kaši, odstavíme, vmícháme lžíci olivového oleje a ihned rozetřeme na velký, olivovým olejem vymaštěný plech. Mokrými prsty pěkně roztlačíme do všech krajů a rohů a prozatím necháme stát.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout dvě velké, na půlkolečka nakrájené šalotky. Přidáme půl kila na tenké špalíčky nakrájené červené řepy, podlijeme troškou vody, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Vmícháme 200 g kysaného zelí a ochutíme lžící balzamikového octa. Rozprostřeme na připravenou polentu, poklademe vařenými bramborami nakrájenými na plátky a 200 g uzeného tofu nakrájeného na špalíčky. Posypeme bylinkovou solí a rovnoměrně zalijeme 150 ml rýžové smetany. Pečeme při 200 stupních asi 40 minut.



ČÍNA S HOUBAMI SHIITAKE

Výtečné a odleželé do druhého dne ještě lepší 
Večer předem namočíme 15 kusů sušených hub shiitake, druhý den je vymačkáme a nakrájíme na plátky. Na tenké nudličky nakrájíme také jednu červenou papriku, 1 pórek a 150 g mrkve. Na kostičky nakrájíme 250 g bílého zelí.
Do rozehřáté pánve WOK nalijeme 3 lžíce sezamového oleje a když je horký, vsypeme zeleninu, houby a 100 g nesolených arašídů. Za stálého míchání opékáme asi 8 - 10 minut, podle toho, jak moc chceme mít zeleninu křupavou. Ochutíme 3 – 4 lžícemi tamari, už nevaříme. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží.


MERUŇKOVÁ METYNKA S KOKOSEM

Jako k jablkám patří vlašáky, ke švestkám mák, ke hruškám lískáče,k třešním mandle, tak k meruňkám patří kokos. Famózní koláč, věřte mi. 
Z 200 g polohrubé mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, špetky soli, ½ sáčku instantního droždí (5 g), lžíce kokosového cukru, 4 lžic rozehřátého rostlinného másla a 170 ml teplé vody dobře zpracujeme hladké pružné těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple.
Do mixéru vložíme 200 g strouhaného kokosu, 1 sáček vanilkového pudingového prášku, 500 ml ovesného (nebo jiného rostlinného) mléka a 4 lžíce agávového sirupu (nebo jiného sladidla). Rozmixujeme na hustou kaši.
Vykynuté těsto prohněteme a rozválíme na velký vymaštěný plech, potřeme kokosovým krémem, poklademe meruňkami (mimo sezónu mraženými) a posypeme drobenkou připravenou z 50 g rostlinného másla, 50 g celozrnné špaldové mouky a 50 g kokosového cukru. Pečeme při 180 stupních 45 minut.



SALÁT SE SOJOVÝMI BOBY

Promícháme 200 g vařených sojových bobů (vždy si jich uvařím najednou celý sáček a co nespotřebuji, uchovám v mrazáku), dvě vařené kukuřice (nebo plechovku kukuřice vakuované), 3 velká nakrájená pevná rajčata, 100 g nasucho pražených vlašských ořechů, 1 nastrouhanou mrkev, 1 naťovou cibulku a hlávku salátu (použila jsem hotovou salátovou směs z Tesca). Spojíme zálivkou připravenou ze 3 lžic dýňového oleje, soli, pepře, 1 utřeného stroužku česneku, 2 lžic vinného octa a 1 lžičky agávového sirupu.


SVATOJANSKÝ LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 47. TÝDEN ROKU 2018


RAJČATOVÁ OMÁČKA SE ŽAMPIONY A PETRŽELOVÝMI KNEDLÍČKY

Sklidili jsme poslední letošní pečárky z trávníku na dvoře a já mohla uvařit tuhle báječnou omáčku.
Na dvou lžících olivového oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme 250 g pokrájených žampionů a dusíme, dokud se neodpaří voda. Přidáme kilo oloupaných a nakrájených rajčat, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a dusíme 25 minut. V 250 ml rýžové smetany rozkvedláme 3 lžíce hladké mouky a vlijeme do omáčky. Vaříme zvolna pět minut do zhoustnutí.
A jak na knedlíčky? Na vále zpracujeme kilo vařených oloupaných a prolisovaných brambor, 400 g vařené nastrouhané kořenové petržele, vrchovatou lžíci Hrašky rozmíchané v 50 ml vody (nahrazuje 1 vajíčko), lžičku soli a 300 g polohrubé mouky. Podle potřeby podsypáváme. Vyválíme hada a toho nakrájíme na špalíčky, které zavařujeme do osolené vroucí vody a vaříme 5 minut od vyplavání na hladinu. Vaříme nadvakrát, je jich asi 60.



NÁVŠTĚVA NA FARMĚ NADĚJE

S mou kmotřenkou Grace na Farmě Naděje



S Růženkou



S oslíkem Karlem, který bude patrně přejmenován 



Oslík je nováček a protože neměl příliš společenský život, snaží se spřátelit se všemi zvířaty na farmě. Kráva Jitka brání ostatní zvířata, která se zájmem přihlížejí přetlačování :)



Povídám ti, ty osle, nech už ty kozy být!



Maruška stele Růžence pelíšek 



Oslík žere šálu



Můj milý muž s krávou Jitkou



Tak co, Jitko, oslík už dal pokoj?



Siesta



Roztomilejší scénku jsem už dlouho neviděla, kdybyste slyšeli, jak Růženka spokojeně pochrupuje :)



Něco mě tu svědí! 



Na farmě se stále pracuje, pořád je tu spousta dobrovolníků, kteří mají zvířata opravdu rádi - a ona je Přijeďte pomoct nebo se jen podívat!


POMAZÁNKA Z FAZOLÍ ADZUKI

250 g fazolí adzuki namočíme přes noc do vody a druhý den uvaříme v čisté vodě zcela doměkka. Scedíme a necháme okapat. Nasucho opražíme 100 g vlašských ořechů a umeleme je. Do mixéru vložíme fazole, ořechy, pokrájenou cibuli osmahnutou na oleji, sůl, pepř, 100 g oliv kalamata bez pecek, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, hrst petrželky, 1 lžíci olivového oleje, 1 – 2 lžičky jablečného octa a asi 100 ml vody (raději přiléváme postupně). Rozmixujeme dohladka.


POHÁDKY A LEGENDY Z WALESU

Půvabné welšské pohádky převyprávěné Věrou Borskou a doplněné nádhernými, působivými ilustracemi Vojtěcha Jiráska jsou proložené lidovými říkadly, popěvky a písničkami. Pohádky jsou určené primárně pro děti, ale na své si přijde i dospělec, který má rád svět skřítků, čarodějnic, vil a rytířů. Kromě moc pěkného obsahu je knížka krásně udělaná od vazby, přes ilustrace, design až po sazbu. Já si dost rozmyslím, jestli ji vůbec dám vnučce pod stromeček, jak jsem původně zamýšlela :D


SVATOJANSKÝ LUNÁRNÍ KALENDÁŘ

Dostaly jsme krásnou recenzi na svou společnou knihu


KVÁSKOVÁ PIZZA S BROKOLICÍ

Skvělá!
Večer předem promícháme v míse 300 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce nori vloček, 2 lžíce černého sezamu, sůl a 1 polévkovou lžíci žitného kvásku rozkvedlaného ve 250 ml teplé vody. Těsto v míse zakryjeme pokličkou a necháme 12 – 16 hodin v teple kynout. Vykynuté těsto v míse několikrát přeložíme vařečkou a rozdělíme na dva stejné díly. Každý přemístíme na vymaštěný plech a rozválíme na placku.
V 200 ml kešu smetany rozmícháme bylinkovou sůl a utřený stroužek česneku a polovinou této směsi potřeme obě placky. Poklademe růžičkami brokolice, kterou jsme pár minut předvařili, drobnými nebo nakrájenými rajčaty, na kostičky nakrájeným bylinkovým tofu, strouhaným rostlinným sýrem a zalijeme druhou polovinou smetany. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.



LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 46. TÝDEN ROKU 2018


OREO SUŠENKY

Recept jsem našla v knize Sladko a fit. Krém se poměrně těžko roztírá, je tuhý, musela jsem ho spíš tvarovat prsty. Chuťově je to dobré 
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 60 g kokosového cukru, 35 g kakaa a ½ lžičky kypřicího prášku. 
Rozehřejeme 50 g kokosového oleje a promícháme ho se 100 ml sojového mléka. Nalijeme do mísy a zpracujeme těsto, které necháme v chladničce hodinu odpočívat.
Mezitím si připravíme krém: v mixéru mixujeme polévkovou lžíci tuhého kokosového oleje, 100 g mletého kokosu a 2 lžíce agávového sirupu asi 5 minut, dokud nevznikne jakž takž roztíratelný krém.
Těsto rozválíme a vykrájíme 30 koleček o prům. asi 5 cm, která pečeme 10 minut při 160 stupních. Vychladlé potíráme krémem a spojujeme vždy dvě k sobě. Necháme ztuhnout v chladu.



CHLEBOVÉ KVÁSKOVÉ ROHLÍKY

I z kvásku můžeme péct rohlíky, to je jasná věc!
Večer promícháme v míse 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, lžičku soli, lžičku tmavého cukru, po hrsti různých semínek podle chuti (sezam, len, slunečnice), lžičku kurkumy, lžičku tlučeného koriandru, lžíci moringy (lze vynechat), 2 lžíce drcených sušených rajčat a 4 lžíce olivového oleje. V hrnku rozmícháme 2 lžíce žitného kvásku v půl litru teplé vody a vmícháme do mísy k moučné směsi. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme v teple do druhého dne kynout.
Vykynuté těsto promícháme v míse a necháme ještě 15 minut dýchat. Vyklopíme na dobře pomoučený vál, prohněteme a zapracujeme tolik mouky, aby se nám těsto dobře rozvalovalo. Rozdělíme na dvě poloviny, z každé z nich vyválíme kolo a nakrájíme ho na 8 stejných dílů, ze kterých smotáme rohlíky. Narovnáme na plech, potřeme teplou vodou, posypeme semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut.


HOUBOVÝ GULÁŠ

Zahrada nám dala další dárek – hromadu žampionů! Přikoupila jsem hlívu a uvařila skvělý houbový guláš pro 6 jedlíků.

V hluboké pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a 15 minut na něm opékáme čtyři velké, nahrubo nakrájené cibule. Přidáme nakrájené houby - 300 g žampionů a 500 g hlívy, osolíme, kořeníme lžící kmínu, lžičkou červeného pepře, lžící uzené papriky a dusíme 30 minut, dokud se skoro všechna tekutina neodpaří. Ve 400 ml vody rozkvedláme 6 lžic hladké mouky (můžeme zahustit i moukou kukuřičnou, strouhanou bramborou nebo tvrdým chlebem) a 2 lžíce rajského protlaku. Vlijeme k houbám, promícháme a 5 minut vaříme. Ochutíme lžičkou kvasnicového výtažku VITAM-R (pokud nemáme, tak lžící lahůdkového droždí) a necháme projít varem. Podáváme s kolínky nebo s chlebem.


VLAŠSKÁ OMÁČKA

Skvělá omáčka k těstovinám. Když dáte méně vody, máte pomazánku 
Nasucho opražíme 100 g vlašských ořechů, umeleme je a vložíme do mixéru. Přidáme 80 g sušených rajčat naložených v oleji, jednu nakrájenou šalotku, půl lžičky drceného fenyklu, půl lžičky majoránky, sůl, pepř, lžičku balzamikového octa, lžičku francouzské hořčice a 300 ml vody. Mixujeme dohladka.


OŘECHOVÁ BÁBOVKA

Mňam! 
V míse promícháme 200 g pohankové mouky, 270 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžíci kypřicího prášku, nastrouhanou kůru z 1 bio citrónu a 180 g mletých vlašských ořechů. Rozmixujeme 500 ml vody nebo libovolného rostlinného mléka společně se 150 g vypeckovaných datlí a šťávou z půlky citrónu. Vlijeme k mouce a rychle, ale důkladně promícháme, při delším míchání nebo dokonce v robotu by se nám z těsta vytvořilo lepidlo 
Nalijeme do vymaštěné a vysypané bábovkové formy a pečeme při 180 stupních 50 – 60 minut, stav upečení kontrolujeme špejlí.
Vyklopíme a zdobíme čokoládovou polevou: 40 g hořké bezmléčné čokolády rozehřejeme ve vodní lázni spolu se 2 lžícemi kokosového oleje, odstavíme a vešleháme 4 lžíce datlového sirupu.



ČISTICÍ TABLETY DO WC

Některé věci kupovat opravdu nemusíme.
Ve vysoké úzké nádobě elektrickou metlou dobře promícháme 300 g jedlé sody a 3 lžičky vody. Přidáme něco voňavého, pár kapek oblíbeného éterického oleje, já jsem dala hřebíčkový olej. Krátce promícháme a vsypeme 100 g kyseliny citrónové a přesně 20 vteřin ještě metlou šleháme. Ihned plníme do formiček, lehce stlačíme a necháme dobře usušit. Jednu tabletu hodíme do záchoda a necháme vyšumět, můžeme nechat i přes noc působit. Pak umyjeme klasicky záchodovou štětkou.




ZAPEČENÁ ŠPALDA SE ŠPENÁTEM

Překvapivě lahodný pokrm, určitě se nebojte ho vyzkoušet!
300 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (to kvůli aktivaci fytázy). Druhý den dobře propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka, trvá to asi půl hodiny. Špaldu scedíme a osolíme.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme olivovým olejem a špaldu do ní narovnáme. 
l kila špenátu spaříme, nakrájíme a deset minut dusíme na lžíci oleje spolu se dvěma lžičkami pasty Sambal Oelek a třemi utřenými stroužky česneku. Vmícháme 200 ml kešu smetany (či jiné rostlinné smetany) a 100 g nastrouhaného rostlinného sýru. Navrstvíme na špaldu a pěkně přitlačíme. 4 velká rajčata nakrájíme na kolečka a narovnáme na špenát. Povrch posypeme 100 g strouhaného rostlinného sýru a pečeme při 220 stupních 20 minut.


RÁNO

Šla jsem ráno pustit slepičky, jako každý den. Jedna z nich má artritidu, však je jí už skoro sedm let, tak jí mažu pařátky konopnou mastí. Dnes se mi zdálo, že je jí lépe.

Slunce zrovna vycházelo mezi opadanými větvemi, tak jsem se musela vrátit domů pro foťák. Bylo to tak krásné, poklidné, barevné a podzimně voňavé! Naše kočka Cuketa mi dělala asistentku.


JABLEČNO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Báječný podzimní koláč, který vám rozsvítí lecjaký pošmourný den. Můj milovaný Jirka měl za úkol udělat pěknou barevnou podzimní fotku mě a koláče v zahradě. Z asi 10 fotek byla tato jediná ostrá, ale alespoň vidíte, že mě můj muž dokáže rozesmát ještě po 30 letech společného života 
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme půl kostky čerstvých kvasnic, zasypeme lžící rapadury (nebo cukru) a s 50 ml vlažné vody rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme a necháme 15 minut v teple. Jakmile kvásek vzejde, přidáme 50 g rozehřátého rostlinného másla, 1 uvařenou a najemno nastrouhanou bramboru a 100 ml vlažné vody. Dobře zpracujeme pružné hladké těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout v teple.
Mezitím nastrouháme na nudličky půl kila hrušek a půl kila jablek (čistá váha), promícháme se 100 g hrozinek předem namočených v rumu (i s rumem), 100 g nalámaných vlašských ořechů a 100 g mletých vypeckovaných datlí.
Vykynuté těsto roztlačíme navlhčenými prsty na velký vymaštěný plech a poklademe ovocnou směsí. Přimáčkneme a posypeme drobenkou připravenou ze 40 g rostlinného másla, 50 g mletých datlí, 50 g celozrnné špaldové mouky a 3 lžic bio kukuřičných lupínků. Pečeme při 180 stupních 45 minut.