Svítek v polévce s jíškou – to už se dneska skoro nedělá. Jíška je málem dietní a zdravotní pohroma a se svítkem se nikomu nechce patlat. Co se týká vajíček – nu, tak jediná pro mě přijatelná jsou ta od vlastních slepic. Kdybyste viděli, s jakou činorodou bezprostředností vyráží po ránu zkoumat zahradu, s jakou rozkoší se popelí v suché hlíně pod stromy, jak se dojemně radují ze života a jak jsou srandovně zvědavé, už nikdy byste si klecová vejce nekoupili, protože to je skutečně strašlivé mučení úžasných tvorečků. Ale zpět k polévce.
Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme kilo nakrájených rajčat, 1 hřebíček, 8 kuliček pepře, 1 velký bobkový list, 4 kuličky nového koření a lžičku tymiánu. Osladíme lžičkou rapadury (nebo cukrem), osolíme a dusíme deset minut. Zalijeme 1,5 litru zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Mezitím připravíme jíšku a svítek. Rozehřejeme v rendlíku 30 g rostlinného másla a spolu se 40 g hladké mouky umícháme světlou jíšku, kterou rozmícháme v polévce. Povaříme a poté polévku propasírujeme přes cedník.
Svítek: 4 žloutky ušleháme a postupně je vmícháme do tuhého sněhu ze 4 bílků spolu se solí, sušenými či čerstvými bylinkami a 100 g hladké mouky. Vymastíme a vysypeme malý pekáček a do něj těsto rozetřeme. Pečeme při 170 stupních asi 15 - 20 minut. Po vychladnutí nakrájíme na kostečky, jak říkávala babička, které vkládáme do talíře polévky až na stole.
Vynikající, vařila jsem různé rajské polévky podle všemožných receptů, ale tahle vaše "klasika" je bezkonkurenční. Mňam a díky za recept.
OdpovědětVymazatJá se ji chystám co nevidět také vyzkoušet a možná i ten svítek, ten vůbec neznám, ani od babičky.
OdpovědětVymazatTak jsem vyzkoušela a super, moc díky za recept, i svítek mě mile překvapil, dobrá by byla i s nočky. Jsem moc ráda za takové klasické recepty.
OdpovědětVymazat