I s chřipkou se musí jíst, ale co udělat, aby to bylo rychle hotové a téměř bez práce, ale přitom chutné a výživné? Kromě zeleninových nebo luštěninových polévek se hodí třeba tohle jednoduché rizoto, které nemocné kuchařce nezabere příliš času a nenutí ji stát dlouho u plotny
Do malého pekáčku nebo zapékací misky nakrájíme cibuli a 250 g žampionů. Osolíme je, okořenímešpetkou rozmarýnu a pokapeme lžící oleje. Promícháme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny. Během doby pečení jednou nebo dvakrát promícháme.
400 g kulatozrnné rýže udusíme na cibulce ve větším rendlíku, jak jsme zvyklí, když děláme rýži jako přílohu. Vypneme plotýnku a rýži promícháme s 250 g mražené kukuřice, 250 g mraženého hrášku, upečenými žampiony a 200 ml mandlové (nebo jiné rostlinné) smetany. Vrátíme na vypnutou plotýnku, přikryjeme a necháme 15 minut prohřát. K rizotu přikusujeme salát.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
ATLAS FAUNY ČESKÉ REPUBLIKY
Úžasná a vyčerpávající publikace autorů Miloše Anděry a Jana Sováka určená všem, kdo se zvídavě dívají okolo sebe, já jsem z ní nadšená!
Kniha třídí živočichy do skupin podle prostředí, ve kterém je můžeme potkat a je velmi užitečná a zábavná.
Kniha třídí živočichy do skupin podle prostředí, ve kterém je můžeme potkat a je velmi užitečná a zábavná.
ZELENÉ ŠPAGETY
Inspiroval mě recept z kulinářského videoblogu Bosh.
Na dvou lžících oleje necháme změknout 1 – 2 pokrájené cibule a tři stroužky česneku, přidáme lžičku nadrcené černé hořčice (semínka), sůl, pepř, 250 g pokrájených lístků špenátu (pár si jich odložíme stranou na ozdobu), 100 g mraženého či čerstvého hrášku, hrst čerstvé bazalky, a dusíme deset minut ve vlastní šťávě. Odstavíme, vmícháme šťávu z půlky citrónu a rozmixujeme. Uvaříme 400 g semolinových špaget, do horkých vmícháme 100 g mraženého (čerstvého) hrášku, 8 – 10 nakrájených sušených rajčat naložených v oleji a hotovou zelenou omáčku. Dobře promícháme a na talíři zdobíme syrovým špenátem.
Na dvou lžících oleje necháme změknout 1 – 2 pokrájené cibule a tři stroužky česneku, přidáme lžičku nadrcené černé hořčice (semínka), sůl, pepř, 250 g pokrájených lístků špenátu (pár si jich odložíme stranou na ozdobu), 100 g mraženého či čerstvého hrášku, hrst čerstvé bazalky, a dusíme deset minut ve vlastní šťávě. Odstavíme, vmícháme šťávu z půlky citrónu a rozmixujeme. Uvaříme 400 g semolinových špaget, do horkých vmícháme 100 g mraženého (čerstvého) hrášku, 8 – 10 nakrájených sušených rajčat naložených v oleji a hotovou zelenou omáčku. Dobře promícháme a na talíři zdobíme syrovým špenátem.
OLIVOVNÍK
Těžko bychom hledali strom, který má pro historii, mytologii, kulturu i výživu člověka větší význam než je právě olivovník. Tento strom se svými plody byl pěstován a využíván už od mladší doby kamenné a vztahuje se k němu nespočet mýtů a legend. Některé prameny mluví o tom, že olivovníky byly součástí zahrady Getsemanské. My lidé mu máme také být za co vděční. Ačkoliv tento nádherný, dlouhověký a úctyhodný strom neroste v našem zeměpisném pásmu, není snad člověka, který by neznal olivy a olej z nich získávaný. Domovem je olivovník ve Středomoří, ale dnes už jej najdeme i v takových zemích jako je Chile, Peru nebo Austrálie.
Léčebně se užívají jak listy ve formě prášku, nálevu (i ve směsích s dalšími bylinami) nebo tinktury, tak olej lisovaný ze zralých plodů - oliv. Rozemleté suché listy se přikládají na zánětlivá onemocnění kůže a smíchané s moukou zase tvoří základ obkladu podbřišku při děložním krvácení. Vnitřně se používá nálev nebo tinktura z listů při vysokém krevním tlaku a preventivně proti ateroskleróze. Nás ale spíše zajímá použití oleje, protože k listům nemáme bohužel přístup. Používáme výhradně extra panenský olivový olej, jak jídlu, tak k léčení. Olivový olej je vhodný jako nosič pro nakládání nejrůznějších bylin a koření, a jako takový se uplatní rovněž v kuchyni i domácí lékárně.
Olivový olej se používá jak zevně, tak vnitřně a to nejen jako cenná potravina, ale i jako léčivka. Obsahuje značné množství mononenasycených mastných kyselin, řadí se tedy mezi zdravé tuky, kterými nemusíme šetřit. Blahodárně ovlivňuje sekreci trávicích šťáv a metabolismus tuků, hojí zánětlivé onemocnění střev, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, riziko onemocnění cukrovkou 2. typu a kromě rakoviny tlustého střeva pravděpodobně i rakoviny prsu a vaječníků. V olivovém oleji najdeme také vitamín E, jehož zásluhou olivový olej podporuje správnou činnost srdce, zdravý růst buněk a regenerační procesy v těle. Kromě vitamínu E obsahuje i vitamíny A, C, D a K.
Zevně jej můžeme s úspěchem využít na masáže při bolestech kloubů, namožených svalů a břišních kolikách nebo teplé obklady hrudníku při zánětu plic. Účinek olivového oleje na zdravou vlasovou pokožku je též dobře známý, stejně jako jednoduchá ochrana proti slunci. V místě původu olivovníku se olejem potírala kůže postižená prašivinou, což má v sobě jistou logiku, paraziti se pod vrstvou oleje zadusí.
Vnitřně je olej používán při poněkud drastickém, ale účinném odstraňování žlučníkových kamenů, o této terapii je ale lépe poradit se s lékařem, může totiž teoreticky dojít k ucpání žlučovovodů vypuzovanými kameny.
Olivovník je stromem míru, čistoty, laskavosti a štěstí, vždyť kdo by neznal symbolismus olivové ratolesti v zobáku holubice na Noemově arše nebo věnčení vítězů starověkých olympijských her právě olivovoým listím? Sušené olivové listy se pálí při obřadech, kdy je zapotřebí znovunastolit harmonii a posbírat ztracenou energii.
Fotografie je z řeckého ostrova Samos, řecké olivy a olej jsou všeobecně pokládány za nejkvalitnější.
Léčebně se užívají jak listy ve formě prášku, nálevu (i ve směsích s dalšími bylinami) nebo tinktury, tak olej lisovaný ze zralých plodů - oliv. Rozemleté suché listy se přikládají na zánětlivá onemocnění kůže a smíchané s moukou zase tvoří základ obkladu podbřišku při děložním krvácení. Vnitřně se používá nálev nebo tinktura z listů při vysokém krevním tlaku a preventivně proti ateroskleróze. Nás ale spíše zajímá použití oleje, protože k listům nemáme bohužel přístup. Používáme výhradně extra panenský olivový olej, jak jídlu, tak k léčení. Olivový olej je vhodný jako nosič pro nakládání nejrůznějších bylin a koření, a jako takový se uplatní rovněž v kuchyni i domácí lékárně.
Olivový olej se používá jak zevně, tak vnitřně a to nejen jako cenná potravina, ale i jako léčivka. Obsahuje značné množství mononenasycených mastných kyselin, řadí se tedy mezi zdravé tuky, kterými nemusíme šetřit. Blahodárně ovlivňuje sekreci trávicích šťáv a metabolismus tuků, hojí zánětlivé onemocnění střev, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, riziko onemocnění cukrovkou 2. typu a kromě rakoviny tlustého střeva pravděpodobně i rakoviny prsu a vaječníků. V olivovém oleji najdeme také vitamín E, jehož zásluhou olivový olej podporuje správnou činnost srdce, zdravý růst buněk a regenerační procesy v těle. Kromě vitamínu E obsahuje i vitamíny A, C, D a K.
Zevně jej můžeme s úspěchem využít na masáže při bolestech kloubů, namožených svalů a břišních kolikách nebo teplé obklady hrudníku při zánětu plic. Účinek olivového oleje na zdravou vlasovou pokožku je též dobře známý, stejně jako jednoduchá ochrana proti slunci. V místě původu olivovníku se olejem potírala kůže postižená prašivinou, což má v sobě jistou logiku, paraziti se pod vrstvou oleje zadusí.
Vnitřně je olej používán při poněkud drastickém, ale účinném odstraňování žlučníkových kamenů, o této terapii je ale lépe poradit se s lékařem, může totiž teoreticky dojít k ucpání žlučovovodů vypuzovanými kameny.
Olivovník je stromem míru, čistoty, laskavosti a štěstí, vždyť kdo by neznal symbolismus olivové ratolesti v zobáku holubice na Noemově arše nebo věnčení vítězů starověkých olympijských her právě olivovoým listím? Sušené olivové listy se pálí při obřadech, kdy je zapotřebí znovunastolit harmonii a posbírat ztracenou energii.
Fotografie je z řeckého ostrova Samos, řecké olivy a olej jsou všeobecně pokládány za nejkvalitnější.
BYLINÁŘSTVÍ
Tato kniha od skvělého bylináře a především moudrého a laskavého člověka Wolfa Dietera Storla nepřinese jeho skalním čtenářům žádné nové informace, ale tak krásně se čte! Když poznáte, jak obrovskou míru angažovanosti, znalostí, odříkání a skutečné oddanosti po mnoho dlouhých let obnáší stát se opravdovým bylinářem, skoro ztrácíte víru v to, že jednoho dne se tomu alespoň přiblížíte. Ale to nakonec nevadí, každý máme svou cestu a záleží jen na tom, s jak silnou touhou a jasným záměrem po ní kráčíme.
"Nejdůležitější podmínkou je čistá duše, neboť pouze tomu, jehož duševní šat je čistý, bude umožněna komunikace s božskou světelnou bytostí - a dévy jsou takovými bytostmi. K čisté duši patří čisté svědomí, upřímnost, soucit a duchapřítomnost.
Já neumím léčit, to dévy, Bohové - říkají mnozí šamani."
"Nejdůležitější podmínkou je čistá duše, neboť pouze tomu, jehož duševní šat je čistý, bude umožněna komunikace s božskou světelnou bytostí - a dévy jsou takovými bytostmi. K čisté duši patří čisté svědomí, upřímnost, soucit a duchapřítomnost.
Já neumím léčit, to dévy, Bohové - říkají mnozí šamani."
POLÉVKA Z FAZOLÍ A CUKETY
Den předem namočíme 250 g bílých fazolí do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli kyselině fytové). Druhý den je v cedníku propláchneme, vložíme do hrnce, přidáme kousek mořské řasy (kvůli jódu), zalijeme 1,75 l vody a vaříme doměkka.
V jiném hrnci necháme na dvou lžících oleje zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 100 g namletých vlašských ořechů, okořeníme dobromyslí a chvíli opékáme. Přidáme 1 kg nastrouhané cukety (objevila jsem v mrazáku strouhanou cuketu z roku 2015, ehm), 400 g pokrájených rajčat, osolíme a vmícháme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily (řasu odstraníme nebo pokrájíme na kousky a vrátíme do polévky). Vaříme půl hodiny.
V jiném hrnci necháme na dvou lžících oleje zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 100 g namletých vlašských ořechů, okořeníme dobromyslí a chvíli opékáme. Přidáme 1 kg nastrouhané cukety (objevila jsem v mrazáku strouhanou cuketu z roku 2015, ehm), 400 g pokrájených rajčat, osolíme a vmícháme uvařené fazole i s vodou, ve které se vařily (řasu odstraníme nebo pokrájíme na kousky a vrátíme do polévky). Vaříme půl hodiny.
POLENTOVÁ "PIZZA"
Moje oblíbená jakoby pizza, chcete-li korektněji polentový koláč, tentokrát se žampiony a divokými rajčátky. Příprava je velmi snadná, vyhnete se kynutí těsta a pochutnat si mohou i bezlepkáři. Věřte mi, je opravdu vynikající!
Do hrnce nasypeme 150 g kukuřičné polenty, osolíme, okořeníme dobromyslí nebo bazalkou a stroužkem utřeného česneku, přidáme lžíci olivového oleje, půlku najemno nakrájeného pórku a zalijeme 500 ml vody. Dobře promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Hustou polentovou kaši rozprostřeme (pomůžeme si mokrou lžící) do vymaštěné 30 centimetrové dortové formy a uhladíme. Postupně vrsvíme 130 g nastrouhané rostlinné mozzarelly, kolečka červené cibule, 120 g na plátky nakrájených žampionů a 130 g rajčat. Osolíme (použila jsem ochucenou borůvkovou sůl) a zalijeme 200 ml mandlové (nebo jiné rostlinné) smetany. Pečeme při 180 stupních asi 45 – 50 minut.
Do hrnce nasypeme 150 g kukuřičné polenty, osolíme, okořeníme dobromyslí nebo bazalkou a stroužkem utřeného česneku, přidáme lžíci olivového oleje, půlku najemno nakrájeného pórku a zalijeme 500 ml vody. Dobře promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Hustou polentovou kaši rozprostřeme (pomůžeme si mokrou lžící) do vymaštěné 30 centimetrové dortové formy a uhladíme. Postupně vrsvíme 130 g nastrouhané rostlinné mozzarelly, kolečka červené cibule, 120 g na plátky nakrájených žampionů a 130 g rajčat. Osolíme (použila jsem ochucenou borůvkovou sůl) a zalijeme 200 ml mandlové (nebo jiné rostlinné) smetany. Pečeme při 180 stupních asi 45 – 50 minut.
SOJOVÁ POMAZÁNKA S OLIVAMI
Do mixéru vložíme 100 g předem uvařených sojových bobů (vždy si jich uvařím větší množství najednou a po částech zamrazím), jednu středně velkou uvařenou a oloupanou bramboru, jednu cibuli osmaženou na oleji, 75 g černých oliv, lžíci nastrouhané syrové červené řepy, lžíci lahůdkového droždí, pepř a sůl, lžíci jablečného octa a tři lžíce olivového oleje. Rozmixujeme a podáváme na tmavém pečivu, zdobíme naťovou cibulkou.
RAJSKÁ POLÉVKA S BOBY A RÝŽÍ
Skutečně skvělá polévka, doporučuji ji jíst s čerstvým kváskovým chlebem. Je to úplně dostačující oběd.
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, vmícháme 70 g kulatozrnné rýže, osolíme a jakmile se rýže začne přichytávat, vsypeme 560 g pokrájených rajčat (já jsem použila zamražená divoká rajčátka, která nám rostou na zahradě jako plevel). Okořeníme majoránkou, zalijeme 1 l vody a vaříme 20 minut. Přidáme 200 g předem uvařených sojových bobů (vždy si jich uvařím větší množství najednou a po částech zamrazím), 70 ml mandlové nebo jiné rostlinné smetany, dvě lžíce lahůdkového droždí a ještě pět minut povaříme. Odstavíme a vmícháme čtyři lžíce sekaného kopru.
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, vmícháme 70 g kulatozrnné rýže, osolíme a jakmile se rýže začne přichytávat, vsypeme 560 g pokrájených rajčat (já jsem použila zamražená divoká rajčátka, která nám rostou na zahradě jako plevel). Okořeníme majoránkou, zalijeme 1 l vody a vaříme 20 minut. Přidáme 200 g předem uvařených sojových bobů (vždy si jich uvařím větší množství najednou a po částech zamrazím), 70 ml mandlové nebo jiné rostlinné smetany, dvě lžíce lahůdkového droždí a ještě pět minut povaříme. Odstavíme a vmícháme čtyři lžíce sekaného kopru.
ZIMNÍ ČAJ
Dnes jsem trochu uklízela bylinkový záhon, protože u nás po dlouhé době vykouklo sluníčko. Při odtřihávání suchých stvolů jsem objevila hotové bohatství – čerstvou šantu a dobromysl. Jakoby ty dvě požehnané bylinky věděly, jak je mi zima dlouhá a jak je mi smutno z nedostatku sluníčka – obě dvě jsou totiž na zlepšení nálady, ostatně dobromysl to říká už svým jménem
🌿☕🌿
🌿☕🌿
HRACHOVÁ KAŠE S TOFU
Večer namočíme 400 g zeleného půleného hrachu do teplé vody se lžící jablečného octa, druhý den scedíme a propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme 750 ml vody a vaříme doměkka. Scedíme, ale vývar nevyléváme.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a vmícháme měkký hrách. Osolíme, zasypeme 5 lžícemi hladké kukuřičné mouky, promícháme a zalijeme vývarem z hrachu, ktrý přidáváme postupně, až má kaše požadovanou konzistenci. Odhaduji to na 300 – 400 ml. Krátce povaříme dohusta a ponorným mixérem částečně rozmixujeme.
Půl kila černého kořene očistíme a nakrájíme. Na lžíci oleje osmahneme cibuli, vmícháme černý kořen a špetku drcených sušených rajčat, osolíme bylinkovou solí a ochutíme majoránkou. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut doměkka. Odstavíme a dochutíme citrónovou šťávou.
400 g lahůdkového tofu nakrájíme na kostičky a opečeme ho na oleji.
Podáváme s kvašenou zeleninou, je to výtečné pochutnání!
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a vmícháme měkký hrách. Osolíme, zasypeme 5 lžícemi hladké kukuřičné mouky, promícháme a zalijeme vývarem z hrachu, ktrý přidáváme postupně, až má kaše požadovanou konzistenci. Odhaduji to na 300 – 400 ml. Krátce povaříme dohusta a ponorným mixérem částečně rozmixujeme.
Půl kila černého kořene očistíme a nakrájíme. Na lžíci oleje osmahneme cibuli, vmícháme černý kořen a špetku drcených sušených rajčat, osolíme bylinkovou solí a ochutíme majoránkou. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut doměkka. Odstavíme a dochutíme citrónovou šťávou.
400 g lahůdkového tofu nakrájíme na kostičky a opečeme ho na oleji.
Podáváme s kvašenou zeleninou, je to výtečné pochutnání!
ZAPEČENÝ ŠPENÁT S VEJCI
Půl kila čerstvých špenátových listů spaříme a pokrájíme. V míse je promícháme se solí, muškátovým květem, pepřem, dvěma utřenými stroužky česneku, 250 g na kostičky nakrájeného pevného tofu a 50 ml mandlové smetany. Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky a navrch rozklepneme vajíčka (kolik strávníků, tolik vajec, toto množství je asi pro 4 – 5 lidí). Vegani vejce vynechají, i bez nich je to výborné jídlo. Vajíčka osolíme a opepříme a vložíme misku do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečeme asi 40 minut, dokud bílek neztuhne. Podáváme s kořeněnými pečenými brambory.
TRHLINA
Trhlina je druhou knihou od Jozefa Kariky, kterou jsem četla. První z nich byl Strach, což je čistoktevný horor. O trhlině to říct ale nemohu, z mého pohledu o horor nejde. Autor docela šikovně použil motiv převyprávěných vzpomínek a tím se vyhnul nutnosti složitě spojovat a kombinovat souvislosti, aby dávaly smysl. Veškeré nejasnosti nebo chyby padají na hřbet autora vzpomínek. To mě docela pobavilo, i když nejdřív mi tahle forma šla docela na nervy.
První polovina knížky byla zdlouhavá a nudná, tak tak jsem se jí prokousávala. Když se konečně daly věci do pohybu, bylo to napínavé, nikoliv však děsivé. Bát se nebudete, natož abyste měli strach vydat se sami do lesa. O lese to vůbec není. Jde totiž o kvantovou fyziku, paralalní vesmíry, rotující černé díry a holografické multiverzum. Během čtení jsem si vzpomněla několikrát na „veselé kousky“ dona Genara, které tak děsily Castanedu a taky na slova dona Juana, když říká, že náš konstrukt reality je sice chiméra, přelud, ale velmi pevný a potřebný, který nás chrání před šílenstvím. Zkušení brujos nepotřebují čekat na náhodné trhliny v časoprostoru, aby se dostali do jiné reality, stačí jim třeba herda do zad. A navíc vědí, jak se v ní pohybovat a jak se vrátit zpět. To je ovšem nám, občejným lidem zapovězeno a proto máme z těchto věcí takovou hrůzu.
Karika slovy Igora v knize píše:
„...zkoušet některé věci pochopit rozumově je ten nejhorší možný přístup. Jasně, odmalička jsme programováni k tomu, abychom hledali vysvětlení, tohle nutkání jen tak nevypneš. Ale je třeba se o to pokoušet, zejména v případech, jako jsme zažili my.“
Nakonec to nebyla špatná knížka, i když jsem opravdu čekala skutečný horor. Spíš mě donutila znovu přemýšlet o našich ochranných valech.
První polovina knížky byla zdlouhavá a nudná, tak tak jsem se jí prokousávala. Když se konečně daly věci do pohybu, bylo to napínavé, nikoliv však děsivé. Bát se nebudete, natož abyste měli strach vydat se sami do lesa. O lese to vůbec není. Jde totiž o kvantovou fyziku, paralalní vesmíry, rotující černé díry a holografické multiverzum. Během čtení jsem si vzpomněla několikrát na „veselé kousky“ dona Genara, které tak děsily Castanedu a taky na slova dona Juana, když říká, že náš konstrukt reality je sice chiméra, přelud, ale velmi pevný a potřebný, který nás chrání před šílenstvím. Zkušení brujos nepotřebují čekat na náhodné trhliny v časoprostoru, aby se dostali do jiné reality, stačí jim třeba herda do zad. A navíc vědí, jak se v ní pohybovat a jak se vrátit zpět. To je ovšem nám, občejným lidem zapovězeno a proto máme z těchto věcí takovou hrůzu.
Karika slovy Igora v knize píše:
„...zkoušet některé věci pochopit rozumově je ten nejhorší možný přístup. Jasně, odmalička jsme programováni k tomu, abychom hledali vysvětlení, tohle nutkání jen tak nevypneš. Ale je třeba se o to pokoušet, zejména v případech, jako jsme zažili my.“
Nakonec to nebyla špatná knížka, i když jsem opravdu čekala skutečný horor. Spíš mě donutila znovu přemýšlet o našich ochranných valech.
SALÁT S QUINOOU A MLADÝM ŠPENÁTEM
Uvaříme 100 g quinoy podle návodu na obalu, promícháme vidličkou a necháme zchladnout. Vložíme do mísy, přidáme dvě pokrájené naťové cibulky, 120 g mladých špenátových lístků, nakrájenou papriku, 4 řapíky celeru, avokádo nakrájené na kostičky, 50 g dobrých hrozinek (nejlepší jsou drobné tmavé hrozinky sušené na slunci, sířené v pytlíkách nekupujeme) a 250 g malých rajčat. Spojíme zálivkou: šťáva z ½ citrónu, sůl, pepř, 2 lžíce dobrého salátového oleje (použila jsem pistáciový) a lžička agávového sirupu.
LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA Z POMALÉHO HRNCE
Po dlouhé době přidávám opět recept z pomalého hrnce, který mi leží zastrčený ve skříni a téměř ho nepoužívám, odhaduji ho na jeden z těch zbytečných nákupů, určitě to taky znáte :)
Ráno namočíme do vody se lžící jablečného octa 250 g směsi luštěnin – cizrny, hrachu, čočky a fazolí. Večer je propláchneme v cedníku a vložíme do pomalého hrnce.
V pánvi osmahneme na dvou lžících oleje pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme na kolečka nakrájenou jednu velkou mrkev a jednu velkou petržel a 2 – 3 brambory nakrájené na kostičky. Okořeníme bobkovým listem a lžící uzené papriky, chvíli společně opékáme a vmícháme do hrnce k luštěninám. Osolíme, přidáme přidáme 400 g nakrájených rajčat,kousek mořské řasy a zalijeme 1 l vody nebo zeleninového bujónu a zapneme na nejvyšší teplotu. Přiklopíme a vaříme 10 hodin.
Ráno namočíme do vody se lžící jablečného octa 250 g směsi luštěnin – cizrny, hrachu, čočky a fazolí. Večer je propláchneme v cedníku a vložíme do pomalého hrnce.
V pánvi osmahneme na dvou lžících oleje pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme na kolečka nakrájenou jednu velkou mrkev a jednu velkou petržel a 2 – 3 brambory nakrájené na kostičky. Okořeníme bobkovým listem a lžící uzené papriky, chvíli společně opékáme a vmícháme do hrnce k luštěninám. Osolíme, přidáme přidáme 400 g nakrájených rajčat,kousek mořské řasy a zalijeme 1 l vody nebo zeleninového bujónu a zapneme na nejvyšší teplotu. Přiklopíme a vaříme 10 hodin.
ZELENINA VE WOKU S ČERNÝM SEZAMEM
V zahřáté pánvi wok rozehřejeme lžíci oleje a dozlatova na něm osmahneme 250 g žampionů pokrájených na plátky. Přendáme na talíř, do pánve nalijeme druhou lžíci oleje a pět minut na něm restujeme 1 pórek a 1 mrkev nakrájené na nudličky, 150 g bílého zelí nakrájeného na čtverečky a dvě lžíce černého sezamu (dá se koupit v obchodech se zdravou výživou). Podlijeme 4 lžícemi rýžového vína (nebo bílého vína) a ještě pět minut dusíme. Vmícháme 2 lžíce jablečného protlaku a žampiony, prohřejeme a odstavíme. Dochutíme dvěma lžícemi Shoyu (případně dosolíme). Podáváme s rýží.
INDICKÁ ČOČKA
Triviálně jednoduchá, ale o to lepší „indie“.
300 g loupané červené čočky propláchneme v cedníku a vložíme do hrnce. Zalijeme 750 ml vody s kostkou bio zeleninového bujónu (např. osvědčenou značku NATUR COMPAGNIE), přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Odstavíme, scedíme a necháme okapat.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru. Okořeníme lžičkou drceného římského kmínu, lžičkou kari koření a chilli podle chuti. Orestujeme a přidáme 400 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat (v zimním období použijeme konzervovaná) a 150 ml kokosového mléka z plechovky. Dusíme bez pokličky 20 minut, vmícháme čočku, osolíme. Podáváme s dušenou rýží, kterou jsme okořenili kurkumou.
300 g loupané červené čočky propláchneme v cedníku a vložíme do hrnce. Zalijeme 750 ml vody s kostkou bio zeleninového bujónu (např. osvědčenou značku NATUR COMPAGNIE), přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Odstavíme, scedíme a necháme okapat.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru. Okořeníme lžičkou drceného římského kmínu, lžičkou kari koření a chilli podle chuti. Orestujeme a přidáme 400 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat (v zimním období použijeme konzervovaná) a 150 ml kokosového mléka z plechovky. Dusíme bez pokličky 20 minut, vmícháme čočku, osolíme. Podáváme s dušenou rýží, kterou jsme okořenili kurkumou.
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S MALINAMI
Skvělý bezlepkový koláč pro milovníky čokolády!
Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bezmléčné hořké čokolády, 200 ml kokosového mléka, 100 g kešu másla (krému) a 50 g datlového sirupu. Odstavíme a vmícháme 50 g jablečného pyré (přesnídávky) a 150 g pohankové mouky. Nakonec vmícháme dvě lžičky kypřicího prášku a 200 g malin (v zimě zamražených). Těsto rozetřeme do vymaštěné koláčové formy (prům. 20 cm) a ozdobíme 50 g malin. Pečeme při 180 stupních 35 – 40 minut.
Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bezmléčné hořké čokolády, 200 ml kokosového mléka, 100 g kešu másla (krému) a 50 g datlového sirupu. Odstavíme a vmícháme 50 g jablečného pyré (přesnídávky) a 150 g pohankové mouky. Nakonec vmícháme dvě lžičky kypřicího prášku a 200 g malin (v zimě zamražených). Těsto rozetřeme do vymaštěné koláčové formy (prům. 20 cm) a ozdobíme 50 g malin. Pečeme při 180 stupních 35 – 40 minut.
MEXICKÝ GULÁŠ
Výborný guláš ze sojového masa, míru pálivé chuti si zvolíte sami. Mimochodem, nevíte, proč Lidl balí bio ovoce i bio zeleninu do těch píšerných plastů?
Balení (100 g) sojových kostek zalijeme 750 ml vroucího zeleninového vývaru (můžeme použít bujón v kostce) a necháme tři hodiny nasáknout. Poté dobře vyždímáme a naložíme přes noc do marinády, kterou tvoří 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce Shoyu nebo Tamari, 3 lžíce miso pasty, 3 lžíce ostré hořčice, 100 ml bílého vína, 50 g ajvaru (je to ostrá balkánská omáčka, můžeme ji nahradit rajským protlakem s drcenými chilli papričkami a pepřem), 4 utřené stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky (či ostré chilli papriky) a pepř.
Na dvou lžících oleje osmahneme dvě velké cibule nakrájené na kostičky, přidáme 4 mrkve nakrájené na kolečka, dva bobkové listy a deset minut restujeme. Zasypeme 4 lžícemi hladké kukuřičné mouky, promícháme, přidáme sojové kostky i s nálevem, 140 g rajského protlaku a 1 l zeleninového vývaru. Dusíme 30 minut, podle potřeby osolíme. Vmícháme 200 g mražené kukuřice a dvě minuty povaříme. Podáváme s vařenými brambory a salátem.
Balení (100 g) sojových kostek zalijeme 750 ml vroucího zeleninového vývaru (můžeme použít bujón v kostce) a necháme tři hodiny nasáknout. Poté dobře vyždímáme a naložíme přes noc do marinády, kterou tvoří 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce Shoyu nebo Tamari, 3 lžíce miso pasty, 3 lžíce ostré hořčice, 100 ml bílého vína, 50 g ajvaru (je to ostrá balkánská omáčka, můžeme ji nahradit rajským protlakem s drcenými chilli papričkami a pepřem), 4 utřené stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky (či ostré chilli papriky) a pepř.
Na dvou lžících oleje osmahneme dvě velké cibule nakrájené na kostičky, přidáme 4 mrkve nakrájené na kolečka, dva bobkové listy a deset minut restujeme. Zasypeme 4 lžícemi hladké kukuřičné mouky, promícháme, přidáme sojové kostky i s nálevem, 140 g rajského protlaku a 1 l zeleninového vývaru. Dusíme 30 minut, podle potřeby osolíme. Vmícháme 200 g mražené kukuřice a dvě minuty povaříme. Podáváme s vařenými brambory a salátem.
JAHODOVÝ KOKTEJL
Skvělý koktejl, který dobře zasytí, třeba k snídani. V zimě musíme vzít zavděk zmrzlými jahodami nebo si počkat na červen :)
Rozmixujeme 1 banán, 6 větších jahod, 3 lžíce ovesných vloček a 150 ml kokosového mléka.
Rozmixujeme 1 banán, 6 větších jahod, 3 lžíce ovesných vloček a 150 ml kokosového mléka.
SALÁT S TOFU
Výborný a sytý salát.
Nakrájíme 200 g mandlového tofu (koupíte ho v DM drogerii a je opravdu výborné), jednu salátovou okurku, jednu naťovou cibulku a 5 sušených rajčat naložených v oleji. Přidáme malou plechovku zelených oliv (75 g), 40 g nasucho opraženého slunečnicového semínka a 100 g něčeho zeleného (listového salátu, polníčku, rukoly nebo baby špenátu). Osolíme, opepříme a ochutíme jablečným octem. A pochutnáme si!
Nakrájíme 200 g mandlového tofu (koupíte ho v DM drogerii a je opravdu výborné), jednu salátovou okurku, jednu naťovou cibulku a 5 sušených rajčat naložených v oleji. Přidáme malou plechovku zelených oliv (75 g), 40 g nasucho opraženého slunečnicového semínka a 100 g něčeho zeleného (listového salátu, polníčku, rukoly nebo baby špenátu). Osolíme, opepříme a ochutíme jablečným octem. A pochutnáme si!
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)