Třezalka macerovaná v oleji pomáhá při nervových onemocněních, hojí pohmožděniny, zlomeniny, zanícené rány a je účinná proti křečovým žilám. Třezalkový olej se dá používat i vnitřně při léčbě závratí, vnitřním krvácení a těžších virózách.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
SVATOJANSKÝ DĚTSKÝ ČAJ
Lahodný, zdravý a bezpečný čaj pro mrňata. Obsahuje 1 díl květu topolovky, 2 díly listu vrbky úzkolisté, 2 díly květu černého bezu, 3 díly listu jahodníku, 1 díl listu jitrocele, 1 díl listu kopřivy, 1 díl nati černohlávku, 3 díly listu maliníku, 1 díl meduňky, 1 díl květů měsíčku.
Více ZDE
Více ZDE
RUFLÍK
Do misky dáme 100 g polohrubé mouky, špetku soli, lžíci cukru, půl lžičky instantního droždí a promícháme. Přidáme dvě lžíce rozpuštěného másla a 50 ml vlažné vody. Prohněteme v ruce tak, aby se těsto nelepilo, v misce zakryjeme utěrkou a dáme do tepla na půl hodiny kynout.
Nastrouháme najemno 150 g karotky, 150 g cukety a nameleme 50 g máku. Všechny tři suroviny smícháme, přidáme 100 g spařených hrozinek, šťávu a kůru z půlky citrónu a 50 g třtinového cukru.
Koláčovou formu vymažeme máslem, rozválíme do ní vykynuté těsto, necháme zvýšené okraje, posypeme dvěma lžícemi strouhanky a naplníme nádivkou. Posypeme drobenkou ze 40 g másla, 40 g polohrubé mouky a 40 g moučkového cukru.
Pečeme na 200 stupňů 30 minut.
Více ZDE
Nastrouháme najemno 150 g karotky, 150 g cukety a nameleme 50 g máku. Všechny tři suroviny smícháme, přidáme 100 g spařených hrozinek, šťávu a kůru z půlky citrónu a 50 g třtinového cukru.
Koláčovou formu vymažeme máslem, rozválíme do ní vykynuté těsto, necháme zvýšené okraje, posypeme dvěma lžícemi strouhanky a naplníme nádivkou. Posypeme drobenkou ze 40 g másla, 40 g polohrubé mouky a 40 g moučkového cukru.
Pečeme na 200 stupňů 30 minut.
Více ZDE
TVAROHOVÝ KOLÁČ ZE SVATOJÁNU
Tohle je taková kompilace z několika různých receptů, navíc modifikovaných, prostě jsem zkoušela něco nového a vůbec jsem předem nevěděla, jestli se povede, tak jsem to ani nefotila. Ale koláč je výtečný, tak vám ho sem dávám.
Koláčovou formu (nebo menší vysoký plech) vymažeme máslem. V misce smícháme 140 g špaldové mouky, 3 lžíce tmavého třtinového cukru, špetku soli, lžičku kypřicího prášku, dvě lžíce kakaa a 100 g sušených brusinek a hrozinek. Přidáme 3 lžíce citrónového oleje Estermann, 5 lžic slunečnicového oleje a 8 lžic syrovátky (nebo vody). Promícháme v hladké těsto, které rovnoměrně roztáhneme na dno formy.
500 g tvarohu rozmačkáme vidličkou se 3 žloutky, 70 g moučkového cukru a dvěma lžícemi vanilkového pudingového prášku (můžeme přidat i trochu mléka, pokud se nám zdá tvaroh příliš suchý), dobře prošleháme a vmícháme sníh ze tří bílků. Tvaroh rozprostřeme na tmavé těsto a všechno zasypeme drobenkou připravenou ze 150 g celozrnné špaldové mouky, 60 g tmavého třtinového cukru, špetky soli, 20 g citrónového a 40 g slunečnicového oleje.
Pečeme na 180 stupňů asi 30 – 40 minut.
více ZDE
Koláčovou formu (nebo menší vysoký plech) vymažeme máslem. V misce smícháme 140 g špaldové mouky, 3 lžíce tmavého třtinového cukru, špetku soli, lžičku kypřicího prášku, dvě lžíce kakaa a 100 g sušených brusinek a hrozinek. Přidáme 3 lžíce citrónového oleje Estermann, 5 lžic slunečnicového oleje a 8 lžic syrovátky (nebo vody). Promícháme v hladké těsto, které rovnoměrně roztáhneme na dno formy.
500 g tvarohu rozmačkáme vidličkou se 3 žloutky, 70 g moučkového cukru a dvěma lžícemi vanilkového pudingového prášku (můžeme přidat i trochu mléka, pokud se nám zdá tvaroh příliš suchý), dobře prošleháme a vmícháme sníh ze tří bílků. Tvaroh rozprostřeme na tmavé těsto a všechno zasypeme drobenkou připravenou ze 150 g celozrnné špaldové mouky, 60 g tmavého třtinového cukru, špetky soli, 20 g citrónového a 40 g slunečnicového oleje.
Pečeme na 180 stupňů asi 30 – 40 minut.
více ZDE
NEDĚLNÍ CHLEBÍČEK
V sobotu večer smícháme v míse 150 g celozrnné špaldové mouky, 300 g hladké bílé mouky, 5 g instantního droždí a lžičku soli, Přilijeme 300 g podmáslí a na vále dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Vytvoříme bochánek, která dáme do misky a přikrytý potravinářskou fólií dáme přes noc do chladničky. Ráno vyklopíme na vál a znovu prohněteme. Zapékací misku nebo plech vymažeme olejem, položíme do ní těsto vytvarované do bochánku, mírně zploštíme, potřeme olejem, zakryjeme fólií a necháme hodinu při pokojové teplotě dokynout. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů, chlebíček potřeme mlékem, nakrojíme do kříže, posypeme kmínem nebo sezamem a pečeme asi 45 – 50 minut.
Více TU
Více TU
TARATOR
Tuhle osvěžující bulharskou studenou polévku jistě všichni znáte, u nás doma se dělává od mého dětství a v horkém létě neznám nic lepšího k obědu. Moje maminka dostala recept od domorodého Bulhara, když jsme tam byli před 40 lety na dovolené
Na osobu budeme počítat s jednou menší okurkou.
Okurku nakrájíme na kostičky (když má tuhou slupku, oloupeme ji), dáme do mísy, osolíme, přidáme utřený česnek (já dávám 1 – 2 stroužky, ale Bulhaři dávají celou paličku!), sekaný čerstvý kopr a podmáslí, jogurt nebo kysanou smetanu, podle preferencí. Když dáme tekuté složky více, bude to spíš polévka, když méně, bude to spíš salát. Dáme dobře vychladit a podáváme s čerstvým pečivem.
více ZDE
Na osobu budeme počítat s jednou menší okurkou.
Okurku nakrájíme na kostičky (když má tuhou slupku, oloupeme ji), dáme do mísy, osolíme, přidáme utřený česnek (já dávám 1 – 2 stroužky, ale Bulhaři dávají celou paličku!), sekaný čerstvý kopr a podmáslí, jogurt nebo kysanou smetanu, podle preferencí. Když dáme tekuté složky více, bude to spíš polévka, když méně, bude to spíš salát. Dáme dobře vychladit a podáváme s čerstvým pečivem.
více ZDE
MALINY ZAPEČENÉ V JOGURTU
Vynikající letní pochoutka. Je to spíš taková omeleta, doporučuju ji sníst ještě horkou, třeba se zmrzkou.
100 g malin vsypeme do vymaštěné menší koláčové formy. V míse rozšleháme postupně 70 g medu, 4 vejce, ½ lžičky drcené vanilky, 250 g bílého jogurtu a 1 lžíci kukuřičného škrobu. Jogurtové těsto nalijeme na maliny a povrch posypeme dalšími 100 g malin. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů 45 minut.
více ZDE
100 g malin vsypeme do vymaštěné menší koláčové formy. V míse rozšleháme postupně 70 g medu, 4 vejce, ½ lžičky drcené vanilky, 250 g bílého jogurtu a 1 lžíci kukuřičného škrobu. Jogurtové těsto nalijeme na maliny a povrch posypeme dalšími 100 g malin. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů 45 minut.
více ZDE
DROŽĎOVÁ POLÉVKA S VLOČKAMI
Ačkoliv vypadá obyčejně (a vlastně obyčejná je), patří k mým nejmilejším polévkám. Je moc, moc dobrá!
V hrnci nasucho opražíme 30 g ovesných vloček, přidáme 2 lžíce másla a jednu pokrájenou cibuli a chvíli opékáme. Rozdrobíme kostku čerstvého droždí a přidáme ho k vločkám a dorůžova osmahneme. Vlijeme 1 litr zeleninového vývaru a vaříme 15 minut. Nakonec vlijeme dvě rozkvedlaná vejce a necháme srazit. Zdobíme petrželkou.
více ZDE
V hrnci nasucho opražíme 30 g ovesných vloček, přidáme 2 lžíce másla a jednu pokrájenou cibuli a chvíli opékáme. Rozdrobíme kostku čerstvého droždí a přidáme ho k vločkám a dorůžova osmahneme. Vlijeme 1 litr zeleninového vývaru a vaříme 15 minut. Nakonec vlijeme dvě rozkvedlaná vejce a necháme srazit. Zdobíme petrželkou.
více ZDE
PIZZA S FAZOLKAMI
Zpracujeme těsto ze 150 g celozrnné mouky, 150 g hladké bílé mouky, 4 lžic olivového oleje, 21 g čerstvého droždí, půl lžičky soli a 150 ml vlažné vody a necháme 40 minut kynout. Vykynuté těsto rozválíme na plech potřený olejem na dvě kulaté pizzy, potřeme je rajčatovou omáčkou (olej, cibule, česnek, konzerva rajčat, pepř, sůl), poklademe fazolkami (můžeme je předem dvě minuty povařit ve slané vodě, ale já jsem to neudělala a byly potom trochu tuhé), plátky rajčat a strouhaným sýrem. Pečeme dozlatova na 230 stupňů.
více ZDE
více ZDE
PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA
Stále zpracovávám své zahradnické výdobytky
Řepu omyjeme, ale neloupeme, položíme ji na kus alobalu, mírně osolíme, pokapeme olivovým olejem a balsamikovým octem, opepříme a pevně zabalíme spolu se stroužky česneku a lístky šalvěje. Celý balíček dáme na plech a pečeme na 200 stupňů hodinu a půl. Po vychladnutí oloupeme, můžeme ještě octem a pepřem ochutit, pokapat olejem a přisolit Je to naozaj bašta
více ZDE
Řepu omyjeme, ale neloupeme, položíme ji na kus alobalu, mírně osolíme, pokapeme olivovým olejem a balsamikovým octem, opepříme a pevně zabalíme spolu se stroužky česneku a lístky šalvěje. Celý balíček dáme na plech a pečeme na 200 stupňů hodinu a půl. Po vychladnutí oloupeme, můžeme ještě octem a pepřem ochutit, pokapat olejem a přisolit Je to naozaj bašta
více ZDE
KAM PRO VODU
O víkendu vyražte místo do obchoďáku pro vodu, uděláte mnohem víc pro své tělesné i duševní zdraví. Na tom, jakou pijeme vodu, záleží totiž mnohem víc než na tom, co jíme.
NAJDĚTE SI SVOJI VODU
NAJDĚTE SI SVOJI VODU
ZAPRAŽENÁ POLÉVKA S BRAMBOROVÝMI KNEDLÍČKY
Na dvou lžících másla pět minut osmahneme nakrájené tři mrkve, malý celer a malý pórek, přidáme dvě lžíce hladké mouky a ještě tři minuty smažíme. Zalijeme litrem zeleninového vývaru a vaříme 10 minut. Nastrouháme najemno 250 g vařených brambor, přidáme 1 vejce, sůl, pepř, sekaný libeček a 4 lžíce krupice. Promícháme, tvoříme knedlíčky a zavařujeme je do polévky, kde je necháme povařit 8 minut.
více ZDE
více ZDE
CUKROVÝ HRÁŠEK NA SMETANĚ
Na lžíci másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme 500 g cukrového hrášku, podlijeme 100 ml zeleninového vývaru, přidáme tři snítky čerstvé dobromysli a dusíme 10 minut doměkka. Přilijeme 100 ml smetany, osolíme a rozdrobíme 100 g čerstvého sýra. Prohřejeme, přidáme nasekaný kopr a podáváme s vařenými novými brambory. Jednoduché a lahodné, zkuste to.
více ZDE
více ZDE
TĚSTOVINY S MANGOLDOVOU OMÁČKOU
Na dvou lžících olivového oleje osmahneme 4 stroužky česneku a 6 nasekaných šalvějových lístků, přidáme 200 g opraných a pokrájených mangoldových listů, osolíme a dusíme 10 minut, přilijeme 200 ml smetany, povaříme, částečně rozmixujeme a rozdrobíme 100 g čerstvého bylinkového sýra. Necháme ho rozpustit a do omáčky vmícháme 350 g uvařených semolinových těstovin.
více ZDE
více ZDE
NEPEČENÝ DORTÍK S MALINAMI A RYBÍZEM
800 g bobulovitého ovoce (rybízu a malin) částečně rozmačkáme šťouchákem na brambory, posypeme 100 g cukru a necháme nejméně dvě hodiny stát. Potom přilijeme 100 ml vody, šťávu z 1 citrónu a ovoce rozvaříme. Ve 100 ml vody rozmícháme 10 g agaru a ve 300 ml vody rozmícháme dva sáčky ovocného pudingového prášku. Obojí přilijeme k ovoci a dvě minuty povaříme.
Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme třetinou ovocné hmoty, opět narovnáme vrstvu piškotů (můžeme použít kakaové), potřeme ovocem a třetí vrstvu piškotů potřeme zbytkem ovoce a uhladíme. Po vychladnutí dáme do chladničky ztuhnout, nejlépe do rána. Druhý den ušleháme šlehačku se ztužovačem a ozdobíme jí ztuhlý moučník. Povrch postrouháme bílou čokoládou.
více ZDE
Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme třetinou ovocné hmoty, opět narovnáme vrstvu piškotů (můžeme použít kakaové), potřeme ovocem a třetí vrstvu piškotů potřeme zbytkem ovoce a uhladíme. Po vychladnutí dáme do chladničky ztuhnout, nejlépe do rána. Druhý den ušleháme šlehačku se ztužovačem a ozdobíme jí ztuhlý moučník. Povrch postrouháme bílou čokoládou.
více ZDE
CIZRNA NA LETNÍ ZPŮSOB
150 g cizrny namočíme večer předem do studené vody se lžičkou jedlé sody. Druhý den vypereme, zalijeme čistou vodou a uvaříme doměkka (asi půl hodiny). Na třech lžících oleje necháme zesklovatět dvě cibule a dva stroužky česneku, přidáme pokrájené 4 maďarské papriky a 6 rajčat a dusíme do poloměkka, základ je hodně podobný leču. Osolíme, opepříme, přidáme uvařenou cizrnu, prohřejeme a vmícháme 100 g zelených nakrájených oliv. Na talíři zdobíme petrželkou. Jídlo je výtečné i studené s celozrnnou bagetou.
více ZDE
více ZDE
MATEŘÍDOUŠKA (TYMIÁN)
Mateřídouška obecná je souhrnný název pro naše veškeré druhy a poddruhy, které se vzájemně kříží a jsou značně proměnlivé. Tymián je starším bratrem mateřídoušky a má poněkud více účinných látek, divoce se u nás nevyskytuje.
Kvetoucí nedřevnatou nať sbíráme od května do srpna.
Mateřídouška má antiseptické účinky, působí proti kašli, rozpouští hleny, desinfikuje trávicí trakt i močové ústrojí , pomáhá proti nadýmání, žaludečním kolikám a průjmu. Mateřídouška má také uklidňující účinky a uvolňuje křeče. Jako jedna z mála bylinek léčí i chronické a zastaralé chorobné stavy. Zastavuje škytání (vypijte hrníček mateřídouškového čaje s citrónem). Nálev je účinný také proti kocovině.
Zevně se používá k obkladům zanícené pokožky, proti akné, na rány, proti lupům a jako kloktadlo při zánětech v krku. Při nervové vyčerpanosti můžeme připravit z mateřídoušky uklidňující koupel a také koupel protirevmatickou.
Obyvatelé Skotské vysočiny připravovali z mateřídoušky nápoj, který dodával odvahu a zaháněl noční děsy, můžeme ho podobným způsobem použít u neklidných dětí.
více ZDE
Kvetoucí nedřevnatou nať sbíráme od května do srpna.
Mateřídouška má antiseptické účinky, působí proti kašli, rozpouští hleny, desinfikuje trávicí trakt i močové ústrojí , pomáhá proti nadýmání, žaludečním kolikám a průjmu. Mateřídouška má také uklidňující účinky a uvolňuje křeče. Jako jedna z mála bylinek léčí i chronické a zastaralé chorobné stavy. Zastavuje škytání (vypijte hrníček mateřídouškového čaje s citrónem). Nálev je účinný také proti kocovině.
Zevně se používá k obkladům zanícené pokožky, proti akné, na rány, proti lupům a jako kloktadlo při zánětech v krku. Při nervové vyčerpanosti můžeme připravit z mateřídoušky uklidňující koupel a také koupel protirevmatickou.
Obyvatelé Skotské vysočiny připravovali z mateřídoušky nápoj, který dodával odvahu a zaháněl noční děsy, můžeme ho podobným způsobem použít u neklidných dětí.
více ZDE
MOUČNÍK ZE SUŠENÉHO OVOCE S OVOCNOU OMÁČKOU
Dobrý je slabý slovo
Do hrnce nalijeme ½ l mléka, přidáme půl lžičky mleté vanilky, půl lžičky mletého kardamonu, 60 g másla a přivedeme k varu. Vsypeme 80 g krupice a pět minut vaříme na hustou kaši, kterou vlijeme do mísy a smícháme se 100 g krájených sušených meruněk, 100 g hrozinek a 5 žloutky. 5 bílků ušleháme na tuhý sníh spolu se 70 g moučkového cukru a vmícháme ho do krupicové kaše. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme cukrem, vlijeme těsto a pečeme na plechu s vodou v troubě vyhřáté na 200 stupňů 40 minut.
500 g rybízu odšťavníme (můj nový odšťavňovač Eta odšťavňuje i rybíz, ač to výrobce nedoporučuje), přidáme 40 g cukru, 4 lžíce grenadiny nebo ovocného sirupu, 1 lžíci kukuřičného škrobu a servírujeme přelité přes krupicový moučník. Zdobíme čerstvou mátou.
více ZDE
Do hrnce nalijeme ½ l mléka, přidáme půl lžičky mleté vanilky, půl lžičky mletého kardamonu, 60 g másla a přivedeme k varu. Vsypeme 80 g krupice a pět minut vaříme na hustou kaši, kterou vlijeme do mísy a smícháme se 100 g krájených sušených meruněk, 100 g hrozinek a 5 žloutky. 5 bílků ušleháme na tuhý sníh spolu se 70 g moučkového cukru a vmícháme ho do krupicové kaše. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme cukrem, vlijeme těsto a pečeme na plechu s vodou v troubě vyhřáté na 200 stupňů 40 minut.
500 g rybízu odšťavníme (můj nový odšťavňovač Eta odšťavňuje i rybíz, ač to výrobce nedoporučuje), přidáme 40 g cukru, 4 lžíce grenadiny nebo ovocného sirupu, 1 lžíci kukuřičného škrobu a servírujeme přelité přes krupicový moučník. Zdobíme čerstvou mátou.
více ZDE
LETNÍ POLÉVKA
Tohle vlastně není opravdový recept, spíš návod, jak uvařit polévku z toho, co vám vyrostlo na zahradě. Na másle nebo oleji zpěňte cibuli, přidejte pokrájenou kořenovou zeleninu jakou máte (mrkev, celer, petržel, pastinák, tuřín…) a 10 minut restujte, přilijte vodu a do ní dejte další zeleninu, například červenou řepu i s listy, nať z brokolice, pár listů celeru, kedluben, kapustu, nové brambory a tři polévkové lžíce ovesných vloček a povařte deset minut. Nakonec přidejte tu zeleninu, která se vaří nejkratší dobu, například vyloupaný hrášek a brokolici. Teď už vařte jen krátce, tři až pět minut. Nakonec polévku osolte a ozdobte čerstvou petrželovou natí a pažitkou.
více ZDE
více ZDE
PEČENÁ CUKETA
Mladou cuketu nakrájíme na kolečka, rozložíme do zapékací misky, pokapeme oleje, opepříme a osolíme. Pečeme na 200 stupňů, dokud nezačnou hnědnout okraje. Potom posypeme strouhaným sýrem a prolisovaným česnekem a ještě krátce zapečeme, aby se sýr roztavil. Je to jednoduchá, rychlá a s chlebem skvělá večeře.
více ZDE
více ZDE
SALÁT Z ORZA
Uvaříme 400 g orza (těstovinové rýže) podle návodu na obalu, vmícháme 100 g rukoly, 200 g mozarelly, 100 g pokrájených sušených rajčat, 50 g parmazánu a zalijeme zálivkou ze 150 g zakysané smetany, tří lžic oleje z naložených sušených rajčat, soli, čerstvě mletého pepře, utřeného stroužku česneku a šťávy z půlky citróny. Nakonec vmícháme nasucho opražená slunečnicová semínka.
více ZDE
více ZDE
OLIVOVÝ CHLÉB
Čerstvý je naprosto božský, jak chutná starší, nevíme
V míse smícháme 200 g celozrnné pšeničné mouky, 450 hladké bílé mouky, 1 lžičku soli, 7 g instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje, zamícháme a přilijeme 350 ml vlažné vody. V míse promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Nakonec do něho rovnoměrně zapracujeme 140 g namíchaných nasekaných černých a zelených oliv. Těsto trochu zvlhne a začne se lepit, ale to nevadí. Vytvarujeme z něho kouli, přesuneme jej do mísy vymaštěné olejem, potřeme olejem i těsto, zakryjeme a necháme hodinu a půl kynout v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce a silně prohněteme, vyválíme z něho obdélníkovou placku, kterou přeložíme napůl, přetočíme jako bychom bochník ždímali a okraje přimáčkneme. Položíme na plech vymaštěný olejem, potřeme teplou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 – 60 minut, dokud chleba nezezlátne. Necháme vychladnout na mřížce.
více ZDE
V míse smícháme 200 g celozrnné pšeničné mouky, 450 hladké bílé mouky, 1 lžičku soli, 7 g instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje, zamícháme a přilijeme 350 ml vlažné vody. V míse promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Nakonec do něho rovnoměrně zapracujeme 140 g namíchaných nasekaných černých a zelených oliv. Těsto trochu zvlhne a začne se lepit, ale to nevadí. Vytvarujeme z něho kouli, přesuneme jej do mísy vymaštěné olejem, potřeme olejem i těsto, zakryjeme a necháme hodinu a půl kynout v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce a silně prohněteme, vyválíme z něho obdélníkovou placku, kterou přeložíme napůl, přetočíme jako bychom bochník ždímali a okraje přimáčkneme. Položíme na plech vymaštěný olejem, potřeme teplou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 – 60 minut, dokud chleba nezezlátne. Necháme vychladnout na mřížce.
více ZDE
PASTA DE ACEITUNA
Vynikající pomazánka na bílé pečivo.
Do mixéru dáme 100 g zelených a 100 g černých oliv, 1 lžíci kaparů, 50 g mletých mandlí, 1 stroužek utřeného česneku, půl lžičky drceného kmínu a půl lžičky mleté papriky a rozmixujeme, přidáme 5 lžic panenského olivového oleje a ještě pomixujeme nebo promícháme.
více ZDE
Do mixéru dáme 100 g zelených a 100 g černých oliv, 1 lžíci kaparů, 50 g mletých mandlí, 1 stroužek utřeného česneku, půl lžičky drceného kmínu a půl lžičky mleté papriky a rozmixujeme, přidáme 5 lžic panenského olivového oleje a ještě pomixujeme nebo promícháme.
více ZDE
BLESKOVÉ KARÍ
Půl kila nových brambor očistíme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě, jak jsme zvyklí. Na třech lžících oleje osmahneme lžičku ostrého kari koření, přidáme 200 g vyloupaného hrášku, pár minut podusíme, přidáme brambory, 100 ml smetany a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme. Podáváme s jasmínovou rýží.
více ZDE
více ZDE
RYBÍZOVÝ JOGURTOVÝ KOLÁČ
Snadný, rychlý, výborný.
Rozmícháme dohladka 1 velký bílý jogurt (500 g), 5 žloutků, 100 g cukru, 350 g polohrubé mouky a 1 kypřící prášek. Těsto rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech, posypeme rybízem a pečeme na 180 stupňů 15 - 20 minut. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků, jednoho vanilkového cukru a 100 g moučkového cukru, rozetřeme ho na předpečený koláč a ještě 15 – 20 minut dopečeme.
více ZDE
Rozmícháme dohladka 1 velký bílý jogurt (500 g), 5 žloutků, 100 g cukru, 350 g polohrubé mouky a 1 kypřící prášek. Těsto rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech, posypeme rybízem a pečeme na 180 stupňů 15 - 20 minut. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků, jednoho vanilkového cukru a 100 g moučkového cukru, rozetřeme ho na předpečený koláč a ještě 15 – 20 minut dopečeme.
více ZDE
ČOČKOVÝ SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM
300 g čočky propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme půl hodiny máčet. Potom čočku slijeme, doplníme trojnásobným množstvím čisté vody a vaříme 20 minut doměkka, čočka musí zůstat celá. Scedíme a necháme okapat.
V misce smícháme šťávu z 1 citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, sůl a čerstvě mletý pepř. Zálivku vmícháme do čočky, přidáme dvě červené cibule pokrájené na půlkolečka a 200 g rozdrobeného nebo nahrubo nastrouhaného balkánského sýra. Nakonec přidáme petrželku a necháme odležet.
Více ZDE
V misce smícháme šťávu z 1 citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, sůl a čerstvě mletý pepř. Zálivku vmícháme do čočky, přidáme dvě červené cibule pokrájené na půlkolečka a 200 g rozdrobeného nebo nahrubo nastrouhaného balkánského sýra. Nakonec přidáme petrželku a necháme odležet.
Více ZDE
TŘEZALKA TEČKOVANÁ
O třezalce jsem už psala pod fotkou z ní vyrobené tinktury, ale klidně si to zopakujeme
Včera jsem byla doplnit svoje vlastní zahradní zásoby třezalky o tu lesní, protože ji chci letos nasušit a tolik mi jí v zahradě neroste. Našla jsem ji v lese za Byšičkami, tajemným kostelíkem se hřbitovem, ke kterému se váže zajímavá legenda a kam umístil pan Erben svoji baladu Svatební košile. Erben to tady totiž velmi dobře znal, pocházel z Miletína, který je odsud kousíček.
Lidstvo od nepaměti uctívalo třezalku jako královnu mezi bylinami, lidé znali odjakživa její léčivou a kouzelnou moc. Sám Paracelsus považoval třezalku za nejzázračnější bylinu ze všech. Velšané chápali třezalku jako ideální kombinaci vody a ohně, dokonalou léčivou esenci. Oheň plodí a podněcuje, voda spojuje a uklidňuje.
Spolehlivě poznáte třezalku podle hladké lodyhy s oválným průřezem, ale především podle droboučkých tmavých teček na spodní straně listů, to jsou žlázky obsahující červené barvivo hypericin – krev svatého Jana. Dokonce kravské mléko může být po spasení většího množství třezalky zbarveno do růžova. Hypericin podporuje okysličování buněk v těle.
Třezalka působí protizánětlivě, podporuje krevní oběh a vylučování žluči, léčí plicní choroby, nespavost, působí celkově blahodárně na nervovou soustavu, pomáhá při úzkostech a lehčích depresích. Třezalku užíváme nejméně tři týdny, aby se naplno projevila její léčivá síla. K dlouhodobějšímu používání je však nevhodná. Také způsobuje fotosenzibilitu; pokud se léčíte třezalkou, neopalujte se. Může také dojít k interakci s některými léčivy, například hormonální antikoncepcí nebo kardiovaskulárními léčivy a psychofarmaky. Účinky některých léků se v kombinaci s třezalkou významně snižují.
Zevně účinkuje na různá poranění, zvláště prstů rukou a nohou, také popáleniny, záněty a neuralgii. Může dokonce pomoci při léčbě zevně přístupných nádorů, musí se ale aplikovat jemně a lehce.
Kromě psychických neduhů léčí i nemoci těla, působí antibioticky, zklidňuje záněty zažívacího traktu, žaludku, dvanácterníku, ale i slinivky a jater.
Dlouhodobě se užívá při léčbě roztroušené sklerózy, kde dosahuje podivuhodných výsledků.
Pouhá vůně třezalky zahání zlé duchy a ochraňuje před šílenstvím.
více ZDE
Včera jsem byla doplnit svoje vlastní zahradní zásoby třezalky o tu lesní, protože ji chci letos nasušit a tolik mi jí v zahradě neroste. Našla jsem ji v lese za Byšičkami, tajemným kostelíkem se hřbitovem, ke kterému se váže zajímavá legenda a kam umístil pan Erben svoji baladu Svatební košile. Erben to tady totiž velmi dobře znal, pocházel z Miletína, který je odsud kousíček.
Lidstvo od nepaměti uctívalo třezalku jako královnu mezi bylinami, lidé znali odjakživa její léčivou a kouzelnou moc. Sám Paracelsus považoval třezalku za nejzázračnější bylinu ze všech. Velšané chápali třezalku jako ideální kombinaci vody a ohně, dokonalou léčivou esenci. Oheň plodí a podněcuje, voda spojuje a uklidňuje.
Spolehlivě poznáte třezalku podle hladké lodyhy s oválným průřezem, ale především podle droboučkých tmavých teček na spodní straně listů, to jsou žlázky obsahující červené barvivo hypericin – krev svatého Jana. Dokonce kravské mléko může být po spasení většího množství třezalky zbarveno do růžova. Hypericin podporuje okysličování buněk v těle.
Třezalka působí protizánětlivě, podporuje krevní oběh a vylučování žluči, léčí plicní choroby, nespavost, působí celkově blahodárně na nervovou soustavu, pomáhá při úzkostech a lehčích depresích. Třezalku užíváme nejméně tři týdny, aby se naplno projevila její léčivá síla. K dlouhodobějšímu používání je však nevhodná. Také způsobuje fotosenzibilitu; pokud se léčíte třezalkou, neopalujte se. Může také dojít k interakci s některými léčivy, například hormonální antikoncepcí nebo kardiovaskulárními léčivy a psychofarmaky. Účinky některých léků se v kombinaci s třezalkou významně snižují.
Zevně účinkuje na různá poranění, zvláště prstů rukou a nohou, také popáleniny, záněty a neuralgii. Může dokonce pomoci při léčbě zevně přístupných nádorů, musí se ale aplikovat jemně a lehce.
Kromě psychických neduhů léčí i nemoci těla, působí antibioticky, zklidňuje záněty zažívacího traktu, žaludku, dvanácterníku, ale i slinivky a jater.
Dlouhodobě se užívá při léčbě roztroušené sklerózy, kde dosahuje podivuhodných výsledků.
Pouhá vůně třezalky zahání zlé duchy a ochraňuje před šílenstvím.
více ZDE
CO ZAHRADA DÁ
Konečně jsme sklidili aspoň malou úrodu, letos se zelenině moc nedaří, ale na pár obědů to snad dá
Tohle jsou vlastně brambory se zeleninou dušené ve smetanové omáčce v troubě.
Omyjeme kilo maličkých nových brambůrek a kilo rozličné zeleniny, co sklidíme v zahradě. Já našla dvě kedlubny, jeden tuřín, jeden mrňavý celer, červenou řepu, cibuli, petrželku a hlavně krásnou kulatou cuketu zvanou pepo. Všechno to nakrájejte na kousky, brambory nechte tak, pokud jsou větší, tak je přepulte, dejte do velké mísy, osolte lžičkou a půl soli a promíchejte.
V hrnci krátce svaříme 400 ml plnotučného mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 2 utřené stroužky česneku, jednu rozdrcenou chilli papričku, lžičku čerstvě mletého pepře a lžičku tymiánu. Část smetanové omáčky nalijeme na dno zapékací misky, do ní dáme zeleninu s brambory, posypeme petrželkou a prolijeme zbytkem omáčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů hodinu a půl, dokud povrch nezezlátne, potom necháme ještě pár minut odstát. Podáváme se salátem.
více ZDE
Tohle jsou vlastně brambory se zeleninou dušené ve smetanové omáčce v troubě.
Omyjeme kilo maličkých nových brambůrek a kilo rozličné zeleniny, co sklidíme v zahradě. Já našla dvě kedlubny, jeden tuřín, jeden mrňavý celer, červenou řepu, cibuli, petrželku a hlavně krásnou kulatou cuketu zvanou pepo. Všechno to nakrájejte na kousky, brambory nechte tak, pokud jsou větší, tak je přepulte, dejte do velké mísy, osolte lžičkou a půl soli a promíchejte.
V hrnci krátce svaříme 400 ml plnotučného mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 2 utřené stroužky česneku, jednu rozdrcenou chilli papričku, lžičku čerstvě mletého pepře a lžičku tymiánu. Část smetanové omáčky nalijeme na dno zapékací misky, do ní dáme zeleninu s brambory, posypeme petrželkou a prolijeme zbytkem omáčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů hodinu a půl, dokud povrch nezezlátne, potom necháme ještě pár minut odstát. Podáváme se salátem.
více ZDE
ŠANTA KOČIČÍ
Šanta je vonící, pěstovaná bylinka, která občas zplaňuje. Sbíráme začátkem léta kvetoucí nať.
Šanta působí účinně proti chronické i akutní bronchitidě, pomáhá při nachlazení , podporuje pocení a tím snižuje tělesnou teplotu, tlumí průjmy, pomáhá proti úporným bolestem hlavy a uklidňuje. Je výborným prostředkem na spaní vhodným i pro děti. Zevně může šanta nahradit kostival.
Sušené listy se dají kouřit, působí jako velice mírný halucinogen a mohou být proto používány při odvykací léčbě pro kuřáky marihuany.
Známá je záliba koček v šantě, na některé však nepůsobí vůbec, na některé pouze šanta vyrostlá ze sazenic, nikoli ze semen. Kdo prý kočce daroval šantu, vytvořil si s ní tak oboustranně přátelský vztah.
více ZDE
Šanta působí účinně proti chronické i akutní bronchitidě, pomáhá při nachlazení , podporuje pocení a tím snižuje tělesnou teplotu, tlumí průjmy, pomáhá proti úporným bolestem hlavy a uklidňuje. Je výborným prostředkem na spaní vhodným i pro děti. Zevně může šanta nahradit kostival.
Sušené listy se dají kouřit, působí jako velice mírný halucinogen a mohou být proto používány při odvykací léčbě pro kuřáky marihuany.
Známá je záliba koček v šantě, na některé však nepůsobí vůbec, na některé pouze šanta vyrostlá ze sazenic, nikoli ze semen. Kdo prý kočce daroval šantu, vytvořil si s ní tak oboustranně přátelský vztah.
více ZDE
NEPEČENÝ VEGANSKÝ DORTÍK S ČERVENÝM RYBÍZEM
Přivedeme k varu 700 ml vody se špetkou soli, vsypeme 240 g kuskusu, 100 g třtinového cukru, 100 g kokosu a 25 g kvalitního kakaa, vaříme 10 minut na hustou kaši. Kakaovou hmotu rozetřeme do vymaštěné dortové formy, posypeme 300 g červeného rybízu a zalijeme hustou kaší uvařenou ze 650 ml sojového mléka, 40 g hladké kukuřičné mouky, 70 g kukuřičného škrobu, 50 g třtinového cukru a špetky kurkumy. Necháme chvilku ztuhnout a povrch potřeme tenkou vrstvou želé: Svaříme 100 ml rybízové šťávy se lžící kukuřičného škrobu, odstavíme a vmícháme lžičku slunečnicového oleje. Dáme vychladit.
více ZDE
více ZDE
LAHŮDKOVÉ CUKETKY
Jednoduché, lehké a výtečné letní jídlo.
Vyloupeme 250 g čerstvých hrachových lusků. Dvě menší cuketky nakrájíme na dlouhé hranolky a vložíme do zapékací misky, na ně rozložíme 4 rajčata nakrájená na větší kostky, hrášek a 100 g čerstvého domácího bylinkového sýra (recept najdete v albu Ostatní pokusy nebo sýr koupíte). To celé pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme péct na 200 stupňů. Během pečení občas promícháme. Když jsou cukety upečené dozlatova, posypeme vše dalším sýrem (asi 100 g) a necháme ho roztavit. Podáváme s chlebem a čerstvou bazalkou.
více ZDE
Vyloupeme 250 g čerstvých hrachových lusků. Dvě menší cuketky nakrájíme na dlouhé hranolky a vložíme do zapékací misky, na ně rozložíme 4 rajčata nakrájená na větší kostky, hrášek a 100 g čerstvého domácího bylinkového sýra (recept najdete v albu Ostatní pokusy nebo sýr koupíte). To celé pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme péct na 200 stupňů. Během pečení občas promícháme. Když jsou cukety upečené dozlatova, posypeme vše dalším sýrem (asi 100 g) a necháme ho roztavit. Podáváme s chlebem a čerstvou bazalkou.
více ZDE
TVAROHOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM
100 g celozrnné špaldové a 150 g polohrubé bílé mouky smícháme se dvěma lžičkami kypřicího prášku a 150 g moučkového cukru. Polovinu směsi nasypeme na vymazaný menší, ale vysoký plech. 750 g tvarohu rozšleháme se dvěma vanilkovými cukry, 50 g moučkového cukru, 200 ml smetany, čtyřmi žloutky a jedním sáčkem vanilkového pudingu, nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků, rozprostřeme na sypkou směs a uhladíme. Na tvaroh nasypeme 300 g rybízu, který do něho mírně vtlačíme. Do druhé poloviny sypké směsi rozdrobíme 60 g másla a touto drobenkou posypeme tvaroh. Pečeme při 180 stupních hodinu.
více ZDE
více ZDE
TĚSTOVINY S TROJÍMI RAJČATY
Výborné je to, věřte mi!
300 g mangoldu (nebo špenátu) opereme, nasekáme a pět minut povaříme ve slané vodě. 100 g sušených rajčat naložených v oleji pokrájíme a osmahneme na oleji, ve kterém byla naložena, přidáme mangold, 200 g přepůlených cherry rajčátek a několik natrhaných listů bazalky. Už nevaříme, ale udržujeme v teple. Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 400 g krájených rajčat z konzervy, osolíme, opepříme a 15 minut dusíme. Mezitím uvaříme 500 g semolinových těstovin. Uvařené těstoviny promícháme se sušenými rajčaty a mangoldem a s rajčatovou omáčkou a na talíři ozdobíme sýrem.
více ZDE
300 g mangoldu (nebo špenátu) opereme, nasekáme a pět minut povaříme ve slané vodě. 100 g sušených rajčat naložených v oleji pokrájíme a osmahneme na oleji, ve kterém byla naložena, přidáme mangold, 200 g přepůlených cherry rajčátek a několik natrhaných listů bazalky. Už nevaříme, ale udržujeme v teple. Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 400 g krájených rajčat z konzervy, osolíme, opepříme a 15 minut dusíme. Mezitím uvaříme 500 g semolinových těstovin. Uvařené těstoviny promícháme se sušenými rajčaty a mangoldem a s rajčatovou omáčkou a na talíři ozdobíme sýrem.
více ZDE
MÁK
Mák setý má domov v Malé Asii, jeho druhové latinské jméno „somniferum“ pochází z řečtiny, znamená „nesoucí spánek“ a připomíná tak jeho narkotické účinky. Divoce se mák setý v přírodě nevyskytuje, může ale zplaňovat.
Kromě zralých semen obsahují všechny části rostliny jedovaté alkaloidy v menším či větším množství. Dříve se vařil ze suchých makovic čaj pro nespavé děti, bylo to dosti riskantní :)
Nejjednodušším a patrně nejstarším způsobem konzumace opia se nazývá mekonium a spočívá v pití nálevu vzniklého vyluhováním rozsekaných makovic ve vodě. Řekové mekonium pili buďto samotné nebo rozmíchané ve víně.
Z naříznuté nezralé makovice se získává v červnu a červenci surové opium, které je výchozí surovinou pro morfium, nejúčinnějšího tišitele bolesti. Morfin stimuluje míchu a zvyšuje tonus svalů neovládaných vůlí, například svěračů. Morfin je jediným známým lékem proti rýmě. Nejlepší jakost bude mít opium, naříznete-li makovici v 10 hodin dopoledne.
Obsah alkaloidů se velmi liší u odrůd, které jsou pěstovány na mák a u těch, jež se pěstují pro farmaceutické (a jiné) účely. Profesionální farmáři v Asii a na Blízkém Východě používají k nařezávání makovic speciální prsten se třemi čepelemi. Nařezávání makovic je hotová věda.
V domácí léčbě mák setý nepoužíváme, je to příliš nebezpečné. Jako potravinu ho ale lze doporučit, protože obsahuje řadu prospěšných látek. Makový olej má vysoký obsah hořčíku a může nahradit olej olivový.
více o bylinách TADY
Kromě zralých semen obsahují všechny části rostliny jedovaté alkaloidy v menším či větším množství. Dříve se vařil ze suchých makovic čaj pro nespavé děti, bylo to dosti riskantní :)
Nejjednodušším a patrně nejstarším způsobem konzumace opia se nazývá mekonium a spočívá v pití nálevu vzniklého vyluhováním rozsekaných makovic ve vodě. Řekové mekonium pili buďto samotné nebo rozmíchané ve víně.
Z naříznuté nezralé makovice se získává v červnu a červenci surové opium, které je výchozí surovinou pro morfium, nejúčinnějšího tišitele bolesti. Morfin stimuluje míchu a zvyšuje tonus svalů neovládaných vůlí, například svěračů. Morfin je jediným známým lékem proti rýmě. Nejlepší jakost bude mít opium, naříznete-li makovici v 10 hodin dopoledne.
Obsah alkaloidů se velmi liší u odrůd, které jsou pěstovány na mák a u těch, jež se pěstují pro farmaceutické (a jiné) účely. Profesionální farmáři v Asii a na Blízkém Východě používají k nařezávání makovic speciální prsten se třemi čepelemi. Nařezávání makovic je hotová věda.
V domácí léčbě mák setý nepoužíváme, je to příliš nebezpečné. Jako potravinu ho ale lze doporučit, protože obsahuje řadu prospěšných látek. Makový olej má vysoký obsah hořčíku a může nahradit olej olivový.
více o bylinách TADY
ZELNÝ SALÁT S HROZINKAMI
50 g hrozinek večer předem namočíme do studené vody se dvěma lžícemi bílého vína jen tak, aby zůstaly ponořené, přidáme lžíci medu a necháme do rána nabobtnat. Slijeme, ale tekutinu nevyléváme, vmícháme do ní dvě lžíce vinného octa
Půl hlávky mladého zelí nakrájíme na nudličky, přidáme půl lžičky soli a promačkáme. Přisypeme hrozinky, zalijeme zálivkou a vmícháme květy lichořeřišnice. Necháme odležet.
Více ZDE
Půl hlávky mladého zelí nakrájíme na nudličky, přidáme půl lžičky soli a promačkáme. Přisypeme hrozinky, zalijeme zálivkou a vmícháme květy lichořeřišnice. Necháme odležet.
Více ZDE
MERUŇKOVÝ KOLÁČ Z JOGURTU
Další ze zdravých, šťavnatých moučníků. Je lepší trošku odleželý.
Z 250 g celozrnné mouky, 200 g bílého jogurtu, 3 lžic tmavého cukru, 1 lžíce změklého másla a 1 lžičky kypřicího prášku zpracujeme těsto, které pomocí prstů potřených olejem roztlačíme do vymaštěného menšího pekáčku. Poklademe přepůlenými meruňkami a zalijeme těstíčkem ušlehaným ze 2 vajec, 100 g hnědého třtinového cukru, 200 g zakysané smetany, 250 g bílého jogurtu, špetky soli a 5 lžic celozrnné mouky. Pečeme na 180 stupňů 40 minut. Podáváme ozdobené zmrzlinou.
více ZDE
Z 250 g celozrnné mouky, 200 g bílého jogurtu, 3 lžic tmavého cukru, 1 lžíce změklého másla a 1 lžičky kypřicího prášku zpracujeme těsto, které pomocí prstů potřených olejem roztlačíme do vymaštěného menšího pekáčku. Poklademe přepůlenými meruňkami a zalijeme těstíčkem ušlehaným ze 2 vajec, 100 g hnědého třtinového cukru, 200 g zakysané smetany, 250 g bílého jogurtu, špetky soli a 5 lžic celozrnné mouky. Pečeme na 180 stupňů 40 minut. Podáváme ozdobené zmrzlinou.
více ZDE
LEVANDULE
Levandule má domov ve Středomoří, ale lze ji pěstovat i u nás, mně se dokonce sama hojně vysemeňuje do spár mezi dlažebními kameny.
Levanduli máme všichni rádi, každý ji zná, protože především nádherně voní. Květy sbíráme před úplným rozvitím, to mají v sobě nejvíce silic.
Levandule působí jako účinné sedativum, tlumí bolesti hlavy, uvolňuje křeče v břiše a účinkuje jako antibiotikum. Při senné rýmě pomáhá podrážděným sliznicím její inhalace.
Levandule se ve starověku používala nejen do koupelí, ale i jako bylina proti uhranutí, byla zasvěcená bohyni Hekaté. Ve středověké Evropě obsadila klášterní zahrady, byla to tehdy velmi oblíbená bylinka nejen pro svou vůni, ale údajně i díky své moci chránit před morem. Levanduli při sobě nosily i prostitutky, neboť věřily, že povzbuzuje mužské libido. Možná to bylo ale i proto, že snítka levandule nošená na těle zaručí uchování čistoty duše. Přece jen asi neměly čisté svědomí.
Levandule má pověst silné magické rostliny, pálila se v místnosti, kde se narodilo dítě, jako bylina míru a pokoje. Při meditaci pročišťuje a zjasňuje mysl, umožňuje člověku komunikovat s různými entitami (duchy).
Více ZDE
Levanduli máme všichni rádi, každý ji zná, protože především nádherně voní. Květy sbíráme před úplným rozvitím, to mají v sobě nejvíce silic.
Levandule působí jako účinné sedativum, tlumí bolesti hlavy, uvolňuje křeče v břiše a účinkuje jako antibiotikum. Při senné rýmě pomáhá podrážděným sliznicím její inhalace.
Levandule se ve starověku používala nejen do koupelí, ale i jako bylina proti uhranutí, byla zasvěcená bohyni Hekaté. Ve středověké Evropě obsadila klášterní zahrady, byla to tehdy velmi oblíbená bylinka nejen pro svou vůni, ale údajně i díky své moci chránit před morem. Levanduli při sobě nosily i prostitutky, neboť věřily, že povzbuzuje mužské libido. Možná to bylo ale i proto, že snítka levandule nošená na těle zaručí uchování čistoty duše. Přece jen asi neměly čisté svědomí.
Levandule má pověst silné magické rostliny, pálila se v místnosti, kde se narodilo dítě, jako bylina míru a pokoje. Při meditaci pročišťuje a zjasňuje mysl, umožňuje člověku komunikovat s různými entitami (duchy).
Více ZDE
LICHOŘEŘIŠNICE
Lichořeřišnici znáte jako vděčnou letničku, ochotně roste i nešikovným zahradníkům jako jsem já. Do Evropy ji přivezli conquistadoři v 16. století
Sbíráme semena, listy i květy, lichořeřišnice je výborná jako čerstvá zelenina, semena a poupata se nakládají jako kapary.
Lichořeřišnice obsahuje množství vitamínu C, působí výrazně antibioticky a je nedostižná při léčbě urogenitálních zánětů. Výborně pomáhá při nachlazení a chřipce. Rozmačkané listy léčí i kožní záněty.
Nejvhodnější je její samostatné užití, nejlépe za čerstva nebo jako tinkturu, ale nať můžeme i sušit. Běžně připravujeme nálev z čerstvých listů. Je bez nežádoucích účinků.
Lichořeřišnice je květinou válečníka, dodávala sílu, čistotu a odvahu všem, kdo se chystali vstoupit na cestu boje.
více ZDE
Sbíráme semena, listy i květy, lichořeřišnice je výborná jako čerstvá zelenina, semena a poupata se nakládají jako kapary.
Lichořeřišnice obsahuje množství vitamínu C, působí výrazně antibioticky a je nedostižná při léčbě urogenitálních zánětů. Výborně pomáhá při nachlazení a chřipce. Rozmačkané listy léčí i kožní záněty.
Nejvhodnější je její samostatné užití, nejlépe za čerstva nebo jako tinkturu, ale nať můžeme i sušit. Běžně připravujeme nálev z čerstvých listů. Je bez nežádoucích účinků.
Lichořeřišnice je květinou válečníka, dodávala sílu, čistotu a odvahu všem, kdo se chystali vstoupit na cestu boje.
více ZDE
MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ
Měsíček získal své latinské jméno Calendula ve starém Římě. Římané říkali, že měsíček kvete na každou „kalendu“, tj. každý první den v měsíci, jinak řečeno po celý rok. To je ovšem možné opravdu jen ve slunné Itálii
Egypťané považovali měsíček za omlazující bylinu, v Evropě se od středověku pěstuje v klášterních zahradách.
Měsíček není divoká bylinka, pěstujeme ho v zahradě, někdy se proto nazývá Měsíček zahradní. Sbíráme okvětní lístky, přednostně tmavooranžové barvy.
Měsíček je jednou z nejznámějších léčivých bylin, léčí choroby jater a žlučníku, žaludeční vředy, křečové žíly, popáleniny, astma, kašel, záněty vnitřní (žaludku, střev) i vnější (kůže, záněty v krku, očí i uší), působí jako antibiotikum a mírné sedativum. Léčivé účinky byly prokázány i v případě rakoviny, zejména v oblasti trávicího traktu a ženského pohlavního ústrojí. Nejvhodnější použití je krátkodobý, minutový odvar nebo měsíčkový olej. Při užívání měsíčku nejsou známy žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace, lze ho užívat bez obav dlouhodobě. Květy měsíčku můžeme zdobit i saláty nebo je přidávat do rýže místo šafránu.
Věnce z měsíčkových květů nade dveřmi brání vstupu zla do domu a květy vložené pod polštář přinesou prorocké sny.
více ZDE
Egypťané považovali měsíček za omlazující bylinu, v Evropě se od středověku pěstuje v klášterních zahradách.
Měsíček není divoká bylinka, pěstujeme ho v zahradě, někdy se proto nazývá Měsíček zahradní. Sbíráme okvětní lístky, přednostně tmavooranžové barvy.
Měsíček je jednou z nejznámějších léčivých bylin, léčí choroby jater a žlučníku, žaludeční vředy, křečové žíly, popáleniny, astma, kašel, záněty vnitřní (žaludku, střev) i vnější (kůže, záněty v krku, očí i uší), působí jako antibiotikum a mírné sedativum. Léčivé účinky byly prokázány i v případě rakoviny, zejména v oblasti trávicího traktu a ženského pohlavního ústrojí. Nejvhodnější použití je krátkodobý, minutový odvar nebo měsíčkový olej. Při užívání měsíčku nejsou známy žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace, lze ho užívat bez obav dlouhodobě. Květy měsíčku můžeme zdobit i saláty nebo je přidávat do rýže místo šafránu.
Věnce z měsíčkových květů nade dveřmi brání vstupu zla do domu a květy vložené pod polštář přinesou prorocké sny.
více ZDE
SALÁT ZE SYROVÉ ČOČKY S OLIVAMI
400 g červené čočky vypereme a namočíme přes noc do studené vody aby změkla. 100 g čerstvého mladého mangoldu opereme a nakrájíme na proužky a smícháme s přecezenou čočkou. Na dvou lžících olivového oleje dvě minuty zvolna opékáme jeden nadrobno nasekaný stroužek česneku a snítku rozmarýny pokrájené na malé kousky. Připravíme zálivku ze lžíce medu, lžičky soli, tří lžic vinného octa, lžíce olivového oleje, dvou lžic bílého jogurtu a čerstvě mletého pepře. Do čočky vmícháme 100 g zelených oliv, olej s česnekem a zálivku. Nakonec promícháme se 100 g domácího bylinkového sýra. Podáváme odleželé s čerstvým pečivem.
více ZDE
více ZDE
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)