Vynikající lehoučký dortík.
V míse promícháme 160 g hladké pšeničné mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, dvě lžičky kypřicího prášku a půl lžičky mletého kardamomu. V odměrce rozšleháme 80 ml panenského slunečnicového oleje, 130 ml ovesného mléka a 60 g agávového sirupu. Tekutou složku promícháme se sypkou, těsto rozprostřeme do vymaštěné koláčové formy (asi 20 cm) a pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Necháme vychladnout a připravíme si krém.
200 g přírodního tofu rozmixujeme dohladka s jedním avokádem, pěti lžícemi kukuřičného sirupu (nebo jiného sirupu nebo cukru), šťávou z jednoho citrónu a lžičkou mleté vanilky. Krémem potřeme korpus, poklademe rybízem (čerstvým nebo zmraženým) a zalijeme želé připraveným z 250 ml jablečno-řepné šťávy (nebo ovocného džusu) svařené se třemi lžícemi kukuřičného škrobu. Dáme dobře vychladit.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
TĚSTOVINY S KVĚTÁKOVOU OMÁČKOU
25 g sušených hřibů podrtíme v hmoždíři nebo umeleme. Na třech lžících olivového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a čtyři stroužky česneku, přidáme lžičku bazalky, lžičku oregana, půl lžičky tlučeného koriandru a půl lžičky papriky, chvíli mícháme, vsypeme podrcené houby a zalijeme 100 ml bílého vína. Přidáme 400 g květákových růžiček (já použila zmražený z farmy) a zasypeme lžící hladké mouky. V 300 ml zeleninového vývaru rozmícháme tři lžíce rajského protlaku a vlijeme jej do směsi. Osolíme, opepříme, promícháme, zakryjeme pokličkou a 40 minut dusíme na mírném plameni. Podáváme s těstovinami.
více ZDE
více ZDE
Štítky:
Hlavní jídla,
Houby,
Květák,
Těstoviny,
vegan
28. únor
Padne-li mlha nebo déšť posledního února, hrozí na lidi nebo na dobytek rána morová.
Typicky únorové počasí.
Pranostiky čerpám ODSUD
Typicky únorové počasí.
Pranostiky čerpám ODSUD
KRÉMOVÁ FAZOLKOVÁ POLÉVKA
400 g fazolek (čerstvých nebo mražených) a jednu pokrájenou mrkev dáme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou jen tolik, aby zelenina byla potopená. Uvaříme doměkka a rozmixujeme.
V jiném hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Vsypeme tři lžíce celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou jíšku. Přilijeme rozmixovanou zeleninu, 500 ml ovesného mléka, okořeníme domácím polévkovým kořením, případně dosolíme. Hotovo.
více polévek TADY
V jiném hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Vsypeme tři lžíce celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou jíšku. Přilijeme rozmixovanou zeleninu, 500 ml ovesného mléka, okořeníme domácím polévkovým kořením, případně dosolíme. Hotovo.
více polévek TADY
KOKOSOVÝ DORT
Slavnostní dort pro milovníky kokosu
Smícháme drobivé těsto z 200 g namletých ovesných vloček, 100 g celozrnné špaldové mouky, 50 g mletého kokosu, 50 g tmavého třtinového cukru muscovado a 100 ml slunečnicového oleje. Vtlačíme do menší (20 cm) dortové formy a při 170 stupních pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozehřejeme 200 g hořké bezmléčné čokolády, 100 g kokosového krému (prodává se v tuhých bločcích) a 400 ml kokosového mléka. Pokud se nám směs zdá málo sladká, můžeme přisladit třeba datlovým sirupem, ale já jsem nepřislazovala, čokoláda je sladká dost. Rozmícháme dohladka a necháme vychladnout. Rozšleháme a naneseme na předpečený korpus. Dort dáme do chladu na několik hodin ztuhnout a ozdobíme krémem: ušleháme 400 ml kokosového mléka, 5 lžic agávového sirupu a sáček škrobového ztužovače šlehačky. Povrch ozdobíme ovocem a necháme vychladit.
více ZDE
Smícháme drobivé těsto z 200 g namletých ovesných vloček, 100 g celozrnné špaldové mouky, 50 g mletého kokosu, 50 g tmavého třtinového cukru muscovado a 100 ml slunečnicového oleje. Vtlačíme do menší (20 cm) dortové formy a při 170 stupních pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozehřejeme 200 g hořké bezmléčné čokolády, 100 g kokosového krému (prodává se v tuhých bločcích) a 400 ml kokosového mléka. Pokud se nám směs zdá málo sladká, můžeme přisladit třeba datlovým sirupem, ale já jsem nepřislazovala, čokoláda je sladká dost. Rozmícháme dohladka a necháme vychladnout. Rozšleháme a naneseme na předpečený korpus. Dort dáme do chladu na několik hodin ztuhnout a ozdobíme krémem: ušleháme 400 ml kokosového mléka, 5 lžic agávového sirupu a sáček škrobového ztužovače šlehačky. Povrch ozdobíme ovocem a necháme vychladit.
více ZDE
KVĚTÁKOVÉ KULIČKY SE ZELNÝM SALÁTEM
Na jemném struhadle nastrouháme 1 kg uvařených a oloupaných brambor a 400 g květáku, vmícháme 130 g hrubé mouky, sůl, pepř a muškátový květ. Z těsta tvoříme koule velké asi jako ping-pongový míček a pečeme na vymaštěném plechu při 200 stupních asi 40 minut. Z tohoto množství dostaneme asi 40 kusů.
Půl kila červeného zelí najemno nakrouháme a dobře promícháme s pokrájenou cibulí, na kostičky nakrájenou žlutou paprikou a zálivkou připravenou ze tří lžic oleje z vlašských ořechů (nebo jiného dobrého salátového oleje), dvou lžic umeocta (nebo solí a obyčejným octem), lžící agávového sirupu (nebo cukru), stroužkem utřeného česneku a pepřem. Necháme odležet a podáváme s květákovými koulemi.
více zeleninových jídel můžete najít ZDE
Půl kila červeného zelí najemno nakrouháme a dobře promícháme s pokrájenou cibulí, na kostičky nakrájenou žlutou paprikou a zálivkou připravenou ze tří lžic oleje z vlašských ořechů (nebo jiného dobrého salátového oleje), dvou lžic umeocta (nebo solí a obyčejným octem), lžící agávového sirupu (nebo cukru), stroužkem utřeného česneku a pepřem. Necháme odležet a podáváme s květákovými koulemi.
více zeleninových jídel můžete najít ZDE
ŠPENÁTOVO-BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY
Knedlíčky jsou rychlé, snadné a výborné. Já k nim ohřála omáčku, kterou jsem vařila v létě a schovala ji do mrazáku, je z vlastní zeleniny. Recept na omáčku je TADY
Knedlíčky se hodí ale i ke krémovým, smetanovým omáčkám.
Ze 600 g uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor, lžičky soli, 100 g spařeného, nasekaného a vymačkaného špenátu, tří lžic olivového oleje a přibližně 180 g polohrubé mouky zpracujeme těsto, rozválíme z něj hada a krájíme na malé špalíčky. Zavařujeme je do slané vroucí vody a vaříme asi dvě minuty od vyplavání na hladinu.
více ZDE
Knedlíčky se hodí ale i ke krémovým, smetanovým omáčkám.
Ze 600 g uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor, lžičky soli, 100 g spařeného, nasekaného a vymačkaného špenátu, tří lžic olivového oleje a přibližně 180 g polohrubé mouky zpracujeme těsto, rozválíme z něj hada a krájíme na malé špalíčky. Zavařujeme je do slané vroucí vody a vaříme asi dvě minuty od vyplavání na hladinu.
více ZDE
ROSTLINNÍ GURUOVÉ
Rostliny jsou mocní guruové, protože jejich bytí je čistá meditace. Co jiného činí, než že spočívají v absolutní tichosti a přijímají svými zelenými listy světlo slunce – toho slunce, které nepřetržitě vyzařuje všeobsahující ÓM, prazvuk veškerého stvoření. Svou sítí kořenů jsou rostliny spojeny s protipólem nebeského světla, s vlhkou tmavou zemí, se světem hub, vody a minerálů.
Tyto bytosti, jejichž krev je zelená, čerpají z obou zdrojů: ze tmy Země i ze světla Slunce a hvězdného vesmíru. Jejich meditace je čistá radost. Ve své tiché meditaci spojují to, co nám připadá jako protiklad: nebe a zemi (otce a matku bytí), výšku a hloubku, světlo a tmu, vodu a oheň. Rostliny jsou z tohoto a zároveň z onoho světa. Jejich živá tělesnost se rozvíjí tady před našima očima, v dosahu našich pěti smyslů. Jejich duše naproti tomu přebývají v „jiném světě“, duchovní dimenzi, u božstev a andělských bytostí a u duší zemřelých, které čekají na své znovuzrození. Když své vědomí obrátíme dovnitř, když probudíme vnitřní smysly, oči duše, pak nás mohou vzít s sebou do onoho „jiného světa“. Protože jsou mostem mezi těmito dvěma dimenzemi, dokážou nás zase bezpečně přenést zpět do naší každodenní reality.
Rostliny všechno propojují – nejsou rozpolcené, jsou celistvé. Proto dokážou léčit a znovu scelovat to, co bylo porušeno: zničené rozervané tělo stejně jako osud plný utrpení – karmické důsledky závisti, chtíče, lakoty, nenávisti a ostatních hloupostí.
Každý rostlinný druh léčí svým vlastním způsobem, má svůj zcela osobitý vztah ke kosmickým rytmům, k ročním dobám, ke Slunci, Měsíci a planetám. Každý druh má svůj zvláštní vztah k zemi a k vodě. Každý druh je archetypem a ve smyslu individuality, vlastního bytí, také „osobností“, každý je spojen s okruhem zvířat a má zvláštní vztah k těm či oněm planetám. To bylo známo již ve středověku. Jestliže si tě do rostliny inkarnovaný archetyp vybere, zaklepe na brány tvého vědomí jako Stvořitel na brány duše a ty jej přijmeš ze svobodné vůle jako svého přítele a otevřeš mu dveře, pak může léčit i tvá zranění.
Rostliny tě hledají. Hledají si člověka, tak jako člověk hledá domácí zvíře, s nímž by mohl zahnat nudu a zažít radost.
W. D. Storl, Čarovná moc rostlin
více ZDE
KRTKŮV DORT
Známý dort v čistě rostlinné verzi, je asi tisíckrát lepší než ta kupovaná chemikálie.
V míse promícháme 160 g celozrnné špaldové mouky, 100 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, 80 g třtinového cukru Muscovado, ½ lžičky jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku a 25 g kakaa. Vlijeme 230 ml ovesného mléka a 60 ml slunečnicového oleje, zamícháme a rozprostřeme do vymaštěné menší (20 cm) dortové formy. Pečeme při 180 stupních půl hodiny. Necháme vychladnout a vydlabeme uprostřed plochou mělkou misku, ale ne až do kraje, drobečky samozřejmě nevyhazujeme. Dva banány podélně rozkrojíme a narovnáme je do korpusu.
400 ml kokosového mléka (plechovku dáme předem na dvě hodiny do chladu, aby se oddělila tuhá a tekutá část, tu tekutou nepoužíváme) ušleháme se 30 g agávového sirupu a dvěma sáčky škrobového ztužovače šlehačky. Nastrouháme 100 g hořké bezmléčné čokolády a vmícháme ji do krému, který navrstvíme na banány. Rozdrobené vydlabané těsto nasypeme navrch a přimáčkneme. Dáme chladit.
více ZDE
V míse promícháme 160 g celozrnné špaldové mouky, 100 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, 80 g třtinového cukru Muscovado, ½ lžičky jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku a 25 g kakaa. Vlijeme 230 ml ovesného mléka a 60 ml slunečnicového oleje, zamícháme a rozprostřeme do vymaštěné menší (20 cm) dortové formy. Pečeme při 180 stupních půl hodiny. Necháme vychladnout a vydlabeme uprostřed plochou mělkou misku, ale ne až do kraje, drobečky samozřejmě nevyhazujeme. Dva banány podélně rozkrojíme a narovnáme je do korpusu.
400 ml kokosového mléka (plechovku dáme předem na dvě hodiny do chladu, aby se oddělila tuhá a tekutá část, tu tekutou nepoužíváme) ušleháme se 30 g agávového sirupu a dvěma sáčky škrobového ztužovače šlehačky. Nastrouháme 100 g hořké bezmléčné čokolády a vmícháme ji do krému, který navrstvíme na banány. Rozdrobené vydlabané těsto nasypeme navrch a přimáčkneme. Dáme chladit.
více ZDE
CIZRNA NAČERVENO
200 g cizrny večer namočíme, druhý den vodu vyměníme a uvaříme ji doměkka. Na dvou lžících sezamového oleje osmahneme pokrájenou cibuli, tři stroužky česneku, lžičku tlučeného koriandru a kousek nastrouhaného galgánu. Přidáme 600 g červeného zelí nakrájeného na kostičky a 300 g červené řepy nakrájené na špalíky. Podlijeme 200 ml zeleninového vývaru nebo vody, osolíme a dusíme doměkka. Ke konci přidáme uvařenou cizrnu, 150 ml kokosového mléka a prohřejeme. Ochutíme šťávou z půlky citrónu, případně dosolíme. Podáváme buďto s chlebem, rýží nebo bez přílohy.
více ZDE
více ZDE
MEDICÍNA
Stává se mi, že na nějakém zvláštním místě, kde se cítím najednou jinak, kde se čas jakoby zpomalí, vzduch je hustý jako želatina a pracně se jím prodírám zhutnělým časem, narazím na nějaký výjimečný předmět. Taková věc si mě sama přitáhne, protože chce být mnou nalezena. Je to oblázek, kus kůry, oříšek, nebo pírko, které se zhmotní odnikud a snáší se k zemi před mýma očima. Nejdřív pod něj dám dlaň, na které spočine, sfouknu ho, ale pak si to rozmyslím, znovu ho chytím a strčím do kapsy.
U takových věcí nějak cítíte, že je musíte sebrat, odnést s sebou a uschovat na bezpečném místě. Ve zvláštní krabičce nebo sáčku. Takové konkrétní věci jsou totiž magické, mají posvátnou sílu a kouzlo – ale pouze pro vás osobně, vždycky jen pro vás. Mnoho lidí nosí takové předměty po kapsách, mají je doma v šuplíku nebo na poličce a časem je vyhazují. Je lépe vlastnit medicínský váček, jehož obsah se časem mění. Předměty totiž ztrácí během let svou důležitost a postupně se obměňují, představují vždy určitou dobu vašeho života, úsek vaší cesty. Ke každému předmětu se váže nějaká událost, zvláštní chvíle, prožitek, cenná zkušenost. Vezmete do ruky žalud a víte nejen to, kde jste ho sebrali a proč, ale i jak jste se v té době cítili, jaká slova byla řečena, nad čím jste přemýšleli, co vám bylo drahé a vinou čeho jste se hněvali.
Obsah medicínského váčku je dynamický, jako náš život. Je vpravdě kouzelný, je předmětem síly a vlastní konzistence. Medicína v šamanském pojetí je způsob života, předmět nebo obřad se schopností ovlivnit cestu člověka a jeho uzdravení. Každý předmět vložený do našeho váčku je lekcí a naším prostřednictvím působí dokonce na naše bezprostřední okolí, na naši rodinu a přátele.
více ZDE
NEVAŘENÝ PUDING
Recept není můj, přišel mi e-mailem, ale zdroj bohužel neznám.
Večer vložíme do odměrky 100 g datlí bez pecek, 100 g ovesných vloček a dolijeme do 1 litru čistou studenou vodou. Odměrku vložíme do chladničky, ráno společně rozmixujeme a přecedíme. Zbylou drť jsem rozmíchala psům do tvarohu jako dobrou a zdravou večeři, ale dá ce určitě využít i pro lidi Emotikona smile
Do tekutiny přidáme dva banány, dvě lžíce nepraženého kakaa nebo karobu, šťávu z jedné mandarinky a společně rozmixujeme dohladka. Vmícháme 6 lžic chia semínek a necháme půl hodiny odstát. Plníme do misek s jahodami.
více ZDE
Večer vložíme do odměrky 100 g datlí bez pecek, 100 g ovesných vloček a dolijeme do 1 litru čistou studenou vodou. Odměrku vložíme do chladničky, ráno společně rozmixujeme a přecedíme. Zbylou drť jsem rozmíchala psům do tvarohu jako dobrou a zdravou večeři, ale dá ce určitě využít i pro lidi Emotikona smile
Do tekutiny přidáme dva banány, dvě lžíce nepraženého kakaa nebo karobu, šťávu z jedné mandarinky a společně rozmixujeme dohladka. Vmícháme 6 lžic chia semínek a necháme půl hodiny odstát. Plníme do misek s jahodami.
více ZDE
ZARATHUSTROVA BRAMBOROVÁ POLÉVKA
Tahle polévka opravdu nevypadá nijak vábně, ale je dobrá. Uvařila jsem ji podle jedné staré knížečky s názvem Pochutnejte si bez masa aneb Tak vařil Zarathustra, která vyšla v roce 2000 v nakladatelství Slovanský dům bez uvedení autora. Obsahuje množství dalších nevšedních a zvláštních receptů.
Mleté ořechy do vývaru spolu s nastrouhanou cibulí jsou skvělý nápad a určitě jej budu využívat.
Pět větších brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou. Přivedeme k varu 1,5 l vody, vložíme do ní 50 g strouhaných vlašských ořechů, velkou nastrouhanou cibuli, lžičku libečkových (nebo celerových) semen a osolíme. Vaříme deset minut, přecedíme, přidáme brambory, špetku chilli, dvě lžíce oleje a necháme projít varem. Sypeme petrželkou.
Mleté ořechy do vývaru spolu s nastrouhanou cibulí jsou skvělý nápad a určitě jej budu využívat.
Pět větších brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou. Přivedeme k varu 1,5 l vody, vložíme do ní 50 g strouhaných vlašských ořechů, velkou nastrouhanou cibuli, lžičku libečkových (nebo celerových) semen a osolíme. Vaříme deset minut, přecedíme, přidáme brambory, špetku chilli, dvě lžíce oleje a necháme projít varem. Sypeme petrželkou.
více ZDE
ČIŠTĚNÍ ZUBŮ KOKOSOVÝM OLEJEM A JEDLOU SODOU
Kdysi jsem zkoušela vyrobit si domácí pastu na zuby, někde tu v albu bude. Ale při pravidelném používání mi soda prostě odřela dásně. Už několik měsíců používám jednoduchou věc, na zubní kartáček naberu trochu kokosového oleje, posypu špetkou jedlé sody a zuby čistím běžným způsobem. Takhle to dělám třikrát do týdne. Kokosový olej dásním i zubům prospívá, obsahuje velké množství antioxidantů, působí proti bakteriím, virům a kvasinkám, tedy jako přírodní antibiotikum. V ústech prospívá bolavým dásním, léčí afty a bělí zuby. Jedlá soda přirozeně bělí a čistí.
více TADY
více TADY
BULGUROVÝ SALÁT
Na dvou lžících olivového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a najemno nastrouhanou velkou mrkev. Přidáme 340 g pšeničného bulguru, zalijeme 1 l zeleninového vývaru, osolíme, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 25 minut do změknutí.
Do hotového bulguru vmícháme 500 g překrojených cherry rajčat (v létě jsou samozřejmě lepší, teď v zimě stojí za starou bačkoru) a svazek nasekaného kopru. Jedno avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme lžičkou. Vložíme do misky, rozmačkáme vidličkou a promícháme se šťávou z půlky citrónu. Vmícháme do bulguru.
více salátů ZDE
Do hotového bulguru vmícháme 500 g překrojených cherry rajčat (v létě jsou samozřejmě lepší, teď v zimě stojí za starou bačkoru) a svazek nasekaného kopru. Jedno avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme lžičkou. Vložíme do misky, rozmačkáme vidličkou a promícháme se šťávou z půlky citrónu. Vmícháme do bulguru.
více salátů ZDE
ŠPAGETY S KRÉMOVOU OMÁČKOU
20 g sušených hřibů namočíme na půl hodiny do 250 ml teplé vody. Potom je slijeme, vymačkáme a nakrájíme, vodu nevyléváme. Na dvou lžících olivového oleje necháme zesklovatět cibuli a dva stroužky česneku, vložíme houby a opražíme. Přidáme 200 g oloupaných a pokrájených rajčat (já použila svoje zamražená divoká rajčata, která se ani neloupou, ani nekrájí) a 120 g spařeného baby špenátu. Okořeníme dobromyslí a šalvějí, podlijeme vodou z hub a deset minut společně odkryté dusíme, občas promícháme. 200 g bylinkového tofu rozmixujeme dohladka s 200 ml mandlové smetany, rozmícháme do omáčky a prohřejeme. Nakonec dosolíme nebo ochutíme tamari omáčkou, která sůl nahradí a je zdravá. Podáváme s celozrnnými semolinovými špagetami.
více ZDE
více ZDE
20. únor
Když půlnoční větrové v únoru silně vanou, je dobrá naděje na úrodu ovoce.
Les U Křížku v Hořicích.
Pranostiky jsou opisovány z TÉTO KNIHY
Les U Křížku v Hořicích.
Pranostiky jsou opisovány z TÉTO KNIHY
CEDULKA
Tuhle krásnou keramickou cedulku vyrobila Lucie z Ateliéru Kaneček, už nám zdobí sloup u brány a pěkně se tam vyjímá :)
autorka: ATELIÉR KANEČEK
více: ZDE
autorka: ATELIÉR KANEČEK
více: ZDE
CHLEBOVÉ PLACKY S ČOČKOU
Večer předem namočíme 400 g hnědé čočky. V míse promícháme 250 g hladké bílé mouky, 250 g celozrnné žitné mouky a lžičku soli. Do odměrky odvážíme 30 g žitného kvásku, dolijeme do 400 ml vodou, dobře promícháme a vlijeme k mouce. Rozmícháme, mísu zabalíme do mikrotenové tašky a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout.
Druhý den čočku slijeme, a necháme okapat. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a zapracujeme do něj tolik mouky, aby se z něho daly vyvalovat placky, které pečeme přímo na rozpálených kamnech nebo suché pánvi.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek zázvoru, vše nasekané nadrobno. Přidáme tři pomleté hřebíčky, po jedné lžičce tlučeného koriandru, římského kmínu, garam masaly a kurkumy a společně chvíli opékáme. Jakmile začne koření výrazně vonět, přidáme čtyři nakrájené celerové řapíky, jednu nakrájenou papriku a 200 g rajčat. Nakonec vmícháme okapanou čočku, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody a dusíme, dokud se všechna voda neodpaří. Odstavíme, dochutíme tamari omáčkou, šťávou z půlky citrónu, lžící agávového sirupu a sekanou petrželkou. Podáváme s plackami a syrovou zeleninou.
více ZDE
Druhý den čočku slijeme, a necháme okapat. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a zapracujeme do něj tolik mouky, aby se z něho daly vyvalovat placky, které pečeme přímo na rozpálených kamnech nebo suché pánvi.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm cibuli, čtyři stroužky česneku a kousek zázvoru, vše nasekané nadrobno. Přidáme tři pomleté hřebíčky, po jedné lžičce tlučeného koriandru, římského kmínu, garam masaly a kurkumy a společně chvíli opékáme. Jakmile začne koření výrazně vonět, přidáme čtyři nakrájené celerové řapíky, jednu nakrájenou papriku a 200 g rajčat. Nakonec vmícháme okapanou čočku, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody a dusíme, dokud se všechna voda neodpaří. Odstavíme, dochutíme tamari omáčkou, šťávou z půlky citrónu, lžící agávového sirupu a sekanou petrželkou. Podáváme s plackami a syrovou zeleninou.
více ZDE
ZELNÁ POLÉVKA S BULGUREM
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, dva bobkové listy, půl lžičky tlučeného nového koření, čtvrt lžičky mletého zázvoru, přidáme 350 g brambor, 350 g mrkve, 350 g zelí, 100 g rajského protlaku a chvíli společně mícháme. Zalijeme 2 l zeleninového vývaru a 10 minut vaříme. Osolíme, přidáme 60 g drobného ječného bulguru a ještě 15 minut povaříme. Pokud použijeme větší pšeničný bulgur, přidáme ho rovnou k zelenině, vaří se déle.
více ZDE
více ZDE
18. únor
Je-li únor mírný ve své moci, připílí březen s mrazem alespoň v noci.
Často si představuju, co se na takových místech děje, když se setmí. Jak je tam najednou živo, hotový hemžení. Mám na mysli samozřejmě zvířata, ptáky, hmyz, larvy a podobně. Ale možná se tam objeví i někdo, kdo nemá jméno. Uvědomili jste si někdy, jak je svět dočista jiný, když je tma?
Pranostiky jsou ODSUD
Často si představuju, co se na takových místech děje, když se setmí. Jak je tam najednou živo, hotový hemžení. Mám na mysli samozřejmě zvířata, ptáky, hmyz, larvy a podobně. Ale možná se tam objeví i někdo, kdo nemá jméno. Uvědomili jste si někdy, jak je svět dočista jiný, když je tma?
Pranostiky jsou ODSUD
KAŠE S DÝNÍ, ZELÍM A TEMPEHEM
500 g máslové dýně oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na kousky, 500 g brambor oloupeme a nakrájíme. Společně vaříme ve slané vodě, slijeme, přidáme dvě lžíce oleje z jader vlašských ořechů (nebo jiného dobrého oleje), strouhaný muškátový oříšek, špetku mletého nového koření a s trochou rostlinné smetany umícháme kaši. Podáváme s kysaným zelím, osmahnutým tempehem a smaženou cibulkou.
více ZDE
více ZDE
ZELENINOVÉ CHIPSY
Výtečné a zdravé pohoštění nebo mlsání ke knížce. Červenou řepu, černou ředkev, mrkev a celer nastrouháme na tenké plátky, v míse promícháme s olivovým olejem, solí a libovolným kořením, které máme rádi a v jedné vrstvě pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů dokřupava. Stáním chipsy měknou. Aby si zelenina zachovala vitamíny, je možné chipsy také sušit v sušičce.
více ZDE
více ZDE
DATLOVÝ DORTÍK
250 g datlí bez pecek dáme do misky a zalijeme 200 ml vroucí vody. Zakryjeme, necháme půl hodiny odpočívat a potom rozmixujeme se šťávou z půlky citrónu dohladka. Vmícháme 100 g vlašských ořechů nalámaných nahrubo. V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g tmavého cukru Muscovado a 80 g panenského slunečnicového oleje. Těsto vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, potřeme datlovou nádivkou, ozdobíme vlašskými ořechy a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.
více ZDE
více ZDE
SLANÝ KOLÁČ Z MÁSLOVÉ DÝNĚ
500 g oloupané máslové dýně nakrájíme na kousky a uvaříme v páře doměkka, trvá to asi 15 minut. Vychladlou dýni rozmačkáme vidličkou a na vále zpracujeme s 200 g celozrnné špaldové mouky, 300 g polohrubé bílé mouky, 5 lžícemi panenského olivového oleje, solí, lžící kypřicího prášku, lžičkou kurkumy, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a drcenou chilli papričkou v tvárné těsto. Vtlačíme je do vymaštěného pekáčku, poklademe na kostičky nakrájeným uzeným tofu a cibulí, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40 minut. Podáváme se syrovou zeleninou nebo kysaným zelím. Můžeme také pokapat domácí rajčatovou omáčkou.
více ZDE
více ZDE
BRAMBOROVÉ PLACKY SE ZELENINOVOU OMÁČKOU
V hluboké pánvi rozehřejeme čtyři lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm kus najemno pokrájeného zázvorového kořene a nadrcenou chilli papričku. Přidáme 2 pórky, 300 g mrkve a 300 g ačokči (můžeme nahradit bílou paprikou), vše pokrájené. Asi deset minut společně mícháme, přidáme 300 g cukrového hrášku (nebo dřeňového), zalijeme 200 ml zeleninového vývaru, osolíme bylinkovou solí a dusíme doměkka. Hotovou zeleninu zjemníme 100 ml kokosové smetany a ochutíme citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s bramborovými plackami: 1,2 kg vařených brambor oloupeme a najemno nastrouháme, na vále k nim přisypeme 250 - 300 g polohrubé mouky, lžičku soli, tři lžíce olivového oleje a divokou pažitku (nebo jiné čerstvé bylinky). Zpracujeme těsto, rozvalujeme placky a pečeme je přímo na tále kamen nebo na suché pánvi.
více zeleninových receptů najdete ZDE
více zeleninových receptů najdete ZDE
MRKVOVÉ ŘEZY S ČERVENOU ŘEPOU
Luxusní a delikátní dezert.
250 g mrkve nastrouháme najemno a promícháme se šťávou z jednoho citrónu a 250 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů. Uvaříme jednu středně velkou červenou řepu (250 g), oloupeme ji a rozmixujeme spolu s jedním banánem, 100 ml ovesného mléka, 50 ml panenského slunečnicového oleje a 100 g předem namočených a scezených datlí.
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, 100 g polohrubé bílé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, půl lžičky jedlé sody, 50 g tmavého třtinového cukru Muscovado (nebo jakéhokoliv oblíbeného cukru) a 40 g kukuřičného škrobu.
Do mísy s mrkví vmícháme postupně rozmixovanou řepu a moučnou směs. Těsto rozetřeme do menšího vymaštěného a vysypaného pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 50 – 60 minut.
Hotový koláč necháme vychladnout a potřeme krémem: 200 g přírodního tofu rozmixujeme s 100 ml kokosového smetany, 60 g kokosového krému (prodávají ho v tuhých bločcích), 60 ml agávového sirupu, šťávou z půlky citrónu a sáčkem škrobového ztužovače šlehačky. Necháme dobře vychladit a krájíme.
více ZDE
250 g mrkve nastrouháme najemno a promícháme se šťávou z jednoho citrónu a 250 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů. Uvaříme jednu středně velkou červenou řepu (250 g), oloupeme ji a rozmixujeme spolu s jedním banánem, 100 ml ovesného mléka, 50 ml panenského slunečnicového oleje a 100 g předem namočených a scezených datlí.
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, 100 g polohrubé bílé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, půl lžičky jedlé sody, 50 g tmavého třtinového cukru Muscovado (nebo jakéhokoliv oblíbeného cukru) a 40 g kukuřičného škrobu.
Do mísy s mrkví vmícháme postupně rozmixovanou řepu a moučnou směs. Těsto rozetřeme do menšího vymaštěného a vysypaného pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 50 – 60 minut.
Hotový koláč necháme vychladnout a potřeme krémem: 200 g přírodního tofu rozmixujeme s 100 ml kokosového smetany, 60 g kokosového krému (prodávají ho v tuhých bločcích), 60 ml agávového sirupu, šťávou z půlky citrónu a sáčkem škrobového ztužovače šlehačky. Necháme dobře vychladit a krájíme.
více ZDE
BOCHÁNKY Z ČERVENÉ ŘEPY V OMÁČCE
500 g červené řepy oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme jednu velkou nakrájenou červenou cibuli, dva prolisované stroužky česneku, misku pokrájené hladkolisté petrželky, sůl a 100 g cizrnové mouky (nebo Hrašky). Dobře promícháme a tvarujeme koule (17 kusů), které pečeme 30 – 45 minut na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 230 stupňů.
Do mixéru vložíme 400 g oloupaných a pokrájených rajčat (sterilovaných nebo v létě čerstvých), 100 g předem na 8 hodin namočených a scezených kešu oříšků a jednu červenou papriku nakrájenou na kostičky. Rozmixujeme na hladkou pastu.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout velkou červenou cibuli, tři stroužky česneku a kousek čerstvého zázvoru velký asi jako palec, vše nadrobno nakrájené. Přidáme lžičku drceného římského kmínu, lžičku tlučeného koriandru, půl lžičky kurkumy a dvě nadrcené chilli papričky. Mícháme, a jakmile začne koření intenzivně vonět, přilijeme pastu z rajčat. Prohřejeme a ochutíme tamari omáčkou (nebo osolíme). Podáváme s dušenou basmati rýží. Je to pohádka.
více zeleninových jídel ZDE
Do mixéru vložíme 400 g oloupaných a pokrájených rajčat (sterilovaných nebo v létě čerstvých), 100 g předem na 8 hodin namočených a scezených kešu oříšků a jednu červenou papriku nakrájenou na kostičky. Rozmixujeme na hladkou pastu.
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm změknout velkou červenou cibuli, tři stroužky česneku a kousek čerstvého zázvoru velký asi jako palec, vše nadrobno nakrájené. Přidáme lžičku drceného římského kmínu, lžičku tlučeného koriandru, půl lžičky kurkumy a dvě nadrcené chilli papričky. Mícháme, a jakmile začne koření intenzivně vonět, přilijeme pastu z rajčat. Prohřejeme a ochutíme tamari omáčkou (nebo osolíme). Podáváme s dušenou basmati rýží. Je to pohádka.
více zeleninových jídel ZDE
PIVNÍ HALUŠKY S HOUBOVOU OMÁČKOU
20 g sušených hub namočíme na hodinu do vlažné vody. Houby scedíme (vodu uchováme) a nakrájíme.
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé hrubé mouky, lžičku soli, 60 g Hrašky rozmíchané ve 120 ml vody a 350 ml piva. Těsto necháme půl hodiny odležet a mezitím připravíme omáčku: Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme houby a za stálého míchání je opražíme. Okořeníme lžičkou sušené šalvěje, přidáme 400 g pokrájených rajčat (já použila zamražená divoká rajčátka), podlijeme 100 ml vody z hub a dvacet minut dusíme. Zalijeme 250 ml mandlové smetany (štítek Ostatní pokusy nebo koupenou), do které jsme rozkvedlali lžíci cizrnové mouky (můžeme zahustit čímkoliv jiným, jak jsme zvyklí) a pět minut povaříme. Nakonec osolíme nebo ochutíme tamari omáčkou.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a sítem na halušky protlačujeme těsto, je to fuška, pěkně se zapotíte. Vaříme asi tři minuty od vyplavání na hladinu.
Můžeme promíchat a zapéct posypané rostlinným parmazánem nebo podávat ihned.
více ZDE
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé hrubé mouky, lžičku soli, 60 g Hrašky rozmíchané ve 120 ml vody a 350 ml piva. Těsto necháme půl hodiny odležet a mezitím připravíme omáčku: Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme houby a za stálého míchání je opražíme. Okořeníme lžičkou sušené šalvěje, přidáme 400 g pokrájených rajčat (já použila zamražená divoká rajčátka), podlijeme 100 ml vody z hub a dvacet minut dusíme. Zalijeme 250 ml mandlové smetany (štítek Ostatní pokusy nebo koupenou), do které jsme rozkvedlali lžíci cizrnové mouky (můžeme zahustit čímkoliv jiným, jak jsme zvyklí) a pět minut povaříme. Nakonec osolíme nebo ochutíme tamari omáčkou.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a sítem na halušky protlačujeme těsto, je to fuška, pěkně se zapotíte. Vaříme asi tři minuty od vyplavání na hladinu.
Můžeme promíchat a zapéct posypané rostlinným parmazánem nebo podávat ihned.
více ZDE
MUFFINY Z MRAŽENÉHO OVOCE
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g polohrubé bílé mouky, 50 g kukuřičného nebo bramborového škrobu, 50 g mletého kokosu, špetku soli, 2 lžičky (10 g) kypřicího prášku a 80 g třtinového cukru.
Ve druhé nádobě rozšleháme 130 ml ovesného mléka (album Ostatní pokusy), 50 ml panenského slunečnicového oleje a jeden rozmačkaný banán. Tekutou složku dobře promícháme se sypkou a nakonec vmícháme 300 g mraženého ovoce (já měla vypeckované třešně, jahody a červený rybíz). Vymastíme 12 muffinových formiček, rozdělíme do nich těsto a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.
více ZDE
Ve druhé nádobě rozšleháme 130 ml ovesného mléka (album Ostatní pokusy), 50 ml panenského slunečnicového oleje a jeden rozmačkaný banán. Tekutou složku dobře promícháme se sypkou a nakonec vmícháme 300 g mraženého ovoce (já měla vypeckované třešně, jahody a červený rybíz). Vymastíme 12 muffinových formiček, rozdělíme do nich těsto a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.
více ZDE
ČAJ PŘI NACHLAZENÍ A ČAJ NA ZLEPŠENÍ NÁLADY
ČAJOVÁ SMĚS PŘI NACHLAZENÍ
3 díly bezového květu, 3 díly lipového květu, 2 díly maliníku, 2 díly květu černohlávku a 1 díl topolovky
ČAJOVÁ SMĚS PRO ZLEPŠENÍ NÁLADY
V zimě při nedostatku sluníčka na nác často sednou chmury. Pomoci si můžeme i bylinkami, ale hlavně pobytem venku na čerstvém vzduchu, dostatečným spánkem a zdravým jídlem.
Čajová směs obsahuje vrbovku, dobromysl, meduňku, třezalku, mátu a maliník.
více o bylinkách ZDE
3 díly bezového květu, 3 díly lipového květu, 2 díly maliníku, 2 díly květu černohlávku a 1 díl topolovky
ČAJOVÁ SMĚS PRO ZLEPŠENÍ NÁLADY
V zimě při nedostatku sluníčka na nác často sednou chmury. Pomoci si můžeme i bylinkami, ale hlavně pobytem venku na čerstvém vzduchu, dostatečným spánkem a zdravým jídlem.
Čajová směs obsahuje vrbovku, dobromysl, meduňku, třezalku, mátu a maliník.
více o bylinkách ZDE
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)