Recept jsem našla v loňském čísle časopisu Dobroty a trochu ho poupravila.
100 g jáhel propláchneme v sítu několikrát vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti. Vložíme je do rendlíku spolu se špetkou soli, 30 g mletého máku a třemi lžícemi agávového sirupu a zalijeme 350 ml sojového nebo jiného rostlinného mléka. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí, trvá to asi čtvrt hodiny, stále mícháme. Odstavíme, zakryjeme a necháme patnáct minut odpočívat. Vmícháme dvě lžíce kokosu a lžíci rozehřátého kokosového oleje a necháme ještě pár minut stát. Do 12 muffinových formiček vložíme papírové košíčky, bude se nám to lépe páčit Emotikona smile Těsto rozdělíme do formiček a vytvoříme košíčky, které naplníme jahodovou náplní: Rozmixujeme 250 g jahod se 100 ml sojové smetany a třemi lžícemi agávového sirupu. Do vzniklé tekutiny vmícháme lžičku agaru a dvě minuty povaříme. Necháme trochu zchladnout a nalijeme do připravených košíčků. Necháme ztuhnout v chladu.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
ZÁZVOROVÝ SIRUP
Nastrouháme 1 kg dobře omytého, ale neloupaného zázvorového kořene, vložíme jej do hrnce, přidáme 30 hřebíčků a svazek máty a zalijeme 3 l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250 ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne vyluhovat. Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5 kg cukru, 40 g kyseliny citrónové a svaříme. Plníme do vyvařených lahví a uchováme v chladu.
Sirup ředíme v poměru cca 1:10 studenou vodou nebo sodovkou, pokud chceme osvěžující šťávu nebo limonádu, nebo horkou vodou, pokud chceme zázvorový čaj. Je vynikající.
více ZDE
Sirup ředíme v poměru cca 1:10 studenou vodou nebo sodovkou, pokud chceme osvěžující šťávu nebo limonádu, nebo horkou vodou, pokud chceme zázvorový čaj. Je vynikající.
více ZDE
MAKOVEC S RYBÍZEM
Umeleme 250 g máku a zalijeme jej 250 ml horkého ovesného mléka. Po hodině vmícháme 100 g cukru, lžičku mleté vanilky, 100 g polohrubé mouky, 70 g celozrnné špaldové mouky, lžíci kypřicího prášku, 2 žloutky a tuhý sníh ze dvou bílků. Rozetřeme do vymaštěného pekáčku, posypeme rybízem a pečeme při 180 stupních asi 45 minut.
více ZDE
více ZDE
HŘEBÍČEK
Voňavé siličnaté koření, které známe jako hřebíček, jsou poupata stálezeleného tropického stromu hřebíčkovce vonného.
Hřebíček desinfikuje, stahuje a místně znecitlivuje, čehož se využívá při bolestech zubů, často je součástí bylinných zubních past a ústních vod, působí totiž také preventivně proti paradontóze a zubnímu kazu. Při akutní bolesti zubu povaříme hřebíček krátce ve vodě a bolavým zubem jej silně na půl hodiny stiskneme, vzniklým odvarem ústa vyplachujeme.
Ve směsi se zeleným čajem a tymiánem představuje hřebíček jeden z nejúčinnějších přírodních desinfekčních prostředků nejen pro vnitřní užívání, ale například i pro léčebná klyzmata při úplavici. Vnitřně hřebíček zásadně neužíváme dlouhodobě, je to škoda, protože pomáhá při nemocích srdce a to není krátkodobá léčba. Ve středověku se hřebíček používal kromě desinfekce i jako prostředek pro léčbu nervových onemocnění, například epilepsie, závratí a mozkové mrtvice. Nápoje s hřebíčkem vzbuzují euforii.
Častou formou použití hřebíčku je olej, který se vnitřně používá zásadně ředěný. Oleje se používá k masážím dásní, k inhalacím, k potírání kůže při revmatických bolestech, koupelím a podobně.
Výroba hřebíčkové tinktury: 10 g hřebíčku naložíme do 300 ml 60% lihu a necháme dva týdny vyluhovat v uzavřené lahvi. Denně protřepeme. Scedíme a uchováme v tmavé lahvičce.
Tinkturu ředíme vodou v poměru 1:3, vznikne tak účinný lihovodný roztok, kterým vyplachujeme ústa a kloktáme, případně masírujeme dásně. Můžeme jej použít i pro omývání nehojících se a zhnisaných poranění. Jako inhalace pomáhá při zánětech dýchacích cest.
Při bolestivém a dlouhém porodu se mohou ženy napít trochy červeného vína, ve kterém se maceroval hřebíček.
Při použití do jídel nejen že pokrmy nádherně aromatizuje, ale také zmírňuje nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.
Abychom ochránili dítě před nebezpečím a zlými lidmi, navlékneme hřebíčky na červenou nit a zavěsíme je nad postýlku.
Hřebíček desinfikuje, stahuje a místně znecitlivuje, čehož se využívá při bolestech zubů, často je součástí bylinných zubních past a ústních vod, působí totiž také preventivně proti paradontóze a zubnímu kazu. Při akutní bolesti zubu povaříme hřebíček krátce ve vodě a bolavým zubem jej silně na půl hodiny stiskneme, vzniklým odvarem ústa vyplachujeme.
Ve směsi se zeleným čajem a tymiánem představuje hřebíček jeden z nejúčinnějších přírodních desinfekčních prostředků nejen pro vnitřní užívání, ale například i pro léčebná klyzmata při úplavici. Vnitřně hřebíček zásadně neužíváme dlouhodobě, je to škoda, protože pomáhá při nemocích srdce a to není krátkodobá léčba. Ve středověku se hřebíček používal kromě desinfekce i jako prostředek pro léčbu nervových onemocnění, například epilepsie, závratí a mozkové mrtvice. Nápoje s hřebíčkem vzbuzují euforii.
Častou formou použití hřebíčku je olej, který se vnitřně používá zásadně ředěný. Oleje se používá k masážím dásní, k inhalacím, k potírání kůže při revmatických bolestech, koupelím a podobně.
Výroba hřebíčkové tinktury: 10 g hřebíčku naložíme do 300 ml 60% lihu a necháme dva týdny vyluhovat v uzavřené lahvi. Denně protřepeme. Scedíme a uchováme v tmavé lahvičce.
Tinkturu ředíme vodou v poměru 1:3, vznikne tak účinný lihovodný roztok, kterým vyplachujeme ústa a kloktáme, případně masírujeme dásně. Můžeme jej použít i pro omývání nehojících se a zhnisaných poranění. Jako inhalace pomáhá při zánětech dýchacích cest.
Při bolestivém a dlouhém porodu se mohou ženy napít trochy červeného vína, ve kterém se maceroval hřebíček.
Při použití do jídel nejen že pokrmy nádherně aromatizuje, ale také zmírňuje nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.
Abychom ochránili dítě před nebezpečím a zlými lidmi, navlékneme hřebíčky na červenou nit a zavěsíme je nad postýlku.
více ZDE
KROUPY SE ZELÍM A BRAMBORY
Večer předem namočíme 150 g ječných krup. Druhý den je uvaříme v čisté vodě se lžičkou sypkého zeleninového bujónu doměkka. Jednu cibuli nakrájíme a osmahneme ji se lžičkou kmínu v hluboké pánvi na třech lžících oleje, přidáme 60 g rajského protlaku a nakonec vmícháme 250 g kysaného zelí. Dusíme za občasného zamíchání asi 15 minut, odstavíme a promícháme s uvařenými kroupami, 150 g na nudličky nastrouhaného uzeného tofu, 150 g na nudličky nastrouhaného uzeného tempehu a s půl kilem syrových brambor nakrájených na tenké plátky. Osolíme a nakonec vmícháme 200 ml rostlinné smetany (sojové nebo ovesné) a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů půl hodiny zakryté a půl hodiny bez pokličky. Podáváme se salátem.
více ZDE
více ZDE
KRÉMOVÝ KOLÁČ S PIŠKOTEM A JAHODAMI
Namočíme přes noc 200 g kešu, ráno je slijeme a necháme okapat.
Nejdřív upečeme piškotové těsto. Přimlouvám se za domácí vajíčka nebo vejce z biochovů. Čtyři žloutky ušleháme se dvěma lžícemi medu do pěny a vmícháme 60 g polohrubé mouky. Ze čtyř bílků ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme ke žloutkům s moukou. Těsto rozetřeme do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 20 cm a pečeme při 150 stupních asi 20 minut. Vychladlé těsto podélně rozpůlíme a polovinu vrátíme do formy. Na půl hodiny namočíme do 500 ml doma vyrobeného kokosového mléka (100 g kokosu rozmixujeme s 600 ml horké vody, přecedíme přes plátno, dobře vymačkáme) jednu tyčinku agaru (4 g). Vaříme za stálého míchání do rozpuštění, trvá to pár minut. Kešu rozmixujeme se třemi lžícemi medu, dvěma lžícemi citrónové šťávy a kokosovým mlékem s agarem do hladkého řídkého krému a třetinu nalijeme do formy na korpus. Poklademe hustě pokrájenými jahodami a zakryjeme druhou polovinou korpusu. Nalijeme krém, poklademe jahodami a navrch nalijeme poslední část krému. Postrouháme kvalitní bezmléčnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Nejlepší je druhý den.
více ZDE
Nejdřív upečeme piškotové těsto. Přimlouvám se za domácí vajíčka nebo vejce z biochovů. Čtyři žloutky ušleháme se dvěma lžícemi medu do pěny a vmícháme 60 g polohrubé mouky. Ze čtyř bílků ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme ke žloutkům s moukou. Těsto rozetřeme do vymaštěné rozevírací dortové formy o průměru 20 cm a pečeme při 150 stupních asi 20 minut. Vychladlé těsto podélně rozpůlíme a polovinu vrátíme do formy. Na půl hodiny namočíme do 500 ml doma vyrobeného kokosového mléka (100 g kokosu rozmixujeme s 600 ml horké vody, přecedíme přes plátno, dobře vymačkáme) jednu tyčinku agaru (4 g). Vaříme za stálého míchání do rozpuštění, trvá to pár minut. Kešu rozmixujeme se třemi lžícemi medu, dvěma lžícemi citrónové šťávy a kokosovým mlékem s agarem do hladkého řídkého krému a třetinu nalijeme do formy na korpus. Poklademe hustě pokrájenými jahodami a zakryjeme druhou polovinou korpusu. Nalijeme krém, poklademe jahodami a navrch nalijeme poslední část krému. Postrouháme kvalitní bezmléčnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Nejlepší je druhý den.
více ZDE
ZELENINOVÉ KARBANÁTKY
Nastrouháme nebo nasekáme v robotu 250 g bílého tofu, 400 g mrkve, 4 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, jeden celer a jeden pórek. Okořeníme pepřem a sypkým zeleninovým bujónem (nejlépe bio nebo domácím) a případně osolíme. Zahustíme cizrnovou moukou. Tvoříme karbanátky a smažíme je v pánvi vytřené olejem nebo pečeme nasucho v troubě. Podáváme s vařenými brambory nebo kaší a se salátem.
více ZDE
více ZDE
PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA S TYMIÁNOVOU OMÁČKOU
Dvě větší nebo čtyři menší červené řepy oloupeme, nakrájíme na kostky a položíme na čtverec pevného alobalu. Osolíme, posypeme čtyřmi pokrájenými stroužky česneku, pokapeme balzamikovým octem a panenským olivovým olejem, pevně zabalíme a pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Rozehřejeme v rendlíku dvě lžíce oleje, přidáme pokrájenou cibuli, deset celých pepřů, 5 celých nových koření, dva bobkové listy a několik snítek zeleného tymiánu (nebo lžičku sušeného). Přisypeme čtyři lžíce hladké mouky a pět minut mícháme. Zalijeme 500 ml dobrého zeleninového vývaru, dobře rozmícháme a povaříme asi 10 minut. Přecedíme přes sítko, dosolíme a na talíři omáčkou poléváme pečenou řepu. Podáváme s dušenou rýží.
více ZDE
Rozehřejeme v rendlíku dvě lžíce oleje, přidáme pokrájenou cibuli, deset celých pepřů, 5 celých nových koření, dva bobkové listy a několik snítek zeleného tymiánu (nebo lžičku sušeného). Přisypeme čtyři lžíce hladké mouky a pět minut mícháme. Zalijeme 500 ml dobrého zeleninového vývaru, dobře rozmícháme a povaříme asi 10 minut. Přecedíme přes sítko, dosolíme a na talíři omáčkou poléváme pečenou řepu. Podáváme s dušenou rýží.
více ZDE
LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA S ČÍNSKÝM ZELÍM
100 g zelené čočky předem uvaříme doměkka s kouskem řasy wakame (lze vynechat).
Ve velkém hrnci rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm kousek na jemno nakrájeného čerstvého zázvoru, drcenou chilli papričku, lžičku mletého koriandru, lžičku kari a lžičku pískavice. Přidáme pokrájený pórek, větší nakrájenou petržel a malé čínské zelí nakrájené na proužky. Zalijeme 2 l zeleninového vývaru a vaříme doměkka. Vmícháme 150 ml kokosového mléka, uvařenou čočku a plechovku červených fazolí, scezených a propláchnutých. Necháme projít varem, ochutíme tamari, případně dosolíme, částečně pomixujeme ponorným mixérem.
více ZDE
Ve velkém hrnci rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm kousek na jemno nakrájeného čerstvého zázvoru, drcenou chilli papričku, lžičku mletého koriandru, lžičku kari a lžičku pískavice. Přidáme pokrájený pórek, větší nakrájenou petržel a malé čínské zelí nakrájené na proužky. Zalijeme 2 l zeleninového vývaru a vaříme doměkka. Vmícháme 150 ml kokosového mléka, uvařenou čočku a plechovku červených fazolí, scezených a propláchnutých. Necháme projít varem, ochutíme tamari, případně dosolíme, částečně pomixujeme ponorným mixérem.
více ZDE
PRINCEZNIČKA V LESE
Sibylle von Olfers byla pruská šlechtična žijící v letech 1881 - 1916, která učila malířství na katolické škole. Je autorkou několika hravých ilustrovaných básní pro děti a je významnou představitelkou secesní ilustrace. Tuhle moc krásně udělanou knížku vydalo letos nakladatelství Malvern a dalo si záležet. Zorince jsem ji musela přečíst hned čtyřikrát za sebou. Je to opravdu půvabná dětská knížka a v té záplavě clipartových ilustrací a dětských knížek o ničem působí jako zjevení z jiného časoprostoru. Připomíná mi knížky po mé mamince.
více ZDE a ZDE
více ZDE a ZDE
OUHRABKY
Půl kila syrových brambor najemno nastrouháme, necháme v sítu prokapat a promícháme se solí a 250 g hladké mouky. Uhněteme těsto, které přemístíme na prkénko, nožem odkrajujeme kousky a seškrabáváme je do vroucí osolené vody. Vaříme pět minut od vyplavání na hladinu, scedíme a necháme okapat.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout velkou pokrájenou cibuli. Přidáme lžičku kmínu a půlku hlávky letního zelí nakrájeného na proužky. Mícháme, dokud se objem nezmenší na polovinu a přidáme půl kila syrových brambor nakrájených na hranolky. Osolíme a za občasného míchání podusíme do poloměkka. Promícháme s knedlíčky a vložíme do vymaštěného pekáčku. Zapékáme při 200 stupních půl hodiny zakryté pokličkou a potom ještě asi 15-20 minut bez pokličky. Podáváme se salátem.
více ZDE
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout velkou pokrájenou cibuli. Přidáme lžičku kmínu a půlku hlávky letního zelí nakrájeného na proužky. Mícháme, dokud se objem nezmenší na polovinu a přidáme půl kila syrových brambor nakrájených na hranolky. Osolíme a za občasného míchání podusíme do poloměkka. Promícháme s knedlíčky a vložíme do vymaštěného pekáčku. Zapékáme při 200 stupních půl hodiny zakryté pokličkou a potom ještě asi 15-20 minut bez pokličky. Podáváme se salátem.
více ZDE
TYMIÁN
Tato krásná voňavá bylinka z čeledi hluchavkovitých roste v jižní Evropě volně, u nás je pěstovaná, do západní Evropy přinesli v 11. století tymián benediktýni jako jednu z bylin klášterních zahrad. Je to nóbl příbuzný naší milé mateřídoušky, která má podobné, i když poněkud slabší účinky. Obsahuje éterický olej tymol. Sbírá se celá rostlina bez kořene, těsně před rozkvětem, to je začátkem léta.
Tymián působí blahodárně především na nemoci dýchacích cest, je výtečným spasmolytikem při vnitřních křečích, například žaludku nebo při spastických bolestech hlavy nebo při menstruaci a kolikách a je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Je účinný i proti některým plísním a prvokům. Desinfikuje trávicí ústrojí a dýchací cesty, podporuje vykašlávání, léčí černý kašel, astma, angínu, horečnaté infekce, chřipku a nemocné průdušky, harmonizuje trávení, pomáhá při žaludeční nevolnosti, přejedení, průjmech a nadýmání, potlačuje zápach z úst. Je účinný i jako tonikum při kocovině, posiluje nervy, pomáhá při tělesné slabosti a chudokrevnosti, zastavuje krvácení. Používá se k vypuzení placenty po porodu a jako děložní antiseptikum. Jako diuretikum ulevuje při dně a revmatismu. Dokonce se používá na vypuzení střevních parazitů. Čaj z tymiánu pomáhá při odvykání kouření a nálev vypitý s citrónem zastavuje škytavku.
Díky svým desinfekčním vlastnostem pomáhá také zevně, jako kloktadlo, na obklady boláků a zhnisaných ran, jako inhalace, koupele, výplachy a klyzmata. Naložený v octě léčí akné a odvar použitý jako oplach vlasů zabraňuje tvorbě lupů.
Tymián rozhodně neužíváme dlouhodobě a nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování, zvláště u dětí a těhotných žen. Má totiž při dlouhodobém podávání nepříznivý vliv na činnost štítné žlázy, na červené krvinky a ledvinová klubíčka. Pro děti je vhodnější jemněji působící mateřídouška.
Jan Černý ve svém Zelináři o tymiánu mimo jiné píše toto: Skrčeným od křeče a starým lidem, v jichžto těle panuje hrubovlhkost, jest užitečný.
Tymiánu jako kadidla se používá k vyčištění prostoru nebo do rituální lázně, odpuzuje totiž zlo. Jeho vůně dodává odvahu a energii a zahání noční můry. Z tohoto důvodu se užívá i při depresích a ztrátě životní síly a při úzkosti. Odvarem z tymiánu se dříve desinfikovaly sudy na víno.
Staří Egypťané používali tymián k balzamování mumií. Podle řeckých bájí vyrostl poprvé na místě, kde skanuly slzy krásné Heleny, která utekla svému muži Meneláovi s Paridem, čehož později samozřejmě litovala Emotikona smile
Tymián je velmi dobře známý jako kuchyňská bylinka a dá se běžně koupit v samoobsluze, přidává se především do těžce stravitelných pokrmů.
více ZDE
Tymián působí blahodárně především na nemoci dýchacích cest, je výtečným spasmolytikem při vnitřních křečích, například žaludku nebo při spastických bolestech hlavy nebo při menstruaci a kolikách a je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Je účinný i proti některým plísním a prvokům. Desinfikuje trávicí ústrojí a dýchací cesty, podporuje vykašlávání, léčí černý kašel, astma, angínu, horečnaté infekce, chřipku a nemocné průdušky, harmonizuje trávení, pomáhá při žaludeční nevolnosti, přejedení, průjmech a nadýmání, potlačuje zápach z úst. Je účinný i jako tonikum při kocovině, posiluje nervy, pomáhá při tělesné slabosti a chudokrevnosti, zastavuje krvácení. Používá se k vypuzení placenty po porodu a jako děložní antiseptikum. Jako diuretikum ulevuje při dně a revmatismu. Dokonce se používá na vypuzení střevních parazitů. Čaj z tymiánu pomáhá při odvykání kouření a nálev vypitý s citrónem zastavuje škytavku.
Díky svým desinfekčním vlastnostem pomáhá také zevně, jako kloktadlo, na obklady boláků a zhnisaných ran, jako inhalace, koupele, výplachy a klyzmata. Naložený v octě léčí akné a odvar použitý jako oplach vlasů zabraňuje tvorbě lupů.
Tymián rozhodně neužíváme dlouhodobě a nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování, zvláště u dětí a těhotných žen. Má totiž při dlouhodobém podávání nepříznivý vliv na činnost štítné žlázy, na červené krvinky a ledvinová klubíčka. Pro děti je vhodnější jemněji působící mateřídouška.
Jan Černý ve svém Zelináři o tymiánu mimo jiné píše toto: Skrčeným od křeče a starým lidem, v jichžto těle panuje hrubovlhkost, jest užitečný.
Tymiánu jako kadidla se používá k vyčištění prostoru nebo do rituální lázně, odpuzuje totiž zlo. Jeho vůně dodává odvahu a energii a zahání noční můry. Z tohoto důvodu se užívá i při depresích a ztrátě životní síly a při úzkosti. Odvarem z tymiánu se dříve desinfikovaly sudy na víno.
Staří Egypťané používali tymián k balzamování mumií. Podle řeckých bájí vyrostl poprvé na místě, kde skanuly slzy krásné Heleny, která utekla svému muži Meneláovi s Paridem, čehož později samozřejmě litovala Emotikona smile
Tymián je velmi dobře známý jako kuchyňská bylinka a dá se běžně koupit v samoobsluze, přidává se především do těžce stravitelných pokrmů.
více ZDE
PIŠKOTOVÝ KOLÁČ S TŘEŠNĚMI
Vypeckujeme 200 g třešní a rozmixujeme je se 30 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a dvěma lžícemi kakaa.
Ušleháme 3 žloutky s 80 g sušené třtinové šťávy a postupně zašleháváme 100 ml slunečnicového oleje, 200 ml sojové smetany, 220 g polohrubé mouky a 2 vrchovaté lžičky kypřicího prášku. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze tří bílků.
těsto rozetřeme do vymaštěné dortové formy o průměru 20 cm a povrch do spirály zalijeme třešňovým sirupem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 – 40 minut. Koláč je skvělý.
více ZDE
Ušleháme 3 žloutky s 80 g sušené třtinové šťávy a postupně zašleháváme 100 ml slunečnicového oleje, 200 ml sojové smetany, 220 g polohrubé mouky a 2 vrchovaté lžičky kypřicího prášku. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze tří bílků.
těsto rozetřeme do vymaštěné dortové formy o průměru 20 cm a povrch do spirály zalijeme třešňovým sirupem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 – 40 minut. Koláč je skvělý.
více ZDE
DÉŠŤ
Dnes nádherně prší, z okapu crčí voda, ten zvuk je krásný, živý a uklidňující.
Zahrada se raduje, zarůstáme zelenou džunglí! Všímám si, že každý rok se zeleň přibližuje blíž a blíž k domu, volné plochy se zmenšují, stromy vytvářejí klenby a keře malé průchody, ze kterých vám kape na záda, když pod nimi procházíte. Líbí se mi, jak se zahrada po těch dvaceti letech začíná osmělovat a žije si stále víc svým vlastním, nádherným, životem. Je úžasné být součástí toho prostoru, snad už ne jenom jako trpěný vetřelec, ale jako přítel.
Tohle vidíme, když vykoukneme ze dveří.
Zahrada se raduje, zarůstáme zelenou džunglí! Všímám si, že každý rok se zeleň přibližuje blíž a blíž k domu, volné plochy se zmenšují, stromy vytvářejí klenby a keře malé průchody, ze kterých vám kape na záda, když pod nimi procházíte. Líbí se mi, jak se zahrada po těch dvaceti letech začíná osmělovat a žije si stále víc svým vlastním, nádherným, životem. Je úžasné být součástí toho prostoru, snad už ne jenom jako trpěný vetřelec, ale jako přítel.
Tohle vidíme, když vykoukneme ze dveří.
HRUŠEŇ
Hrušeň je statný pěstovaný strom. Léčivé jsou listy sbírané zjara v době květu a samozřejmě dokonale zralé plody. Odvar z listů působí desinfekčně a léčí záněty močových cest a močové a ledvinové kameny. Přidává se především do směsí. Nálev z nadrobno natrhaných čerstvých listů je účinným antirevmatikem.
Hruškový mošt zpevňuje cévní stěny, harmonizuje zažívání a pomáhá léčit srdce díky vysokému obsahu draslíku. Hruškový kompot nebo odvar z křížal je výtečným starým prostředkem při léčbě horečky. Pečené hrušky působí proti průjmu a jsou vhodným pokrmem pro rekonvalescenty.
Odvar z hrušňové kůry je mírné analgetikum při pohmožděninách a výronech.
Hrušeň bývala odjakživa spojována s plodností a dětmi, stejně jako jabloň. Hrušeň je ale na rozdíl od jabloně výhradně ženským stromem.
více ZDE
Hruškový mošt zpevňuje cévní stěny, harmonizuje zažívání a pomáhá léčit srdce díky vysokému obsahu draslíku. Hruškový kompot nebo odvar z křížal je výtečným starým prostředkem při léčbě horečky. Pečené hrušky působí proti průjmu a jsou vhodným pokrmem pro rekonvalescenty.
Odvar z hrušňové kůry je mírné analgetikum při pohmožděninách a výronech.
Hrušeň bývala odjakživa spojována s plodností a dětmi, stejně jako jabloň. Hrušeň je ale na rozdíl od jabloně výhradně ženským stromem.
více ZDE
PAPRIKY PLNĚNÉ ZELENINOU A TOFU
Pro 6 – 8 osob
Osm paprik rozřízneme, zbavíme semínek a opláchneme. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibuli a tři stroužky česneku, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cuketku a lilek, zasypeme lžící mleté papriky a deset minut opékáme. Přidáme najemno nastrouhané tofu s chilli (nebo bílé tofu a drcenou chilli papričku), osolíme, okořeníme lžičkou pískavice (řecké seno) a dusíme doměkka. 100 g celozrnného kuskusu zalijeme vroucí vodou podle návodu na obale a necháme pod pokličkou nabobtnat. Pokapeme lžící olivového oleje, načechráme vidličkou a vmícháme do pánve se zeleninou. Směs plníme do paprik, narovnáme je do pekáčku, pokapeme olejem a pečeme při 200 stupních asi 45 minut dokřupava. Mezitím připravíme dušenou rýži jak jsme zvyklí (nebo můžeme jíst jako přílohu brambory nebo i chleba)a také bylinkovou omáčku: V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme tři lžíce hladké mouky a umícháme světlou jíšku, kterou zředíme půl litrem vody, okořeníme bylinkovou solí a povaříme. Nakonec vmícháme 100 ml sojové smetany, čerstvé nasekané bylinky (řeřichu, dobromysl, bazalku...) a prohřejeme. Odstavíme a ochutíme dvěma lžícemi citrónové šťávy. Na talíři omáčkou poléváme papriky.
více ZDE
Osm paprik rozřízneme, zbavíme semínek a opláchneme. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibuli a tři stroužky česneku, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cuketku a lilek, zasypeme lžící mleté papriky a deset minut opékáme. Přidáme najemno nastrouhané tofu s chilli (nebo bílé tofu a drcenou chilli papričku), osolíme, okořeníme lžičkou pískavice (řecké seno) a dusíme doměkka. 100 g celozrnného kuskusu zalijeme vroucí vodou podle návodu na obale a necháme pod pokličkou nabobtnat. Pokapeme lžící olivového oleje, načechráme vidličkou a vmícháme do pánve se zeleninou. Směs plníme do paprik, narovnáme je do pekáčku, pokapeme olejem a pečeme při 200 stupních asi 45 minut dokřupava. Mezitím připravíme dušenou rýži jak jsme zvyklí (nebo můžeme jíst jako přílohu brambory nebo i chleba)a také bylinkovou omáčku: V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme tři lžíce hladké mouky a umícháme světlou jíšku, kterou zředíme půl litrem vody, okořeníme bylinkovou solí a povaříme. Nakonec vmícháme 100 ml sojové smetany, čerstvé nasekané bylinky (řeřichu, dobromysl, bazalku...) a prohřejeme. Odstavíme a ochutíme dvěma lžícemi citrónové šťávy. Na talíři omáčkou poléváme papriky.
více ZDE
Štítky:
cuketa,
Hlavní jídla,
kuskus,
lilek,
paprika,
Tofu,
vegan,
Zeleninová jídla
VEGANSKÝ "CHEESECAKE"
Řekla bych, že tohle je přesně ten druh moučník, který by měl dostat na stůl každý, kdo říká, že bez smetany, vajec, másla a tvarohu to nikdy nebude ono :) Je výtečný, jemný, božský!
200 g čerstvých nebo předem namočených sušených datlí rozmixujeme se 100 g vlašských ořechů nahrubo. Hmotu vtlačíme do vymaštěné dortové rozevírací formy o průměru 20 cm. Jednu tyčinku agaru (4 g) namočíme na půl hodiny do 200 ml ovesného mléka. Potom za stálého míchání rozvaříme, vznikne hustá kaše. Do mixéru vložíme 200 g předem namočených kešu ořechů, 200 ml kokosové smetany, 5 lžic rýžového sirupu, šťávu z jednoho citrónu a povařený agar. Rozmixujeme na jemný krém a rozetřeme jej na korpus. Několik jahod rozmixujeme s trochou sirupu nebo cukru a ozdobíme koláč. Necháme ztuhnout v chladu. Na talířku můžeme ozdobit zbylým jahodovým pyré.
více ZDE
PETRŽELOVÝ KRÉM
Lahodná, jemná polévka.
Na dvou lžících oleje necháme změknout dvě velké nebo čtyři menší pokrájené cibule, pět stroužků česneku a jeden pórek. Zalijeme 1,25 l zeleninového vývaru a přidáme půl kila nakrájené petržele. Vaříme půl hodiny, vložíme misku špenátových listů (cca 100 g) a ještě krátce povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem a osolíme. Podáváme s bramborovými knedlíčky, které připravíme následovně:
Uvaříme dvě brambory ve slupce, oloupeme je a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Osolíme, přidáme pokrájenou čerstvou dobromysl nebo jiné zelené bylinky a přisypeme tolik hrubé mouky, aby nám šly snadno v ruce uválet malinké knedlíčky, velké asi jako třešeň. Knedlíčky vhazujeme do slané vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
více ZDE
Na dvou lžících oleje necháme změknout dvě velké nebo čtyři menší pokrájené cibule, pět stroužků česneku a jeden pórek. Zalijeme 1,25 l zeleninového vývaru a přidáme půl kila nakrájené petržele. Vaříme půl hodiny, vložíme misku špenátových listů (cca 100 g) a ještě krátce povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem a osolíme. Podáváme s bramborovými knedlíčky, které připravíme následovně:
Uvaříme dvě brambory ve slupce, oloupeme je a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Osolíme, přidáme pokrájenou čerstvou dobromysl nebo jiné zelené bylinky a přisypeme tolik hrubé mouky, aby nám šly snadno v ruce uválet malinké knedlíčky, velké asi jako třešeň. Knedlíčky vhazujeme do slané vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
více ZDE
TOFU NA PIVU
V zapékací míse rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm lžíci čerstvě nadrceného kmínu, tři stroužky česneku a velkou cibuli, oboje nakrájené najemno, přidáme půl kila uzeného tofu nakrájeného na špalíčky a deset minut mícháme a opékáme. Pokrájíme 300 g mrkve, 300 g celeru a jeden pórek a přidáme zeleninu k základu. Osolíme, opepříme, okořeníme lžičkou mletého zázvoru, podlijeme půl litrem piva a 300 ml zeleninového vývaru, přiklopíme a pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Vmícháme 100 g nastrouhaného tvrdého chleba a necháme ještě krátce podusit. Podáváme s bramborovými špalíčky (vařené brambory, hrubá mouka, sůl).
více ZDE
více ZDE
19. červen
Kdo od Gervaze a Protaze do svatého Jána Křtitele vytrhá plevel v zahradě nebo na poli, nebude jej již musit více trhat, neboť po svatém Janu ubývá býlí životních sil.
JAHODOVÁ ZMRZLINA S BANÁNY A KOKOSOVÝM MLÉKEM
LÍPA
Lípa je jako léčivka v celé Evropě velmi dobře známá už od starověku. Zásluhou Kollárovy Slávy dcery se lípa stala naším národním stromem. Bohyní lípy byla Libuše (slovo libý je odvozeno od slovanského ljub – milovat, milý). Lipové listy ve tvaru srdce jsou tedy více než příznačné.
Sbíráme celá květenství i s listenem a to v době, kdy nejsou ještě plně rozvita všechna kvítka v květenství a většina z nich je ještě v poupatech. Sbíráme květy lípy obecné (srdčité), lípy malolisté nebo lípy velkolisté. Květy dnes v městských parcích často vysazované lípy plstnaté a lípy americké se nesbírají.
Lípa je významně potopudná a proto velmi dobře použitelná při horečnatých onemocněních z nachlazení, zároveň rozpouští hleny a snižuje dráždění ke kašli. Účinkuje zejména při podávání na noc, kdy významně snižuje teplotu. Lahodný lipový nálev pijeme buďto samostatně nebo lípu přidáváme do směsí, nejčastěji s heřmánkem a černým bezem. Lipový květ harmonizuje zažívání, uklidňuje křeče v močovém ústrojí, žaludku, žlučníku a střevech a působí proti průjmu. Napomáhá vylučování moči a žluči, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Svou schopností ředit krev je výbornou prevencí proti zánětu žil, angině pectoris a infarktu. Působí mírně sedativně, zmírňuje stres a úzkost a pomáhá nám spolu s meduňkou usnout. Nemá žádné vedlejší účinky a může se podávat i dlouhodobě (ne však trvale) a bez obav i dětem. Její dlouhodobé podávání se naopak doporučuje jako prevence a pro blahodárný vliv na celé tělo.
Zevně léčíme odvarem z lípy kožní záněty.
Lípa tíhne k lidem jako žádný jiný strom, nejlépe se jí daří na návsích a u chalup a dokáže být člověku dobrým přítelem, je doslova symbolem domova. Ochraňuje lidskou pospolitost a družnost, pod lipou se konaly nejen kmenová shromáždění, ale později i vesnické veselice, svatby, porady a dokonce i soudy, protože lípa je stromem milosrdenství a rozsudky jí byly v tomto smyslu ovlivněné. V lidových písničkách se o tomto stromu zpívá častěji než o jiných.
Naši předkové říkali, že lípa má vztah k dubu jako žena k muži, symbolizují jin a jang. Lípa je také stromem osudu a dosud se věří, že pokud zemře posvátná lípa, zanikne celý rod nebo národ. Ještě před vznikem kostelů se lidé utíkali pro ochranu pod laskavou korunu lípy.
Lípa kvete na začátku prázdnin, tehdy, když dostane „povel“ z makrokosmu a pouze v době kvetení se můžeme setkat s lipovou dévou, jindy je skrytá. Vůně květů je dech tohoto ducha stromu a přitahuje svým kouzlem tisíce včel, jejichž bzučení a broukání je pravou letní písní. V Americe lípu nazývají včelím stromem a v její koruně má hnízda množství ptáků.
Mladé lipové lístky se přidávají do jarních salátů a lipové větve se tradičně používaly jako listová píce pro dobytek, aby měl tučnější mléko.
Z lýka se odedávna vyráběly provazy, rybářské sítě, tětivy a dokonce střevíce, abychom nezapomněli na Františka Nepila.
více ZDE
Sbíráme celá květenství i s listenem a to v době, kdy nejsou ještě plně rozvita všechna kvítka v květenství a většina z nich je ještě v poupatech. Sbíráme květy lípy obecné (srdčité), lípy malolisté nebo lípy velkolisté. Květy dnes v městských parcích často vysazované lípy plstnaté a lípy americké se nesbírají.
Lípa je významně potopudná a proto velmi dobře použitelná při horečnatých onemocněních z nachlazení, zároveň rozpouští hleny a snižuje dráždění ke kašli. Účinkuje zejména při podávání na noc, kdy významně snižuje teplotu. Lahodný lipový nálev pijeme buďto samostatně nebo lípu přidáváme do směsí, nejčastěji s heřmánkem a černým bezem. Lipový květ harmonizuje zažívání, uklidňuje křeče v močovém ústrojí, žaludku, žlučníku a střevech a působí proti průjmu. Napomáhá vylučování moči a žluči, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Svou schopností ředit krev je výbornou prevencí proti zánětu žil, angině pectoris a infarktu. Působí mírně sedativně, zmírňuje stres a úzkost a pomáhá nám spolu s meduňkou usnout. Nemá žádné vedlejší účinky a může se podávat i dlouhodobě (ne však trvale) a bez obav i dětem. Její dlouhodobé podávání se naopak doporučuje jako prevence a pro blahodárný vliv na celé tělo.
Zevně léčíme odvarem z lípy kožní záněty.
Lípa tíhne k lidem jako žádný jiný strom, nejlépe se jí daří na návsích a u chalup a dokáže být člověku dobrým přítelem, je doslova symbolem domova. Ochraňuje lidskou pospolitost a družnost, pod lipou se konaly nejen kmenová shromáždění, ale později i vesnické veselice, svatby, porady a dokonce i soudy, protože lípa je stromem milosrdenství a rozsudky jí byly v tomto smyslu ovlivněné. V lidových písničkách se o tomto stromu zpívá častěji než o jiných.
Naši předkové říkali, že lípa má vztah k dubu jako žena k muži, symbolizují jin a jang. Lípa je také stromem osudu a dosud se věří, že pokud zemře posvátná lípa, zanikne celý rod nebo národ. Ještě před vznikem kostelů se lidé utíkali pro ochranu pod laskavou korunu lípy.
Lípa kvete na začátku prázdnin, tehdy, když dostane „povel“ z makrokosmu a pouze v době kvetení se můžeme setkat s lipovou dévou, jindy je skrytá. Vůně květů je dech tohoto ducha stromu a přitahuje svým kouzlem tisíce včel, jejichž bzučení a broukání je pravou letní písní. V Americe lípu nazývají včelím stromem a v její koruně má hnízda množství ptáků.
Mladé lipové lístky se přidávají do jarních salátů a lipové větve se tradičně používaly jako listová píce pro dobytek, aby měl tučnější mléko.
Z lýka se odedávna vyráběly provazy, rybářské sítě, tětivy a dokonce střevíce, abychom nezapomněli na Františka Nepila.
více ZDE
AUFLAUF
V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm tři velké pokrájené cibule a na kostičky nakrájených 400 g tempehu. Půl kila rýže propláchneme a promícháme se směsí z pánve, solí, majoránkou a bobkovým listem. Vložíme do vymaštěného pekáčku, zalijeme 1 litrem vody, přiklopíme a v troubě vyhřáté na 200 stupňů dusíme hodinu. Podáváme se salátem.
více ZDE
více ZDE
BRAMBOROVÉ NUDLE
Staročeský recept, vše jsem dělala podle oka a vyzývám vás k témuž Emotikona smile
Uvaříme brambory ve slupce, asi jedno kilo. Oloupeme je a prolisujeme na vál. Zapracujeme dvě lžíce Hrašky rozmíchané v trošce vody a tolik hrubé mouky, aby bylo možné válet tužší těsto, nesolíme. Myslím, že té mouky bylo určitě půl kila, možná i víc. Odkrajujeme malé kousky a rozvalujeme je na tenké podlouhlé placičky, nudle. Zavařujeme je osolené vroucí vody a vaříme pouze do vyplavání na hladinu. Po uvaření je promícháme s kukuřičnou krupicí, kterou jsme předem osmahli na tuku. Podáváme se salátem.
více ZDE
Uvaříme brambory ve slupce, asi jedno kilo. Oloupeme je a prolisujeme na vál. Zapracujeme dvě lžíce Hrašky rozmíchané v trošce vody a tolik hrubé mouky, aby bylo možné válet tužší těsto, nesolíme. Myslím, že té mouky bylo určitě půl kila, možná i víc. Odkrajujeme malé kousky a rozvalujeme je na tenké podlouhlé placičky, nudle. Zavařujeme je osolené vroucí vody a vaříme pouze do vyplavání na hladinu. Po uvaření je promícháme s kukuřičnou krupicí, kterou jsme předem osmahli na tuku. Podáváme se salátem.
více ZDE
ŠPAGETY SE ZAHRADNICKÝM PESTEM
V sobotu jsme se byli vykoupat a vrátili jsme se pěkně hladoví. Takže to musela být rychlovka. Na záhonku jsem otrhala listy špenátu, rukoly a řeřichy, byla toho pěkná miska. Po oprání jsem lístky vložila do mixéru spolu se třemi stroužky česneku, 200 g bylinkového tofu, 100 g kešu oříšků, solí a asi 50 ml ovesné smetany. Všechno jsem rozmixovala dohladka a promíchala s balíčkem uvařených semolinových špaget. Je to výborný a zdravý letní oběd a navíc je připravený opravdu bleskově.
více ZDE
více ZDE
JETEL LUČNÍ
U jetele lučního sbíráme samotné květy po celé léto. Působí především jako prostředek proti průjmu, kašli, při horečkách, zápalu plic, dně a artritidě, a to téměř výhradně do směsí. Čistí krev a lymfu, dokonce byly zaznamenány jeho protirakovinné a antidiabetické účinky. Působí jako sedativum a také tlumí křeče. Zevně se používá jako desinfekční přísada do koupelí při kožních potížích a také dně a revmatismu. U ekzémů, vyrážek a zahnisaných ran přikládáme obklady z čerstvých rozmačkaných květů nebo oplachujeme silným odvarem.
Jetel má významnou výživovou hodnotu, mladé lístky dáváme do salátů, ve Státech ze z jetele vyrábí potravinové doplňky a speciální potraviny. Pan Petr Groh, se kterým jsem dělala rozhovor, mi dal ochutnat výtečnou věc – morušové plody sušené právě s jetelem. Byla to delikatesa.
Pár kvítků nosíme při sobě, pokud chceme přilákat novou lásku. Čtyřlístek pro štěstí je křesťanská tradice – podoba křížku chrání před ďáblem, šílenstvím, čarodějnickými kouzly, bájnými bytostmi, skřítky a duchy, musí se ale utrhnout hned po ránu. Trošku vám jakoby zploští vidění Emotikona smile Oproti tomu samotný trojlístek byl uctívaný ještě v předkřesťanské tradici a to jako symbol Trojjediné Bohyně, podněcoval vize a vhled do jiných světů oproti čtyřlístku naopak umožňoval.
více o bylinách TADY
Jetel má významnou výživovou hodnotu, mladé lístky dáváme do salátů, ve Státech ze z jetele vyrábí potravinové doplňky a speciální potraviny. Pan Petr Groh, se kterým jsem dělala rozhovor, mi dal ochutnat výtečnou věc – morušové plody sušené právě s jetelem. Byla to delikatesa.
Pár kvítků nosíme při sobě, pokud chceme přilákat novou lásku. Čtyřlístek pro štěstí je křesťanská tradice – podoba křížku chrání před ďáblem, šílenstvím, čarodějnickými kouzly, bájnými bytostmi, skřítky a duchy, musí se ale utrhnout hned po ránu. Trošku vám jakoby zploští vidění Emotikona smile Oproti tomu samotný trojlístek byl uctívaný ještě v předkřesťanské tradici a to jako symbol Trojjediné Bohyně, podněcoval vize a vhled do jiných světů oproti čtyřlístku naopak umožňoval.
více o bylinách TADY
KOKOSOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI
Ušleháme dohusta pět bílků. Pět žloutků utřeme se dvěma lžícemi třtinového cukru, přidáme 6 lžic strouhaného kokosu, 3 lžíce kukuřičného škrobu, lžičku kypřicího prášku a nakonec vmícháme sníh z bílků. Rozetřeme na vymaštěný plech a pečeme 15 minut při 180 stupních. Po upečení vyklopíme na vlhkou utěrku a i s ní srolujeme. Mezitím, co upečené těsto odpočívá v utěrce, připravíme náplň: Uvaříme jeden sáček vanilkového pudingu v 300 ml ovesného mléka, osladíme 4 lžícemi třtinového cukru a ušleháme ze 4 lžícemi ztuhlého kokosového mléka a 2 lžícemi kukuřičného škrobu. Nakonec vmícháme asi deset pokrájených jahod. Větší částí krému potřeme roládu, zarolujeme, povrch potřeme zbylým krémem, ozdobíme jahodami a kokosem a necháme několik hodin v chladu ztuhnout.
více ovocných moučníků najdete ZDE
více ovocných moučníků najdete ZDE
HERVÁBNÁ POLIUKA
Recept je z Krkonošské kuchařky, jak jste jistě poznali z názvu Emotikona smile
Večer předem namočíme 200 g loupaného půleného hrachu, druhý den propláchneme a scedíme.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm 300 g karotky a 300 g celeru nastrouhaného na hrubém struhadle. Zalijeme 2 l zeleninového vývaru, přidáme hrách a vaříme doměkka. Osolíme a zavařujeme kápání, které připravíme takto: v 200 ml ovesné smetany rozšleháme 20 g Hrašky, osolíme bylinkovou solí a vmícháme 100 g pohankové mouky. Sítem na halušky protlačujeme do vroucí polévky a vaříme pět minut. Na talíři posypeme vopichem.
více ZDE
Večer předem namočíme 200 g loupaného půleného hrachu, druhý den propláchneme a scedíme.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm 300 g karotky a 300 g celeru nastrouhaného na hrubém struhadle. Zalijeme 2 l zeleninového vývaru, přidáme hrách a vaříme doměkka. Osolíme a zavařujeme kápání, které připravíme takto: v 200 ml ovesné smetany rozšleháme 20 g Hrašky, osolíme bylinkovou solí a vmícháme 100 g pohankové mouky. Sítem na halušky protlačujeme do vroucí polévky a vaříme pět minut. Na talíři posypeme vopichem.
více ZDE
BŘÍZA
Bříza je panenská nevěsta. Je krátkověká, něžná, mírná, ale neohrožená, tvoří pionýrský předvoj ostatním stromům, připravuje podmínky pro jejich budoucí příchod a růst. Tato její obětavá vlastnost je lidmi chápána jako „plevelnost“, což je oblíbený lidský termín. Bříza nechává ve svém světlém stínu růst i byliny a keře, nenárokuje si prostor jako většina ostatních stromů. Jemné větvičky, třepetavé lístky a bělostná kůra těší srdce každého člověka, kterému je smutno, bříza přináší světlo do temnoty.
Germánská runa Berkana, „bříza“, znamená mateřství, prsa a ochranu. Kolébky se tradičně vyráběly z březového dřeva, aby ochránily miminka před zlem. Bříza je pradávným symbolem plodnosti a byla využívána v obřadech tohoto zaměření.
Nálev nebo odvar z mladých březových lístků čistí ledviny, játra a žlučník a na jaře se pije jako očistná kúra. Odvar z pupenů (trháme výhradně pupeny ze stromů poražených při zimním průklestu) má výrazný účinek na sekreci žluči, a léčí záněty kostí a slinivky. Bříza pomáhá při dně a revmatismu, je močopudná a napomáhá odstranit bílkovinu z moči, aniž by dráždila ledviny. Celkově povzbuzuje metabolismus a tím pomáhá při obezitě. Odstraňuje otoky ledvinového původu a to jak vnitřně, tak zevně formou koupelí. Na vodnatelnost dobře působí i odvar z březové kůry.
Takzvaný březový dehet získaný suchou destilací dřeva a kůry léčí lupénku, ekzémy, mírněji na kožní defekty působí odvar z listů. Míza (tzv. březová voda) je výtečným posilujícím prostředkem na vlasy a kromě toho vyhání ledvinové kameny. U nás je ale těžba mízy zakázaná, protože stromy silně poškozuje a to nechceme, že ano?
více ZDE
Germánská runa Berkana, „bříza“, znamená mateřství, prsa a ochranu. Kolébky se tradičně vyráběly z březového dřeva, aby ochránily miminka před zlem. Bříza je pradávným symbolem plodnosti a byla využívána v obřadech tohoto zaměření.
Nálev nebo odvar z mladých březových lístků čistí ledviny, játra a žlučník a na jaře se pije jako očistná kúra. Odvar z pupenů (trháme výhradně pupeny ze stromů poražených při zimním průklestu) má výrazný účinek na sekreci žluči, a léčí záněty kostí a slinivky. Bříza pomáhá při dně a revmatismu, je močopudná a napomáhá odstranit bílkovinu z moči, aniž by dráždila ledviny. Celkově povzbuzuje metabolismus a tím pomáhá při obezitě. Odstraňuje otoky ledvinového původu a to jak vnitřně, tak zevně formou koupelí. Na vodnatelnost dobře působí i odvar z březové kůry.
Takzvaný březový dehet získaný suchou destilací dřeva a kůry léčí lupénku, ekzémy, mírněji na kožní defekty působí odvar z listů. Míza (tzv. březová voda) je výtečným posilujícím prostředkem na vlasy a kromě toho vyhání ledvinové kameny. U nás je ale těžba mízy zakázaná, protože stromy silně poškozuje a to nechceme, že ano?
více ZDE
SE ZORINKOU NA BEZU
Vnučce Zorince ještě nejsou ani tři roky, ale už umí spoustu kytiček pojmenovat, lásku k bylinkám zdědila nejspíš po mně, nejradši ze všech knížek má herbáře
THAJSKÁ PÁNEV
Svaříme 1 l vody s 50 ml rýžového octa a dvěma lžícemi cukru. Pokrájíme na nudličky jednu mrkev, půlku červené a půlku žluté papriky, menší cuketu, menší pórek a čtvrtku hlávky čínského zelí. Půlku květáku rozebereme na menší růžičky. Všechnu zeleninu postupně v nálevu blanšírujeme, scedíme a necháme okapat.
V hmoždíři rozetřeme na pastu jednu pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku, jednu chilli papričku a lžíci tmavého třtinového cukru. V pánvi wok rozehřejeme tři lžíce arašídového oleje a pastu na něm osmahneme. Přidáme zeleninu, asi pět až deset minut mícháme a zalijeme 250 ml vody, ve které jsme rozmíchali vrchovatou lžíci škrobu. Necháme projít varem, odstavíme a ochutíme Tamari.
400 g rýžových nudlí připravíme podle návodu na obalu a promícháme se zeleninou. Na talíři sypeme nasucho praženým sezamem.
Více ZDE
V hmoždíři rozetřeme na pastu jednu pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku, jednu chilli papričku a lžíci tmavého třtinového cukru. V pánvi wok rozehřejeme tři lžíce arašídového oleje a pastu na něm osmahneme. Přidáme zeleninu, asi pět až deset minut mícháme a zalijeme 250 ml vody, ve které jsme rozmíchali vrchovatou lžíci škrobu. Necháme projít varem, odstavíme a ochutíme Tamari.
400 g rýžových nudlí připravíme podle návodu na obalu a promícháme se zeleninou. Na talíři sypeme nasucho praženým sezamem.
Více ZDE
JASAN
Už jeho latinské jméno má velkolepý zvuk, jen si to řekněte nahlas: FRAXINUS EXCELSIOR. Zní trochu jako zaklínadlo. Vždyť bájný Odinův Yggdrasil v severské mytologii byl právě jasan. Tři jasany byli součástí pěti posvátných stromů Irska spolu s tisem a dubem. Bohužel tento výjimečný posvátný háj vzal za své v roce 665 rukou křesťanských dobyvatelů. Jasan je tak výjimečný, magický a kouzelný strom, že by se o něm dala napsat celá kniha. Je stromem světla a slunce, poznáte to, když si ve slunečný den stoupnete pod jeho korunu. Má v sobě velkou sílu, silnou houževnatost, sebevědomou mužskou energii, která musí být zřejmá každému, kdo se ke stromu přiblíží s otevřeným srdcem. Jasanové dřevo bývalo ceněné válečníky všech dob, kromě kopí se z něho vyráběly i dřevěné části válečných vozů. Jasanové dřevo je čistě bílé stejně jako popel z něho. Kromě Slunce má jasan velmi blízko k moři, Řekové jej dokonce zasvětili Poseidónovi. Voda představuje čistě ženský princip a ten je v jasanu velmi silně zastoupen také. Symbolizuje podvědomí, narození, léčení a ochranu. Tajemství jasanu je právě ve spojení slunce a vody. Koření ve vlhkém humusu a větve se koupou ve slunci a tyto dvě energie jsou v jasanu v dokonalé harmonii, představují soulad mužského a ženského.
Léčivé jsou listy, kůra i plody. Nejvyužívanější jsou listy, které sbíráme v létě. Jasan pomáhá při nemocech urologických, čistí krev, je močopudný a je účinnou pomocí proti dně a revmatismu, poněvadž napomáhá vylučovat z organismu kyselinu močovou. Působí i mírně projímavě a spolupodílí se ve směsích s ostatními bylinami na léčbě infekčních onemocnění provázených horečkou. Semena posilují játra a slezinu.
Zevně působí jasanové listy a vnitřní strana kůry na hojení ran.
Meditace v jasanovém stínu pomáhá lidem, kteří sami sebe vnímají jako oběť vláčenou osudem a cizí vůlí. Pomáhá probudit aktivitu a sebevědomí. Jasan dává moc.
více ZDE
Léčivé jsou listy, kůra i plody. Nejvyužívanější jsou listy, které sbíráme v létě. Jasan pomáhá při nemocech urologických, čistí krev, je močopudný a je účinnou pomocí proti dně a revmatismu, poněvadž napomáhá vylučovat z organismu kyselinu močovou. Působí i mírně projímavě a spolupodílí se ve směsích s ostatními bylinami na léčbě infekčních onemocnění provázených horečkou. Semena posilují játra a slezinu.
Zevně působí jasanové listy a vnitřní strana kůry na hojení ran.
Meditace v jasanovém stínu pomáhá lidem, kteří sami sebe vnímají jako oběť vláčenou osudem a cizí vůlí. Pomáhá probudit aktivitu a sebevědomí. Jasan dává moc.
více ZDE
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)