FARMA NADĚJE

Poslední dubnový den jsme se vypravili s manželem a vnučkou navštívit kamarády z Farmy Naděje v Dobrovítově u Čáslavi. Zvířátkům jsme přivezli jablíčka a mrkev a lidem bábovku :) Pro vnučku to byl ohromný zážitek, ještě nikdy v životě si nehladila prasátko, natož prasečí miminko a já jsem se poprvé potkala se svou kmotřenkou jalovičkou Grace. Moc jsem ji popravdě nezajímala, ale je to krásná mladá dáma. Farma Naděje se stará o zvířata, která by neskončila dobře a mnohá z nich by byla už dávno po smrti. Mají tu kromě jalovičky Grace i devítiletou stračenu Jitku, která dělá Grace náhradní maminku. Kromě prasničky Růženky i dvě malá selata, které čekal rožeň, několik oveček a koz, krásného kohouta s hejnem slepic a několik králíků, kteří se lebedí v norách, jak je jejich přirozenost. Na farmě našli útočiště i psi a kočky. Lidé, kteří zvířatům věnují veškerý svůj čas i peníze jsou částečně závislí i na pomoci dobrovolníků, jak finanční, tak materiální nebo fyzické pomoci všech, kteří mají chuť pomáhat a poznat naše zvířecí bratry a sestry zblízka a s láskou.



























KVĚTÁKOVÉ KARI

Stará dobrá klasika, nikdy nezklame.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, přidáme 3 stroužky nadrobno nasekaného česneku a kousek strouhaného zázvoru a po chvíli po lžičce koření garam masala, kari a Ras el Hanout. Jakmile začne koření intenzivně voně, vmícháme 400 g pokrájených rajčat a 400 ml kokosového mléka z plechovky. Osolíme a vaříme odkryté 15 minut, a vmícháme drobné růžičky jedné květákové hlávky uvařené pět minut v páře. Společně krátce provaříme. Podáváme s rýží basmati.


MAKARÓNY S JEMNOU OMÁČKOU

Skvělá omáčka k těstovinám, vyzkoušejte! 
V pánvi rozehřejeme tři lžíce panenského olivového oleje a necháme na něm změknout čtyři pokrájené mladé česneky i s listy. Přidáme jednu nakrájenou cuketu, okořeníme směsí na těstoviny a tři minuty opékáme. Vmícháme 20 sušených rajčat, předem namočených, propláchnutých a nakrájených na nudličky. Dusíme ve vlastní šťávě ještě 3 – 5 minut. Pokud je třeba, dosolíme (sušená rajčata jsou slaná dost) a zjemníme 200 ml kešu smetany (či jiné rostlinné smetany). Prohřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s dobrými těstovinami.



LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 18. TÝDEN ROKU 2018


POVIDLOVÉ CELOZRNNÉ KOLÁČKY

Večer promícháme v míse 600 g celozrnné špaldové mouky (špaldová mouka ochotně kyne, doporučuji nenahrazovat ji jinou celozrnnou moukou), špetku soli a ½ lžičky instantního droždí. V rendlíku rozehřejeme 70 g kakaového másla v 380 ml mandlového mléka se lžící rýžového sirupu. Vlijeme k mouce a dobře zpracujeme na pružné hladké těsto, které zakryjeme pokličkou, aby těsto nevysychalo, a necháme 14 hodin kynout při pokojové teplotě. Druhý den těsto prohněteme a necháme v míse ještě dvě hodiny kynout. Z těsta vyválíme na vále hada, rozdělíme na 32 stejných dílů, které rozválíme na kolečka a narovnáme na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Potřeme rozehřátým kakaovým máslem, meruňkovými, jablečnými nebo švestkovými povidly a posypeme drobenkou připravenou z 50 g jemných ovesných vloček, 50 g mletých vlašských ořechů, 50 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžic rapadury (nebo cukru) a 40 g rozehřátého kakaového másla. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.



PEČENÁ SMĚS S HLÍVOU A CELEREM

Mám velmi ráda podobná jídla, něco pečeného, křupavého, bramborová kaše a zelenina k tomu. I když podobná jídla nejsou příliš fotogenická, vždycky si pochutnám.
Do pekáčku dáme tři lžíce olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, tři stroužky nasekaného česneku, 200 g na drobné kostičky nakrájeného celeru a 200 g tempehu, 400 g hlívy nakrájené na nudličky, osolíme, opepříme, okmínujeme, zamícháme, podlijeme třemi lžícemi vody, přiklopíme a hodinu pečeme při 200 stupních. Během pečení několikrát promícháme. Po hodině sejmeme pokličku a necháme ještě 15 minut dopéct. Vyjmeme z trouby a vmícháme dvě lžíce Shoyu. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.


CHLEBOVÉ KOŘENÍ

Vlastní chlebové koření je nejlepší, protože si ho připravíte sami a víte, co do něj dáváte. Dokonce si můžete i některé přísady vypěstovat, jako třeba koriandr, kmín, mák anebo černuchu. Základem každého dobrého chlebového koření je kmín, koriandr a fenykl, ale my si můžeme přidat i něco navíc a vyzkoušet, jak nám bude chleba vonět a chutnat.
Tohle je můj recept a je jen na vás, zda se necháte inspirovat.
Umeleme 4 lžíce fenyklu, 4 lžíce kmínu, 4 lžíce koriandru, 4 lžíce bílého máku, 4 lžíce černuchy a 1 lžíci kardamomu (pouze semínek, bez tobolek). Promícháme a uchováme ve skleničce s uzávěrem. Do chleba dávám 1 lžičku.



VŘESINA BYLINNÁ LÉKÁRNA

Dnes jsem v Hradci Králové na Malém náměstí objevila poklad! 
Pohádku jménem Vřesina bylinná lékárna 🌷 

Pro milovníky bylinek a bylinných přípravků úplný ráj. Celý útulný a voňavý obchůdek je velmi milý a přívětivý včetně usměvavé, fundované a ochotné obsluhy. Pokud jste z Hradce a okolí, velmi doporučuji k návštěvě, vsadím se, že neodejdete s prázdnou, stejně jako já 
A kromě toho, že si uděláte radost a něco pro své zdraví a pohodu, podpoříte českého živnostníka, a to se počítá!


ČOČKA BELUGA SE ŽAMPIONY A ŠPENÁTEM

Aneb jak zužitkovat zbytky a pochutnat si. 
Jistě to všichni znáte, v ledničce se vám začnou hromadit malá množství zbylých surovin, jejichž část jste potřebovali do jídel. Někdy je dobré je všechny vyndat ven a prostě smíchat, samozřejmě s citem! 
Mně zbylo pár žampionů, trochu čerstvého špenátu, kousek tofu a půlka rostlinného salámu. Jako zdravý základ jsem se rozhodla použít černou čočku beluga, je skvělá.
200 g černé čočky beluga namočíme večer do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Druhý den ji v cedníku propláchneme a s jedním bobkovým listem ji uvaříme doměkka. Beluga se nerozváří, zůstane pěkně vcelku. Scedíme, osolíme a necháme okapat.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět na půlkolečka pokrájenou cibuli, přidáme 100 g nakrájených žampionů, 150 g rostlinného salámu a 100 g tofu, oboje nakrájené na kostičky. Společně opékáme asi patnáct minut. Vmícháme 200 g spařeného a pokrájeného čerstvého špenátu, osolíme a ještě pár minut podusíme. Promícháme s uvařenou čočkou a podáváme s kvašenou zeleninou, která vyrovná tu nepříliš zdravou surovinu, rostlinný salám 🍂




BORŮVKOVÝ KOLÁČ S KAKAOVÝM MÁSLEM

Kakaové máslo je voňavá a zdravá surovina, kterou používám zřídka, ale ráda. Na tenhle božský koláč ho ale škoda rozhodně není! 
V míse promícháme 150 g hladké celozrnné špaldové mouky, 50 g najemno namleté rapadury (nebo moučkového cukru), špetku soli, lžičku mleté vanilky, půl lžičky kypřicího prášku, 40 g rozehřátého kakaového másla a 4 lžíce vody. Těsto prohněteme a necháme v míse pod pokličkou čtvrt hodiny odpočívat.
V nádobě rozšleháme 20 g rozehřátého kakaového másla, 50 g najemno rozemleté rapadury (nebo moučkového cukru), 125 ml kešu smetany (či jiné rostlinné smetany), lžičku čerstvé strouhané citrónové kůry, špetku soli, 50 g mletých kešu oříšků, 70 g hladké celozrnné špaldové mouky, půl lžičky kypřicího prášku a 1 lžíci rumu.
Odpočinuté těsto prsty roztlačíme do vymaštěné koláčové formy (prům. 20 cm) a necháme trochu zvýšené okraje. Korpus naplníme kešu krémem, uhladíme a posypeme 200 g borůvek.
Pečeme při 200 stupních asi 25 minut.



JEMNÁ CELEROVÁ OMÁČKA

Pestré jídlo plné zajímavých chutí, i odpůrci celeru si pochutnají!
V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout tři pokrájené šalotky. Vmícháme pórek nakrájený na kolečka a pět minut opékáme. Přidáme 250 g na nudličky nastrouhaného celeru, osolíme, opepříme a společně opékáme ještě pět minut. Zalijeme 500 ml zeleninového vývaru a zvolna dusíme půl hodiny. Rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme 100 ml rostlinné smetany a ochutíme citrónovou šťávou.
Podáváme s dušenou rýží, do které jsme najemno nastrouhali malou červenou řepu a pečeným tofu.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 17. TÝDEN ROKU 2018


HOUBOVÝ SALÁT

Výtečný salát, můžete použít masáky nebo hlívu, doporučuji 
Přivedeme k varu 600 ml vody, 100 ml bílého vína, 80 ml vinného octa, 5 lžiček rapadury (nebo cukru), 2 lžičky soli, 2 hřebíčky a dvě kuličky nového koření. Vmícháme 300 g nakrájených hub a pět minut vaříme. Odstavíme a necháme 12 hodin v chladu. Scedíme, vymačkáme a promícháme s jednou nadrobno krájenou cibulí, nasekanou sterilovanou okurkou, solí, pepřem, drceným kmínem a 4 lžícemi sojanézy. Dáme vychladit.


TĚSTOVINY S MANDLEMI A MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Toho bych se užrala 
Medvědí česnek se nám pomalu ale jistě rozrůstá v zahradě. Na nějakou velkou sklizeň, natož zásoby to není, ale na jaře si můžeme dopřát už několik takových dobrot.
Oloupeme 120 g mandlí, opereme 100 g medvědího česneku, spaříme, oloupeme a nadrobno nakrájíme čtyři rajčata. Do mixéru postupně vkládáme mandle, sůl, pepř, 80 ml panenského olivového oleje, medvědí česnek, velkou hrst bazalky, a jakmile je pesto nadrobno nasekané, přidáme rajčata a ještě krátce pomixujeme. Vmícháme do uvařených semolinových těstovin.


LÍSKOVÝ KARTÁČEK NA ZUBY

Většina z vás jistě už slyšela o přírodním kartáčku na zuby Siwak Miswak vyrobeném z větviček stromu salvadory perské. Možná ho dokonce mnozí z vás už používají (včetně mě). 
Je to prima věc, zuby jsou opravdu moc pěkně vyčištěné a lesklé a když po nich přejedete prstem, tak vržou. Trochu mi vadí podobné hity, protože to pak vede víte k čemu, všichni to chtějí a salvadory perské se začnou pěstovat i tam, kde byl dříve prales a podobně. Vzpomněla jsem si, že jsem kdesi četla o tom, že mladé pruty lísky se po sloupnutí části kůry a důkladném rozžvýkání obnaženého konce větvičky používaly úplně stejně kdysi dávno tady u nás ve střední a severní Evropě. A možná i jinde, ale o tom jsem nečetla. Tak jsem si vzala zahradní nůžky a zkusila si takový náš domácí větvičkový kartáček vyrobit. Je to o to lepší, že mám možnost srovnání s tím exotickým. Takže: tu naši lísku musíte kousat delší dobu a dost se do toho opřít, vlákna jsou tužší, ale zato se neodlamují a nezůstávají vám mezi zuby, jak je tomu u Siwaku. Zuby čistí naprosto stejně. Výhoda je, že tuhle větvičku můžete nosit třeba v kapse a zuby si čistit třeba u počítače v práci nebo při čtení knížky či sledování seriálu. Hezky zoubek po zoubku 
No, a nestojí sto korun, nestojí nic.




ZELENINA S TOFU A OMÁČKOU

Chutné, jednoduché a docela rychle připravené jídlo.
Tři až pět mrkví (podle velikosti) oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Vložíme je do pařáku, osolíme a vaříme pět minut v páře. Hlávku brokokice rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme také na špalíčky a přidáme jej k mrkvi. Po 10 minutách vložíme brokolicové růžičky a ještě pět minut vaříme. Zeleninu v pařáku před vařením solíme, osolená dodatečně
už není tak chutná.
V pánvi necháme změknout na dvou lžících oleje pokrájenou cibuli, přidáme 200 g na kostičky nakrájeného uzeného tofu a za častého míchání opékáme dozlatova. Okořeníme uzenou paprikou, osolíme, vmícháme dvě lžíce rajského protlaku, 50 ml vody a 250 ml rostlinné smetany. Krátce povaříme (mícháme) a odstavíme. Podáváme s vařenými brambory, syrovou zeleninou a bylinkami.



AFRICKÝ GULÁŠ

V původním receptu, který jsem našla na webu dasisko.sk, je špenát místo medvědího česneku a hotový pokrm je na talíři ozdobený praženými arašídy, které jsem vynechala. Vůně „guláše“ je díky arašídovému máslu opravdu zvláštní a příliš mi k fazolím a rajčatům nepasovala. Chuťově je ale skvělý. Když použijete dvojnásobné množství vody, dostanete polévku.
Přivedeme k varu půl litru osolené vody, vhodíme do ní pokrájenou cibuli, tři prolisované stroužky česneku a kousek nastrouhaného zázvoru. Vaříme půl hodiny a přidáme čtyři lžíce arašídového másla rozmíchaného ve 400 g krájených rajčat z konzervy, dvě plechovky propláchnutých červených fazolí a misku pokrájeného medvědího česneku. Povaříme deset minut a dochutíme limetkou, solí a chilli, pokud chceme. Na talíři zdobíme čerstvým koriandrem a jíme s chlebem nebo rýží.


INDICKÁ OMÁČKA S KOŘENOVOU ZELENINOU

Výborná omáčka pro fanoušky Indie, ještě lepší je s indickými plackami.
Večer předem namočíme 250 g cizrny a druhý den ji v čisté vodě uvaříme doměkka. 
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, okořeníme po lžičce garam masaly, drceného koriandru a římského kmínu a půl lžičkou kurkumy. Necháme rozvonět a vmícháme najemno nastrouhanou jednu velkou mrkev a půlku celeru. Pět minut opékáme společně, osolíme, přidáme dvě lžíce rajského protlaku, zalijeme 500 ml horké vody, přiklopíme a dusíme 30 minut. Tyčovým mixérem rozmixujeme, zjemníme 300 ml rostlinné smetany a 4 lžícemi sojového jogurtu. Nakonec vmícháme 200 g mraženého či čerstvého hrášku, uvařenou scezenou cizrnu a necháme krátce provařit. Podáváme s dušenou rýží nebo plackami.


RAJSKÁ POLÉVKA S BULGUREM A FAZOLEMI

Vynikající polévka, určitě vyzkoušejte!
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme bobkový list, 80 g propláchnutého bulguru, 500 g pokrájených rajčat, osolíme a zalijeme 1 l zeleninového vývaru, doporučuji domácí. Vaříme dvacet minut a vmícháme plechovku propláchnutých fazolí, lhostejno, či červených nebo bílých. Krátce provaříme a na talíři zdobíme bazalkou


ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S FAZOLKAMI

Chutná klasika pro milovníky těstovin.
Zbyl mi kousek domácího seitanu a přemýšlela jsem, jak jej zužitkovat. Miluju fazolky a vlašské ořechy a pořebovala jsem něco jednoduchého, abych nemusela stát celé dopoledne u plotny. Výsledek mě mile překvapil 
V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku. Nakrájíme na kostičky 160 g seitanu a nahrubo nasekáme 100 g předem namočených a propláchnutých vlašských ořechů. Oboje přidáme do pánve, osolíme, okořeníme pepřem, dobromyslí a bazalkou a deset minut za občasného promíchání opékáme dozlatova.
250 g mražených fazolek vhodíme do vroucí osolené vody, přivedeme k varu, scedíme a propláchneme studenou vodou.
Uvaříme na skus 300 g semolinových těstovin, promícháme je se seitanovou směsí a fazolkami a přemístíme do olivovým olejem vymaštěného pekáčku. V 200 ml rostlinné smetany rozmícháme sůl, pepř, tři utřené stroužky česneku a dvě lžíce strouhaného veganského sýru a touto směsí zalijeme těstoviny. Pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny. Podáváme se salátem nebo syrovou zeleninou, která by měla být součástí každého jídla.