FAZOLOVÝ SALÁT

Plechovku červených fazolí scedíme (můžeme si fazole předem uvařit, bude to zdravější) a v míse promícháme s půlkou hlávky pokrájeného ledového salátu, cibulí, naťovou cibulkou a třemi pokrájenými rajčaty. Zalijeme zálivkou ze dvou lžic panenského olivového oleje, soli, pepře, chilli papričky, šťávou z půlky citrónu a lžíce salátových řas.


KVĚTÁK S POLENTOU

Moc dobré!
V rendlíku rozšleháme půl litru ovesného nebo jiného rostlinného mléka, půl litru vody, sůl, dvě lžíce rajského protlaku, sekanou petrželku a 300 g kukuřičné polenty. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 7 minut na hustou kaši, kterou vyklopíme na navlhčený vál, upravíme do 1 cm silné placky a necháme vychladnout. Poté nakrájíme na trojúhelníky a opečeme na pánvi vytřené olejem.
Do vysoké nádobky na mixování nalijeme 50 ml sojového mléka, 100 ml slunečnicového oleje, přidáme půl lžičky soli, půl lžičky cukru, lžičku octa, lžičku hořčice a pepř. Tyčový mixér ponoříme až na dno, zapneme a asi půl minuty mixujeme pouze u dna. Poté začneme mixér pomaličku vytahovat nahoru, vznikne hustá rostlinná majonéza. Vmícháme nadrobno nasekanou cibuli a asi 8 sušených rajčat (předem namočených, aby změkla) nakrájených na nudličky. Hlávku květáku rozebereme na růžičky a uvaříme v páře. Osolíme. Na talíř narovnáme opečenou polentu a květák, ozdobíme omáčkou.



OBCOVÁNÍ SE SMRTÍ

Recenze i samotný přebal knihy Jesse Bullingtona se nás snaží přesvědčit, že nás čtení znechutí nebo se budeme bát. Taková pověst, která knihu předchází, nepochybně zvyšuje čtenost a prodejnost, ale je veskrze nepravdivá. V knížce se skutečně setkáte jak s nekrofilií, tak s kanibalismem, ale všechno je to ve formě taškařice až burlesky. Chvílemi mi knížka připomněla jarmareční písně. Takže nebojte, o žádné skutečné zlo a opravdové zvrácenosti tady nejde. Jde jen o pobavení čtenářů, což se musím říct, docela povedlo. Knížka se čte dobře, ale nic zásadního od ní nečekejte, je to prostě zábavná literatura.


RYCHLÉ BROWNIES

V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky (nebo polohrubé bílé pšeničné mouky, výsledek bude méně drobivý, ale ne tak zdravý), 100 g sušené třtinové šťávy Rapadura (nebo cukru), 50 g kakaa, 2 lžičky kypřicího prášku, půl lžičky soli a lžičku mleté vanilky. V jiné nádobě rozmícháme jedno najemno strouhané jablko, 120 ml oleje a 130 ml studené vody. Tekutou část vlijeme do sypké, krátce, ale důkladně promícháme, rozetřeme na menší vymaštění plech nebo pekáček a pečeme při 180 stupních půl hodiny. Necháme odležet.


ČOČKOVÁ POLÉVKA V POMALÉM HRNCI

Další příspěvek do záložky „Pomalý hrnec“, tentokrát dobrá, hustá polévka. Ony polévky jsou asi to nejlepší, co pomalý hrnec umí.
250 g hnědé čočky namočíme ráno do studené vody, večer slijeme a vložíme do pomalého hrnce. Přidáme 2 lžíce miso pasty, 3 utřené stroužky česneku, 180 g celeru nakrájeného na kostičky, jednu nakrájenou cibuli, tři naťové cibulky, lžíci jablečného octa, 2 lžíce Tamari, půl lžičky mletého zázvoru, 200 g bílého tofu nakrájeného na kostičky a zalijeme 1,4 l zeleninového vývaru. Hrnec zapneme na první stupeň (Low) a vaříme 8 – 10 hodin. Hotovou polévku dochutíme citrónem a osolíme.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 48. TÝDEN ROKU 2016


BRAMBOROVÝ GULÁŠ S UZENÝM TOFU

Na dvou lžících oleje osmahneme 250 g na kostičky nakrájeného uzeného tofu a prozatím dáme stranou.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájený pórek, zasypeme lžící mleté papriky a drcenou chilli papričkou a necháme rozvonět. Vmícháme 70 g rajského protlaku a na kostičky nakrájených kilo brambor. Osolíme a zalijeme 650 ml horké vody a dusíme doměkka. Můžeme zahustit lžící kukuřičné mouky. Vmícháme tofu.


KVĚTÁKOVÝ SALÁT S JOGURTEM

Malou hlávku květáku nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme žlutou papriku a čtyři rajčata nakrájené na kostičky a tři naťové cibulky. Osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce olivového oleje, lžíci citrónové šťávy a 100 g sojového jogurtu. Nakonec vmícháme svazek petrželky. Necháme vychladit.


JABLEČNÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Výborný bezlepkový koláček s minimálním množstvím cukru, doporučuji!
V rendlíku rozehřejeme 75 g rostlinného másla Alsan a pět minut na něm opékáme 6 oloupaných a na osminky nakrájených jablek. Koláčovou formu vymastíme nebo vyložíme pečicím papírem a jablka do ní přemístíme.
Umeleme 100 g mandlí a rozšleháme je se 100 ml rostlinného mléka (třeba mandlového nebo kokosového nebo ovesného), 200 ml kokosové smetany, 3 lžícemi sušené třtinové šťávy Rapadury (nebo cukru), mletou vanilkou, 40 g kukuřičného škrobu a 2 lžícemi hladké kukuřičné mouky. Hmotu nalijeme na jablka ve formě a pečeme při 180 stupních 50 minut. Jíme horké.


DRSNÝ JE ZÁKON MÉ ZĚMĚ

Historické, dobrodružné, napínavé a chytré, to je něco pro mě!, říkala jsem si, když jsem brala do ruky tenhle román Tore Kvævena. Jakmile jsem začala číst, doslova mě šokovala míra brutality Vikingů a zejména hlavního hrdiny, který je všechno, jen ne kladná postava, se kterou byste se mohli ztotožnit. Ani ve své době nemohlo být bezdůvodné a bestiální vraždění nevinných lidí normou, jak o tom svědčí strach celého světa (kromě Kozáků) z Vikingů. Nebylo ale možné svým způsobem neobdivovat neuvěřitelnou sílu, vytrvalost a nadlidskou houževnatost Seveřanů. Ačkoliv je příběh vymyšlený, nepochybuji o tom, že podává docela pravdivý obrázek Ódinova lidu. Příběh je o pomstě, lsti, zradě, nenasytnosti a zarputilosti. Knížku jsem přečetla jedním dechem, je úžasně čtivá, napínavá a dobře odsejpá. Zařadila se mezi mé oblíbené kousky.


HRACHOVÁ POLÉVKA S RAJČATY

Výborná polévka ze zeleného hrachu, v zimě krásně zahřeje.
200 g zeleného hrachu namočíme přes noc do vody, přecedíme, necháme okapat a poté nasucho opražíme na pánvi. Vložíme do hrnce, přidáme dva bobkové listy, lžíci oleje, zalijeme 1,5 l vody a vaříme doměkka. 
V jiném hrnci rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm lžičku hořčičných semínek, lžičku kmínu, půl lžičky drcené chilli papričky, půl lžičky kurkumy, půl lžičky mletého zázvoru a špetku asafoetidy. Přidáme 400 g spařených, oloupaných a pokrájených rajčat (nebo plechovku), uvařený hrách s vodou, ale bez bobkového listu, uvaříme a vaříme 20 minut. Částečně rozmixujeme, odstavíme, ochutíme citrónem a pepřem.


CIZRNA SE ŠPENÁTEM

Na dvou lžících oleje osmahneme půl lžičky kurkumy, půl lžičky tlučeného koriandru, půl lžičky římského kmínu, lžičku čerstvého strouhaného zázvoru a čtvrt lžičky pískavice. Přidáme 400 g nasekaného špenátu (čerstvý je lepší, ale lze použít i mražený), 400 g předem uvařené cizrny a osolíme. Za občasného zamíchání dusíme 10 minut, zjemníme 250 ml mandlové smetany a odstavíme. Vmícháme lžíci citrónové šťávy a 100 g na kostičky nakrájeného veganského sýra. Na talíři ozdobíme nasucho praženými kešu. Podáváme s rýží, plackami nebo chlebem.


ČAJOVÁ SMĚS PŘI NACHLAZENÍ

Naší rodině se nevyhnulo obvyklé podzimní posmrkávání a pokašlávání, někteří jedinci mají dokonce teplotu. Nejlepší je cibulový čaj střídat s čajovou směsí černého bezu, lípy, topolovky a jitrocele. Také tea tree olej natírat přímo na mandle (jen pro otrlé, ale zabírá zázračně) a naředěný k výplachu nosu. K tomu všemu čerstvý vzduch (krátce a intenzivně větrat) a odpočinek v teplé posteli. Jestli se také potýkáte s rýmou a kašlem, tak přeji brzké uzdravení :)


ZELENINOVÁ POLÉVKA S KROUPAMI

Polévka vhodná při virózách a nachlazení. Kořenová zelenina a kroupy posilují játra, která v době nemoci potřebujeme mít v nejlepší kondici.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme tři stroužky česneku a jeden pórek, okořeníme bylinkovou solí a mícháme, dokud pórek neztratí trochu objem. Vmícháme dvě nakrájené mrkve, jednu červenou řepu a 100 g propláchnutých ječných krup. Zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru a vaříme půl hodiny. Podáváme s chlebem.


SOJOVÉ MASO SE ZELÍM

80 g sojového masa (kostky, nudličky nebo plátky) uvaříme v zeleninovém vývaru se lžičkou mleté papriky doměkka. Slijeme a necháme okapat, 100 ml vývaru uchováme.
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme lžičku mleté papriky, sojové maso, 140 g rajského protlaku, 4 spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a 2 červené papriky nakrájené na kostičky. Osolíme, podlijeme 200 ml vína (červené je lepší, ale to jsem neměla), 100 ml vývaru, 50 ml láku ze sterilovaných okurek, přiklopíme a dusíme 25 minut. 4 sterilované okurky nakrájíme na malé kostičky, přidáme je do hrnce a ještě pět minut podusíme.
Zelí: na oleji osmahneme červenou cibuli, přidáme půlku hlávky červeného zelí nakrájeného na nudličky, jedno oloupané jablko nakrájené na kostičky, osolíme, okořeníme špetkou mleté skořice a podlijeme 100 ml vína. Dusíme bez pokličky za občasného zamíchání, dokud se tekutina neodpaří. Odstavíme a vmícháme šťávu z jednoho pomeranče. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory.



LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 47. TÝDEN ROKU 2016


PSI

Fotila Eva Solaříková









BANÁNOVÉ ŘEZY

V míse promícháme 60 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 60 g hladké bílé mouky, špetku soli, 2 lžičky kypřicího prášku, 30 g bramborového škrobu, 50 g sušené třtinové šťávy, 2 lžíce oleje a 230 ml ovesného (nebo jiného rostlinného) mléka. Vzniklé těsto rozetřeme do vymaštěného menšího pekáčku a při 180 stupních pečeme 15 minut. V mixéru rozmixujeme dohladka 350 g hedvábného tofu (pokud použijeme tofu natural, musíme přidat víc smetany), 50 ml mandlové smetany, šťávu z půlky citrónu, 50 ml agávového sirupu, mletou vanilku a dvě lžíce škrobu. Na předpečený korpus rozložíme asi šest podélně přepůlených banánů a zakryjeme tofu krémem. Dopečeme ještě 15 minut. Zdobíme čokoládovou polevou (kokosový olej, datlový sirup, kakao) a sekanými mandlemi.


OMELETA V POMALÉM HRNCI

Vymastíme pomalý hrnec. V misce rozšleháme 8 vajec se solí, pepřem, utřeným česnekem a chilli. Vmícháme hlávku brokolice rozebranou na malé růžičky, pokrájenou papriku a cibuli. Přiklopíme a dusíme 2 hodiny na druhý stupeň (high). Posypeme veganským sýrem, který necháme roztavit. Podáváme se salátem a chlebem.


SLANÝ KOLÁČ RUEDIGERA DAHLKEHO

Trochu upravený recept z kuchařky doktora Dahlkeho, je skvělý! Pro 2 osoby.
V míse smícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, sůl, špetku cukru, lžičku instantního droždí a 4 lžíce olivového oleje. Nakonec vmícháme 100 ml vlažné vody a rukama zpracujeme na vále těsto. Vrátíme je do mísy, potřeme olejem a dáme na hodinu kynout. Rozmícháme 150 ml mandlové smetany s půl lžičkou soli, oreganem, lžičkou mleté papriky a pepřem. Vykynuté těsto rozválíme na kolo nebo ovál se zvýšenými okraji a potřeme polovinou smetanové směsi. Poklademe červenou cibulí, uzeným tofu, paprikou, kapary, veganským sýrem a pokapeme druhou polovinou smetany. Pečeme při 230 stupních dvacet minut až půl hodiny.



VĚČNÍK

Když jsem si kupovala knihu bosenského spisovatele Nedžada Ibrišimoviće, čekala jsem podle anotace něco mezi Egypťanem Sinuhetem a Dávnými večery od Mailera. Vůbec nic takového ale od knihy nečekejte. Není v ní melancholická moudrost Waltariho ani surová magie Mailera. Tohle vůbec není snadné čtení a kniha není pro každého. Na druhou stranu je to nejpozoruhodnější a nejkrásnější kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Působí málem hypnoticky. Jsme zvyklí prožívat udobrých knih emoce, nejčastěji napětí, strach, radost, pobavení, někdy hluboký vhled a pochopení. U téhle knihy jsem snad poprvé v životě prožívala pocit štěstí. Ten ale vlastně nebyl zapříčiněný dějem, ale pouze zásluhou autorova umění (a také překladatele), kde jsou slova a věty přesně takové, abyste štěstí cítili.
Jde o příběh dlouhověkého (snad nesmrtelného?) písaře Nefertiho, který se narodil v Egyptě v době faraona Hora-Aha z První dynastie zhruba před pěti tisíci lety. A který sepisuje svůj život jako zbožný muslim v Bosně v polovině dvacátého století. Neví, proč žije tak dlouho, protože se necítí být ničím výjimečný. Setkal se s Ahasverem, věčným Židem, sedm let strávil na korábu Bludného Holanďana a zažil jeho vykoupení, v Himálaji mluvil s nesmrtelným arhatem Pindolou Bháradvájou (to je mimochodem jedna z nejhezčích scén knihy). Prožil množství životů, protože nemohl zůstávat na jednom místě, vypadal totiž stále stejně mladě. Účastnil se mnoha historických událostí. Průvodcem a nejbližším přítelem mu byl Hazrat a-Chidr, islámská mystická postava, taktéž z rodu dlouhověkých. Autor přizpůsobuje jazyk danému období a místu, kde Neferti zrovna žije, takže na začátku se v textu orientujete velmi těžce, protože možná takhle nějak mluvili a přemýšleli Egypťané před pěti tisíci lety. Také Turecká část není jednoduše čitelná, člověk se ztrácí v arabských jménech, která mu znějí všechna stejně a typické muslimské mnohomluvnosti až užvaněnosti. Bludný Holanďan je ponurý, hrubý a záludný, je to prostě nešťastný zloduch. Ale nakonec se polepší a zemře. Nejtragičtější postavou je ale Ahasver, který se staletí toulá po světě a v duši si nese křivdu.
Kniha je opravdu zvláštní a výjimečná a doporučuji ji z celého srdce.



LISTOPAD

Listopadová příroda má neobyčejné kouzlo. Pro mě je listopad hned za květnem nejpozoruhodnější měsíc v roce. Dějí se velké změny, příroda utichá, takže můžeme lépe vnímat síly přicházející z hlubin vesmíru. Krásně o tom píše Karel Funk: „Postoupíme-li od léta dále k podzimu, pak máme přikazující, směr udávající pohled Michaelův. Jeho pohled je takový, jako kdyby prstem ukazoval, jako kdyby se jeho oko nechtělo dívat do sebe, nýbrž chtělo svým pohledem zasahovat do světa. Aktivní, pozitivní, činorodý je Michaelův pohled. A svůj meč ukutý z kosmického železa, drží Michael v ruce tak, že jeho ruka zároveň ukazuje člověku, kudy by měla vést jeho cesta. To je obraz zjevující se nahoře. Dole pak Rafael, s dumavým hlubokomyslným pohledem přistupující k člověku a přinášející člověku léčivé síly, které nejdříve rozžehl v kosmu. Rafael, opřený o merkurskou hůl, opřený o vnitřní síly Země – a máme součinnost Michaela v kosmu a Rafaela na Zemi.“


PESTRÝ SALÁT S AVOKÁDEM

Výborný jednoduchý salát. V míse promícháme směs salátových listů, drobné barevné papriky, koktejlová rajčata a svazek naťové cibulky. Rozmačkáme jedno avokádo a ochutíme ho citrónovou šťávou, solí a pepřem. Vmícháme k zelenině.


ZELENINOVÁ POLÉVKA S ČOČKOU

Základem pro tuhle polévku je opravdu silný domácí zeleninový vývar.
Na dvou lžících rozehřátého oleje pět minut opékáme pokrájenou zeleninu. Dvě mrkve, dvě brambory a pórek. Přidáme 150 g propláchnuté červené čočky, osolíme a zalijeme 1 l zeleninového vývaru. Vaříme 25 minut a částečně rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme 100 ml rostlinné smetany. Podáváme s chlebem jako sytý oběd.


SEZAM

Sezam známe buď černý nebo bílý, přičemž ten černý je chuťově výraznější. Sezam upřednostňujeme neloupaný, neochudíme se tak o prospěšné látky. Kromě kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin obsahuje značné množství různých minerálů a vitamínů. Sezam před použitím pomeleme, nadrtíme nebo namočíme, abychom z něho měli prospěch. Působí jako mírné a šetrné projímadlo. Účinně léčí gynekologické a urologické infekce. Pomáhá při osteoporóze a chudokrevnosti, zmírňuje negativní projevy menopauzy. Je výborným doplňkem stravy pro těhotné a kojící maminky, protože obsahuje významné množství vápníku a hořčíku. Pomáhá i při únavě, vyčerpání, depresích, zlepšuje metabolismus a podporuje imunitu. Je vítaným doplňkem léčby srdečních onemocnění. Pokud chceme mít krásné, zdravé a husté vlasy, jezme pravidelně sezam, stejně blahodárně působí na zuby, nehty, kosti, chrupavky, kůži, sliznice a dokonce zrak. Sezam se může konzumovat dlouhodobě a nemá žádné nežádoucí účinky (kromě alergií). Olej se používá k masážím (třeba při horečce) i v kosmetice. Podle čínské medicíny sezam obnovuje esenci ledvin a tím zajišťuje dlouhověkost.


BRAMBOROVÉ PLACKY S ŘEPOU

Nastrouháme na jemné nudličky a v míse promícháme 400 g uvařených, oloupaných brambor, 200 g uzeného tofu a 200 g syrové červené řepy. Osolíme, okořeníme dobromyslí a petrželkou, přidáme 50 g ovesných vloček, 30 g bramborového škrobu a lžičku salátových mořských řas (lze vynechat, jsou tam kvůli jódu a minerálům). Dobře prohněteme, tvoříme 12 placiček a pečeme je na vymaštěném plechu v troubě dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.


KVĚTÁK BOLOGNESE

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce olivového oleje, vložíme 4 nakrájené červené cibule a zasypeme lžící sušené třtinové šťávy Rapadura (nebo cukrem). Opékáme, dokud cibule nezkaramelizuje, přidáme pět pokrájených stroužků česneku, 80 g piniových jadýrek a okořeníme kořením na špagety (bazalka, oregano, koriandr, pepř, mletá paprika). Chvíli společně opékáme, vmícháme půl kila květáku rozebraného na drobné růžičky, půl kila oloupaných a nakrájených rajčat (já měla svoje zmražená divoká, ta se neloupou ani nekrájí), 100 g rajského protlaku, sůl a asi 50 ml vody nebo vývaru. Dusíme, dokud není květák měkký, ne však rozbředlý. Podáváme se semolinovými těstovinami.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 46. TÝDEN ROKU 2016


MYCELIUM

Rozsáhlý sci-fi příběh na pokračování české autorky Vilmy Kadlečkové popisuje Zemi ve 26. nebo 27. století, kdy jsou kontakty s cizími civilizacemi běžné. Organické vesmírné koráby plují prostorem a mají duši. S ateistickými, materialistickými a požitkářskými pozemšťany žijí na Zemi více či méně v míru Össeané s modrou krví, kteří však svou víru ve hmyzího boha Akkütlixe berou opravdu vážně. Tento krutý bůh žádá lidské oběti a všechno se točí kolem posvátných hub a všudypřítomného mycelia, které proniká nejen do těla, ale i do duší.
Podle mého názoru je zatím z pětice knih nejslabší první a pátá, nejlepší byla čtyřka. Má vyjít i díl šestý a já doufám, že všechny náboje nebyly vystřílené už ve čtvrtém, protože ten pátý tomu nasvědčuje. Autorce se také příliš nedaří dialogy, to je její slabá stránka a pokusy o humor a odlehčení také nevyznívají zrovna dobře. Musím ale pochválit nápad s houbami, to je neobvyklé a zajímavé, a také čtivost. Jsou to pěkné, čtenářsky nenáročné, napínavé knížky a dospívajícím dětem nebo fanouškům sci-fi s nimi uděláte určitě radost. Rozhodně je to nadprůměrné české sci-fi a knihy doporučuji k přečtení.



RYBÍZOVÝ KOLÁČ S HEDVÁBNÝM TOFU

V míse prsty utvoříme drobenku ze 60 g Alsanu, 50 g sušené třtinové šťávy Rapadura, půl lžičky mleté vanilky, lžičky strouhané citrónové kůry a 170 g celozrnné špaldové mouky. Vlijeme 30 – 40 ml studené vody a zpracujeme těsto. Které vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 20 cm). Necháme zvýšené okraje. Dáme na hodinu do chladu a připravíme náplň. Do mixéru vložíme 700 g silken tofu, 80 ml agávového sirupu, 100 ml mandlové smetany a sáček vanilkového pudingu. Rozmixujeme dohladka. Polovinu směsi navrstvíme na korpus, posypeme 250 g rybízu a ten zakryjeme druhou polovinou. V rendlíčku rozehřejeme 2 lžíce Rapadury a lžičku vody a tavíme tak dlouho, dokud nemáme karamel. Tím ozdobíme koláč a pečeme při 170 stupních hodinu. Krájíme vychladlé.


FAZOLOVÝ GULÁŠ V POMALÉM HRNCI

Před dvěma týdny jsem si koupila takzvaný pomalý hrnec a doteď vlastně nevím, jestli je to dobrá věc nebo jsem vyhodila peníze oknem. Zkouším v tom dělat různé věci a zatím mě to příliš nepřesvědčilo. Ale jsem odhodlaná na to přijít! Tenhle guláš patří k tomu lepšímu, tak vám ho předkládám k vyzkoušení, pokud ovšem vlastníte tu technickou vymoženost :)
Večer předem namočíme 200 g strakatých fazolí, ráno je propláchneme a vložíme do pomalého hrnce. Přidáme pokrájenou zeleninu: 2 mrkve, 2 celerové stonky, cibuli a tři stroužky česneku. Okořeníme bobkovým listem, dobromyslí, tymiánem a rozmarýnem a promícháme. Zalijeme 400 ml horké vody, zakryjeme a vaříme na druhý (silnější) stupeň 4 hodiny. Přidáme 3 oloupaná a nakrájená rajčata (v zimě klidně sterilovaná) a vaříme další hodinu. Nakonec vmícháme 50 g čerstvého špenátu, necháme zavadnout, osolíme, ochutíme lžící jablečného octa a podáváme s rýží nebo chlebem.



HOUBOVÁ NÁDIVKA S PÓRKEM

Tohle je takový experiment, který se povedl tak napůl. Chuť je skvělá, ale konzistence a vzhled nic extra :) Možná by šla ta nádivka dát spíš na slaný koláč spolu s dušenou rýží. Ale i takhle jsme si pochutnali.
V míse důkladně promícháme, raději prohněteme rukama 400 g na jemné nudličky nakrájeného pórku, 300 g předem podušených hub, 200 g strouhaného veganského sýra, 60 g sušeného ovesného mléka (prášku), sůl a mletý zázvor. Vložíme do vymaštěné zapékací misky a pečeme v dobře vyhřáté troubě, dokud nezačne na povrchu zlátnout. Vznikne jakási pečená kaše, tak se nelekejte, jejíž chuť velmi záleží na použitém „sýru“. Podáváme s dýňovou kaší, kterou připravíme stejně jako bramborovou a kvašenou zeleninou.


JABLKA DUŠENÁ V POLENTĚ

Oloupeme a na kostičky nakrájíme pět jablek. Vložíme je do nepřilnavého hrnce a vmícháme 50 g sušené třtinové šťávy Rapadura (nebo cukru nebo jiného sladidla), lžičku skořice, 150 g polenty, 80 g vlašských ořechů, špetku soli a 600 ml sojového (nebo jiného rostlinného mléka). Na kamnech přivedeme k varu, ztlumíme plamen a zvolna dusíme, dokud se tekutina neodpaří a polenta není měkká. Podáváme se sojovým jogurtem nebo datlovým sirupem, to podle sladkosti nebo kyselosti jablek.


BRAMBOROVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY

Uvaříme kilo brambor, oloupeme je a nakrájíme na plátky. 400 g žampionů nakrájíme a osmahneme dozlatova na lžíci oleje spolu s kmínem a špetkou soli. Oboje dáme do mísy, přidáme na jemné nudličky nakrájený pórek, svazek hladkolisté petrželky, půl kila pokrájených rajčat, 100 g černých oliv (já použila dřínky naložené jako olivy), osolíme a promícháme. V misce rozšleháme dvě lžíce panenského olivového oleje, čerstvě mletý pepř, dvě lžíce jablečného octa a lžíci dijonské hořčice. Salát spojíme zálivkou a dáme odležet.


JABLKA SE SEZAMEM

Zdravý, jednoduchý a výborný dezert.
Pět jablek oloupeme a nastrouháme na nudličky. 50 g sezamu upražíme nasucho do zlatova (pozor, nespálit!). V míse oboje promícháme a ochutíme javorovým sirupem a citronovou šťávou podle vlastní chuti.


SALÁT S MUNGO FAZOLEMI

Dáme naklíčit 100 g fazolí mungo, trvá to asi dva dny. Potom je v cedníku propláchneme a necháme okapat. 
Jeden malý květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v páře. Necháme vychladnout. Půlku pekingského zelí nakrájíme na nudličky a asi 10 ředkviček na kolečka. Všechno to promícháme v míse. Připravíme zálivku ze 3 lžic Tamari, 3 lžic jablečného octa, lžičky agávového sirupu a 2 lžic olivového oleje. Všechno spojíme a dáme odležet.



LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 45 TÝDEN ROKU 2016


BRAMBORÁKOVÉ PLACKY

Najemno nastrouháme čtyři velké syrové brambory (800 g) a dvě velké vařené brambory (400 g). V míse je promícháme se 150 ml teplého sojového mléka, lžičkou instantního droždí, solí, pepřem, majoránkou a 200 g polohrubé mouky. Pokud chcete, můžete přidat i česnek, já ho tam nedala. Necháme zakryté v teple hodinu kynout. Lžící nabíráme těsto, které klademe na vymaštěný plech a pečeme při 200 stupních dozlatova. Podáváme s dipem a salátem. Z tohoto množství bude asi 30 placiček.


RÝŽOVÝ SALÁT

Skvělý salát k lehkému obědu nebo večeři. Poprvé jsem v něm vyzkoušela plody dřínu, takzvané dřínky, naložené jako olivy. Poslal mi je na ochutnání Filip ŠumberaVelmi mile mě překvapila jejich chuť. Místo nich použijte samozřejmě olivy.
V 800 ml osoleného zeleninového vývaru uvaříme doměkka 300 g nebroušené rýže basmati. Přendáme do mísy a promícháme se lžící olivového oleje, na kterém jsme zlehka osmahli drcenou chilli papričku. Jakmile rýže vychladne, přidáme pokrájenou papriku, salátovou okurku, cibuli, 50 g rukoly, 4 lžíce oliv (já měla ty dřínky) a asi 8 sušených rajčat naložených v oleji a nakrájených na proužky. Osolíme, opepříme a ochutíme lžící jablečného octa.


SALÁT Z QUINOY

Recept je z časopisu Albert.
150 g černé quinoy uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Quinou v míse promícháme s jednou červenou řepou a jednou mrkví, obojím nastrouhaným na nudličky, 50 g rukoly, 6 lžícemi dýňového semínka a jedním avokádem nakrájeným na kostičky. Vše spojíme zálivkou: 4 lžíce jablečného octa, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce agávového sirupu, sůl, pepř, 1 lžička ostré hořčice a několik najemno nakrájených lístků máty.


SMĚS PRO REGENERACI KLOUBŮ

Klouby se opotřebovávají všem, někomu rychleji, jinému pomaleji. Tahle chutná směs údajně plnohodnotně nahradí drahé přípravky z lékárny. Takže jsem to zkusila vyrobit a teď budeme užívat. Uvidíme, co na to moje občas bolavá kyčel :)
V mlýnku na mák umeleme 90 g lněného semínka, 40 g neloupaného sezamového semínka (černého nebo bílého) a 20 g vločkového agaru (pokud máme práškový, mlít nemusíme). Promícháme s 200 g tekutého bio medu a 40 g drobných bio hrozinek.
Užíváme kávovou lžičku dvakrát denně do spotřebování. Můžeme konzumovat dlouhodobě.