Pro naprostý nezájem zavírám krám. Komu bych náhodou chyběla, najde mě tady:https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu/
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
ŠPAGETY S CUKETOU A SUŠENÝMI RAJČATY
Jedna rostlina cukety nějakým zázrakem unikla květnovému řádění slimejšů a tak jsme se dočkali plodu, zatím jediného. Drobná sušená rajčata jsou také vlastní, rovněž i cibule. To se hnedle lépe vaří, když máte něco svého, no ne?
Půl hodiny před tím, než začneme vařit, namočíme asi 30 g sušených rajčat do vody. Na lžíci oleje necháme změknout cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme 200 g uzeného tofu nakrájeného na drobné kostičky, okořeníme bylinkovou směsí na špagety (mám svou vlastní, obsahuje oregano, bazalku, saturejku, šalvěj, rozmarýn a estragon) a pár minut společně opékáme na středním plameni. Jednu středně velkou cuketu (ta moje vážila 600 g a nakrájela jsem ji i se slupkou, jen jsem vydlabala vatovitý vnitřek) nakrájíme na špalíčky a vmícháme ji k tofu. Přidáme okapaná a pokrájená sušená rajčata, osolíme, dobře zamícháme a dusíme asi 10 minut, cuketa nesmí příliš změknout, měla by zůstat křupavá. Nakrájíme na kostičky den dva starý rohlík nebo jiné bílé pečivo, mělo by ho být asi 30 g (já použila domácí bílý chleba), vmícháme ho do směsi a zalijeme 250 ml rostlinné smetany. Krátce povaříme. Pečivo omáčku zahustí. Podáváme se špagetami z tvrdé pšenice a salátem.
Půl hodiny před tím, než začneme vařit, namočíme asi 30 g sušených rajčat do vody. Na lžíci oleje necháme změknout cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme 200 g uzeného tofu nakrájeného na drobné kostičky, okořeníme bylinkovou směsí na špagety (mám svou vlastní, obsahuje oregano, bazalku, saturejku, šalvěj, rozmarýn a estragon) a pár minut společně opékáme na středním plameni. Jednu středně velkou cuketu (ta moje vážila 600 g a nakrájela jsem ji i se slupkou, jen jsem vydlabala vatovitý vnitřek) nakrájíme na špalíčky a vmícháme ji k tofu. Přidáme okapaná a pokrájená sušená rajčata, osolíme, dobře zamícháme a dusíme asi 10 minut, cuketa nesmí příliš změknout, měla by zůstat křupavá. Nakrájíme na kostičky den dva starý rohlík nebo jiné bílé pečivo, mělo by ho být asi 30 g (já použila domácí bílý chleba), vmícháme ho do směsi a zalijeme 250 ml rostlinné smetany. Krátce povaříme. Pečivo omáčku zahustí. Podáváme se špagetami z tvrdé pšenice a salátem.
BRAMBOROVÝ SALÁT S FAZOLKAMI
Někdo fazolky miluje a jiný je nesnáší, já patřím k milovníkům. Pokud vám nejedou, vyměňte je za cukrový hrášek.
Uvaříme kilo nových brambor, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kolečka. 400 g fazolek vaříme 5 minut v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. 5 syrových mrkví nastrouháme nahrubo, 1 cibuli nakrájíme na kostičky. Všechno to promícháme v míse spolu se solí, 100 g sojanézy, 100 g rostlinné zakysané smetany a lžící umeocta. Necháme odležet.
Uvaříme kilo nových brambor, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kolečka. 400 g fazolek vaříme 5 minut v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. 5 syrových mrkví nastrouháme nahrubo, 1 cibuli nakrájíme na kostičky. Všechno to promícháme v míse spolu se solí, 100 g sojanézy, 100 g rostlinné zakysané smetany a lžící umeocta. Necháme odležet.
KRIZOVÁ KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU
O knížce tohoto typu jsem přemýšlela několik let a od roku 2018 začala mít konkrétní obrysy. Na počátku roku 2019 jsme si s nakladatelstvím Motto plácli a tohle je výsledek roční práce.
Před pár dny mi přišly mé autorské výtisky a já jsem s knížkou opravdu spokojená, tisk vyšel moc hezky a já mám pocit z dobře vykonané práce, snad oprávněný.
V knížce najdete recepty, na které jste u mě zvyklí - většina z nich je jednoduchá a laciná, a všechny jsou chutné ;) Navíc jsou z lokálních surovin, což se v době krize hodí. A i kdyby nás žádná krize osobní nebo celospolečenská nikdy nepotkala, knížka se bude hodit i v případě, pokud chceme žít skromněji, vařit zdravěji a léčit se pomocí bylin.
Snad se vám bude líbit!
Objednat si ji zájemci mohou třeba zde
Video zde
Před pár dny mi přišly mé autorské výtisky a já jsem s knížkou opravdu spokojená, tisk vyšel moc hezky a já mám pocit z dobře vykonané práce, snad oprávněný.
V knížce najdete recepty, na které jste u mě zvyklí - většina z nich je jednoduchá a laciná, a všechny jsou chutné ;) Navíc jsou z lokálních surovin, což se v době krize hodí. A i kdyby nás žádná krize osobní nebo celospolečenská nikdy nepotkala, knížka se bude hodit i v případě, pokud chceme žít skromněji, vařit zdravěji a léčit se pomocí bylin.
Snad se vám bude líbit!
Objednat si ji zájemci mohou třeba zde
Video zde
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)