DÝNĚ PO MAROCKU

Marocký šmak tomuhle jídlu dodává koření Ras el Hanout. Seženete ho ve speciálkách s kořením a já vám doporučuji si ho pořídit, dodá obyčejným jídlům neobyčejnou vůni a chuť.
Večer předem namočíme 150 g červených fazolí a druhý den je v čisté vodě uvaříme doměkka.
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, vmícháme lžíci koření Ras el Hanout a po chvíli jednu dýni hokaido nakrájenou na kostičky, uvařené a scezené fazole, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě 20 minut. Pokud je třeba můžeme trošku podlít vodou z fazolí. Pět minut před koncem varu vmícháme 150 g hrášku, lžíci máku a sběračku rostlinného mléka nebo smetany. Podáváme s dušenou rýží.


PIZZA S CUKETOU

Výborná! 
Na dva plechy zaděláme těsto z 300 g hladké bílé mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, sáčku instantního droždí, 120 ml panenského olivového oleje a 300 ml vlažné vody. Necháme v teple 40 minut kynout a mezitím připravíme náplň.
Nastrouháme 200 g cukety a promícháme ji se třemi utřenými stroužky česneku, solí, 2 lžícemi rajského protlaku a 200 ml rostlinné smetany.
200 g mladých kukuřiček, 2 mladé cuketky, 200 g rajčat, 100 g špenátových listů a hrst bazalky nakrájíme, 100 g rostlinného sýru nastrouháme a půlku vmícháme do cuketové omáčky.
vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na dvě části a ty rozválíme na dva vymaštěné plechy. Potřeme omáčkou, poklademe zeleninou a posypeme druhou polovinou strouhaného sýru. Pečeme při 200 stupních 20 – 30 minut.



TĚSTOVINY SE ŠALVĚJÍ

Obyčejné, ale naprosto výborné! V pánvi rozehřejeme 50 ml panenského olivového oleje a opečeme na něm hrst pokrájených šalvějových lístků, 3 na jemné plátky nakrájené stroužky česneku a asi 10 sušených rajčat naložených v oleji nakrájených na proužky. 
Uvaříme půl kila semolinových špaget a promícháme je se směsí z pánve. Na talíři sypeme posypkou: rozmixujeme 3 lžíce kešu, 3 lžíce sezamu, 3 lžíce lahůdkového droždí a půl lžičky soli.


MISO POLÉVKA S CUKETOU A MANGOLDEM

Miso polévka je něco jako slepičí polévka v rostlinné verzi. Je nesmírně zdravá, uklidňuje zažívání i stres, pomáhá při oslabené imunitě a ke všemu je strašně dobrá. Dělá se v mnoha podobách, často v ní jsou mořské řasy, pórek, tofu a houby shiitake. Můžeme ale přidat miso vlastně do jakékoliv zeleninové polévky a tím ji obohatit.
V pánvi wok postupně v tomto pořadí osmahneme na dvou lžících oleje: 200 g na drobné kostičky pokrájeného tofu, 350 g na tenké špalíčky pokrájené cukety a 200 g nakrájeného mangoldu. Osolíme a zalijeme 1 l dobrého horkého zeleninového vývaru a přivedeme k varu. Cuketa by měla zůstat křupavá. Odstavíme, odebereme sběračku, necháme částečně vychladnout a rozmícháme v ní 3 lžíce mugi misa. Vrátíme do polévky. Uvaříme 100 g rýžových nudlí a vložíme je do polévky jako zavářku.


CUKETOVÉ KARBANÁTKY

Cuketa opět v hlavní roli! Sójové maso miluje málokdo, ale v takovéhle úpravě je výborné, dejte mu šanci.
Večer předem přivedeme k varu litr osoleného vývaru (můžeme použít i kvalitní zeleninový vývar v kostce), vhodíme balíček (150 g) sójového granulátu, odstavíme a necháme vychladnout. Dobře vymačkáme a přes noc namočíme do marinády připravené ze 2 lžic oleje, 2 lžic Tamari a lžičky uzené papriky.
Nastrouháme na nudličky 350 g cukety, osolíme ji, necháme vypotit a vymačkáme. Najemno nastrouháme 150 g červené řepy, vmícháme cuketu, sójový granulát, pokrájenou cibuli, tři utřené stroužky česneku, sůl, pepř a 100 g hrachové mouky (Hrašky). Tvoříme karbanátky a ty pečeme při 220 stupních 30 minut v troubě. Podáváme s brambory a salátem.



PERLOVÁ SVATBA


Jsme s Jirkou spolu od 18, resp. 19 let. A dneska to je přesně 30 let, co jsme manželé, což je podle nějaké tradice perlová svatba a měla bych perly dostat. Ale kdo by chtěl perly, když představují utrpení perlorodek? Já teda ne. To radši pusu 
Víte, že se rozvádí skoro polovina manželství a to průměrně po přibližně 13 letech? Já recept na šťastné manželství nemám. Není to dřina a práce, jak se můžete dočíst. Snad jen nenechte si líbit věci, které vás ponižují a neřešte kraviny. Také jsme měli krizi, to je jasný, ale naštěstí jsme ji překonali. A to jen díky lásce, nikoliv rozumu. Hodně si povídáme, hodně se spolu smějeme, jsme parťáci a nejlepší kamarádi. Zrovna včera jsme se chechtali tomu, že z rockera a rváče je kutil a konzument zdravé výživy a z divoké umělkyně tvořilka a kuchta. Kdo by to byl řekl? Jaké má člověk o sobě a svém životě v mládí představy! Ale nestěžuju si, protože nejlepší, co můžete udělat, je nechat věci, aby se děly a nelámat je přes koleno. To neplatí pro průšvihy, samosebou, tam je někdy nějaké to úsilí třeba.
Jsme velká rodina, máme tři dospělé děti a čtyři vnoučata. Snad jsme jako rodiče obstáli, dělali jsme, co jsme uměli, a teď už je to na nich. Syndrom prázdného hnízda u nás nehrozí, jsme si totiž vědomi toho, že každý jsme tu sám za sebe, a každý máme své životní téma a úkoly. I naše děti, i my.
Oba pracujeme z domu, takže jsme pořád spolu, i v mládí jsme spolu pracovali v jednom oboru jako kameníci, takže jsme se naučili, jak spolupracovat a nepřekážet si. Žádná ponorka, jsme spolu rádi (naprostou většinu času, ha ha). Ale když jeden z nás chce vypadnout na pár hodin nebo dní a být sám, nic mu nebrání. Jeden druhému poskytujeme svobodu - v rámci slušných mravů, pochopitelně. Sdílíme společné vize, v zásadních věcech se shodneme a životní hodnoty a postoje máme stejné. Nedůležité rozpory pro nás nejsou důvodem ke přím a mrzutostem. I když si občas vzájemně jdeme na nervy, tomu se nelze vyhnout. Ale netrvá to nikdy déle než den.
Máme tradiční genderový model, který v současnosti není příliš oblíben. Manžel se stará o peníze, o to, aby rodina měla co jíst, jedná s úřady, jeho starost je dům i zahrada, všechny těžké, namáhavé práce. Na třídní schůzky jezdil vždycky on. Já se starám o domácnost, o to, aby byla rodina zdravá, sytá a čistá, to je zase moje práce, vytvářím domov. Můj muž nikdy nevaří a nikdy nepere, já nikdy neštípu dříví a nevozím auto do servisu. Ale když je třeba, jsme schopní druhého zastoupit. Pokud potřebuji, pomůže mi v kuchyni, pokud je to nutné, pomůžu odnést něco těžkého nebo rovnám dřevo. V zásadě ale „mužské“ a „ženské“ práce nemícháme. O všem podstatném se radíme, ale s nepodstatnými věcmi druhého neotravujeme.
Člověk nikdy neví, co bude zítra, stát se může všechno, takže každý den děkuju, že se mám tak dobře, že mám prima muže, skvělé děti a že jsme zdraví. A vám přeju manželství nebo partnerství alespoň tak šťastné, jako máme my.

Čerokíjové říkají, že žena má v životě nejdůležitější úkol - přivést muže zpět do jeho nitra, ke zdroji. Nejdůležitějším úkolem v životě muže je chránit ženu.



SLAVNOSTNÍ CUKETOVÁ POLÉVKA

I z takové obyčejné zeleniny, jako je v létě všudypřítomná cuketa, se dá vykouzlit sváteční polévka.
1,2 kg cukety nakrájíme a vložíme do pekáčku. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a okořeníme oreganem a česnekem. Pečeme při 180 stupních 30 – 40 minut do měkka, občas promícháme. Dáme stranou.
200 g červené řepy nakrájíme na droboučké kostičky, stejně jako balíček (190 g) smaženého tempehu. Pečeme taktéž při 180 stupních asi 30 – 40 minut, občas promícháme. Když použijeme vhodné menší pekáčky nebo misky, můžeme péct cuketu i řepu zároveň. Do upečené řepy s tempehem vmícháme 2 lžíce Tamari.
Zatímco se zelenina peče, necháme na dvou lžících oleje změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 200 g propláchnuté červené čočky, zalijeme 2 l vody, osolíme a vaříme půl hodiny. Do hrnce přidáme upečenou cuketu a rozmixujeme. Dochutíme lžící Umeocta, případně dosolíme. Na talíři zdobíme řepnou směsí.



CUKETOVÝ KOLÁČ S OVOCEM

Když přinesu další obří cuketu ze zahrady, manžel jen zakoulí očima  Ale když z cukety stvořím takovouhle dobrotu, pochybnosti jsou rázem pryč.
V míse promícháme 400 g najemno strouhané cukety, 100 g rapadury (nebo cukru), 80 g vanilkové Hrašky, šťávu z 1 celého citronu, 3 lžíce hrozinek, 50 ml oleje, lžičku skořice, 2 lžičky kypřicího prášku a vše spojíme 200 g celozrnné špaldové mouky. Rozetřeme do vymaštěného pekáčku (40/25 cm), poklademe ovocem a posypeme drobenkou připravenou ze stejných dílů kokosového oleje, rapadury a špaldové mouky. Pečeme při 180 stupních 40 minut.


MERUŇKOVÉ NANUKY S KOKOSOVÝM MÁSLEM

Výborné domácí nanuky, vyzkoušejte je i s jiným ovocem, třeba s borůvkami. 
Do mixéru vložíme 400 g strouhaného kokosu a mixujeme tak dlouho, až ztekutí a oddělí se olej. Přilijeme 150 ml javorového sirupu a ještě promixujeme společně. Nakonec přidáme 500 g nakrájených přezrálých meruněk a rozmixujeme. Naplníme do formiček a necháme ztuhnout v mrazničce.
Z tohoto množství dostaneme 12 velkých a 6 malých nanuků.


CUKETA NA PAPRICE

Snad vám moje cuketové recepty přijdou vhod. Cuket máme fakt hodně.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme 10 sušených rajčat naložených v oleji nakrájených na nudličky a 10 minut společně opékáme. Okořeníme lžící mleté papriky, lžičkou kmínu a přidáme 800 g cukety nakrájené na kostičky. Osolíme a 12 -15 minut dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Vmícháme 200 ml mandlové smetany, utřený stroužek česneku, a nakonec ochutíme 1 – 2 lžícemi umeocta. Podáváme s dušenou rýží a salátem.


MERUŇKOVÉ KNEDLÍKY Z PAŘENÉHO TĚSTA

Jednoduché a chutné. 
Do mísy nasypeme půl kila polohrubé mouky, přidáme špetku soli a lžíci cukru a promícháme. Svaříme 270 ml vody a spolu se 4 lžícemi oleje nalijeme k mouce. Zamícháme, vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme. Rozdělíme na 16 stejných dílů a do každého zabalíme vypeckovanou meruňku (či švestku). 
Do pařáku vložíme propíchaný pečicí papír a knedlíky vaříme v páře 15 minut. Na talíři omastíme a osladíme. Já používám ořechový olej a javorový sirup.


VOŘECHOUKA

Podle starého krkonošského receptu. Letos to už nestihnete, ale recept si uložte na příští rok, pokud chcete vořechouku vyzkoušet. Látka juglon, kterou ořechy obsahují, má antibiotické a protiplísňové účinky. Ořechový likér podporuje látkovou výměnu, pomáhá při nechutenství a žaludeční slabosti, podporuje krvetvorbu a čistí celý zažívací trakt. Výborná je jako aperitiv zejména pro starší lidi, kteří nemají chuť k jídlu.
Na svatého Jana (24.6.) natrháme 20 zelených ořechů s měkkou slupkou a mléčně bílým jádrem. Omyjeme je, rozpůlíme a naložíme do 1 l čisté pálenky spolu s kouskem skořice, 1 hřebíčkem a 5 kuličkami jalovce. Postavíme za okno na sluníčko, denně protřepeme. Na svatého Bonaventuru (15.7.) svaříme 15 minut 500 ml vody s kouskem vanilky a 200 g cukru, po vychladnutí promícháme s přecezeným ořechovým základem. Uchováme v v chladu.






BRAMBORÁKY S CUKETOU A TEMPEHEM

Oblíbená pochoutka trochu jinak.
Nastrouháme najemno 1 kg brambor, 1,4 kg cukety a necháme je v sítu vykapat. Vmícháme balíček najemno nastrouhaného uzeného tempehu, 100 g mletých vlašských ořechů, 5 prolisovaných stroužků česneku, rovnou lžíci soli, lžíci majoránky a 300 g Hrašky. Dobře rozmícháme, nejlépe vlastníma rukama a smažíme jako obvykle na pánvi s olejem. Můžeme péct v tenké vrstvě i v troubě, ale chuť není taková.



CUKETOVÁ POLÉVKA S MANGOLDEM


Červenec by se měl jmenovat cuketovec 
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, a postupně přidáme nakrájenou zeleninu: 300 g brambor, 1300 g cukety a 300 g mangoldu. Ochutíme bazalkou a lžící lahůdkového droždí, osolíme a zalijeme 1,5 l vody. Vaříme 25 minut, rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme 200 ml mandlové (či jiné rostlinné) smetany. Podáváme s čerstvým kváskovým chlebem.



MERUŇKOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU

Výjimečně chutný letní koláč.
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletého kokosu, 2 lžíce škrobu, 100 g rapadury (nebo cukru), 50 g kustovnice, ½ lžičky jedlé sody a 2 lžičky kypřicího prášku. V jiné nádobě rozkvedláme 200 g rostlinného kokosového jogurtu a 50 ml oleje, a vlijeme k sypké směsi v míse. Rychle promícháme (při delším míchání bychom dostali kvalitní lepidlo) a rozetřeme do menšího vymaštěného pekáčku. Poklademe hodně zralými, měkkými půlkami meruněk, a pečeme při 180 stupních 30 minut. Ve vodní lázni rozpustíme 50 g 90% čokolády a 50 g kokosového oleje. Odstavíme a vešleháme 2 lžíce datlového sirupu. Nalijeme na meruňky v koláči a necháme ztuhnout v chladu.


PAPRIKOVÁ POLÉVKA

Výborná letní osvěžující polévka.
Na dvou lžících oleje necháme změknout čtyři pokrájené cibule a 3 stroužky česneku. Okořeníme lžící sladké papriky, lžící uzené papriky, chilli papričkou podle chuti a vmícháme 600 g (asi 6 kusů) pokrájených kapií. Vmícháme lžičku dochucující směsi italských bylinek – já si ji suším sama a obsahuje bazalku, oregano, šalvěj, rozmarýn a tymián. Osolíme, zalijeme 1,5 vody a vaříme půl hodiny. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme 100 ml rostlinné smetany. Já jsem do polévky udělala drožďové knedlíčky, ale bude dobrá s jakoukoliv oblíbenou zavářkou.



NANUKY S ČERNÝM RYBÍZEM A ČOKOLÁDOU

Zajímavá chuť díky spojení černého rybízu a čokolády, stojí za vyzkoušení! 
Propasírujeme 500 g černého rybízu a několik snítek máty, a spolu s 200 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády dobře rozmícháme. Podle chuti můžeme ještě přisladit. Naplníme do formiček a necháme ztuhnout v mrazničce.


GULÁŠ S HLÍVOU A TOFU

Hlívu máme u nás doma velmi rádi. Tento guláš je moc dobrý i z hřibů, ale vinou letošního sucha se jich asi nedočkáme. 
Na dvou lžících oleje necháme změknout 4 pokrájené cibule. Přidáme lžíci kmínu a drcený pepř podle chuti. Pokrájíme na nudličky 600 g hlívy a přidáme ji k cibuli. Opékáme, dokud houby neztratí většinu svého objemu. Okořeníme lžící sladké papriky a lžící uzené papriky, vmícháme červenou papriku a 200 g tofu, oboje nakrájené na kostičky. Podlijeme 500 ml vody, osolíme a dusíme 30 minut. Zahustíme třemi lžícemi strouhaného černého chleba a dochutíme umeoctem (nebo jablečným octem) a utřeným stroužkem česneku; případně dosolíme. Podáváme s chlebem, knedlíkem nebo kolínky.



POLENTOVÝ KOLÁČ S CUKETKAMI

Rychlý, dobrý a zdravý oběd ze zahradní úrody. 
Nejprve uvaříme na hustou kaši 150 g kukuřičné polenty v 500 ml vody spolu se solí, dobromyslí a lžící olivového oleje. Nastrouháme 150 g veganského sýru a polovinu vmícháme do polenty. Mokrou stěrkou polentu rozetřeme do středně velkého vymaštěného pekáčku a poklademe 200 g nakrájených špenátových listů, 200 g nakrájených mladých cuketek, 200 g rajčat (velká oloupeme a nakrájíme, malá nemusíme) a bazalkou. Osolíme, posypeme zbytkem strouhaného rostlinného sýru a pokapeme 120 ml rostlinné smetany. Pečeme při 180 stupních 30 - 35 minut.



TĚSTOVINY S CIBULÍ

I z obyčejné cibule se dá vykouzlit výtečná omáčka k těstovinám, vyzkoušejte!
Na dvou lžících oleje (použila jsem olej z naložených sušených rajčat) necháme změknout tři velké cibule nakrájené na půlkolečka a 4 stroužky česneku nakrájené na plátky. Vmícháme 50 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, osolíme, a 20 minut spíš dusíme než smažíme na mírném ohni. Přidáme jednu pokrájenou cuketku menšího vzrůstu a čerstvé bylinky – ideálně oregano, šalvěj, saturejku a bazalku a dusíme ještě 5 minut. Zjemníme 100 ml ovesné smetany, ideálně domácí. Nakonec vmícháme hrst kaparů, které lze v nouzi nahradit nakrájenými kyselými okurkami.


KREV SVATÉHO JANA

Jinak též, a méně poeticky, třezalkový olej. Letos jsem to zkusila jinak - na svatého Jana jsem naložila třezalku do slunečnicového oleje a nechala týden na sluníčku. Poté jsem bylinu přecedila a do stejného oleje naložila druhou dávku. Po týdnu byl olej velmi hustý, neprůsvitný a tmavočervený. To bude síla!
Je třeba hlídat v okolí, kdy třezalka kvete, abyste mohli zkusit tuhle starou Mattioliho metodu a přidávat bylinu postupně. Pokud se podaří najít ještě pozdě kvetoucí třezalku, může se naložit ještě potřetí.

Třezalkový olej se používá na širokou škálu potíží, například při poranění, zvláště prstů rukou a nohou, na popáleniny a opařeniny, spálenou kůži od slunce, kožní záněty, opar rtu, neurodermititidu, otoky, zlomeniny, neuralgie, při skleróze multiplex, na zevně přístupné nádory (aplikovat jemně a lehce), těžké formy ekzémů odolávající ostatní léčbě, na bércové vředy, křečové žíly, hemoroidy, a především na ischias a ostatní záněty a obnovu poškozených nervů. Mně osobně pomáhá na bolest zad a slyšela jsem, že zabral i při syndromu karpálního tunelu. Někteří lidé mohou na třezalku reagovat fotosenzitivitou, ať už při sběru a zpracování, nebo při aplikaci.



FAZOLE S RAJČATY

Oblíbená kombinace, mně nejvíc chutná s chlebem, ale výborné to je i s pečenými brambory. 
Nejprve musíme namočit 250 g velkých červených fazolí, nejlépe přes noc. Aby se aktivovala prospěšná fytáza, je dobré přidat lžíci jablečného octa. Druhý den propláchneme a uvaříme doměkka. Scedíme. 
Na dvou lžících oleje osmahneme dvě pokrájené cibule a 4 stroužky česneku. Přidáme půl lžičky tlučeného římského kmínu a půl lžičky skořice. Po chvíli vmícháme fazole a půl kila nakrájených rajčat. Ochutíme lžičkou Sladěnky, třemi lžícemi ajvaru a lžičkou ostré pasty sambal oelek. Osolíme, opepříme, a pokud je třeba, maličko podlijeme, ale rajčata většinou pustí šťávy dost. Dusíme asi 25 minut.


MERUŇKOVO-OŘÍŠKOVÉ NANUKY S MEDEM

Skvělé letní osvěžení. Místo medu můžete použít některý ze sirupů, třeba rýžový nebo kokosový. Oříškové máslo zajistí, že nanuky budou měkčí a nevytvoří se ostré ledové krystalky. Oříškové máslo je možné vyrobit i doma, pokud máme dostatečně silný mixér.
Vypeckujeme půl kila meruněk a rozmixujeme je spolu s 200 g oříškového másla a 3 – 4 lžícemi medu. Naplníme do formiček a necháme ztuhnout v mrazáku.


VELKÝ ZÁLIV

Dale Pendell mě zaujal jako autor specifické bylinářské literatury, a protože znám jeho zvláštní styl, velmi jsem se na sci-fi z jeho pera těšila. Komentáře a recenze mě znejistily, ale neodradily. V první řadě si myslím, že nazývat tuhle knihu sci-fi je poněkud zavádějící. Jde o příběh lidstva a jeho vývoje poté, co většinu populace zabije virus. Kniha mě naprosto okouzlila, a ačkoliv je psána formou kroniky a historických záznamů, a postrádá nosný příběh s hlavním hrdinou, nijak jí to neubírá na působivosti, možná právě naopak. Příběh lidstva se vyvíjí od počátku chaosu v roce 2021 až do roku 12020 a ještě dál až k době ledové. Postupně se události zklidňují, plynou a prostě se dějí s čím dál menšími zásahy lidí. Technologie se ztrácí, jsou zapomenuty, knihy jsou zničeny staletími a Předchůdci, jak jsme označováni my a naše civilizace, se nakonec stávají nepochopitelnou a znepokojující legendou z dávnověku. Vše postupně spěje k drsné harmonii lovců a sběračů, a během tisíců let se z naší technokratické společnosti stane svět, ve kterém se rodí mýty a kde lidé přirozeně žijí magií, mluví s bytostmi z jiných světů a proměňují se ve zvířata. Lidé znovu začali malovat po stěnách jeskyní, ačkoliv „Malby byly elegantní, ale chyběl jim magický optimismus a pocit neomezené síly, které o čtyřicet padesát tisíc let dříve charakterizovaly malby jejich předků.“
Čas běží jakoby pozpátku, mění se Země jako taková, vznikají nová koryta řek, nová pohoří, pouště i stepi, civilizace a společenská uspořádání, kultury a jazyky vznikají a zanikají. V jedné knize prožijete závratný běh času kupředu a přitom nazpět. Příběh lidstva nás zavede až k počátkům lidské historie, a můžeme se jen dohadovat, jak bude pokračovat dál: Přicházející doba ledová umožní přežít jen hrstce nejschopnějších z lidí, pak přijde oteplení, možná doba bronzová, středověk a novověk, kdoví. Jen lidstvo očištěné od písma, vědy a vzdělání je schopné navázat kontakt s podstatou, to je nejspíš to poselství, které mi kniha přinesla. Moje srdce nad tímto nevšedním dílem pookřálo a určitě Velký záliv doporučuji k přečtení, je třeba ale číst s otevřenou myslí a bez předsudků.
„Každý čin vyvolá reakci. A obětování je činem.“



ZAPEČENÉ BRAMBORY S KVĚTÁKEM

Výborná dobrota!
Kilo brambor uvaříme ve slupce do poloměkka, nové brambory nemusíme loupat. Jednu hlávku květáku vaříme 5 minut v osolené vodě. Brambory nakrájíme na kolečka a květák rozebereme na drobné růžičky. Pokrájíme 250 g špenátových listů. Rozkvedláme 300 ml rostlinného mléka se třemi lžícemi Hrašky, 2 lžícemi červené kari pasty, solí, pepřem, bylinkami (např. šalvějí, dobromyslí a rozmarýnem) a chilli. Do vymaštěného pekáčku vrstvíme brambory, květák a špenát – navrch přijdou brambory. Každou vrstvu osolíme. Pokapeme olivovým olejem, zalijeme omáčkou a pečeme při 180 stupních 30 minut s pokličkou a 30 minut bez ní.