PEČENÁ ZELENINA S CIZRNOU

 

Nakrájíme 180 g celeru a jednu velkou mrkev na kostičky. Vmícháme 180 g předem uvařené cizrny, sůl, kari koření a 3 lžíce oleje. Vložíme do Remosky či zapékací misky a pečeme půl hodiny za občasného promíchání. Troubu zapneme na 180 stupňů. Po půlhodině přidáme 80 g kešu oříšků, 80 g hrášku a pečeme ještě 10 - 15 minut. Smícháme 1 lžíci tahini, 1 lžíci rostlinného mléka, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci tamari a čerstvě mletý bílý pepř a promícháme s pečenou směsí.

Podáváme s bramborovou kaší či s dušenou rýží.



BRAMBOROVÉ HOUSTIČKY S KYSANOU SMETANOU

Nejprve uvaříme ve slupce 200 g brambor, po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme do mísy. Přidáme 350 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké bílé mouky
, lžičku soli, lžičku sušených aromatických bylinek a 200 g rostlinné kysané smetany. Ve 150 ml teplé vody rozmícháme 40 g čerstvých kvasnic, 2 lžíce olivového oleje a lžičku cukru a vlijeme je do mísy. Zpracujeme pružné nelepivé těsto a to necháme 45 minut kynout v teple.

Těsto rozdělíme na 16 stejných dílů a vytvarujeme houstičky podle libosti.
Narovnáme je na plech (2 plechy) s pečicím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe, potřeme rostlinným mlékem, posypeme semínky a necháme ještě 15 minut na plechu dokynout.
Pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
Díky zakysané smetaně a bramborám jsou dlouho vláčné.




OŘECHOVÉ PLACIČKY S DÝŇOVOU OMÁČKOU

Neobvyklé, ale lahodné, vyzkoušejte! Placičky můžeme podávat též bez omáčky, jen s bramborovou kaší a salátem.

Přes noc namočíme do teplé vody se solí 125 g vlašských ořechů. Druhý den je propláchneme v cedníku a nadrtíme v robotu. Vložíme je do rendlíku, zalijeme 100 ml rostlinného mléka, přidáme 30 g drobných hrozinek a povaříme dohusta. Odstavíme, vmícháme 80 g najemno strouhaného syrového celeru, sůl, majoránku, 1 lžíci olivového oleje a 1 ušlehané vajíčko. Zahustíme dle preferencí kukuřičnou či obyčejnou strouhankou, špaldovou moukou či na jemno mletými ovesnými vločkami tak, aby hmota nebyla příliš tuhá (tuhé by pak byly i placičky), ale aby se s ní dobře pracovalo, stačí několik lžic.
Tvoříme placičky a ty smažíme na pánvi s dearomatizovaným kokosovým olejem či jiným tukem ke smažení po obou stranách.

Podáváme s dušenou rýží a omáčkou: rozmixujeme 240 ml rostlinného mléka, 1 lžičku bramborového škrobu, 250 g dýňového pyré, 50 g arašídového másla, sůl, lžíci sušených aromatických bylinek, 20 g lahůdkového droždí, čerstvě mletý pepř a stroužek česneku. Krátce povaříme do zhoustnutí. Dochutíme umeoctem.