Recept jsem našla v knize Petra Klímy Zeleninová kuchařka, mimochodem, moc pěkná knížka!
150 g celeru nakrájíme na kostičky a spolu se solí, lžičkou uzené papriky a 3 lžícemi olivového oleje pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny doměkka.
V hrnci osmahneme pokrájenou cibuli na lžíci oleje, okořeníme tymiánem a oreganem a zalijeme 1 l vody. Přidáme 250 g na kostičky nakrájených brambor, ochutíme bylinkovou solí a vaříme doměkka.
Mezitím na lžíci olivového oleje na pánvi opečeme jednu žlutou a jednu červenou papriku, nakrájené na kostičky.
Do polévky vmícháme upečený celer a rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme 100 ml rostlinné smetany, přidáme papriky, podle chuti dosolíme. Polévka je výtečná, doporučuji.
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
JABLEČNÝ KOLÁČ S LAHODNOU DROBENKOU
Tenhle podzimní koláček je výborný a navíc zdravý, vyzkoušejte ho!
V míse prsty promícháme 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g mletých ovesných vloček, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 60 g kokosového oleje, 60 g špaldového sirupu na drobenku, jejíž 2/3 upěchujeme do vymaštěné dortové formy (25 cm), nezapomeneme na trochu zvýšené okraje. Nahrubo nastrouháme kilo jablek, promícháme je se třemi lžícemi rumu, šťávou a kůrou z jednoho citrónu a jedním sáčkem vanilkového pudingu. Jablka navrstvíme na drobenku a přimáčkneme. Posypeme zbylou třetinou drobenky a ozdobíme nahrubo nalámanými vlašskými ořechy. Pečeme při 180 stupních 40 – 45 minut.
V míse prsty promícháme 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g mletých ovesných vloček, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 60 g kokosového oleje, 60 g špaldového sirupu na drobenku, jejíž 2/3 upěchujeme do vymaštěné dortové formy (25 cm), nezapomeneme na trochu zvýšené okraje. Nahrubo nastrouháme kilo jablek, promícháme je se třemi lžícemi rumu, šťávou a kůrou z jednoho citrónu a jedním sáčkem vanilkového pudingu. Jablka navrstvíme na drobenku a přimáčkneme. Posypeme zbylou třetinou drobenky a ozdobíme nahrubo nalámanými vlašskými ořechy. Pečeme při 180 stupních 40 – 45 minut.
PEČENÝ ČAJ SE ZÁZVOREM
Vůně tohohle zázraku vás dostane do kolen :)Ačkoliv je zahrada plná jablek a hrušek, dostala jsem chuť na něco exotického, asi mi ta jablka lezou už i ušima :D
Nakrájíme na kousky jeden ananas, jedno mango, 8 oloupaných a jadérek zbavených pomerančů, 2 omyté bio citróny i se slupkou, 4 jablka a pěkný kus zázvoru. Vložíme na hluboký plech, okořeníme hřebíčkem, skořicí, galgánem a kardamomem, osladíme 400 g kokosového cukru a pečeme při 170 stupních 45 minut. Během pečení občas promícháme.
Horké ovoce nalijeme do čistých zavařovaček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Můžeme pro jistotu ještě zavařit, ale já to nedělala. Do hrnku dáme dvě lžičky a zalijeme vroucí vodou, můžeme přisladit.
Nakrájíme na kousky jeden ananas, jedno mango, 8 oloupaných a jadérek zbavených pomerančů, 2 omyté bio citróny i se slupkou, 4 jablka a pěkný kus zázvoru. Vložíme na hluboký plech, okořeníme hřebíčkem, skořicí, galgánem a kardamomem, osladíme 400 g kokosového cukru a pečeme při 170 stupních 45 minut. Během pečení občas promícháme.
Horké ovoce nalijeme do čistých zavařovaček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Můžeme pro jistotu ještě zavařit, ale já to nedělala. Do hrnku dáme dvě lžičky a zalijeme vroucí vodou, můžeme přisladit.
KARI S PAPRIKOU
Inspiraci jsem našla v časopisu Dobroty. A je to skutečně dobrota! :)
Na dvou lžících sezamového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Vmícháme lžíci až dvě červené kari pasty a přidáme dvě červené papriky nakrájené na proužky, dvě brambory a jeden batát nakrájené na půlměsíčky a 80 g propláchnuté červené čočky. Osolíme, dobře promícháme a zalijeme 400 ml horké vody. Dusíme doměkka a zjemníme 100 ml rostlinné smetany. Podáváme s dušenou rýží basmati.
Na dvou lžících sezamového oleje osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Vmícháme lžíci až dvě červené kari pasty a přidáme dvě červené papriky nakrájené na proužky, dvě brambory a jeden batát nakrájené na půlměsíčky a 80 g propláchnuté červené čočky. Osolíme, dobře promícháme a zalijeme 400 ml horké vody. Dusíme doměkka a zjemníme 100 ml rostlinné smetany. Podáváme s dušenou rýží basmati.
PODZIMNÍ MÜSLI TYČINKY
Chuťově je tahle zdravá svačinka (nejen) pro děti výborná, jenom se tyčinky trochu drobí, i když jsem je krájela ještě teplé a vláčné. Zkusím ještě příště vychytat obdobné složení, ale jiné „pojivo“ a uvidíme :)
V míse promícháme 350 g ovesných vloček, 50 g kokosu, 100 g sušeného podzimního ovoce (hrozinky, jablíčka, švestky), 100 g mletých vlašských ořechů a 30 g mletých lněných semínek. Ve vodní lázni rozehřejeme 60 g kokosového oleje a 50 g kakaového másla spolu se špetkou soli a lžičkou skořice, nalijeme do mísy a rukama dobře promícháme. Natlačíme a dobře upěchujeme do zapékací misky (20/30 cm) vyložené pečicím papírem a pečeme při 160 stupních půl hodiny.
Pokud se tyčinky rozdrobí příliš, použijeme je zkrátka jako granolu.
V míse promícháme 350 g ovesných vloček, 50 g kokosu, 100 g sušeného podzimního ovoce (hrozinky, jablíčka, švestky), 100 g mletých vlašských ořechů a 30 g mletých lněných semínek. Ve vodní lázni rozehřejeme 60 g kokosového oleje a 50 g kakaového másla spolu se špetkou soli a lžičkou skořice, nalijeme do mísy a rukama dobře promícháme. Natlačíme a dobře upěchujeme do zapékací misky (20/30 cm) vyložené pečicím papírem a pečeme při 160 stupních půl hodiny.
Pokud se tyčinky rozdrobí příliš, použijeme je zkrátka jako granolu.
PILAF S OŘECHY A AČOKČOU
V zahradě je ještě spousta výtečných plodů, máme skoro poslední šanci uvařit něco z čerstvě natrhané zeleniny, dnes k ránu dokonce mrzlo!
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme 100 g na proužky nakrájených špenátových listů a se špetkou soli necháme zavadnout. Přisypeme 300 g jasmínové rýže, osolíme a chvíli opékáme. Jakmile se začne rýže přichytávat, zalijeme 600 ml horké vody a přivedeme k varu. Zmírníme prudký var a necháme zvolna vydusit všechnu vodu.
V jiném hrnci rozehřejeme lžíci oleje a dozlatova na něm opečeme 250 g na plátky nakrájených žampionů spolu se lžičkou kmínu. Vmícháme 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a 250 g nakrájené ačokči (pokud nemáme, použijeme růžičky brokolice). Osolíme, okořeníme tymiánem a po chvíli podlijeme 100 ml zeleninového vývaru. Dusíme 15 minut, ochutíme lžící lahůdkového droždí a promícháme s rýží. Navrstvíme do zapékací misky a při 200 stupních zapečeme bez pokličky půl hodiny.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme 100 g na proužky nakrájených špenátových listů a se špetkou soli necháme zavadnout. Přisypeme 300 g jasmínové rýže, osolíme a chvíli opékáme. Jakmile se začne rýže přichytávat, zalijeme 600 ml horké vody a přivedeme k varu. Zmírníme prudký var a necháme zvolna vydusit všechnu vodu.
V jiném hrnci rozehřejeme lžíci oleje a dozlatova na něm opečeme 250 g na plátky nakrájených žampionů spolu se lžičkou kmínu. Vmícháme 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a 250 g nakrájené ačokči (pokud nemáme, použijeme růžičky brokolice). Osolíme, okořeníme tymiánem a po chvíli podlijeme 100 ml zeleninového vývaru. Dusíme 15 minut, ochutíme lžící lahůdkového droždí a promícháme s rýží. Navrstvíme do zapékací misky a při 200 stupních zapečeme bez pokličky půl hodiny.
VÝTEČNÝ OBRÁCENÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
Všechny švestky už jsou na zemi, ale to znamená, že zrovna teď jsou úplně nejsladší, vhodné na povidla a božské koláče :)
Krátce povaříme 30 g rostlinného másla (Alsan) se 3 lžícemi rýžového sirupu (nebo jiného sladidla) a směs nalijeme do malé rozevírací dortové formy (prům. 20 cm) vyložené pečicím papírem. Hustě poklademe rozpůlenými švestkami řeznou stranou dolů. V míse utřeme dohladka 60 g rostlinného másla, 50 - 80 g kokosového cukru podle sladkosti ovoce (nebo obyčejného cukru), špetku strouhaného galgánu, 6 tobolek tlučeného zeleného kardamomu a půl lžičky skořice (nebo prostě použijte lžičku perníkového koření). 3 lžíce sojové mouky (nahrazuje 3 vejce) a sáček pudingového vanilkového prášku rozmícháme v troše vody na hladkou řidší kaši a po částech zašleháme do máslového základu. Postupně vmícháme 150 g mletých vlašských ořechů, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku kypřicího prášku a 100 g celozrnné špaldové mouky. Vzniklé hustší těsto navrstvíme na švestky, uhladíme a pečeme při 180 stupních 50 minut. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut stát, pak obrátíme na talíř a stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout a krájíme.
Krátce povaříme 30 g rostlinného másla (Alsan) se 3 lžícemi rýžového sirupu (nebo jiného sladidla) a směs nalijeme do malé rozevírací dortové formy (prům. 20 cm) vyložené pečicím papírem. Hustě poklademe rozpůlenými švestkami řeznou stranou dolů. V míse utřeme dohladka 60 g rostlinného másla, 50 - 80 g kokosového cukru podle sladkosti ovoce (nebo obyčejného cukru), špetku strouhaného galgánu, 6 tobolek tlučeného zeleného kardamomu a půl lžičky skořice (nebo prostě použijte lžičku perníkového koření). 3 lžíce sojové mouky (nahrazuje 3 vejce) a sáček pudingového vanilkového prášku rozmícháme v troše vody na hladkou řidší kaši a po částech zašleháme do máslového základu. Postupně vmícháme 150 g mletých vlašských ořechů, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku kypřicího prášku a 100 g celozrnné špaldové mouky. Vzniklé hustší těsto navrstvíme na švestky, uhladíme a pečeme při 180 stupních 50 minut. Po vyjmutí z trouby necháme 15 minut stát, pak obrátíme na talíř a stáhneme pečicí papír. Necháme vychladnout a krájíme.
SOJOVÁ MISKA S QUINOOU A ČERVENOU ŘEPOU
Zajímavé a chutné propojení chutí.
200 g sojových bobů namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Druhý den propláchneme a vložíme do dostatečného množství vroucí vody ochucené lžičkou drceného kmínu, půl lžičkou mletého zázvoru a lžičkou dobromysli. Zprudka vaříme 15 minut a poté na mírném ohni hodinu. Horké slijeme a promícháme se lžící lněného oleje, černou solí a čerstvou saturejkou.
Půl kila červené řepy nakrájíme na špalíčky a spolu se solí, lžící olivového oleje a dobromyslí upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů doměkka. Podle potřeby dosladíme a ochutíme balzamikovým octem.
300 g jablek nakrájíme na malé kousky a 15 minut podusíme s půl lžičkou soli na dvou lžících rostlinného másla. Ochutíme lžičkou agávového sirupu, rozmačkáme vidličkou, vmícháme lžíci hladké kukuřičné mouky, zjemníme 200 ml mandlové smetany, krátce povaříme a odstavíme. Vmícháme 1 - 2 lžíce citrónové šťávy a máme jablečnou omáčku.
200 g červené quinoy propláchneme horkou vodou a se solí a 400 ml vody vaříme doměkka.
200 g sojových bobů namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Druhý den propláchneme a vložíme do dostatečného množství vroucí vody ochucené lžičkou drceného kmínu, půl lžičkou mletého zázvoru a lžičkou dobromysli. Zprudka vaříme 15 minut a poté na mírném ohni hodinu. Horké slijeme a promícháme se lžící lněného oleje, černou solí a čerstvou saturejkou.
Půl kila červené řepy nakrájíme na špalíčky a spolu se solí, lžící olivového oleje a dobromyslí upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů doměkka. Podle potřeby dosladíme a ochutíme balzamikovým octem.
300 g jablek nakrájíme na malé kousky a 15 minut podusíme s půl lžičkou soli na dvou lžících rostlinného másla. Ochutíme lžičkou agávového sirupu, rozmačkáme vidličkou, vmícháme lžíci hladké kukuřičné mouky, zjemníme 200 ml mandlové smetany, krátce povaříme a odstavíme. Vmícháme 1 - 2 lžíce citrónové šťávy a máme jablečnou omáčku.
200 g červené quinoy propláchneme horkou vodou a se solí a 400 ml vody vaříme doměkka.
OBILNINOVÉ PALAČINKY
Nápad pochází ze stránky Jíme jinak. Jde o bezlepkové, veganské palačinky, které obsahují pouze zvolené obilniny a pečou se na suché rozpálené pánvi, tedy bez jakéhokoliv tuku.
Poměr obilnin a vody je vždy stejný, na 100 g obilnin dáme 100 ml vody. A takhle jsem to zkusila já:
200 g bílé basmati rýže, 100 g pohankových krup a 100 g červené quinoy namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Ráno propláchneme v cedníku a vložíme do mixéru. Postupně přiléváme 400 ml studené vody a mixujeme dohladka. Necháme hodinu odpočinout a opékáme na suché rozpálené pánvi po obou stranách. Nic se nepřichytává. Palačinky musíme skládat na sebe do hrnce s pokličkou (nebo do uzavíratelné krabičky), aby zvlhly a změkly, necháme-li je na vzduchu, zakrátko zcela ztvrdnou a lámou se, to je jejich jediná nevýhoda. Jinak jde o chutné a velmi zdravé jídlo, které můžeme podávat nasladko s různými náplněmi od zavařenin, přes ovoce až po různé krémy, nebo naslano se zeleninovou náplní (hrášek, špenát, zelí...) s pikantním dipem.
Kromě zmíněné rýže, pohanky a quinoy můžeme použít třeba jáhly nebo amarant.
Poměr obilnin a vody je vždy stejný, na 100 g obilnin dáme 100 ml vody. A takhle jsem to zkusila já:
200 g bílé basmati rýže, 100 g pohankových krup a 100 g červené quinoy namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy). Ráno propláchneme v cedníku a vložíme do mixéru. Postupně přiléváme 400 ml studené vody a mixujeme dohladka. Necháme hodinu odpočinout a opékáme na suché rozpálené pánvi po obou stranách. Nic se nepřichytává. Palačinky musíme skládat na sebe do hrnce s pokličkou (nebo do uzavíratelné krabičky), aby zvlhly a změkly, necháme-li je na vzduchu, zakrátko zcela ztvrdnou a lámou se, to je jejich jediná nevýhoda. Jinak jde o chutné a velmi zdravé jídlo, které můžeme podávat nasladko s různými náplněmi od zavařenin, přes ovoce až po různé krémy, nebo naslano se zeleninovou náplní (hrášek, špenát, zelí...) s pikantním dipem.
Kromě zmíněné rýže, pohanky a quinoy můžeme použít třeba jáhly nebo amarant.
Štítky:
bezlepkové,
Hlavní jídla,
Obiloviny,
Pohanka,
quinoa,
rýže,
vegan
TOFU KARBANÁTKY
Nastrouháme na hrubém struhadle dvě mrkve a dvě balení uzeného tofu, přidáme dvě nakrájené cibule, tři lžíce sojové mouky rozmíchané v troše vody na hladkou řidší kašičku (nahrazuje 2 vejce), asi 3 – 5 lžíc hladké kukuřičné mouky, sůl a bylinky podle chuti, já dala dobromysl a majoránku. Smažíme po obou stranách na pánvi se lžící oleje.
Štítky:
bezlepkové,
Hlavní jídla,
Mrkev,
Tofu,
vegan
JANTAROVÁ TINKTURA
Martina Lukášková mi přivezla jako dárek z polského pobřeží neopracované jantarové zlomky, ze kterých se nejen v Polsku vyrábí léčivá tinktura. Návod je napsaný přímo na lahvičce, ale jantarovou tinkturu zmiňuje i pan Janča ve svých knihách.
Koupená lahvička s jantarem je už připravena k zalití špiritusem, ale Janča doporučuje poměr 50 g přírodního jantaru na 750 ml čistého, nejlépe 90% lihu. Já tak silný líh neměla, použila jsem tedy domácí slivovici. Jantar necháme naložený v alkoholu minimálně 10 dní a to na přímém slunci, jantar ale v alkoholu zůstává a my si odebíráme jen tolik tinktury, kolik potřebujeme. Jakmile nám žádná tinktura už nezbude, můžeme tytéž jantarové zlomky použít ještě jednou.
Preventivně proti chřipce a nachlazení užíváme 3 kapky do hrnku s čajem 1 x až 3 x denně. Když už nás chřipka nebo zánět průdušek postihne, v užívání pokračujeme a k tomu potíráme tinkturou hrudník a oblast dýchacích cest. Tinkturou potíráme kůži i při srdečních potížích, astmatu, revmatismu, při bolestech bederní páteře a při Bechtěrevově chorobě. Vnitřně jantarové kapky užíváme i při celkovém oslabení organismu.
Koupená lahvička s jantarem je už připravena k zalití špiritusem, ale Janča doporučuje poměr 50 g přírodního jantaru na 750 ml čistého, nejlépe 90% lihu. Já tak silný líh neměla, použila jsem tedy domácí slivovici. Jantar necháme naložený v alkoholu minimálně 10 dní a to na přímém slunci, jantar ale v alkoholu zůstává a my si odebíráme jen tolik tinktury, kolik potřebujeme. Jakmile nám žádná tinktura už nezbude, můžeme tytéž jantarové zlomky použít ještě jednou.
Preventivně proti chřipce a nachlazení užíváme 3 kapky do hrnku s čajem 1 x až 3 x denně. Když už nás chřipka nebo zánět průdušek postihne, v užívání pokračujeme a k tomu potíráme tinkturou hrudník a oblast dýchacích cest. Tinkturou potíráme kůži i při srdečních potížích, astmatu, revmatismu, při bolestech bederní páteře a při Bechtěrevově chorobě. Vnitřně jantarové kapky užíváme i při celkovém oslabení organismu.
VRTULKY S MRKVÍ A KUKUŘICÍ
Jemná omáčka k těstovinám určitě zachutná i dětem.
Na dvou lžících oleje (použila jsem olej, ve kterém byla naložena sušená rajčata) necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme deset nakrájených sušených rajčat, dvě na nudličky nastrouhané mrkve a pět minut opékáme. Vmícháme zrna ze dvou čerstvých kukuřic a hrst bazalky, osolíme a ve vlastní šťávě dusíme deset minut do poloměkka. Zjemníme 200 ml rostlinné smetany (použila jsem domácí ovesnou) a lžičkou mangového prášku (či citrónovou šťávou). Podáváme se semolinovými vrtulkami a rajčaty, které dodají pokrmu nakyslou notu :)
Na dvou lžících oleje (použila jsem olej, ve kterém byla naložena sušená rajčata) necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme deset nakrájených sušených rajčat, dvě na nudličky nastrouhané mrkve a pět minut opékáme. Vmícháme zrna ze dvou čerstvých kukuřic a hrst bazalky, osolíme a ve vlastní šťávě dusíme deset minut do poloměkka. Zjemníme 200 ml rostlinné smetany (použila jsem domácí ovesnou) a lžičkou mangového prášku (či citrónovou šťávou). Podáváme se semolinovými vrtulkami a rajčaty, které dodají pokrmu nakyslou notu :)
CELOZRNNÝ JABLEČNÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU
Výtečný šťavnatý podzimní koláč. Letos je tolik jablek, že nemám sebemenší šanci je všechny zpracovat, takže většina z nich zůstane ptáčkům, myškám a hmyzu :)
Nastrouháme najemno 400 g jablek a promícháme je se dvěma vejci, lžičkou skořice, 100 g datlového sirupu (nebo jiného sladidla), 4 lžícemi kakaa, 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, 50 g rozehřátého kokosového oleje (nebo jiného vhodného tuku), sáčkem vanilkového pudingu, dvěma lžícemi kypřicího prášku a 300 g celozrnné špaldové mouky. Rozetřeme do menšího vymaštěného a vysypaného pekáčku (asi 35/25 cm) a pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou: Ve vodní lázni rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, 50 g bezmléčné tmavé čokolády a vešleháme 2 lžíce datlového sirupu a 2 lžíce kakaa.
Nastrouháme najemno 400 g jablek a promícháme je se dvěma vejci, lžičkou skořice, 100 g datlového sirupu (nebo jiného sladidla), 4 lžícemi kakaa, 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, 50 g rozehřátého kokosového oleje (nebo jiného vhodného tuku), sáčkem vanilkového pudingu, dvěma lžícemi kypřicího prášku a 300 g celozrnné špaldové mouky. Rozetřeme do menšího vymaštěného a vysypaného pekáčku (asi 35/25 cm) a pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou: Ve vodní lázni rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, 50 g bezmléčné tmavé čokolády a vešleháme 2 lžíce datlového sirupu a 2 lžíce kakaa.
JEDNODUCHÝ MAKOVEC
Snadný a dobrý makovec, díky žitné mouce nebude suchý.
Umeleme 300 g máku a dobře jej promícháme s 80 g celozrnné žitné mouky, 100 g hladké bílé mouky, lžičkou mleté vanilky, 100 g kokosového cukru (nebo jiného sladidla), lžící kypřicího prášku a 250 ml rostlinného mléka (já použila kešu mléko). Nalijeme do malé (35 /25 cm) vymaštěné formy a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.
Umeleme 300 g máku a dobře jej promícháme s 80 g celozrnné žitné mouky, 100 g hladké bílé mouky, lžičkou mleté vanilky, 100 g kokosového cukru (nebo jiného sladidla), lžící kypřicího prášku a 250 ml rostlinného mléka (já použila kešu mléko). Nalijeme do malé (35 /25 cm) vymaštěné formy a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.
SVÁTEČNÍ MISKA S CIZRNOVÝMI KOSTKAMI
Znamenitá miska, jen co je pravda! Dá sice dost práce, ale skutečně za to stojí.
Recept na cizrnové kostky na mě vykoukl na stránce Jíme jinak a zaujal mě natolik, že jsem ho musela zkusit. Je jednodušší, než vypadá a hotovo máte vcukuletu. Napadlo mě, že kostky se dají udělat i nasladko, třeba s medem, sušeným ovocem a oříšky a zkusit v téhle netradiční formě podat luštěniny dětem, které je jinak odmítají jíst.
Tak jak na to? 200 g cizrny namočíme večer předem do teplé vody se lžící jablečného octa, to kvůli aktivaci fytázy. Druhý den cizrnu propláchneme v cedníku a spolu s 600 ml čisté vody ji rozmixujeme co nejvíce dohladka. Dobře přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo čistý kapesník (drť použijeme na polévku nebo třeba do karbanátků). Tekutinu nalijeme do rendlíku, osolíme, okořeníme bylinkami, chilli, pepřem, kurkumou, zkrátka oblíbenou skladbou koření, a vaříme do zhoustnutí, asi jako puding. Odstavíme, vmícháme lžičku lněného oleje a nalijeme do vymaštěné formy. Necháme ztuhnout a krájíme na kostky, které můžeme smažit, péct, rozdrobit do salátů nebo jíst jako přílohu k omáčkám, jako v našem případě.
Dva čerstvé kukuřičné klasy ořežeme a osmahneme na rozehřátém oleji, osolíme.
150 g kuskusu promícháme se lžičkou soli, lžící oleje a zalijeme 300 ml vroucí vody. Přiklopíme pokličkou a necháme vstřebat vodu. Promícháme vidličkou.
A teď to nejdůležitější, totiž mexická mole omáčka: na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, okořeníme dobromyslí, chilli, uzenou paprikou, špetkou fenyklu, tlučeného nového koření a skořice. Jakmile se koření rozvoní, přidáme 3 – 4 (300 g) oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, hrst hrozinek, půl lžičky kakaa, 3 lžíce arašídového másla a 3 lžíce bio kukuřičných lupínků (obsahují pouze kukuřici a sůl, nic jiného). Podlijeme 100 ml vody a dusíme do odpaření tekutiny, trvá to asi 15 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, můžeme dosolit nebo mírně přisladit.
Recept na cizrnové kostky na mě vykoukl na stránce Jíme jinak a zaujal mě natolik, že jsem ho musela zkusit. Je jednodušší, než vypadá a hotovo máte vcukuletu. Napadlo mě, že kostky se dají udělat i nasladko, třeba s medem, sušeným ovocem a oříšky a zkusit v téhle netradiční formě podat luštěniny dětem, které je jinak odmítají jíst.
Tak jak na to? 200 g cizrny namočíme večer předem do teplé vody se lžící jablečného octa, to kvůli aktivaci fytázy. Druhý den cizrnu propláchneme v cedníku a spolu s 600 ml čisté vody ji rozmixujeme co nejvíce dohladka. Dobře přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo čistý kapesník (drť použijeme na polévku nebo třeba do karbanátků). Tekutinu nalijeme do rendlíku, osolíme, okořeníme bylinkami, chilli, pepřem, kurkumou, zkrátka oblíbenou skladbou koření, a vaříme do zhoustnutí, asi jako puding. Odstavíme, vmícháme lžičku lněného oleje a nalijeme do vymaštěné formy. Necháme ztuhnout a krájíme na kostky, které můžeme smažit, péct, rozdrobit do salátů nebo jíst jako přílohu k omáčkám, jako v našem případě.
Dva čerstvé kukuřičné klasy ořežeme a osmahneme na rozehřátém oleji, osolíme.
150 g kuskusu promícháme se lžičkou soli, lžící oleje a zalijeme 300 ml vroucí vody. Přiklopíme pokličkou a necháme vstřebat vodu. Promícháme vidličkou.
A teď to nejdůležitější, totiž mexická mole omáčka: na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, okořeníme dobromyslí, chilli, uzenou paprikou, špetkou fenyklu, tlučeného nového koření a skořice. Jakmile se koření rozvoní, přidáme 3 – 4 (300 g) oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, hrst hrozinek, půl lžičky kakaa, 3 lžíce arašídového másla a 3 lžíce bio kukuřičných lupínků (obsahují pouze kukuřici a sůl, nic jiného). Podlijeme 100 ml vody a dusíme do odpaření tekutiny, trvá to asi 15 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, můžeme dosolit nebo mírně přisladit.
KROUPOVÁ MISKA SE ZELÍM A TOFU
Mmm, moc dobrá „mistička“! :)
Přes noc namočíme 50 g kešu, druhý den je propláchneme a spolu s malou cibulí, 60 ml balzamikového octa, lžičkou dijonské hořčice, lžičkou agávového sirupu (či cukru), solí, pepřem a 40 ml vody rozmixujeme na hladkou omáčku.
250 g ječných krup propláchneme, namočíme na dvě hodiny do vody a pak v čisté slané vodě uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat, vmícháme lžíci lněného oleje, a pokud je třeba, dosolíme. 400 g červeného zelí nakrájíme na proužky a deset minut vaříme ve slané vodě do poloměkka, scedíme a necháme okapat, ochutíme lžičkou jablečného octa, případně dosolíme.
250 g přírodního tofu dobře vymačkáme, abychom se zbavili tekutiny, nakrájíme na plátky a na hodinu naložíme do směsi 4 lžic Tamari (nebo Shoyu), 4 lžic sezamového oleje a dvou utřených stroužků česneku. Poté je na pánvi s olejem osmahneme dozlatova.
Přes noc namočíme 50 g kešu, druhý den je propláchneme a spolu s malou cibulí, 60 ml balzamikového octa, lžičkou dijonské hořčice, lžičkou agávového sirupu (či cukru), solí, pepřem a 40 ml vody rozmixujeme na hladkou omáčku.
250 g ječných krup propláchneme, namočíme na dvě hodiny do vody a pak v čisté slané vodě uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat, vmícháme lžíci lněného oleje, a pokud je třeba, dosolíme. 400 g červeného zelí nakrájíme na proužky a deset minut vaříme ve slané vodě do poloměkka, scedíme a necháme okapat, ochutíme lžičkou jablečného octa, případně dosolíme.
250 g přírodního tofu dobře vymačkáme, abychom se zbavili tekutiny, nakrájíme na plátky a na hodinu naložíme do směsi 4 lžic Tamari (nebo Shoyu), 4 lžic sezamového oleje a dvou utřených stroužků česneku. Poté je na pánvi s olejem osmahneme dozlatova.
Štítky:
Červené zelí,
Hlavní jídla,
kešu,
kroupy,
Misky,
Obiloviny,
Omáčka,
Tofu,
vegan
JABLEČNÝ ZÁVIN
Ó ano, podzim je celičký báječně jablečný! Tohle je jeden z nejlepších, nejlahodnějších jablečných závinů, které znám, nevynechávejte ale oříškové máslo.
Na vále zpracujeme pružné, nelepivé těsto ze 400 g hladké mouky, 350 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžic sojové mouky (nahrazuje vejce), špetky soli, strouhané kůry z půlky citrónu, sáčkem instantního droždí, 450 g uvařených a nastrouhaných brambor, 2 lžic agávového sirupu, 250 ml teplého rostlinného mléka a 100 g rozehřátého rostlinného másla (např. bio Alsanu). Těsto zformujeme do koule, vložíme do mísy a necháme v teple pod ubrouskem hodinu kynout.
Mezitím si promícháme 1,2 kg jablek nahrubo nastrouhaných se dvěma lžícemi oříškového másla, třtinovým cukrem podle chuti (já dala 50 g), sušeným ovocem (např. hrozinkami, pokrájenými švestkami či meruňkami), nasekanými vlašskými ořechy, dvěma sáčky vanilkového pudingu a lžící skořice.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a rozválíme na tenké placky, poklademe náplní, zavineme a přendáme na vymaštěný plech. Necháme ještě 20 minut kynout, potřeme rozehřátým rostlinným máslem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme při 200 stupních půl hodiny.
Na vále zpracujeme pružné, nelepivé těsto ze 400 g hladké mouky, 350 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžic sojové mouky (nahrazuje vejce), špetky soli, strouhané kůry z půlky citrónu, sáčkem instantního droždí, 450 g uvařených a nastrouhaných brambor, 2 lžic agávového sirupu, 250 ml teplého rostlinného mléka a 100 g rozehřátého rostlinného másla (např. bio Alsanu). Těsto zformujeme do koule, vložíme do mísy a necháme v teple pod ubrouskem hodinu kynout.
Mezitím si promícháme 1,2 kg jablek nahrubo nastrouhaných se dvěma lžícemi oříškového másla, třtinovým cukrem podle chuti (já dala 50 g), sušeným ovocem (např. hrozinkami, pokrájenými švestkami či meruňkami), nasekanými vlašskými ořechy, dvěma sáčky vanilkového pudingu a lžící skořice.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a rozválíme na tenké placky, poklademe náplní, zavineme a přendáme na vymaštěný plech. Necháme ještě 20 minut kynout, potřeme rozehřátým rostlinným máslem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme při 200 stupních půl hodiny.
POVÍDKY
Povídky Zdeňka Svěráka se většinou točí kolem vztahů a lásky, vždyť právě ty nám lidem dávají nejvíc zabrat a každý z nás má na tohle téma co říct. Svěrák má laskavý, bystrý humor, který dokazuje, že autor je dobrým pozorovatelem a znalcem lidské povahy, aniž by soudil. A to především té povahy obyčejné, české, dojemné i trapné. Povídky, které na mě působily uklidňujícím dojmem, jakože vlastně o nic nejde, hlavně neztratit životní radost, jsem si přečetla s chutí v noci, když jsem nemohla spát. Mladým lidem asi moc neřeknou, ale může to být pěkný dárek pro rodiče a prarodiče :)
"RYBIČKOVÁ" POMAZÁNKA
Recept mám od kamarádky, která jím „nachytala“ i strávníky, kteří běžně ryby jedí, takže jsem se rozhodla to zkusit. Skutečnou rybičkovou pomazánku jsem měla naposledy před rokem 1996, takže jsem byla moc zvědavá na výsledek, který mě nakonec mile překvapil.
200 g slunečnicových semínek namočíme na 2 hodiny do vody, v cedníku propláchneme a s půl lžičkou soli rozmixujeme, mně se to podařilo obyčejným tyčovým mixérem. Dobře rozmícháme se 100 ml sojanézy, 2 lžícemi vloček nori, jednou cibulí a 1 – 2 kyselými okurkami nakrájenými najemno, lžičkou hořčice a 2 lžícemi citrónové šťávy. Případně dosolíme a necháme rozležet.
200 g slunečnicových semínek namočíme na 2 hodiny do vody, v cedníku propláchneme a s půl lžičkou soli rozmixujeme, mně se to podařilo obyčejným tyčovým mixérem. Dobře rozmícháme se 100 ml sojanézy, 2 lžícemi vloček nori, jednou cibulí a 1 – 2 kyselými okurkami nakrájenými najemno, lžičkou hořčice a 2 lžícemi citrónové šťávy. Případně dosolíme a necháme rozležet.
SÍLA ROSTLIN
Po mnohaletých zkušenostech jsem přesvědčená o tom, že rostliny mají vlastní vůli, vlastní rozum a v zásadě si dělají co chtějí bez ohledu na člověka a jeho péči nebo také "péči". Sami jste se o tom možná mnohokrát přesvědčili, že květiny a zelenina, která dostává od vás veškerou starostlivost a dokonalé podmínky, jaksi skomírá a před vaším zoufalým zrakem tiše odchází. A naopak, chceme-li se nějaké rostliny zbavit a stále dokola ji vytrháváme (a nemusí jít vždy pouze o plevel, ale i o okrasné či užitečné rostliny, které zrovinka na tomhle místě mít nechceme), bují a vzkvétá o to víc. Nezřídka nám nezbývá než se smířit se stavem věcí a radovat se z toho, co vyrostlo samo o vlastní vůli, nedbaje na naše úmysly a přání.
Stejně tak tohle divoké rajčátko, které jsme si pochopitelně nepřáli mít ve spáře chodníku. Zatímco ušlechtilá a s láskou zasazená rajčátka v Berdíku zašla na úbytě, ačkoliv dostala tu nejlepší možnou péči, tenhle divočák má stonek tlustý jak mužský palec, rozrostl se na dva čtvereční metry a plodí a plodí a plodí, ačkoliv se po něm šlape, nemá žádnou půdu ani vláhu a vůbec se k němu osud i my chováme dost macešsky. No řekněte, je tohle normální?
Stejně tak tohle divoké rajčátko, které jsme si pochopitelně nepřáli mít ve spáře chodníku. Zatímco ušlechtilá a s láskou zasazená rajčátka v Berdíku zašla na úbytě, ačkoliv dostala tu nejlepší možnou péči, tenhle divočák má stonek tlustý jak mužský palec, rozrostl se na dva čtvereční metry a plodí a plodí a plodí, ačkoliv se po něm šlape, nemá žádnou půdu ani vláhu a vůbec se k němu osud i my chováme dost macešsky. No řekněte, je tohle normální?
RÝŽOVÁ MISKA S KVĚTÁKEM A ČOČKOU
Další ze skvělých mističek :)
Uvaříme 150 g zelené čočky a 150 g rýže běžným způsobem, v páře uvaříme jeden květák rozebraný na růžičky a jeden batát nakrájený na plátky. Batát vložíme do mixéru, přidáme 70 – 100 ml vody podle velikosti batátu, 3 lžíce sezamového oleje, lžičku strouhaného zázvoru, malou cibuli a dva stroužky česneku. Osolíme, ochutíme lžící jablečného octa a rozmixujeme dohladka. Misku doplníme kvašenou nebo syrovou zeleninou.
Uvaříme 150 g zelené čočky a 150 g rýže běžným způsobem, v páře uvaříme jeden květák rozebraný na růžičky a jeden batát nakrájený na plátky. Batát vložíme do mixéru, přidáme 70 – 100 ml vody podle velikosti batátu, 3 lžíce sezamového oleje, lžičku strouhaného zázvoru, malou cibuli a dva stroužky česneku. Osolíme, ochutíme lžící jablečného octa a rozmixujeme dohladka. Misku doplníme kvašenou nebo syrovou zeleninou.
KYNUTÁ BÁBOVKA S MÁKEM A MOŠTEM
Dostala jsem čerstvý jablečný mošt a k tomu překrásnou starožitnou formu na bábovku od Hanky ze Života bez krutosti a musela jsem tu nádhernou formu hnedle vyzkoušet. Měla jsem trochu strach, zda bábovka půjde dobře vyklopit, ale starosti byly liché, šla jako po másle. A je samozřejmě výtečná!
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, vrchovatou polévkovou lžíci instantního droždí, 2 lžíce sojové mouky (nahrazuje vejce) a 3 lžíce sušené třtinové šťávy rapadury (či cukru). Rozehřejeme 80 g bio rostlinného másla (Alsan) a spolu s 250 ml teplé vody vmícháme do mouky. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které vrátíme do mísy a pod ubrouskem necháme 45 minut v teple kynout. Mezitím si připravíme nádivku:
Umeleme 200 g máku a společně se 150 g mletých datlí (datlové pasty) a 150 ml jablečného moštu umícháme makovou náplň. Nejšikovnější nástroje na světě jsou lidské ruce :)
Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme nádivkou, svineme, přemístíme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a necháme ještě 25 minut kynout. Pečeme při 180 stupních 45 minut.
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, vrchovatou polévkovou lžíci instantního droždí, 2 lžíce sojové mouky (nahrazuje vejce) a 3 lžíce sušené třtinové šťávy rapadury (či cukru). Rozehřejeme 80 g bio rostlinného másla (Alsan) a spolu s 250 ml teplé vody vmícháme do mouky. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které vrátíme do mísy a pod ubrouskem necháme 45 minut v teple kynout. Mezitím si připravíme nádivku:
Umeleme 200 g máku a společně se 150 g mletých datlí (datlové pasty) a 150 ml jablečného moštu umícháme makovou náplň. Nejšikovnější nástroje na světě jsou lidské ruce :)
Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme nádivkou, svineme, přemístíme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a necháme ještě 25 minut kynout. Pečeme při 180 stupních 45 minut.
POHANKOVÁ MISKA S HLÍVOU A ŠPENÁTEM
150 g pohanky propláchneme v cedníku, vložíme do hrnce, okořeníme bylinkovou solí, zalijeme 300 ml horké vody a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a vaříme 5 minut, poté odstavíme, pod pokličku dáme složenou utěrku a necháme 15 minut dojít.
V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 300 g hlívy nakrájené na proužky, okořeníme lžičkou kmínu a pražíme dozlatova asi 10 – 15 minut.
V rendlíku rozehřejeme lžíci oleje a krátce na něm osmahneme dva nadrobno nasekané stroužky česneku. Okořeníme špetkou kari a vmícháme 200 g nakrájeného špenátu (já použila čtyřboč, novozélandský špenát). Dusíme ve vlastní šťávě doměkka asi 10 minut. Osolíme a zjemníme 150 g sojového jogurtu (v této misce tvoří luštěninovou součást). V misce ozdobíme syrovými rajčaty.
V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 300 g hlívy nakrájené na proužky, okořeníme lžičkou kmínu a pražíme dozlatova asi 10 – 15 minut.
V rendlíku rozehřejeme lžíci oleje a krátce na něm osmahneme dva nadrobno nasekané stroužky česneku. Okořeníme špetkou kari a vmícháme 200 g nakrájeného špenátu (já použila čtyřboč, novozélandský špenát). Dusíme ve vlastní šťávě doměkka asi 10 minut. Osolíme a zjemníme 150 g sojového jogurtu (v této misce tvoří luštěninovou součást). V misce ozdobíme syrovými rajčaty.
JAHELNÁ MISKA S PAPRIKOU A TOFU
250 g jahel propereme v horké vodě, abychom je zbavili případné hořkosti (čerstvé, kvalitní jáhly hořké nejsou, ale v běžném obchodě nikdy nevíte, co vám prodají). V hrnci je zalijeme 700 ml horké vody, ochutíme bylinkovou solí, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 20 minut.
Dvě červené a dvě žluté papriky a 200 g uzeného tofu nakrájíme na proužky, vložíme do zapékací misky, pokapeme sezamovým olejem, lžící balzamikového octa a dvěma lžícemi Shoyu. Pečeme při 200 stupních asi 20 – 30 minut, tofu musí být křupavé.
Na lžíci sezamového oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, okořeníme tymiánem a rozmarýnem, vmícháme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat, osolíme, opepříme a dusíme 20 minut, dokud se většina vody neodpaří. Zjemníme 100 ml kešu smetany a ochutíme dvěma lžícemi lanýžové pasty. Prohřejeme.
V misce podáváme společně s rukolou.
Dvě červené a dvě žluté papriky a 200 g uzeného tofu nakrájíme na proužky, vložíme do zapékací misky, pokapeme sezamovým olejem, lžící balzamikového octa a dvěma lžícemi Shoyu. Pečeme při 200 stupních asi 20 – 30 minut, tofu musí být křupavé.
Na lžíci sezamového oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, okořeníme tymiánem a rozmarýnem, vmícháme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat, osolíme, opepříme a dusíme 20 minut, dokud se většina vody neodpaří. Zjemníme 100 ml kešu smetany a ochutíme dvěma lžícemi lanýžové pasty. Prohřejeme.
V misce podáváme společně s rukolou.
Štítky:
bezlepkové,
Hlavní jídla,
jáhly,
Luštěniny a obiloviny,
Misky,
Omáčka,
paprika,
Tofu,
vegan
SVATOJANSKÝ LUNÁRNÍ KALENDÁŘ
MAKOVÁ KOLEČKA
Tahle báječná kolečka uspokojí i toho největšího mlsouna (pokud má rád mák) a k tomu jsou velmi zdravá. Takový dezert si můžete dopřát bez nejmenších výčitek svědomí a kromě skvělé chuti získáte i dostatek energie.
A proč jsou tak zdravá? V máku najdeme kromě vápníku i železo, hořčík, mangan a fosfor. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín E a vitamíny skupiny B. I datle jsou vitamínovou bombou. Kromě vitamínu A obsahují i značné množství vitamínů skupiny B, vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík, zinek, měď a mangan. O vitamínu C v citrónech se netřeba zmiňovat, vždyť citrón je přímo symbolem tohoto vitamínu. Citróny ale obsahují i provitamín A, vitamíny skupiny B, jsou zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa a zinku.
Příprava tohoto zázraku je velmi jednoduchá a potřebujete pouze tři ingredience. V míse rukama dobře prohněteme 200 g mletého máku, 200 g mletých datlí (či datlové pasty) a 3 lžíce citrónové šťávy. Vytvarujeme do válečku, pevně zabalíme do potravinářské fólie a uchováme v chladu. Před podáváním krájíme na kolečka.
A proč jsou tak zdravá? V máku najdeme kromě vápníku i železo, hořčík, mangan a fosfor. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín E a vitamíny skupiny B. I datle jsou vitamínovou bombou. Kromě vitamínu A obsahují i značné množství vitamínů skupiny B, vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík, zinek, měď a mangan. O vitamínu C v citrónech se netřeba zmiňovat, vždyť citrón je přímo symbolem tohoto vitamínu. Citróny ale obsahují i provitamín A, vitamíny skupiny B, jsou zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa a zinku.
Příprava tohoto zázraku je velmi jednoduchá a potřebujete pouze tři ingredience. V míse rukama dobře prohněteme 200 g mletého máku, 200 g mletých datlí (či datlové pasty) a 3 lžíce citrónové šťávy. Vytvarujeme do válečku, pevně zabalíme do potravinářské fólie a uchováme v chladu. Před podáváním krájíme na kolečka.
Štítky:
bezlepkové,
datle,
mák,
Syrovosti,
vegan,
Zdravé mlsání
CIZRNOVÁ POLÉVKA S VLOČKAMI
Lahodná a sytá polévka, s domácím pečivem je to výtečný oběd či večeře.
Večer namočíme 200 g cizrny do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy) a druhý den ji propláchnutou uvaříme ve 2 litrech čisté vody spolu se lžící mořských řas doměkka. V jiném hrnci na 2 lžících oleje deset minut opékáme pokrájenou cibuli a 50 g ovesných vloček. Zalijeme cizrnou i s vodou, ve které se vařila (řasu můžeme buď vyjmout, nebo pokrájet a nechat v polévce). Nakrájíme dvě velké mrkve a velký batát, misku špenátových listů a vše přidáme do polévky. Osolíme a vaříme 20 minut, dokud není mrkev měkká. Přidáme dvě lžíce lanýžové pasty (pokud nemáme, použijeme jemné miso nebo zcela vynecháme) a částečně rozmixujeme ponorným mixérem.
Večer namočíme 200 g cizrny do teplé vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy) a druhý den ji propláchnutou uvaříme ve 2 litrech čisté vody spolu se lžící mořských řas doměkka. V jiném hrnci na 2 lžících oleje deset minut opékáme pokrájenou cibuli a 50 g ovesných vloček. Zalijeme cizrnou i s vodou, ve které se vařila (řasu můžeme buď vyjmout, nebo pokrájet a nechat v polévce). Nakrájíme dvě velké mrkve a velký batát, misku špenátových listů a vše přidáme do polévky. Osolíme a vaříme 20 minut, dokud není mrkev měkká. Přidáme dvě lžíce lanýžové pasty (pokud nemáme, použijeme jemné miso nebo zcela vynecháme) a částečně rozmixujeme ponorným mixérem.
• • •
Život strašně rychle utíká, víte to? Netrapte se, radujte se z toho, co máte a buďte na sebe navzájem hodný. ♥
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)