Umeleme 100 g vyloupaných pražených, solených pistácií a vložíme je do mixéru spolu se 100 g předem namočených sušených rajčat (bez vody), stroužkem česneku a 100 ml panenského olivového oleje. Rozmixujeme na pastu.
Skvělým souputníkem téhle luxusní pomazánky je rukola. Pokud byste chtěli pomazánku sníst jako pesto se špagetami, doporučuji přidat olej nebo ji naředit rostlinou smetanou nebo vodou ze špaget.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
FAZOLKY
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, zasypeme lžící mleté papriky, zamícháme a přidáme 500 g pokrájených zelených fazolek a dvě větší rajčata, oloupaná a nakrájená. Osolíme a dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Ochutíme utřeným stroužkem česneku a citrónovou šťávou a zjemníme 100 ml ovesné smetany. Prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží a bohatě sypeme petrželkou.
MANGOVÁ ZMRZLINA
Mango je jedno z mých nejoblíbenějších ovocí. Škoda, že u nás neroste a že se málokdy poštěstí koupit zralé a dobré. Narazila jsem na plechovku mangového protlaku a je to mana nebeská!
850 g mangového protlaku rozmixujeme se dvěma zralými banány a 400 g tuhého kokosového mléka. Dáme zmrznout, během procesu mrznutí několikrát promícháme, aby se nevytvořily velké krystaly. Mňam!
850 g mangového protlaku rozmixujeme se dvěma zralými banány a 400 g tuhého kokosového mléka. Dáme zmrznout, během procesu mrznutí několikrát promícháme, aby se nevytvořily velké krystaly. Mňam!
HOUBOVÝ GULÁŠ S RAJČATY
Výborný kořeněný guláš, doporučuji!
Na dvou lžících oleje necháme změknout nahrubo nakrájenou velkou cibuli, přidáme 300 g očištěných a pokrájených hub a za občasného promíchání dusíme, dokud se tekutina z hub neodpaří. Osolíme, okořeníme pepřem, majoránkou (mimochodem: dostala jsem ochutnávku nádherně vonící majoránky od kamaráda z Novohradských hor), snítkou pelyňku brotanu a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Vmícháme 200 g na kostky nakrájeného tempehu a pět oloupaných a nakrájených rajčat. Dusíme pokud možno bez podlévání 15 minut. Ve 350 ml ovesné smetany rozkvedláme tři lžíce hladké kukuřičné mouky, vlijeme do guláše a krátce povaříme do zhoustnutí. Podáváme s knedlíkem, chlebem nebo těstovinami.
Na dvou lžících oleje necháme změknout nahrubo nakrájenou velkou cibuli, přidáme 300 g očištěných a pokrájených hub a za občasného promíchání dusíme, dokud se tekutina z hub neodpaří. Osolíme, okořeníme pepřem, majoránkou (mimochodem: dostala jsem ochutnávku nádherně vonící majoránky od kamaráda z Novohradských hor), snítkou pelyňku brotanu a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Vmícháme 200 g na kostky nakrájeného tempehu a pět oloupaných a nakrájených rajčat. Dusíme pokud možno bez podlévání 15 minut. Ve 350 ml ovesné smetany rozkvedláme tři lžíce hladké kukuřičné mouky, vlijeme do guláše a krátce povaříme do zhoustnutí. Podáváme s knedlíkem, chlebem nebo těstovinami.
YZOP
Yzop u nás volně neroste, pěstujeme ho. Pokud někdy zplaní, kvete později v létě než ten ze zahrádky.
Je to bylinka pro dobré zažívání, i z toho důvodu se používá jako kuchyňské koření do tučných jídel, ale také salátů nebo bylinkového másla, povzbuzuje apetit. Můžeme jím ochutit ocet, který používáme na salátové zálivky. Bývá součástí kořenicích bylinných směsí.
Svými účinky se podobá šalvěji, působí vnitřně i zevně jako účinný protizánětlivý a desinfekční prostředek. Yzop býval, a není důvodu nevyzkoušet jej i dnes, známým afrodisiakem užívaným ve formě bylinného vína. Ve formě tinktury, nálevu či odvaru ze sušené nati sbírané během léta užíváme yzop při zažívacích a močových obtížích, křečích v trávicí soustavě ale i zácpě, opožděné menstruaci, zahlenění a kašli. Léčí velmi účinně bronchitidu, a kromě toho pomáhá při chřipce, bolesti v krku, astmatu a nadýmání. Je vhodný pro léčbu starých lidí jako mírné tonikum, které celkově stimuluje organismus. Zmírňuje nežádoucí pocení a to i to klimakterické.
Jako koupele můžeme yzopu použít při revmatismu, poraněních, pokousání hmyzem, modřinách a pohmožděninách. Odvarem vyplachujeme zanícené oči i uši a odvarem promíchaným s olejem a použitým jako zábal se zbavujeme vší, lupů a svědivosti vlasové pokožky. Odvar z yzopu smíchaný s octem se užívá jako výplach úst při bolestech zubů. Do oleje naložený yzop zmírňuje následky spálení sluncem.
Vnitřně se yzop podává samostatně, ale nejčastěji ve směsích s bylinami s podobnými účinky.
Ve starověkém Řecku se košťaty z yzopu rituálně zametaly prostory chrámu, jeho pověst ochránce posvátných míst přetrvala až do středověku. Yzop se jako bylina bezpečí přidával také do rituálních koupelí a do kadidel. Uplatňoval se i při léčení malomocenství jako pomocná a magická bylina. Pokud máte strach ze zlodějů nebo temných sil, ozdobte svá obydlí svazečky yzopu, lotři se vašemu domu prý vyhnou.
Je to bylinka pro dobré zažívání, i z toho důvodu se používá jako kuchyňské koření do tučných jídel, ale také salátů nebo bylinkového másla, povzbuzuje apetit. Můžeme jím ochutit ocet, který používáme na salátové zálivky. Bývá součástí kořenicích bylinných směsí.
Svými účinky se podobá šalvěji, působí vnitřně i zevně jako účinný protizánětlivý a desinfekční prostředek. Yzop býval, a není důvodu nevyzkoušet jej i dnes, známým afrodisiakem užívaným ve formě bylinného vína. Ve formě tinktury, nálevu či odvaru ze sušené nati sbírané během léta užíváme yzop při zažívacích a močových obtížích, křečích v trávicí soustavě ale i zácpě, opožděné menstruaci, zahlenění a kašli. Léčí velmi účinně bronchitidu, a kromě toho pomáhá při chřipce, bolesti v krku, astmatu a nadýmání. Je vhodný pro léčbu starých lidí jako mírné tonikum, které celkově stimuluje organismus. Zmírňuje nežádoucí pocení a to i to klimakterické.
Jako koupele můžeme yzopu použít při revmatismu, poraněních, pokousání hmyzem, modřinách a pohmožděninách. Odvarem vyplachujeme zanícené oči i uši a odvarem promíchaným s olejem a použitým jako zábal se zbavujeme vší, lupů a svědivosti vlasové pokožky. Odvar z yzopu smíchaný s octem se užívá jako výplach úst při bolestech zubů. Do oleje naložený yzop zmírňuje následky spálení sluncem.
Vnitřně se yzop podává samostatně, ale nejčastěji ve směsích s bylinami s podobnými účinky.
Ve starověkém Řecku se košťaty z yzopu rituálně zametaly prostory chrámu, jeho pověst ochránce posvátných míst přetrvala až do středověku. Yzop se jako bylina bezpečí přidával také do rituálních koupelí a do kadidel. Uplatňoval se i při léčení malomocenství jako pomocná a magická bylina. Pokud máte strach ze zlodějů nebo temných sil, ozdobte svá obydlí svazečky yzopu, lotři se vašemu domu prý vyhnou.
RŮŽOVÁ POLÉVKA
V deštivém počasí přijde vhod velký hrnec syté polévky. Můžete připravit i z poloviční dávky, je jí opravdu dost :)
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme pórek a po chvíli nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu: 2 – 3 mrkve, ¼ celeru, petržel a červenou řepu. Okořeníme bylinkovou solí a deset minut zvolna dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme 100 g propláchnutých jahel, zalijeme 750 ml rostlinného mléka a 1250 ml zeleninového vývaru. Vaříme doměkka. Odstavíme a ochutíme jablečným octem.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme pórek a po chvíli nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu: 2 – 3 mrkve, ¼ celeru, petržel a červenou řepu. Okořeníme bylinkovou solí a deset minut zvolna dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme 100 g propláchnutých jahel, zalijeme 750 ml rostlinného mléka a 1250 ml zeleninového vývaru. Vaříme doměkka. Odstavíme a ochutíme jablečným octem.
Štítky:
bezlepkové,
Červená řepa,
jáhly,
Mrkev,
Polévky,
vegan
PISTÁCIOVÝ DORTÍK
S plnou oříškovou chutí.
Ze 100 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, 40 g kokosového (nebo obyčejného) cukru, 1 lžíce kakaa, ½ lžičky kypřicího prášku, 100 g hrozinek a 80 ml slunečnicového oleje umícháme drobivé těsto, které prsty vtlačíme do vymaštěné rozevírací dortové formy (20 cm).
Umeleme 100 g vyloupaných nesolených pistácií a m mixéru je spolu s 350 g silken tofu (pokud použijeme běžné tofu natural, musíme ho trochu naředit rostlinným mlékem), 80 g rýžového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla), 1 lžičkou matcha tea (lze vynechat, je tam kvůli barvě), 1 lžičkou mleté vanilky a 40 g bramborového (či kukuřičného) škrobu rozmixujeme na hladký hustý krém, který rozprostřeme na korpus. Ozdobíme 20 g nasekaných pistácií a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů 25 – 30 minut.
Ze 100 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, 40 g kokosového (nebo obyčejného) cukru, 1 lžíce kakaa, ½ lžičky kypřicího prášku, 100 g hrozinek a 80 ml slunečnicového oleje umícháme drobivé těsto, které prsty vtlačíme do vymaštěné rozevírací dortové formy (20 cm).
Umeleme 100 g vyloupaných nesolených pistácií a m mixéru je spolu s 350 g silken tofu (pokud použijeme běžné tofu natural, musíme ho trochu naředit rostlinným mlékem), 80 g rýžového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla), 1 lžičkou matcha tea (lze vynechat, je tam kvůli barvě), 1 lžičkou mleté vanilky a 40 g bramborového (či kukuřičného) škrobu rozmixujeme na hladký hustý krém, který rozprostřeme na korpus. Ozdobíme 20 g nasekaných pistácií a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů 25 – 30 minut.
LÉČIVÁ SÍLA DIVOKÝCH BYLIN A ZELENINY
Nová kniha od Wolfa-Dietera Storla je neobvyklá v tom, že představuje zeleninu jako rostliny s tajemnými vlastnostmi a umožňuje nám pohled, kterým se většina z nás na zeleninu zkrátka nedívá. Hýčkáme si naše heřmánky, bezy, mateřídoušku a pelyněk a zapomínáme, že i dýně, brambory, papriky, pórek, okurka a hrách jsou léčivé byliny, kterým náleží stejná úcta a vděk. Opsala jsem vám pro představu kousek z kapitoly o rajčeti:
„Mylná představa, že rajče je stejně jako ostatní lilkovité rostliny čarodějnická rostlina, která může způsobit šílenství a halucinace, vzala už dávno za své. Alkaloid solanin, který se nachází v zelených listech, je sice jedovatý – může způsobit závratě, nevolnost, podráždění žlučníku a ledvin, srdeční arytmii, návaly pocení, křeče nebo bezvědomí, ale o psychedelikum se rozhodně nejedná. Nebo snad ano? Každopádně jsem s rajčaty zažil neobvyklou a velmi poučnou zkušenost, o kterou se s vámi rád podělím. V jednom biodynamickém zahradnictví nedaleko Ženevy jsem celý den přivazoval rostliny rajčat a odstraňoval zálistky. Aromatické výpary té spousty rostlin v uzavřeném foliovníku byly velmi intenzivní. Jako obvykle a při podobných pracích jsem nechal své myšlenky volně plynout. Na mysl mi přišla ´vesmírná loď Země´s několikamilimetrovou vrstvou chlorofylu, na které závisí veškerý život na této planetě. Můj duch spatřil zbytečné ničení lesů a rozšiřování pouští. ´Žijeme na umírající planetě´, pomyslel jsem si zasmušile. Najednou jsem však byl jakoby vtažen do jiné dimenze. Anděl (musel to být déva rajčat) mi řekl: ´Mýlíš se. Zelený plášť Země je pouze vnějším výrazem plnosti života, která proudí vesmírem. Život a vědomí patří k podstatě Bytí a jsou nezničitelné. Buď klidný, konej svou práci a neboj se.´ Přišlo to z takové hloubky, že se to pro mě stalo přesvědčením. Ještě dnes jsem rajčatům vděčný za tento náhled a vím, že v nich nedřímá žádný ´nebezpečný´ duch, nýbrž duch velmi silný a přátelský.“
„Mylná představa, že rajče je stejně jako ostatní lilkovité rostliny čarodějnická rostlina, která může způsobit šílenství a halucinace, vzala už dávno za své. Alkaloid solanin, který se nachází v zelených listech, je sice jedovatý – může způsobit závratě, nevolnost, podráždění žlučníku a ledvin, srdeční arytmii, návaly pocení, křeče nebo bezvědomí, ale o psychedelikum se rozhodně nejedná. Nebo snad ano? Každopádně jsem s rajčaty zažil neobvyklou a velmi poučnou zkušenost, o kterou se s vámi rád podělím. V jednom biodynamickém zahradnictví nedaleko Ženevy jsem celý den přivazoval rostliny rajčat a odstraňoval zálistky. Aromatické výpary té spousty rostlin v uzavřeném foliovníku byly velmi intenzivní. Jako obvykle a při podobných pracích jsem nechal své myšlenky volně plynout. Na mysl mi přišla ´vesmírná loď Země´s několikamilimetrovou vrstvou chlorofylu, na které závisí veškerý život na této planetě. Můj duch spatřil zbytečné ničení lesů a rozšiřování pouští. ´Žijeme na umírající planetě´, pomyslel jsem si zasmušile. Najednou jsem však byl jakoby vtažen do jiné dimenze. Anděl (musel to být déva rajčat) mi řekl: ´Mýlíš se. Zelený plášť Země je pouze vnějším výrazem plnosti života, která proudí vesmírem. Život a vědomí patří k podstatě Bytí a jsou nezničitelné. Buď klidný, konej svou práci a neboj se.´ Přišlo to z takové hloubky, že se to pro mě stalo přesvědčením. Ještě dnes jsem rajčatům vděčný za tento náhled a vím, že v nich nedřímá žádný ´nebezpečný´ duch, nýbrž duch velmi silný a přátelský.“
PEČENÉ BRAMBŮRKY
Já vím, tohle není žádný recept, jenom snad maličká inovace. Doteď jsem brambory k pečení krájela na čtvrtinky, ale dnes jsem je zkusila nakrájet příčně na tenoučké plátky, ale nedokrojit, brambora zůstane vcelku. Po upečení je ještě křupavější než obvykle.
Brambory očistíme a příčně nakrájíme na tenké plátky, ale nedokrojíme. Cuketu nakrájíme na půlkolečka, pokud je větší, vyřízneme vnitřek se semínky. Narovnáme na pekáče, posolíme hrubou solí, okořeníme oblíbenými bylinkami (majoránka, tymián, dobromysl, estragon, rozmarýn, šalvěj...) a pokapeme olivovým olejem. Pečeme při 220 stupních dokřupava. Podáváme se zeleninovým salátem a dipem: sojový jogurt promícháme s čerstvě tlučeným kmínem a semínky černé hořčice, pokrájenou cibulí, drcenou chilli papričkou, pepřem a solí. Okyselíme vinným octem podle chuti.
Brambory očistíme a příčně nakrájíme na tenké plátky, ale nedokrojíme. Cuketu nakrájíme na půlkolečka, pokud je větší, vyřízneme vnitřek se semínky. Narovnáme na pekáče, posolíme hrubou solí, okořeníme oblíbenými bylinkami (majoránka, tymián, dobromysl, estragon, rozmarýn, šalvěj...) a pokapeme olivovým olejem. Pečeme při 220 stupních dokřupava. Podáváme se zeleninovým salátem a dipem: sojový jogurt promícháme s čerstvě tlučeným kmínem a semínky černé hořčice, pokrájenou cibulí, drcenou chilli papričkou, pepřem a solí. Okyselíme vinným octem podle chuti.
ČOKOLÁDOVÝ MALINÁČ
Čokoládovo-malinové blaho. A jako bonus je bezlepkové :)
Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bezmléčné čokolády a zatepla ji promícháme se 100 g oříškového másla (můžete použít jakékoliv, které máte rádi – lískooříškové, vlašské, mandlové, arašídové...), 50 g datlového sirupu, 200 ml rostlinného mléka a 50 g jablečného pyré. Do hladkého krému postupně vmícháme 150 g pohankové mouky a dvě lžičky kypřicího prášku.
Menší pekáček (20/30 cm) vymastíme kokosovým tukem, těsto do něj rozprostřeme a posypeme 250 g malin. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.
Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bezmléčné čokolády a zatepla ji promícháme se 100 g oříškového másla (můžete použít jakékoliv, které máte rádi – lískooříškové, vlašské, mandlové, arašídové...), 50 g datlového sirupu, 200 ml rostlinného mléka a 50 g jablečného pyré. Do hladkého krému postupně vmícháme 150 g pohankové mouky a dvě lžičky kypřicího prášku.
Menší pekáček (20/30 cm) vymastíme kokosovým tukem, těsto do něj rozprostřeme a posypeme 250 g malin. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.
KVĚTÁKOVÝ SALÁT S AVOKÁDEM
Hlávku květáku uvaříme v páře, rozebereme na růžičky a necháme vychladnout. Salátovou okurku a cibuli nakrájíme. Nasucho na pánvi opražíme 50 g mandlí a 50 g slunečnicového semínka a umeleme je. Do mixéru vložíme dvě pokrájená rajčata, jedno avokádo, mletá semínka s mandlemi, lžíci vinného octa, sůl, pepř a stroužek česneku. Rozmixujeme dohladka. V míse promícháme květák, okurku, cibuli, svazek rukoly a zálivku. Je výtečný!
SMETANOVÁ RÝŽE S HOUBAMI A HRÁŠKEM
Úplná lahoda! Hrášek najdete na záhonku, pokud máte zahrádku vy nebo vaše maminka, babička nebo kamarád a při troše štěstí v trávě po dešti vyrostou i žampiony. To je fofr! Za dva dny jsou tam! Během vyloupávání hrášku můžete strašit děti nebo vnoučata hráškovými tesáky (u mě to nijak nepřekvapuje, můj syn si myslel, když byl malý, že jsem čarodějnice). No ale zpět k receptu.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou naťovou cibulku, přidáme 100 g pokrájených žampionů, osolíme bylinkovou solí a mícháme, dokud houby nepustí vodu a poté ji opět neodpaří. V té chvíli přidáme 200 g hrášku, opepříme, podlijeme lžící vody a krátce dusíme, dokud není hrášek poloměkký. Nakonec vmícháme 200 ml mandlové smetany a prohřejeme.
400 g basmati nebo jasmínové rýže propláchneme a osmahneme na oleji a naťové cibulce, jakmile se začne připalovat, osolíme a zalijeme 700 ml horké vody. Přivedeme prudce k varu, přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a dusíme asi 20 minut, dokud se všechna voda neodpaří.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou naťovou cibulku, přidáme 100 g pokrájených žampionů, osolíme bylinkovou solí a mícháme, dokud houby nepustí vodu a poté ji opět neodpaří. V té chvíli přidáme 200 g hrášku, opepříme, podlijeme lžící vody a krátce dusíme, dokud není hrášek poloměkký. Nakonec vmícháme 200 ml mandlové smetany a prohřejeme.
400 g basmati nebo jasmínové rýže propláchneme a osmahneme na oleji a naťové cibulce, jakmile se začne připalovat, osolíme a zalijeme 700 ml horké vody. Přivedeme prudce k varu, přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a dusíme asi 20 minut, dokud se všechna voda neodpaří.
Štítky:
bezlepkové,
Hlavní jídla,
Houby,
hrášek,
Omáčka,
rýže,
vegan
ZELENINOVÝ SALÁT S KUSKUSEM
100 g kuskusu namočíme na hodinu do 200 ml osolené vody. Ve velké míse promícháme nakrájenou zeleninu: drobné růžičky z jedné brokolice dvě minuty vařené v páře, salátovou okurku, červenou papriku, 4 – 5 rajčat, hlávkový salát, trochu rukoly a bazalky a dvě naťové cibulky. Nakonec vmícháme kuskus a spojíme zálivkou připravenou ze tří lžic panenského olivového oleje, soli, pepře a balzamikového octa podle chuti a utřeného stroužku česneku.
HOUBOVÉ KARBANÁTKY S BROKOLICÍ
Houby rostou! Našli jste? Zkuste skvělé a navíc bezlepkové karboše!
400 g hub nakrájíme a podusíme na oleji se solí a kmínem. Hlávku brokolice pět minut povaříme v páře a nasekáme nadrobno. V míse promícháme s houbami, dvěma najemno nastrouhanými mrkvemi, dvěma nakrájenými naťovými cibulkami, 50 g mletého lněného semínka, které jsme na půl hodiny namočili do 120 ml vody, solí, pepřem a 5 lžícemi hladké kukuřičné mouky. Navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 stupních půl hodiny. Podáváme s brambory a salátem.
400 g hub nakrájíme a podusíme na oleji se solí a kmínem. Hlávku brokolice pět minut povaříme v páře a nasekáme nadrobno. V míse promícháme s houbami, dvěma najemno nastrouhanými mrkvemi, dvěma nakrájenými naťovými cibulkami, 50 g mletého lněného semínka, které jsme na půl hodiny namočili do 120 ml vody, solí, pepřem a 5 lžícemi hladké kukuřičné mouky. Navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 stupních půl hodiny. Podáváme s brambory a salátem.
KOKOSOVÝ DORT S MALINAMI
Jednoduchý, lehoučký a skvěle chutnající letní dortík! Jak vidíte, patří mezi moje oblíbené, hehe.
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, půl lžičky mleté vanilky, půl lžičky kypřicího prášku, 40 g kokosového cukru, 35 g kokosového oleje, změklého, ne však tekutého a 50 ml kokosového mléka (nejlépe doma vyrobeného, dá se ale koupit v tetrapacku, nikoliv v plechovce). Vzniklé těsto prsty vtlačíme do vymaštěné menší (20 cm) dortové rozevírací formy a pečeme při 180 stupních 15 – 20 minut. Necháme vychladnout a mezitím namočíme do 750 ml kokosového mléka dvě lžičky agarových vloček. Necháme je tam asi půl hodiny, potom vmícháme ještě 70 g rýžového sirupu a svaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Neuspěchejte to, může to trvat klidně i dvacet minut. Pokud nebude agar zcela rozpuštěný, neztuhne.
Na vychladlé těsto ve formě nasypeme 400 g malin a zalijeme je kokosovým mlékem s agarem. Lijeme pomalu. Necháme ztuhnout v chladu.
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, půl lžičky mleté vanilky, půl lžičky kypřicího prášku, 40 g kokosového cukru, 35 g kokosového oleje, změklého, ne však tekutého a 50 ml kokosového mléka (nejlépe doma vyrobeného, dá se ale koupit v tetrapacku, nikoliv v plechovce). Vzniklé těsto prsty vtlačíme do vymaštěné menší (20 cm) dortové rozevírací formy a pečeme při 180 stupních 15 – 20 minut. Necháme vychladnout a mezitím namočíme do 750 ml kokosového mléka dvě lžičky agarových vloček. Necháme je tam asi půl hodiny, potom vmícháme ještě 70 g rýžového sirupu a svaříme, dokud se agar zcela nerozpustí. Neuspěchejte to, může to trvat klidně i dvacet minut. Pokud nebude agar zcela rozpuštěný, neztuhne.
Na vychladlé těsto ve formě nasypeme 400 g malin a zalijeme je kokosovým mlékem s agarem. Lijeme pomalu. Necháme ztuhnout v chladu.
PEČENÁ RAJČATOVÁ OMÁČKA S OLIVAMI
Skvělá letní omáčka, je jí víc, tak co vám zbude, zavařte nebo zamražte nebo můžete použít poloviční dávku.
Spaříme, oloupeme a nakrájíme dvě kila rajčat. Vložíme je do pekáčku, vmícháme 100 g zelených a 100 g černých oliv, 50 g kaparů, asi dvacet bazalkových lístků, paličku česneku nakrájeného na plátky, sůl a 50 ml panenského olivového oleje. Pečeme při 180 stupních hodinu a podáváme se semolinovými těstovinami sypané rostlinným „parmazánem“.
Spaříme, oloupeme a nakrájíme dvě kila rajčat. Vložíme je do pekáčku, vmícháme 100 g zelených a 100 g černých oliv, 50 g kaparů, asi dvacet bazalkových lístků, paličku česneku nakrájeného na plátky, sůl a 50 ml panenského olivového oleje. Pečeme při 180 stupních hodinu a podáváme se semolinovými těstovinami sypané rostlinným „parmazánem“.
CUKETOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM
Cukety rostou, rybíz dozrává, co to takhle splácat dohromady? A čokoládu k tomu! :)
50 g lněného semínka umeleme a namočíme na 20 minut do 150 ml vody.
V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 2 lžičky kypřicího prášku, 25 g nepraženého kakaa (případně praženého dáme o něco víc), 80 g kokosového cukru (nebo obyčejného cukru), 70 g strouhaného kokosu a 50 g na kousky nalámané bezmléčné čokolády nebo čokoládových peciček. Nakonec vmícháme 400 g černého rybízu, 100 ml slunečnicového oleje, namočený len a 480 g najemno nastrouhané oloupané cukety, včetně vody, kterou cuketa pustí. Dobře rozmícháme, ale ne dlouho, jinak se z toho stane lepidlo, nejosvědčenější je vlastní ruka :)
Menší pekáček vymastíme kokosovým tukem a těsto do něho navrstvíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 – 60 minut podle výkonu vaší trouby.
Ve vodní lázni rozehřejeme 50 g kokosového tuku a 50 g bezmléčné čokolády, metličkou vešleháme 2 – 4 lžičky kakaa a 1 – 2 lžíce datlového sirupu (nebo cukru). Nalijeme na upečený koláč a necháme vychladnout.
50 g lněného semínka umeleme a namočíme na 20 minut do 150 ml vody.
V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 2 lžičky kypřicího prášku, 25 g nepraženého kakaa (případně praženého dáme o něco víc), 80 g kokosového cukru (nebo obyčejného cukru), 70 g strouhaného kokosu a 50 g na kousky nalámané bezmléčné čokolády nebo čokoládových peciček. Nakonec vmícháme 400 g černého rybízu, 100 ml slunečnicového oleje, namočený len a 480 g najemno nastrouhané oloupané cukety, včetně vody, kterou cuketa pustí. Dobře rozmícháme, ale ne dlouho, jinak se z toho stane lepidlo, nejosvědčenější je vlastní ruka :)
Menší pekáček vymastíme kokosovým tukem a těsto do něho navrstvíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 – 60 minut podle výkonu vaší trouby.
Ve vodní lázni rozehřejeme 50 g kokosového tuku a 50 g bezmléčné čokolády, metličkou vešleháme 2 – 4 lžičky kakaa a 1 – 2 lžíce datlového sirupu (nebo cukru). Nalijeme na upečený koláč a necháme vychladnout.
BRAMBOROVÝ SALÁT SE ZELÍM
Dokonce i brambory se zelím se dají pojmout jako letní jídlo, pokud použijete nové brambůrky a rané čerstvé zelí. Můžete zkusit například tenhle skvělý salát, který vás dokonale zasytí.
Kilo brambor očistíme, nové se nemusí loupat, uvaříme a nakrájíme na kostičky.
Na dvou lžících oleje osmahneme na půlkolečka pokrájenou červenou cibuli a 250 g uzeného tofu nakrájeného na malé kostičky. Přidáme menší hlávku červeného zelí nakrájenou na nudličky, čtyři lžíce hrozinek, osolíme, okořeníme lžičkou kmínu, lžičkou fenyklu, podlijeme naběračkou vody a dusíme do poloměkka. Ochutíme agávovým sirupem (nebo jiným sirupem či cukrem) a jablečným octem. Promícháme s pokrájenými brambory a naťovou cibulkou.
Kilo brambor očistíme, nové se nemusí loupat, uvaříme a nakrájíme na kostičky.
Na dvou lžících oleje osmahneme na půlkolečka pokrájenou červenou cibuli a 250 g uzeného tofu nakrájeného na malé kostičky. Přidáme menší hlávku červeného zelí nakrájenou na nudličky, čtyři lžíce hrozinek, osolíme, okořeníme lžičkou kmínu, lžičkou fenyklu, podlijeme naběračkou vody a dusíme do poloměkka. Ochutíme agávovým sirupem (nebo jiným sirupem či cukrem) a jablečným octem. Promícháme s pokrájenými brambory a naťovou cibulkou.
SALÁT S ŘEPOU
Tři mrkve nastrouháme nahrubo a orestujeme je na dvou lžících oleje. Tři červené řepy uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V míse mrkev a řepu promícháme s nakrájenou salátovou okurkou, 150 g kukuřice z plechovky, třemi naťovými cibulkami, 250 g cherry rajčat a polovinou nakrájeného ledového salátu. Osolíme a ochutíme balzamikovým octem.
SVATOJANSKÝ KALENDÁŘ
S Martinou v tvůrčím vytržení. Pohodovější kolegyni jsem si nemohla přát! Nejenže ustála moje neustálý mletí pantem, ale dokázala tu záplavu slov roztřídit na bejkárny a věci, které by se daly použít. Všechno svědomitě poslouchala, v duchu hodnotila, posuzovala a co se hodilo, zapsala, protože já všechno ihned zapomínám.
Bude to krásná spolupráce, jejímž výstupem bude kniha s názvem Svatojanský kalendář. Spojení astrologie, mystiky, hlubin i vzletů, bylinářství, kulinářství a psychologie. A kdoví čeho ještě. :)
Bude to krásná spolupráce, jejímž výstupem bude kniha s názvem Svatojanský kalendář. Spojení astrologie, mystiky, hlubin i vzletů, bylinářství, kulinářství a psychologie. A kdoví čeho ještě. :)
HOUBOVÉ LASAGNE
Podle knihy 500 veganských receptů od C. Steen a J. M. Newman. Jsou výborné!
Na dvou rozehřátých lžících oleje 10 minut opékáme půl kila žampionů a 5 stroužků česneku, oboje nakrájené na plátky. Osolíme, opepříme, okořeníme sušenou bazalkou, vmícháme 30 g lahůdkového droždí (nejde o droždí určené kynutí!), zalijeme 500 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové), a vaříme zvolna 15 minut. Vmícháme 60 g hladké kukuřičné mouky dohladka rozmíchané ve 180 ml vody a krátce povaříme, dokud nezhoustne. Dáme stranou.
400 g extra pevného (lze použít i běžné tofu) tofu prsty rozmícháme se 30 g lahůdkového droždí, 40 g kešu rozemletých na prášek, 3 lžícemi panenského olivového oleje, solí, pepřem a 20 lístky bazalky natrhané na kousky. Prozatím dáme stranou.
Do hlubšího pekáčku (40/30) nalijeme část (cca čtvrtinu) omáčky, poklademe plátky lasagní a pak vrstvíme vždy omáčku, tofu krém, lasagne. Poslední vrstvy musí tvořit omáčka a krém. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl hodiny. Alobal odstraníme a 15 minut dopečeme. Podáváme se salátem.
Na dvou rozehřátých lžících oleje 10 minut opékáme půl kila žampionů a 5 stroužků česneku, oboje nakrájené na plátky. Osolíme, opepříme, okořeníme sušenou bazalkou, vmícháme 30 g lahůdkového droždí (nejde o droždí určené kynutí!), zalijeme 500 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové), a vaříme zvolna 15 minut. Vmícháme 60 g hladké kukuřičné mouky dohladka rozmíchané ve 180 ml vody a krátce povaříme, dokud nezhoustne. Dáme stranou.
400 g extra pevného (lze použít i běžné tofu) tofu prsty rozmícháme se 30 g lahůdkového droždí, 40 g kešu rozemletých na prášek, 3 lžícemi panenského olivového oleje, solí, pepřem a 20 lístky bazalky natrhané na kousky. Prozatím dáme stranou.
Do hlubšího pekáčku (40/30) nalijeme část (cca čtvrtinu) omáčky, poklademe plátky lasagní a pak vrstvíme vždy omáčku, tofu krém, lasagne. Poslední vrstvy musí tvořit omáčka a krém. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů půl hodiny. Alobal odstraníme a 15 minut dopečeme. Podáváme se salátem.
MŮJ NEJOBLÍBENĚJŠÍ CHLEBA
Moje pečení chleba se ustálilo na tomto jednoduchém receptu. Peču dvakrát nebo třikrát do týdne, když se u nás sejde víc lidí, tak i častěji nebo dva chleby naráz. Tento poměr mouk a množství kvásku je pro mě optimální a nejlépe nám takto chutná. Vy si ho ale můžete upravit podle svého a vychytat ten svůj nejlepší chleba.
Občas zkusím upéct něco jiného, třeba i z kvasnic, ale tenhle chleba ještě nic nepřekonalo a tvoří základ našeho každodenního jídelníčku. S chlebem nemáte nikdy hlad.
Můj chleba je celozrnný, z 600 g mouky a váží 1200 – 1300 g. Ještě se nestalo, že by zplesnivěl, maximálně ztvrdne, ale to já mám ráda, vždycky jsem babičce ujídala tvrdý chleba, který sušila pro králíky :)
A jak jste na tom vy? Máte svůj osvědčený recept na chleba?
Recept tady už mám, ale pro vás, kteří ho chtějí znát, a nechce se jim hledat, ho zopakuji:
V míse promíchám 200 g čerstvě namleté žitné mouky, 200 g čerstvě namleté špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky, lžičku himálajské soli, po hrsti semínek slunečnice, sezamu, dýně a lnu a velkou lžíci sušené dobromysli. V odměrce dobře rozmíchám 35 g žitného kvásku a doplním do 600 ml teplou vodou. Promíchám s moukou, mísu vložím do mikrotenové tašky (kvůli udržení vlhkosti) a nechám 12 – 16 hodin v kuchyni kynout. Doba kynutí je závislá na teplotě v místnosti a na „síle“ kvásku. Poté promíchám tak, že těsto „natahuji“ a překládám, dělám to rovnou v míse, nikoliv na vále jako dříve. Do těsta se tak dostane vzduch a ten napomůže lepšímu vykynutí. Chleba je pak nadýchanější. Nechám čtvrt hodiny odpočinout a potom přemístím do obyčejné pozinkované, vymaštěné chlebové formy. Mokrou rukou upěchuji, posypu semínky a znovu vložím na dvě hodiny do tašky. Peču při 220 stupních půl hodiny ve formě, potom vyklopím, položím na mřížku vzhůru nohama a ještě 15 minut dopeču.
Často se mě ptáte, jaký je důvod toho, že kvásek vykyne hezky, ale síla kvasinek na chleba už jaksi nestačí. Mně se to stalo také, tak jsem se obrátila pro radu k nejpovolanější odbornici, Maškrtnici. Ta mi vysvětlila, že v kvásku se přemnožily bakterie na úkor kvasinek a kvásek ztratil sílu. Doporučila mi jednou za měsíc kvásek radikálně omladit nebo založit nový: nechte jen lžičku kvásku, zbytek vyhoďte, přikrmte 150 ml vody a přiměřeným množstvím mouky na potřebnou hustotu, druhý den opět uchovejte jen lžičku a zbytek vyhoďte, znovu takhle hodně přikrmte a druhý den zase většinu vyhoďte a poté už postupujte dál jako obvykle.
Občas si také lidé stěžují, že je chleba příliš kyselý. To může mít dvě příčiny – nedobrý kvásek (udělejte nový nebo radikálně omlaďte) nebo problém spočívá jednoduše ve vašich chuťových buňkách neuvyklých na poctivý kváskový chléb. On totiž trochu kyselý opravdu je a musí být.
Kdo má doma zimu, používá malý trik: nádobku s kváskem a/nebo s těstem umístí do trouby, kde zapne světélko, žárovka troubu vytopí na potřebnou teplotu.
Občas zkusím upéct něco jiného, třeba i z kvasnic, ale tenhle chleba ještě nic nepřekonalo a tvoří základ našeho každodenního jídelníčku. S chlebem nemáte nikdy hlad.
Můj chleba je celozrnný, z 600 g mouky a váží 1200 – 1300 g. Ještě se nestalo, že by zplesnivěl, maximálně ztvrdne, ale to já mám ráda, vždycky jsem babičce ujídala tvrdý chleba, který sušila pro králíky :)
A jak jste na tom vy? Máte svůj osvědčený recept na chleba?
Recept tady už mám, ale pro vás, kteří ho chtějí znát, a nechce se jim hledat, ho zopakuji:
V míse promíchám 200 g čerstvě namleté žitné mouky, 200 g čerstvě namleté špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky, lžičku himálajské soli, po hrsti semínek slunečnice, sezamu, dýně a lnu a velkou lžíci sušené dobromysli. V odměrce dobře rozmíchám 35 g žitného kvásku a doplním do 600 ml teplou vodou. Promíchám s moukou, mísu vložím do mikrotenové tašky (kvůli udržení vlhkosti) a nechám 12 – 16 hodin v kuchyni kynout. Doba kynutí je závislá na teplotě v místnosti a na „síle“ kvásku. Poté promíchám tak, že těsto „natahuji“ a překládám, dělám to rovnou v míse, nikoliv na vále jako dříve. Do těsta se tak dostane vzduch a ten napomůže lepšímu vykynutí. Chleba je pak nadýchanější. Nechám čtvrt hodiny odpočinout a potom přemístím do obyčejné pozinkované, vymaštěné chlebové formy. Mokrou rukou upěchuji, posypu semínky a znovu vložím na dvě hodiny do tašky. Peču při 220 stupních půl hodiny ve formě, potom vyklopím, položím na mřížku vzhůru nohama a ještě 15 minut dopeču.
Často se mě ptáte, jaký je důvod toho, že kvásek vykyne hezky, ale síla kvasinek na chleba už jaksi nestačí. Mně se to stalo také, tak jsem se obrátila pro radu k nejpovolanější odbornici, Maškrtnici. Ta mi vysvětlila, že v kvásku se přemnožily bakterie na úkor kvasinek a kvásek ztratil sílu. Doporučila mi jednou za měsíc kvásek radikálně omladit nebo založit nový: nechte jen lžičku kvásku, zbytek vyhoďte, přikrmte 150 ml vody a přiměřeným množstvím mouky na potřebnou hustotu, druhý den opět uchovejte jen lžičku a zbytek vyhoďte, znovu takhle hodně přikrmte a druhý den zase většinu vyhoďte a poté už postupujte dál jako obvykle.
Občas si také lidé stěžují, že je chleba příliš kyselý. To může mít dvě příčiny – nedobrý kvásek (udělejte nový nebo radikálně omlaďte) nebo problém spočívá jednoduše ve vašich chuťových buňkách neuvyklých na poctivý kváskový chléb. On totiž trochu kyselý opravdu je a musí být.
Kdo má doma zimu, používá malý trik: nádobku s kváskem a/nebo s těstem umístí do trouby, kde zapne světélko, žárovka troubu vytopí na potřebnou teplotu.
LILKOVÁ POMAZÁNKA
Výtečná a zdravá pomazánka, doporučuji!
Jeden lilek omyjeme, rozpůlíme podélně, pokapeme olejem, ochutíme bylinkovou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 45 – 60 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme spolu s jedním velkým masitým, spařeným a oloupaným rajčetem zbaveným semínek, dvěma utřenými stroužky česneku, solí, pepřem, lžičkou jablečného octa, dvěma lžícemi panenského olivového oleje a pěti lžícemi lahůdkového droždí (toto droždí není určeno ke kynutí těsta!).
Jeden lilek omyjeme, rozpůlíme podélně, pokapeme olejem, ochutíme bylinkovou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 45 – 60 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme spolu s jedním velkým masitým, spařeným a oloupaným rajčetem zbaveným semínek, dvěma utřenými stroužky česneku, solí, pepřem, lžičkou jablečného octa, dvěma lžícemi panenského olivového oleje a pěti lžícemi lahůdkového droždí (toto droždí není určeno ke kynutí těsta!).
Štítky:
bezlepkové,
lilek,
Pomazánky,
vegan
KVĚTÁKOVÉ BIRYANI
Biryani je výtečně kořeněné a sypké severoindické rizoto. Klasicky se připravuje s masem z ovcí, ale my si ho pochopitelně uděláme bez něho :)
200 g rýže basmati propláchneme v cedníku, necháme okapat a dosucha opražíme na pánvi. Dáme do rendlíku, přilijeme 400 ml horké vody, osolíme a vmícháme koření: ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky tlučeného římského kmínu, ½ lžičky tlučeného koriandru, 10 celých hřebíčků a 6 roztlučených (vyloupaných) kardamomových tobolek. Přivedeme k varu, zmírníme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme asi 20 minut, dokud se všechna voda nevsákne.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a za občasného míchání na něm dusíme ve vlastní šťávě a pod pokličkou jeden květák rozebraný na drobné růžičky a tři mrkve nakrájené na šikmé plátky. Zelenina musí zůstat křupavá. Osolíme.
Na lžíci oleje osmahneme asi 10 žampionů nakrájených na plátky, osolíme (se solí šetříme, na talíři můžeme vždy dosolit).
Rýži, zeleninu a houby promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku, který má pokličku. Směs pokapeme 120 ml horké vody, přiklopíme a 20 minut pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Do hotového biryani vmícháme svazek nakrájené petrželky.
Mezitím připravíme výtečnou cibulovou posypku: Dvě až tři červené cibule nakrájíme na půlkolečka a osmahneme je dozlatova na dvou lžících oleje, přidáme 50 g kešu a 50 g mandlí nasekaných nahrubo, osolíme a ještě deset minut mícháme a opékáme. Na talíři vrstvíme na rýži jako chutnou ozdobu.
Podáváme se syrovou zeleninou nebo salátem.
200 g rýže basmati propláchneme v cedníku, necháme okapat a dosucha opražíme na pánvi. Dáme do rendlíku, přilijeme 400 ml horké vody, osolíme a vmícháme koření: ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky tlučeného římského kmínu, ½ lžičky tlučeného koriandru, 10 celých hřebíčků a 6 roztlučených (vyloupaných) kardamomových tobolek. Přivedeme k varu, zmírníme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme asi 20 minut, dokud se všechna voda nevsákne.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a za občasného míchání na něm dusíme ve vlastní šťávě a pod pokličkou jeden květák rozebraný na drobné růžičky a tři mrkve nakrájené na šikmé plátky. Zelenina musí zůstat křupavá. Osolíme.
Na lžíci oleje osmahneme asi 10 žampionů nakrájených na plátky, osolíme (se solí šetříme, na talíři můžeme vždy dosolit).
Rýži, zeleninu a houby promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku, který má pokličku. Směs pokapeme 120 ml horké vody, přiklopíme a 20 minut pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Do hotového biryani vmícháme svazek nakrájené petrželky.
Mezitím připravíme výtečnou cibulovou posypku: Dvě až tři červené cibule nakrájíme na půlkolečka a osmahneme je dozlatova na dvou lžících oleje, přidáme 50 g kešu a 50 g mandlí nasekaných nahrubo, osolíme a ještě deset minut mícháme a opékáme. Na talíři vrstvíme na rýži jako chutnou ozdobu.
Podáváme se syrovou zeleninou nebo salátem.
LETNÍ ČAJ
Mám moc ráda čaje z čerstvých bylin. V létě jsou nejlepší na osvěžení mátové, heřmánkové, meduňkové, z jahodníku, maliníku a ostružiníku, ze šanty nebo dobromysli, pro barvu můžeme přidat topolovku nebo měsíček. Já si dnes uvařila třezalkový čaj s řebříčkem na zmírnění bolesti hlavy (dnes mě trápí), na lepší spánek a podporu látkové výměny.
Jaký letní čaj nejlépe chutná vám? Pochlubte se! :)
Jaký letní čaj nejlépe chutná vám? Pochlubte se! :)
NARRENTURM
Narrenturm je první částí husitské trilogie od Andrzeje Sapkowksého, který je mistr fantasy žánru. Pro mě osobně je to i první přečtená kniha tohoto autora. Nevím, nakolik se drží historických reálií, množství skutečných postav z období husitských válek působí ale důvěryhodně a předpokládám, že knize předcházelo důkladné studium. Kniha je to velmi zábavná a dobře napsaná, je to prima prázdninové čtení. Za husitské téma jsem moc ráda, vlastně mě ta doba nikdy moc nezajímala a na základě téhle zábavné knížky mě zajímat začala. To je ostuda, co?
Asi by to nebyl Sapkowski, kdyby do děje nepropašoval nadpřirozené bytosti, čarodějnice, mágy, zlá kouzla a umírněný humor. Sem tam se objeví i nějaká ta bylinka. No, zkrátka mě ta knížka velmi bavila a už jsem začala číst druhý díl.
Jen podotýkám, že trilogii nám půjčil kamarád a v tomhle stavu jsou knížky údajně kvůli velké oblíbenosti.
Asi by to nebyl Sapkowski, kdyby do děje nepropašoval nadpřirozené bytosti, čarodějnice, mágy, zlá kouzla a umírněný humor. Sem tam se objeví i nějaká ta bylinka. No, zkrátka mě ta knížka velmi bavila a už jsem začala číst druhý díl.
Jen podotýkám, že trilogii nám půjčil kamarád a v tomhle stavu jsou knížky údajně kvůli velké oblíbenosti.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)