Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, vsypeme 250 g propláchnutého pšeničného bulguru, zalijeme 700 ml zeleninového vývaru, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a dusíme asi 20 minut na mírném ohni, dokud se tekutina neodpaří, odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
Zahřejeme pánev WOK, vlijeme do ní čtyři lžíce sezamového oleje a zprudka na něm osmahneme pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku, lžičku koření tajine (můžeme vynechat), dvě středně velké cukety nakrájené na kostičky a dvě červené kapie nakrájené na kolečka. Po pěti minutách přidáme 250 g uzeného tofu nakrájeného na špalíky a na silném ohni dalších pět minut opékáme, často mícháme. Spaříme, oloupeme a nakrájíme půl kila rajčata přidáme je do pánve. Necháme projít varem, odstavíme a ochutíme Tamari omáčkou, případně dosolíme. Smícháme s dušeným bulgurem.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
DRUHÝ DÍL KUCHAŘKY
Druhý díl vyjde v září. Na obálce je tentokrát moje oblíbené koření a léčivá bylinka zároveň: dobromysl. Navíc se i hezky jmenuje :)
POHANKOVÉ MUFFINY
V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g pohankové mouky, půl lžičky kardamomu, špetku soli, půl lžičky jedlé sody a 1 a půl lžičky kypřicího prášku. V jiné nádobě smícháme 200 ml kokosové smetany, 50 ml oleje a 100 g kukuřičného (nebo jiného) sirupu. Tekutou složku nalijeme do sypké a umícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme 200 g ostružin. Naplníme do 12 vymaštěných muffinových formiček a pečeme při 180 stupních asi 30 minut. Že by to byla nějaká úžasná dobrota říct nemohu, ale dá se to sníst :)
více ZDE
více ZDE
U NÁS TO ŽIJE
Netuším, proč se říká, že na vesnici je nuda Emotikona smile
Taky bych řekla, že myši a obzvláště myšice lesní by měly být touhle dobou už dávno venku a neproducírovat se nám po baráku.
Slepice si udělaly z výběhu tankodrom, tak jim musíme "zelený" dodávat zpoza plotu.
více ZDE
Taky bych řekla, že myši a obzvláště myšice lesní by měly být touhle dobou už dávno venku a neproducírovat se nám po baráku.
Slepice si udělaly z výběhu tankodrom, tak jim musíme "zelený" dodávat zpoza plotu.
více ZDE
OSTRÁ OMÁČKA Z PEKINGSKÉHO ZELÍ
Na třech lžících rozehřátého sezamového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a čtyři stroužky česneku. Zasypeme lžící koření Ras el Hanout, lžičkou kurkumy a necháme rozvonět. Přidáme 1 hlávku pekingského zelí nakrájeného na nudličky, 200 g smaženého tempehu nakrájeného na kostičky, podlijeme 150 ml zeleninového vývaru a dusíme doměkka. Poprášíme dvěma lžícemi špaldové mouky, krátce povaříme, případně dosolíme a nakonec zjemníme 100 ml kokosové smetany. Podáváme s jasmínovou rýží, výtečné je k tomu i vajíčko natvrdo (vegani vynechají).
více ZDE
více ZDE
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA SE ZELENOU ČOČKOU
Pěkně velký kotel výborné polévky.
350 g zelené čočky namočíme přes noc do vody. Na třech lžících oleje necháme změknout cibuli, zasypeme třemi lžícemi špaldové mouky a umícháme cibulovou jíšku. Zalijeme 2 litry zeleninového vývaru, přidáme scezenou čočku a 1 kg květáku rozebraného na růžičky. Vaříme 20 minut, okořeníme čerstvě mletým pepřem, ochutíme dvěma lžícemi lahůdkového droždí a rozmačkáme šťouchákem na bramborovou kaši. Osolíme a vmícháme dvě pokrájené naťové cibulky. Na talíři hojně posypeme sekanými divokými bylinkami.
více ZDE
350 g zelené čočky namočíme přes noc do vody. Na třech lžících oleje necháme změknout cibuli, zasypeme třemi lžícemi špaldové mouky a umícháme cibulovou jíšku. Zalijeme 2 litry zeleninového vývaru, přidáme scezenou čočku a 1 kg květáku rozebraného na růžičky. Vaříme 20 minut, okořeníme čerstvě mletým pepřem, ochutíme dvěma lžícemi lahůdkového droždí a rozmačkáme šťouchákem na bramborovou kaši. Osolíme a vmícháme dvě pokrájené naťové cibulky. Na talíři hojně posypeme sekanými divokými bylinkami.
více ZDE
PLEŤOVÝ OLEJ S POPENCEM
Loňské pleťové oleje už jsem spotřebovala, tak bylo nutné udělat nový. Tenhle obsahuje hodně popence, který je protizánětlivý, hojivý, kostivalové výhonky taktéž, vlaštovičník, jitrocel, vrbinu penízkovou a pár lístků šalvěje a rozmarýnu.
Byliny sbíráme za suchého, slunečného počasí, nesmí být vlhké. Natrháme je na drobné kousky do zavařovací sklenice a zalijeme (nejlépe panenským) slunečnicovým olejem. Ve vodní lázni zahříváme půl hodiny na 60 stupňů. Poté necháme vychladnout, zavíčkujeme a necháme stát na slunci za oknem jeden až dva týdny. Denně protřepáváme. Přefiltrujeme, plníme do vyvařených tmavých lahviček a uchováme v chladu. Používáme místo pleťového krému, stačí pár kapek.
více ZDE
Byliny sbíráme za suchého, slunečného počasí, nesmí být vlhké. Natrháme je na drobné kousky do zavařovací sklenice a zalijeme (nejlépe panenským) slunečnicovým olejem. Ve vodní lázni zahříváme půl hodiny na 60 stupňů. Poté necháme vychladnout, zavíčkujeme a necháme stát na slunci za oknem jeden až dva týdny. Denně protřepáváme. Přefiltrujeme, plníme do vyvařených tmavých lahviček a uchováme v chladu. Používáme místo pleťového krému, stačí pár kapek.
více ZDE
ŠPENÁTOVÉ ŘEZY
Nevšední a luxusní moučník pro extra slavnostní příležitosti. Recept je ze zahraničního webu, bohužel už nevím kterého.
Namočíme přes noc 120 g kešu oříšků.
Rozmixujeme 60 g lískových oříšků, 40 g kokosu, 70 g hrozinek, ¼ lžičky soli, 3 lžíce kukuřičného sirupu a 2 lžíce kakaa. Vzniklou hmotu natlačíme pevně do formy nebo pekáčku vyloženého potravinářskou fólií.
Kešu slijeme a rozmixujeme je dohladka spolu se špetkou soli, lžičkou čerstvé (už vyráží) máty, lžičkou vanilky, 4 lžícemi kukuřičného sirupu, 60 ml rozehřátého kokosového oleje a 85 g čerstvých lístků mladého špenátu. Zeleným krémem potřeme těsto v pekáčku a zalijeme vše čokoládovou polevou: rozehřejeme 100 g kokosového oleje a vmícháme do něho čtyři lžíce kukuřičného sirupu a 40 g kvalitního kakaa. Necháme ztuhnout, nejlépe v mrazáku, při krájení je totiž poleva mnohem tužší než krém a korpus, takže se krém rozplácne a poleva poláme. Pokud krém a korpus ztuhnou mrazem, ostrým nožem to nakrájíte v pohodě.
více ZDE
Namočíme přes noc 120 g kešu oříšků.
Rozmixujeme 60 g lískových oříšků, 40 g kokosu, 70 g hrozinek, ¼ lžičky soli, 3 lžíce kukuřičného sirupu a 2 lžíce kakaa. Vzniklou hmotu natlačíme pevně do formy nebo pekáčku vyloženého potravinářskou fólií.
Kešu slijeme a rozmixujeme je dohladka spolu se špetkou soli, lžičkou čerstvé (už vyráží) máty, lžičkou vanilky, 4 lžícemi kukuřičného sirupu, 60 ml rozehřátého kokosového oleje a 85 g čerstvých lístků mladého špenátu. Zeleným krémem potřeme těsto v pekáčku a zalijeme vše čokoládovou polevou: rozehřejeme 100 g kokosového oleje a vmícháme do něho čtyři lžíce kukuřičného sirupu a 40 g kvalitního kakaa. Necháme ztuhnout, nejlépe v mrazáku, při krájení je totiž poleva mnohem tužší než krém a korpus, takže se krém rozplácne a poleva poláme. Pokud krém a korpus ztuhnou mrazem, ostrým nožem to nakrájíte v pohodě.
více ZDE
KOLÁČ S ČERVENOU ŘEPOU
Množství na dva koláče o průměru cca 20 cm.
120 g kešu oříšků namočíme na hodinu do studené vody, poté je slijeme a rozmixujeme dohladka se 2 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžičkami jablečného octa, lžící rozmarýnu, solí a 100 ml studené vody.
5 červených řep oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, třeba kráječem na sýr. Pokud se nám nedaří, raději je nastrouháme na nudličky. Smícháme 120 ml balsamikového octa, 3 lžíce rýžového sirupu, 1 lžičku soli, čerstvě mletý pepř a 3 lžíce panenského olivového oleje. Tímto nálevem zalijeme řepu, dobře promícháme a pod pokličkou deset minut dusíme.
V míse promícháme 100 g pomletého sezamu, 300 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, 4 lžíce oleje a 150 ml studené vody. Umícháme těsto, které rozdělíme na dva stejné díly, a každý z nich vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, přičemž necháme poněkud zvýšené okraje. Těsto potřeme krémem z kešu a navrstvíme na ně řepu. Nálev nevyléváme, ale povaříme, dokud ho není polovic a na talíři jím koláč pokapeme. Povrch koláče můžeme ozdobit bylinkami, já včera natrhala několik hrstí česnáčku, tak jsem ho použila. Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny, dokud okraje koláče nezezlátnou. Je výtečný i jako studená svačinka.
více ZDE
120 g kešu oříšků namočíme na hodinu do studené vody, poté je slijeme a rozmixujeme dohladka se 2 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžičkami jablečného octa, lžící rozmarýnu, solí a 100 ml studené vody.
5 červených řep oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, třeba kráječem na sýr. Pokud se nám nedaří, raději je nastrouháme na nudličky. Smícháme 120 ml balsamikového octa, 3 lžíce rýžového sirupu, 1 lžičku soli, čerstvě mletý pepř a 3 lžíce panenského olivového oleje. Tímto nálevem zalijeme řepu, dobře promícháme a pod pokličkou deset minut dusíme.
V míse promícháme 100 g pomletého sezamu, 300 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, 4 lžíce oleje a 150 ml studené vody. Umícháme těsto, které rozdělíme na dva stejné díly, a každý z nich vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, přičemž necháme poněkud zvýšené okraje. Těsto potřeme krémem z kešu a navrstvíme na ně řepu. Nálev nevyléváme, ale povaříme, dokud ho není polovic a na talíři jím koláč pokapeme. Povrch koláče můžeme ozdobit bylinkami, já včera natrhala několik hrstí česnáčku, tak jsem ho použila. Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny, dokud okraje koláče nezezlátnou. Je výtečný i jako studená svačinka.
více ZDE
PLACKA Z KVÁSKOVÉHO TĚSTA S HRUŠKOVÝMI POVIDLY
Ve sklepě mám už dva roky několik sklenic hruškových povidel a přemýšlela jsem, co s nimi. Po omlazení kvásku ho mám nějak moc, takže se ho snažím zužitkovat. No, vznikla tahle chlebová placka, která lépe chutná než vypadá, zakusovala jsem se do ní dosti nedůvěřivě. Chutná trochu podobně jako dobrý chleba s dobrým džemem. Pokud to budete zkoušet, důrazně radím, nevynechávejte ořechy a klidně jich tam dejte ještě víc.
Večer v míse promícháme 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, dvě lžíce tmavého třtinového cukru, špetku soli a tři lžíce chia semínek. Vmícháme čtyři lžíce oleje a 25 g žitného kvásku rozmíchaného v půl litru vlažné vody. Necháme zakryté v teple vykynout do druhého dne.
Menší plech vymastíme a těsto do něho stěrkou rozprostřeme, můžeme si pomoci navlhčenými prsty. Asi 300 g (více než polovinu velké zavařovací sklenice) hruškových povidel lžící navrstvíme na těsto, většina se prostě zaboří do těsta, ale to nevadí. Ozdobíme hustě vlašskými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, dokud okraje a ořechy nezezlátnou, trvá to přibližně 30 – 40 minut.
více ZDE
Večer v míse promícháme 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, dvě lžíce tmavého třtinového cukru, špetku soli a tři lžíce chia semínek. Vmícháme čtyři lžíce oleje a 25 g žitného kvásku rozmíchaného v půl litru vlažné vody. Necháme zakryté v teple vykynout do druhého dne.
Menší plech vymastíme a těsto do něho stěrkou rozprostřeme, můžeme si pomoci navlhčenými prsty. Asi 300 g (více než polovinu velké zavařovací sklenice) hruškových povidel lžící navrstvíme na těsto, většina se prostě zaboří do těsta, ale to nevadí. Ozdobíme hustě vlašskými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, dokud okraje a ořechy nezezlátnou, trvá to přibližně 30 – 40 minut.
více ZDE
JEŘÁB PRO DEN ZEMĚ
Jako dárek Matce Zemi, která je podle názoru mnohých živým, cítícím organismem a individualitou, jsme zasadili na Den Země jeřáb ptačí. Jeřáb je jedním z nejmocnějších ochránců mezi stromy, pomáhá nám zůstat sebou samými. Květy jsou pro včely, plody pro ptáky, proutky mocným amuletem.
Tak se mu snad bude dobře dařit, drobečkovi.
více nezařazených fotek ZDE
Tak se mu snad bude dobře dařit, drobečkovi.
více nezařazených fotek ZDE
CIZRNA S KYSANÝM ZELÍM NA PAPRICE
Večer namočíme 200 g cizrny do vody, druhý den vodu vyměníme a cizrnu uvaříme doměkka, trvá to cca 45 minut.
250 g kysaného zelí propláchneme a také uvaříme doměkka.
Rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět dvě velké pokrájené cibule, zasypeme mletou paprikou, drceným kmínem, dvěma vrchovatými lžícemi celozrnné špaldové mouky a osmahneme. Zalijeme 350 ml zeleninového vývaru, ochutíme lžící lahůdkového droždí, 100 g rajského protlaku, osolíme, povaříme, vmícháme uvařenou cizrnu a zelí, společně necháme projít varem a zjemníme 150 ml rostlinné smetany, kterou už nevaříme.
Podáváme s bramborovými špalíčky (1 kg vařených brambor, 250 g hrubé mouky, sůl, vařit 5 – 8 minut od vyplavání).
více luštěninových jídel ZDE
250 g kysaného zelí propláchneme a také uvaříme doměkka.
Rozehřejeme tři lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět dvě velké pokrájené cibule, zasypeme mletou paprikou, drceným kmínem, dvěma vrchovatými lžícemi celozrnné špaldové mouky a osmahneme. Zalijeme 350 ml zeleninového vývaru, ochutíme lžící lahůdkového droždí, 100 g rajského protlaku, osolíme, povaříme, vmícháme uvařenou cizrnu a zelí, společně necháme projít varem a zjemníme 150 ml rostlinné smetany, kterou už nevaříme.
Podáváme s bramborovými špalíčky (1 kg vařených brambor, 250 g hrubé mouky, sůl, vařit 5 – 8 minut od vyplavání).
více luštěninových jídel ZDE
ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA
Vynikající jemná čokoládová zmrzka, doporučuju!
Ušleháme vychlazeného 400 g kokosového mléka se dvěma lžícemi kakaa a 4 lžícemi datlového sirupu, vešleháme 100 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády a nakonec vmícháme 50 g čokoládových peciček. Dáme zmrazit do formiček na nanuky nebo do kelímku.
více ZDE
Ušleháme vychlazeného 400 g kokosového mléka se dvěma lžícemi kakaa a 4 lžícemi datlového sirupu, vešleháme 100 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády a nakonec vmícháme 50 g čokoládových peciček. Dáme zmrazit do formiček na nanuky nebo do kelímku.
více ZDE
TOFU S ČERVENOU RÝŽÍ A KARI OMÁČKOU
V hluboké pánvi rozehřejeme čtyři lžíce sezamového oleje a deset minut na něm opékáme jednu pokrájenou cibuli, dvě jarní cibulky i s natí, čtyři stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, kousek najemno nasekaného zázvorového kořene a jednu mrkev nastrouhanou nahrubo. Zasypeme lžící kvalitního kari koření a chvíli ještě společně mícháme. Přidáme jednu červenou papriku nakrájenou na kostičky, čtyři sušená a v oleji naložená rajčata, nakrájená na nudličky a 400 g čerstvých nebo naložených oloupaných a nakrájených rajčat. Já mám naštěstí ještě pár skleniček svých rajčat ve sklepě. Osolíme, zamícháme a dusíme 15 minut. Zjemníme 200 ml kokosové smetany a prohřejeme.
350 g přírodního tofu nakrájíme na špalíčky a v misce promícháme se třemi lžícemi tamari a třemi lžícemi oleje, ve kterém byla naložena sušená rajčata. Necháme hodinu marinovat a potom zprudka osmažíme na dvou lžících kokosového oleje dozlatova.
400 g červené rýže uvaříme nebo udusíme, jak jsme zvyklí, vaří se o něco déle než bílá rýže.
více ZDE
350 g přírodního tofu nakrájíme na špalíčky a v misce promícháme se třemi lžícemi tamari a třemi lžícemi oleje, ve kterém byla naložena sušená rajčata. Necháme hodinu marinovat a potom zprudka osmažíme na dvou lžících kokosového oleje dozlatova.
400 g červené rýže uvaříme nebo udusíme, jak jsme zvyklí, vaří se o něco déle než bílá rýže.
více ZDE
DEN ZEMĚ A STROM
KVÁSKOVÝ KOLÁČ S OVOCEM
Večer promícháme v míse 300 g hladké mouky (část můžeme nahradit celozrnnou), špetku soli, 30 g cukru a mletou vanilku. V odměrce rozmícháme 20 g žitného kvásku a 200 ml vody a vlijeme k mouce. Zamícháme a nakonec přidáme 40 ml oleje. Necháme dvanáct hodin v teple kynout. Druhý den krátce prohněteme s trochou mouky a necháme deset minut odpočinout. Rozetřeme mokrýma rukama na vymaštěný menší plech (25/40 cm), potřeme dobrou domácí zavařeninou a poklademe ovocem. Já jsem použila mražené jahody ze zahrádky. Posypeme drobenkou připravenou z mletých ovesných vloček, oříšků, slunečnicových semínek, třtinového cukru a oleje. Rukou přimáčkneme a pečeme při 200 stupních asi půl hodiny.
více ZDE
více ZDE
RYCHLÁ POLÉVKA
Když přijdete z práce nebo odněkud přijedete, jste hladoví a nechce se vám vařit nic složitého, a přesto se potřebujete zasytit, je ideální tahle blesková polévka.
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, vsypeme čtyři lžíce celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou cibulovou jíšku. Přidáme 4 mrkve, půlku bulvy celeru a kousek bílého zelí, všechno nastrouhané nahrubo. Zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody, přidáme 100 g červené čočky, osolíme, ochutíme sušenou libečkovou nebo celerovou natí, přivedeme k varu a vaříme 15 -20 minut.
více ZDE
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, vsypeme čtyři lžíce celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou cibulovou jíšku. Přidáme 4 mrkve, půlku bulvy celeru a kousek bílého zelí, všechno nastrouhané nahrubo. Zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody, přidáme 100 g červené čočky, osolíme, ochutíme sušenou libečkovou nebo celerovou natí, přivedeme k varu a vaříme 15 -20 minut.
více ZDE
Štítky:
celer,
červená čočka,
Mrkev,
Polévky,
vegan
JAHODOVÝ NAROZENINOVÝ DORT
V naší rodině se odjakživa připravovaly oslavenci jednoduché a lehké ovocné nebo tvarohové dorty. Nikdy jsme si neoblíbili klasické máslové nebo dokonce potahované dorty, které jsou teď tolik v kurzu. Možná se někomu z vás proto bude zdát tenhle dort málo slavnostní.
V misce promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 40 g cukru, půl lžičky kypřicího prášku, 4 lžíce slunečnicového oleje a 4 lžíce vlažné vody. Navlhčenýma rukama těsto vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 20 cm) a pečeme při 180 stupních dvacet minut. Necháme vychladnout
600 g jahod (použila jsem rozmražené) rozmačkáme vidličkou, vmícháme 100 g tmavého třtinového cukru a rozšleháme s tuhou částí 400 g plechovky kokosového mléka. 20 g agaru svaříme s 250 ml rostlinného mléka a zašleháme do jahodového krému. Nalijeme na dort, dáme na 15 minut do chladničky a ozdobíme jahodami. Necháme ztuhnout.
více ZDE
V misce promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 40 g cukru, půl lžičky kypřicího prášku, 4 lžíce slunečnicového oleje a 4 lžíce vlažné vody. Navlhčenýma rukama těsto vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 20 cm) a pečeme při 180 stupních dvacet minut. Necháme vychladnout
600 g jahod (použila jsem rozmražené) rozmačkáme vidličkou, vmícháme 100 g tmavého třtinového cukru a rozšleháme s tuhou částí 400 g plechovky kokosového mléka. 20 g agaru svaříme s 250 ml rostlinného mléka a zašleháme do jahodového krému. Nalijeme na dort, dáme na 15 minut do chladničky a ozdobíme jahodami. Necháme ztuhnout.
více ZDE
KVĚTÁK S VINNOU OMÁČKOU
Hlávku květáku rozebereme na růžičky a uvaříme v páře.
Na třech lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme dva prolisované stroužky česneku a krátce orestujeme. Vlijeme 300 ml červeného vína, okořeníme půl lžičkou tymiánu a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a vmícháme lžíci dijonské hořčice. Květák podáváme s novými brambory a přelitý omáčkou. Chutnost omáčky velmi závisí na tom, jaké víno použijete.
více ZDE
Na třech lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme dva prolisované stroužky česneku a krátce orestujeme. Vlijeme 300 ml červeného vína, okořeníme půl lžičkou tymiánu a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a vmícháme lžíci dijonské hořčice. Květák podáváme s novými brambory a přelitý omáčkou. Chutnost omáčky velmi závisí na tom, jaké víno použijete.
více ZDE
PLNĚNÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY S OMÁČKOU Z ČERVENÉ ŘEPY
Vynikající, chuťově vyvážené jídlo, doporučuji.
600 g červené řepy uvaříme, oloupeme a nastrouháme najemno. Na třech lžících oleje necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule a přidáme čtyři oloupaná a na kousky nakrájená jablka. Osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a galgánem (lze vynechat), podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Vmícháme řepu, společně dusíme do zhoustnutí a rozmixujeme na pyré. Dochutíme umeoctem (nebo solí a citrónovou šťávou), už nevaříme.
1 kg uvařených, oloupaných a prolisovaných brambor smícháme na vále se lžičkou soli a 250 – 300 g hrubé mouky. Rozdělíme na 25 stejných dílů a do každého zabalíme kostičku uzeného tempehu. Kulaté knedlíky zavařujeme do vroucí slané vody a vaříme pět minut od té doby, kdy vyplavou na hladinu.
více ZDE
600 g červené řepy uvaříme, oloupeme a nastrouháme najemno. Na třech lžících oleje necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule a přidáme čtyři oloupaná a na kousky nakrájená jablka. Osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a galgánem (lze vynechat), podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Vmícháme řepu, společně dusíme do zhoustnutí a rozmixujeme na pyré. Dochutíme umeoctem (nebo solí a citrónovou šťávou), už nevaříme.
1 kg uvařených, oloupaných a prolisovaných brambor smícháme na vále se lžičkou soli a 250 – 300 g hrubé mouky. Rozdělíme na 25 stejných dílů a do každého zabalíme kostičku uzeného tempehu. Kulaté knedlíky zavařujeme do vroucí slané vody a vaříme pět minut od té doby, kdy vyplavou na hladinu.
více ZDE
SLOVÁCKÁ ZELNÁ POLÉVKA
Namočíme přes noc 200 g bílých fazolí, druhý den je scedíme, vložíme do hrnce, zalijeme dvěma litry vody a uvaříme je téměř doměkka. Půl kila kysaného zelí propláchneme, pokud je příliš kyselé, ale dělat to nemusíme a též uvaříme v jiném hrnci doměkka. 20 g sušených hřibů namočíme na půl hodiny do teplé vody, potom je vymačkáme a nakrájíme.
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět velkou cibuli, zasypeme čtyřmi lžícemi celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou jíšku. Zalijeme fazolemi i s nálevem, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme půlku celeru a tři mrkve nakrájené na kostičky, 5 stroužků prolisovaného česneku, hřiby, bobkový list, čerstvě mletý pepř a tři lžíce švestkových povidel. Uvaříme doměkka a vmícháme zelí. Společně krátce povaříme, zjemníme 250 ml rostlinné smetany a prohřejeme, už nevaříme. Na talíři můžeme „chladit chlebem“.
více polévek najdete ZDE
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět velkou cibuli, zasypeme čtyřmi lžícemi celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou jíšku. Zalijeme fazolemi i s nálevem, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme půlku celeru a tři mrkve nakrájené na kostičky, 5 stroužků prolisovaného česneku, hřiby, bobkový list, čerstvě mletý pepř a tři lžíce švestkových povidel. Uvaříme doměkka a vmícháme zelí. Společně krátce povaříme, zjemníme 250 ml rostlinné smetany a prohřejeme, už nevaříme. Na talíři můžeme „chladit chlebem“.
více polévek najdete ZDE
Štítky:
fazole,
Houby,
Kysané zelí,
Polévky,
vegan
RYBÍZOVÉ PLACIČKY
Inspirace pochází z TÉTO STRÁNKY
V míse rozmačkáme 2 zralé banány vidličkou, promícháme je s 50 g chia semínek a necháme 15 minut odpočívat. Vmícháme půl lžičky mleté vanilky, 140 g arašídového másla, 30 g kakaa, půl lžičky jedlé sody, 1 a půl lžičky kypřicího prášku a 50 g kukuřičného sirupu. Vznikne tužší těsto, do kterého nakonec vmícháme 130 g mraženého rybízu. Tvoříme placičky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem, budeme jich mít cca 12 – 14. Každou placičku ozdobíme rybízem, čokoládovými pecičkami a lískovými oříšky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 25 minut.
více ZDE
V míse rozmačkáme 2 zralé banány vidličkou, promícháme je s 50 g chia semínek a necháme 15 minut odpočívat. Vmícháme půl lžičky mleté vanilky, 140 g arašídového másla, 30 g kakaa, půl lžičky jedlé sody, 1 a půl lžičky kypřicího prášku a 50 g kukuřičného sirupu. Vznikne tužší těsto, do kterého nakonec vmícháme 130 g mraženého rybízu. Tvoříme placičky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem, budeme jich mít cca 12 – 14. Každou placičku ozdobíme rybízem, čokoládovými pecičkami a lískovými oříšky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 25 minut.
více ZDE
MANDLOVÁ OMÁČKA
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a tři prolisované stroužky česneku. Přidáme 100 g mletých mandlí, okořeníme lžičkou čerstvě nadrceného kmínu a asi pět minut mícháme, aby se mandle trochu opražily. Vlijeme 500 g rajčatového pyré, ochutíme lžičkou dobromysli (oregana), osolíme a zvolna vaříme 15 minut. Dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s plackami pečenými přímo na kamnech.
více ZDE
více ZDE
PETRKLÍČ
Petrklíč aneb prvosenka je symbolem jara, nepřehlédnutelným šperkem v jarních luzích. Známe prvosenku jarní a vyšší, oba druhy mají stejný léčebný účinek. Sbírá se celý vrchol stonku s květem, kořeny nechte být, je to škoda, navíc vykopávání kořenů zapovídá zákon.
Působí příznivě převážně na dýchací cesty díky obsahu saponinů a tím usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při nachlazení, zápalu plic, chřipce i astmatu. Je účinná také jako močopudný prostředek a tlumí záněty. Je také uklidňující a tím pomáhá při stresu, nervozitě, migréně, nespavosti a nočním můrám. Přidáváme ji do směsí, například s podbělem, diviznou, jitrocelem, mateřídouškou a topolovkou nebo do jiné s třezalkou, dobromyslí, meduňkou a vrbkou. Samostatně je právě kvůli saponinům nedobrá.
Zevně se používá do mastí na spáleniny od slunce a na změkčení suché a popraskané pokožky.
Pokud si přejeme zamezit návštěvě nezvaných hostů, schováme květ petrklíče pod práh nebo jej ukryjeme jinam před vstupem do domu, náš dům tak bude pro nežádoucí návštěvy „zamčený“ a pod ochranou svatého Petra.
V Irsku je petrklíč nazýván květinou skřítků a chrání tajemství nesmrtelnosti a věčné blaženosti. Keltové ji používali k rituálům plodnosti a životní síly vůbec.
Květy jsou jedlé a slouží třeba ke zdobení dortů.
více ZDE
Působí příznivě převážně na dýchací cesty díky obsahu saponinů a tím usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při nachlazení, zápalu plic, chřipce i astmatu. Je účinná také jako močopudný prostředek a tlumí záněty. Je také uklidňující a tím pomáhá při stresu, nervozitě, migréně, nespavosti a nočním můrám. Přidáváme ji do směsí, například s podbělem, diviznou, jitrocelem, mateřídouškou a topolovkou nebo do jiné s třezalkou, dobromyslí, meduňkou a vrbkou. Samostatně je právě kvůli saponinům nedobrá.
Zevně se používá do mastí na spáleniny od slunce a na změkčení suché a popraskané pokožky.
Pokud si přejeme zamezit návštěvě nezvaných hostů, schováme květ petrklíče pod práh nebo jej ukryjeme jinam před vstupem do domu, náš dům tak bude pro nežádoucí návštěvy „zamčený“ a pod ochranou svatého Petra.
V Irsku je petrklíč nazýván květinou skřítků a chrání tajemství nesmrtelnosti a věčné blaženosti. Keltové ji používali k rituálům plodnosti a životní síly vůbec.
Květy jsou jedlé a slouží třeba ke zdobení dortů.
více ZDE
RAW BROKOLICE SE ŽAMPIONY
Recept pochází z knihy paní Zrůstkové, Zdravě a syrově.
Půl kila žampionů očistíme, pěknou hlávku brokolice omyjeme a obojí nakrájíme na kousky. Vložíme do mísy a promícháme s marinádou připravenou ze 3 lžic tamari, 3 lžic panenského olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa a lžičky sušeného libečku. Necháme zakryté v chladu marinovat do druhého dne.
Druhý den sušíme v sušičce při 42 stupních 4 hodiny. Já sušičku nevlastním, sušila jsem to v sušárně kamen při otevřených dvířkách.
Do mixéru vložíme 60 g sezamových semínek pomletých v mlýnku na kávu nebo mák, 2 utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvorového kořene, lžíce tamari, lžíce citrónové šťávy, lžičky třtinového cukru a rozmixujeme. Během mixování přilijeme studenou vodu podle potřeby, aby vznikla hustá omáčka, kterou na talíři poléváme brokolici se žampiony. Jídlo je překvapivě tradiční svou chutí.
více ZDE
Půl kila žampionů očistíme, pěknou hlávku brokolice omyjeme a obojí nakrájíme na kousky. Vložíme do mísy a promícháme s marinádou připravenou ze 3 lžic tamari, 3 lžic panenského olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa a lžičky sušeného libečku. Necháme zakryté v chladu marinovat do druhého dne.
Druhý den sušíme v sušičce při 42 stupních 4 hodiny. Já sušičku nevlastním, sušila jsem to v sušárně kamen při otevřených dvířkách.
Do mixéru vložíme 60 g sezamových semínek pomletých v mlýnku na kávu nebo mák, 2 utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvorového kořene, lžíce tamari, lžíce citrónové šťávy, lžičky třtinového cukru a rozmixujeme. Během mixování přilijeme studenou vodu podle potřeby, aby vznikla hustá omáčka, kterou na talíři poléváme brokolici se žampiony. Jídlo je překvapivě tradiční svou chutí.
více ZDE
PREJT ZE ZELENÉ ČOČKY
Zelená čočka je moc dobrá, vyzkoušeli jste ji? Nemusí se namáčet a nerozváří se.
V hluboké pánvi rozehřejeme čtyři lžíce oleje a osmahneme na něm čtyři utřené stroužky česneku, dvě větší mrkve a jeden malý květák nastrouhané na jemném struhadle, 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a velkou hrst předem namočených, vymačkaných a pokrájených sušených hříbků. Okořeníme Bambovou solí, čerstvě mletým pepřem, tlučeným novým kořením, chilli a dobromyslí. Mícháme deset minut a odstavíme.
400 g zelené čočky vložíme do hrnce s vodou, přidáme kousek řasy wakame (kvůli minerálům) a uvaříme doměkka, trvá to asi půl hodiny. Slijeme a vmícháme k zelenině. Směs ochutíme dvěma lžícemi lahůdkového droždí a dvěma lžícemi umeocta, případně dosolíme a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme slunečnicovými semínky a pokapeme olivovým olejem. Zapečeme dozlatova a podáváme buďto jen tak se salátem nebo kvašenou zeleninou nebo můžeme přidat vařené brambory jako přílohu.
více ZDE
V hluboké pánvi rozehřejeme čtyři lžíce oleje a osmahneme na něm čtyři utřené stroužky česneku, dvě větší mrkve a jeden malý květák nastrouhané na jemném struhadle, 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a velkou hrst předem namočených, vymačkaných a pokrájených sušených hříbků. Okořeníme Bambovou solí, čerstvě mletým pepřem, tlučeným novým kořením, chilli a dobromyslí. Mícháme deset minut a odstavíme.
400 g zelené čočky vložíme do hrnce s vodou, přidáme kousek řasy wakame (kvůli minerálům) a uvaříme doměkka, trvá to asi půl hodiny. Slijeme a vmícháme k zelenině. Směs ochutíme dvěma lžícemi lahůdkového droždí a dvěma lžícemi umeocta, případně dosolíme a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme slunečnicovými semínky a pokapeme olivovým olejem. Zapečeme dozlatova a podáváme buďto jen tak se salátem nebo kvašenou zeleninou nebo můžeme přidat vařené brambory jako přílohu.
více ZDE
9. duben
Dubnovej déšť, ženskej pláč a psí kulhání nemívají dlouhýho trvání.
Zámecký špejchar v Lázních Bělohradě.
Zámecký špejchar v Lázních Bělohradě.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)