OCTOBER
Toho měsíce začínají se mrvy na pole vyvážeti pro ječmen k jaru, též k vinicím, což se také celý následující čas zimní činívá, když k tomu čas postačuje. Radost poslední měsíce října jest v celém roce při sbírání vína.
Říjen radí k pouštění, v lázni mytí, hroznův i moštu můžeš uskrovniti. Hlavy nemej, často v horce nechovej, ovčího mléka užívej, ředkve hledej. Žílu otevříti, lékařství bráti neškodí, můžeš v tom prospěch shledati. Října měsíce hub se střez. Slunce na štíra vstupuje, dlouhosti dnův ukracuje.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY S OMÁČKOU Z DÝNĚ
Jednu dýni hokaido oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce, přidáme jednu pokrájenou papriku, 300 g pokrájených rajčat, 4 utřené stroužky česneku, osolíme, pokapeme 3 lžícemi olivového oleje, ochutíme dvěma lžícemi dobromysli, přiklopíme pokličkou a pečeme při 200 stupních 40 minut. Omáčku rozmixujeme spolu s 500 ml ovesné smetany, dosolíme, okyselíme třemi lžícemi červeného vinného octa, okořeníme lžičkou čerstvě tlučeného bílého pepře a osladíme lžící agávového sirupu. Prohřejeme na plotně, ale nevaříme.
1 a půl kg uvařených brambor oloupeme a umeleme nebo najemno nastrouháme. Vmícháme 150 g pohankové mouky, osolíme a uhněteme těsto, ze kterého tvoříme kulaté knedlíčky. Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody (raději vaříme nadvakrát) a knedlíčky do ní zavařujeme. Ihned, co voda začne znovu vřít a knedlíčky vyplavou na hladinu, je vyjmeme z vody, jinak se rozvaří.
Knedlíčky jsou chuťově dobré, ale konzistence je poněkud lepkavá, komu to vadí, použije pšeničnou mouku nebo připraví běžné bramborové knedlíky. Omáčka je výborná též s rýží.
více ZDE
1 a půl kg uvařených brambor oloupeme a umeleme nebo najemno nastrouháme. Vmícháme 150 g pohankové mouky, osolíme a uhněteme těsto, ze kterého tvoříme kulaté knedlíčky. Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody (raději vaříme nadvakrát) a knedlíčky do ní zavařujeme. Ihned, co voda začne znovu vřít a knedlíčky vyplavou na hladinu, je vyjmeme z vody, jinak se rozvaří.
Knedlíčky jsou chuťově dobré, ale konzistence je poněkud lepkavá, komu to vadí, použije pšeničnou mouku nebo připraví běžné bramborové knedlíky. Omáčka je výborná též s rýží.
více ZDE
ATLAS MASA
Tahle publikace, kterou společně vydali nadace Heinrich-Böll-Stiftung a Hnutí DUHA, nepropaguje vegetariánství, jen strohým, věcným způsobem nám sděluje, co všechno se děje se samotnými zvířaty, s planetou i s námi samotnými předtím, než máte na stole svůj steak, řízek nebo nedělní kuře s nádivkou.
Každoročně je člověkem zabito více než 64 miliard (!) zvířat pro maso. Je to stejné, jako by někdo, kdo má rád lidské maso, vylidnil každoročně devětkrát celičkou planetu Zemi. A další rok zase o trochu víc a další rok zase… přičemž by se nikdo z nás nedožil stáří, vlastně ani středního věku, planeta by byla plná malých dětí a mladých lidí v plné síle, ale jen do té doby, než bychom dospěli do jateční váhy.
Člověk je nejstrašlivější zabiják na Zemi, místo péče a lásky likviduje systematicky nejen všechny ostatní tvory, ale i sám sebe a celou planetu. Je snad předurčením člověka rozdávat bolest a smrt? Někde se něco zvrtlo.
Ještě se bojíte žraloků?
více ZDE
Každoročně je člověkem zabito více než 64 miliard (!) zvířat pro maso. Je to stejné, jako by někdo, kdo má rád lidské maso, vylidnil každoročně devětkrát celičkou planetu Zemi. A další rok zase o trochu víc a další rok zase… přičemž by se nikdo z nás nedožil stáří, vlastně ani středního věku, planeta by byla plná malých dětí a mladých lidí v plné síle, ale jen do té doby, než bychom dospěli do jateční váhy.
Člověk je nejstrašlivější zabiják na Zemi, místo péče a lásky likviduje systematicky nejen všechny ostatní tvory, ale i sám sebe a celou planetu. Je snad předurčením člověka rozdávat bolest a smrt? Někde se něco zvrtlo.
Ještě se bojíte žraloků?
více ZDE
JABLEČNÝ KOLÁČ S KONOPNÝM SEMÍNKEM
Do mísy dáme 100 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g polohrubé pšeničné mouky, špetku soli a vmícháme 50 g javorového sirupu a 80 g panenského slunečnicového oleje. Umícháme jemnou drobenku a tři čtvrtiny upěchujeme do menšího vymazaného pekáčku (40/25 cm). Poklademe 10 nahrubo nastrouhanými jablky, musí jich být pěkná vrstva, posypeme 100 g hrozinek a rukou přitlačíme. Do zbývající drobenky vmícháme 30 g loupaného konopného semínka a posypeme jí koláč. Opět mírně přitlačíme. Pečeme na 180 stupňů asi 45 – 50 minut. Koláč je lepší půl dne odleželý.
Tenhle koláč dělávám teď v době jablek téměř denně. Do drobenky přimíchávám cokoliv mě napadne: mletý mák, sušenkové drobečky, mletý kokos, karob, mleté oříšky, chia semínka, lněné nebo slunečnicové semínko nebo kustovnici. Určitě jej zkuste, můžete krásně improvizovat.
více ZDE
Tenhle koláč dělávám teď v době jablek téměř denně. Do drobenky přimíchávám cokoliv mě napadne: mletý mák, sušenkové drobečky, mletý kokos, karob, mleté oříšky, chia semínka, lněné nebo slunečnicové semínko nebo kustovnici. Určitě jej zkuste, můžete krásně improvizovat.
více ZDE
LUŠTĚNINOVÁ SMĚS SE ZELENINOU
300 g směsi luštěnin (čočky a různých fazolí) namočíme přes noc do vody, druhý den vodu vyměníme a vaříme 15 minut. Vodu slijeme, ale nevyléváme.
V hluboké pánvi necháme na 3 lžících rozehřátého oleje změknout velkou červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme tři utřené stroužky česneku, lžičku kurkumy, lžičku drceného koriandru a mícháme, dokud se koření nerozvoní.
Do pánve přidáme 3 papriky a 3 brambory nakrájené na kostičky, 6 menších mrkví nakrájených na kolečka a předvařené luštěniny. Osolíme, vlijeme 100 ml kečupu (nejlépe toho domácího, recept najdete v albu Sirupy, zavařeniny a jiné dobroty ze zahrady a louky) a chvíli společně mícháme. Zalijeme 200 ml vody, ve které se vařily luštěniny, zamícháme, zakryjeme poklicí a dusíme ještě 15 minut.
Můžeme ochutit lžící vinného octa nebo přisladit. Podáváme s chlebem.
více ZDE
V hluboké pánvi necháme na 3 lžících rozehřátého oleje změknout velkou červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme tři utřené stroužky česneku, lžičku kurkumy, lžičku drceného koriandru a mícháme, dokud se koření nerozvoní.
Do pánve přidáme 3 papriky a 3 brambory nakrájené na kostičky, 6 menších mrkví nakrájených na kolečka a předvařené luštěniny. Osolíme, vlijeme 100 ml kečupu (nejlépe toho domácího, recept najdete v albu Sirupy, zavařeniny a jiné dobroty ze zahrady a louky) a chvíli společně mícháme. Zalijeme 200 ml vody, ve které se vařily luštěniny, zamícháme, zakryjeme poklicí a dusíme ještě 15 minut.
Můžeme ochutit lžící vinného octa nebo přisladit. Podáváme s chlebem.
více ZDE
CUKETOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA S MANDLOVOU SMETANOU
Dokonalá cuketová symfonie
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme 1 kg cukety nakrájené na kostičky (pokud má měkkou slupku, neloupeme ji), tři mrkve nakrájené na kolečka a jednu čerstvou cukrovou kukuřici (ořežeme semena nožem). Okořeníme lžičkou mletého zázvoru, lžičkou dobromysli, osolíme, zalijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme 30 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme 200 ml mandlové smetany, prohřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s pečivem.
více ZDE
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme 1 kg cukety nakrájené na kostičky (pokud má měkkou slupku, neloupeme ji), tři mrkve nakrájené na kolečka a jednu čerstvou cukrovou kukuřici (ořežeme semena nožem). Okořeníme lžičkou mletého zázvoru, lžičkou dobromysli, osolíme, zalijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme 30 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme 200 ml mandlové smetany, prohřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s pečivem.
více ZDE
PROVENSÁLSKÝ KEČUP
Z rajčat, která mi dozrála ve sklenicích za oknem, jsem uvařila tenhle vynikající kečup.
1,5 kg rajských jablíček nakrájíme na čtvrtky a vložíme je do velkého kastrólu. 1 kg cibule nakrájíme na nudličky a přidáme ji k rajčatům spolu se 4 lžícemi olivového oleje. Přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme 45 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme 100 g třtinového cukru a 120 ml červeného vinného octa. Vrátíme na sporák a bez pokličky necháme zvolna probublávat ještě půl hodiny, občas promícháme.
Odstavíme, vmícháme vrchovatou lžičku soli, 1 lžíci dijonské hořčice, lžičku muškátového květu, lžičku mleté papriky sladké a lžičku ostré, lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušeného zázvoru a půl lžičky skořice.
Necháme částečně vychladnout a přepasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce, vmícháme tři vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše vody a krátce povaříme. Nalijeme do vyvařených lahviček, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 stupních 20 minut. Necháme vychladnout dnem vzhůru.
více ZDE
1,5 kg rajských jablíček nakrájíme na čtvrtky a vložíme je do velkého kastrólu. 1 kg cibule nakrájíme na nudličky a přidáme ji k rajčatům spolu se 4 lžícemi olivového oleje. Přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme 45 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme 100 g třtinového cukru a 120 ml červeného vinného octa. Vrátíme na sporák a bez pokličky necháme zvolna probublávat ještě půl hodiny, občas promícháme.
Odstavíme, vmícháme vrchovatou lžičku soli, 1 lžíci dijonské hořčice, lžičku muškátového květu, lžičku mleté papriky sladké a lžičku ostré, lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušeného zázvoru a půl lžičky skořice.
Necháme částečně vychladnout a přepasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce, vmícháme tři vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše vody a krátce povaříme. Nalijeme do vyvařených lahviček, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 stupních 20 minut. Necháme vychladnout dnem vzhůru.
více ZDE
LAHODNÁ MRKVIČKA
750 g mrkve očistíme a nakrájíme na špalíčky, vložíme je do hrnce, přidáme lžičku soli, 20 g agávového sirupu (nebo cukru), 2 lžíce slunečnicového oleje a zalijeme asi 150 ml vroucí vody. Přiklopíme a dusíme 10 minut. Vmícháme šťávu z půlky citrónu a utřený stroužek česneku.
Na pánvi nasucho opražíme po dvou lžících sezamu a lněného semínka, smícháme se lžičkou himálajské soli. Touto směsí na talíři posypeme mrkev.
Podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou.
více ZDE
Na pánvi nasucho opražíme po dvou lžících sezamu a lněného semínka, smícháme se lžičkou himálajské soli. Touto směsí na talíři posypeme mrkev.
Podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou.
více ZDE
MAKOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
Rozmixujeme 250 g mletého máku, 80 g třtinového cukru, 50 g jemných ovesných vloček a 300 ml ovesného (nebo jiného rostlinného) mléka. Krátce povaříme do zhoustnutí, odstavíme, vmícháme 100 g sušených brusinek a necháme vychladnout.
V míse smícháme 100 g pohankové mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g třtinového cukru a 80 g oleje. Rukou zpracujeme drobenku a dvě třetiny vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 23 cm) a potřeme makovou náplní.
Tři zralé hrušky oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky, kterými poklademe makovou vrstvu. Posypeme zbylou drobenkou a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.
více ZDE
V míse smícháme 100 g pohankové mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g třtinového cukru a 80 g oleje. Rukou zpracujeme drobenku a dvě třetiny vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 23 cm) a potřeme makovou náplní.
Tři zralé hrušky oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky, kterými poklademe makovou vrstvu. Posypeme zbylou drobenkou a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.
více ZDE
ČESNEKOVÁ KRÉMOVÁ OMÁČKA K TĚSTOVINÁM
Večer předem namočíme 30 g kešu oříšků, druhý den je scedíme, propláchneme a rozmixujeme se 400 ml rostlinného mléka, třeba ovesného, nejlépe doma dělaného, ale můžete použít i hotové z obchodu, jako zrovna dneska já. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 10 čerstvých šalvějových lístků pokrájených na nudličky. Přidáme tři lžíce hladké mouky, chvíli mícháme, dokud mouka a šalvěj nezačnou vonět a vlijeme mléko s kešu. Čtyři stroužky česneku prolisujeme a přidáme je do omáčky. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a povaříme do zhoustnutí. Podáváme se semolinovými těstovinami a rajčaty.
více ZDE
více ZDE
Štítky:
Byliny,
česnek,
Hlavní jídla,
Těstoviny,
vegan
HOUBOVÁ "HUSÍ KREV"
Tenhle recept je podle Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda. Původně do něho patří 3 vejce, ale já je nahradila Hraškou.
Kroupy jsou známy svým mimořádným účinkem na posílení a regeneraci jater.
250 g ječných krup propláchneme, namočíme na půl hodiny do vody, vodu vyměníme a s trochou soli je vaříme 20 minut. Scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, přidáme 500 g pokrájených hub, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a smažíme dokřupava. Přidáme uvařené kroupy a 60 g Hrašky rozmíchané ve 120 ml vody a krátce povaříme. Podáváme s dušeným zelím.
více ZDE
Kroupy jsou známy svým mimořádným účinkem na posílení a regeneraci jater.
250 g ječných krup propláchneme, namočíme na půl hodiny do vody, vodu vyměníme a s trochou soli je vaříme 20 minut. Scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, přidáme 500 g pokrájených hub, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a smažíme dokřupava. Přidáme uvařené kroupy a 60 g Hrašky rozmíchané ve 120 ml vody a krátce povaříme. Podáváme s dušeným zelím.
více ZDE
AKÉBIE
Akébie je liána, která je v teplejším podnebí stálezelená, ale u nás přezimuje bez problémů, ačkoliv většinou bez listů. K tomu, aby plodila, potřebujete mít nejméně dvě geneticky odlišné rostliny. Plody voní a chutnají po čokoládě, a proto se akébii říká čokoládové víno. Mladé výhonky můžeme přidávat do salátů, z čerstvých nebo sušených listů vaříme čaj. I kořeny se využívají, spolu s plody se z nich vyrábí tinktura.
Akébie má analgetické a antiseptické účinky, léčí záněty, snižuje horečky a podporuje pocení při chřipce, poradí si s plísněmi, zklidňuje podrážděný žaludek, podporuje trávení, zmírňuje premenstruační syndrom, podporuje tvorbu mateřského mléka a pomáhá zmírňovat poporodní bolesti dělohy.
více ZDE
Akébie má analgetické a antiseptické účinky, léčí záněty, snižuje horečky a podporuje pocení při chřipce, poradí si s plísněmi, zklidňuje podrážděný žaludek, podporuje trávení, zmírňuje premenstruační syndrom, podporuje tvorbu mateřského mléka a pomáhá zmírňovat poporodní bolesti dělohy.
více ZDE
KALEVALA
J. R. R. Tolkien kdysi o Kalevale neboli Zemi hrdinů napsal: "Bylo to jako objevit sklípek plný lahví úžasného vína jakosti a chuti, jaké jsem dosud neokusil. Naprosto mě opojilo..."
Kalevala je finský epos sestavený Eliasem Lönnrotem z ústní slovesnosti Finů a Karelů. Kalevala je součástí světového kulturního dědictví a jejím prostřednictvím prožíváme příběhy, touhy a sny, které se po staletí v nás lidech vlastně nemění.
Příběhy jsou to natolik archetypální, že jejich obdobu můžeme najít například i ve staroegyptských mýtech.
Kalevala je zkrátka unikátní dílo, které by mělo být součástí každé knihovny.
Sestavil a četnými poznámkami opatřil Jan Čermák s použitím překladu Josefa Holečka z konce 19. století.
Tato kniha je nádherná nejen svým obsahem, ale zákonitě musí nadchnout všechny, kteří ocení dokonale řemeslně a výtvarně zpracovanou knihu počínaje výběrem písma, doprovodnou grafikou, vazbou a reprodukcemi působivých obrazů malíře Akseliho Gallen-Kallely.
více ZDE
Kalevala je finský epos sestavený Eliasem Lönnrotem z ústní slovesnosti Finů a Karelů. Kalevala je součástí světového kulturního dědictví a jejím prostřednictvím prožíváme příběhy, touhy a sny, které se po staletí v nás lidech vlastně nemění.
Příběhy jsou to natolik archetypální, že jejich obdobu můžeme najít například i ve staroegyptských mýtech.
Kalevala je zkrátka unikátní dílo, které by mělo být součástí každé knihovny.
Sestavil a četnými poznámkami opatřil Jan Čermák s použitím překladu Josefa Holečka z konce 19. století.
Tato kniha je nádherná nejen svým obsahem, ale zákonitě musí nadchnout všechny, kteří ocení dokonale řemeslně a výtvarně zpracovanou knihu počínaje výběrem písma, doprovodnou grafikou, vazbou a reprodukcemi působivých obrazů malíře Akseliho Gallen-Kallely.
více ZDE
KAŠE S DÝNÍ A KEDLUBNOVÝM SALÁTEM SE ZELÍM
Uvaříme oloupané a nakrájené brambory tak, jak jsme zvyklí. Dýni hokaido nakrájíme na výseky, vydlabeme semínka a upečeme ji v troubě při 200 stupních. Trvá to asi 40 minut. Upečenou dýni oloupeme a rozmixujeme. Brambory smícháme s dýňovým pyré v poměru 1:1, osolíme, opepříme a uděláme kaši obvyklým způsobem. Já použila místo másla olej a rostlinné mléko, takže pokrm jsme měli veganský.
Na pánvi vytřené olejem osmahneme do křupava 200 g na nudličky nakrájeného uzeného tofu.
Čtvrtinu hlávky bílého zelí (čím mladší tím lepší) opereme, vykrojíme košťál a vaříme ve vodě spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření tři minuty. Uvařené zelí propláchneme v cedníku studenou vodou, necháme okapat, vychladnout a nakrájíme na nudličky. V míse je smícháme s jednou větší kedlubnou nastrouhanou na nudličky, svazkem pokrájené pažitky a zálivkou připravenou ze čtyř lžic bylinkového vinného octa, dvou lžic oleje z vlašských ořechů (nebo jiného dobrého salátového oleje), soli, a lžíce agávového sirupu. Dobře promícháme a necháme odležet alespoň půl hodiny.
Na talíři kaši posypeme osmahnutým tofu a obložíme salátem. Je to opravdu výtečné jídlo.
více ZDE
Na pánvi vytřené olejem osmahneme do křupava 200 g na nudličky nakrájeného uzeného tofu.
Čtvrtinu hlávky bílého zelí (čím mladší tím lepší) opereme, vykrojíme košťál a vaříme ve vodě spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření tři minuty. Uvařené zelí propláchneme v cedníku studenou vodou, necháme okapat, vychladnout a nakrájíme na nudličky. V míse je smícháme s jednou větší kedlubnou nastrouhanou na nudličky, svazkem pokrájené pažitky a zálivkou připravenou ze čtyř lžic bylinkového vinného octa, dvou lžic oleje z vlašských ořechů (nebo jiného dobrého salátového oleje), soli, a lžíce agávového sirupu. Dobře promícháme a necháme odležet alespoň půl hodiny.
Na talíři kaši posypeme osmahnutým tofu a obložíme salátem. Je to opravdu výtečné jídlo.
více ZDE
ČESNEK
Urodil se nám nějaký česnek, tak jsme včera loupali dvě kila stroužků. Nevěřili byste, jak česnek dokáže rozleptat kůži. A prsty mi pořád páchnou česnekem, i když jsem si je několikrát důkladně drhla.
Můžete udělat pastu, jednoduše tak, že stroužky rozmixujete s olivovým olejem, někdo přidává i sůl, asi v poměru 1:4. Můžete přidat i bylinky, třeba bazalku nebo šalvěj. Pastu napěchujete do čisté, nejlépe vyvařené skleničky, zalijete na prst olejem a necháte v ledničce.
Další způsob uchování česneku je ten, že oloupané stroužky nasypeme do čisté sklenice a zalijeme panenským olivovým olejem, zašroubujeme a uchováme v chladu, česnek odebíráme a olej používáme do salátů nebo na těstoviny.
více ZDE
Můžete udělat pastu, jednoduše tak, že stroužky rozmixujete s olivovým olejem, někdo přidává i sůl, asi v poměru 1:4. Můžete přidat i bylinky, třeba bazalku nebo šalvěj. Pastu napěchujete do čisté, nejlépe vyvařené skleničky, zalijete na prst olejem a necháte v ledničce.
Další způsob uchování česneku je ten, že oloupané stroužky nasypeme do čisté sklenice a zalijeme panenským olivovým olejem, zašroubujeme a uchováme v chladu, česnek odebíráme a olej používáme do salátů nebo na těstoviny.
více ZDE
KULIČKY S GOJI
Už jste vyzkoušeli podobné dezerty? Zkuste je udělat v neděli místo bábovky, uvidíte, že si je oblíbíte :)
Goji neboli kustovnice čínská je údajně nejzdravější ovoce na světě, roste na trnitých keřích a u nás ji známe v sušené podobě, ale lze ji pěstovat i v našich zahradách. Obsahuje množství vitamínů a stopových prvků, pomáhá při alergiích, kožních a kloubních onemocněních, protože podporuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost, snižuje krevní tlak a pomáhá povzbudit unavené oči.
Javorový sirup se získává z mízy cukrového javoru, čím je světlejší, tím jemnější je jeho chuť. Je zdravou alternativou cukru, sladí více než cukr a navíc působí blahodárně na organismus, zvláště při různých detoxikačních kůrách. Obsahuje vitamíny skupiny B, různé aminokyseliny a stopové prvky.
Večer namočíme 100 g slunečnicových semínek, druhý den je přecedíme a propláchneme. Do mixéru vložíme slunečnici, 100 g strouhaného kokosu, 50 g goji, 4 lžíce javorového sirupu a 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje. Rozmixujeme dohladka a tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout v chladu.
více ZDE
Goji neboli kustovnice čínská je údajně nejzdravější ovoce na světě, roste na trnitých keřích a u nás ji známe v sušené podobě, ale lze ji pěstovat i v našich zahradách. Obsahuje množství vitamínů a stopových prvků, pomáhá při alergiích, kožních a kloubních onemocněních, protože podporuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost, snižuje krevní tlak a pomáhá povzbudit unavené oči.
Javorový sirup se získává z mízy cukrového javoru, čím je světlejší, tím jemnější je jeho chuť. Je zdravou alternativou cukru, sladí více než cukr a navíc působí blahodárně na organismus, zvláště při různých detoxikačních kůrách. Obsahuje vitamíny skupiny B, různé aminokyseliny a stopové prvky.
Večer namočíme 100 g slunečnicových semínek, druhý den je přecedíme a propláchneme. Do mixéru vložíme slunečnici, 100 g strouhaného kokosu, 50 g goji, 4 lžíce javorového sirupu a 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje. Rozmixujeme dohladka a tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout v chladu.
více ZDE
KATALOG ČESKÝCH DÉMONOLOGICKÝCH POVĚSTÍ
Tato útlá knížka autora Jana Luffera souhrnně katalogizuje české lidové pověsti z hlediska jejich obsahu, formy, struktury, funkce, víry a distribuce - předávání a přijímání. Knížka je uspořádána heslovitě, pověsti v ní bohužel nenajdete, ale i přesto se do ní lze začíst, je to totiž velice poutavé čtení. Jak autor poznamenává: Pověst potvrzuje nebo rozšiřuje horizont zkušeností příjemce a potvrzuje nebo zpochybňuje jeho světový názor, hranice možného a nemožného, postoj k náhodě a osudu.
Píše se zde například:
Mrtvý nemůže zetlít v hrobě, dokud se mu nedostane odpuštění.
Nebo:
Území mezi studánkami bude lidem poskytovat ochranu v čase války.
A poslední:
V domě, kde se manželé hádají, se objevuje rarášek v podobě ohnivého stvoření.
více TADY
více o knize TADY
Píše se zde například:
Mrtvý nemůže zetlít v hrobě, dokud se mu nedostane odpuštění.
Nebo:
Území mezi studánkami bude lidem poskytovat ochranu v čase války.
A poslední:
V domě, kde se manželé hádají, se objevuje rarášek v podobě ohnivého stvoření.
více TADY
více o knize TADY
VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA BEZ MAJONÉZY
Uvaříme 10 vajec natvrdo a vložíme je přepůlené do mixéru. Přidáme jednu cibuli, lžíci hořčice, dvě lžičky bylinkového vinného octa, 3 lžíce olivového oleje a rozmixujeme dohladka. Osolíme, vmícháme pokrájenou pažitku a čerstvě mletý pepř. Můžeme zahustit lahůdkovým droždím.
více ZDE
více ZDE
CELEROVÁ POMAZÁNKA
Půlku celerové hlávky (cca 300 g), půlku jablka a jednu mrkev nastrouháme najemno. Rozmixujeme 200 g bylinkového tofu, lžíci jablečného octa nebo citrónové šťávy, 4 lžíce oleje z vlašských ořechů a jednu cibuli na jemnou pastu a vmícháme ji k zelenině. Osolíme a zahustíme třemi lžícemi lahůdkového droždí.
více ZDE
více ZDE
ZELENINA PEČENÁ S BYLINKAMI
Obyčejné jídlo, které právě čerstvé bylinky povýší na něco delikátního.
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem a naplníme ji zeleninou, nepíšu kolik čeho, je to na vás – co máte rádi a co je zrovna k mání. Já tam dala čerstvě nakopané brambory, ačokču, květák a malá divoká rajčátka. Nezapomeneme na cibuli a česnek. Osolíme, pokapeme olivovým olejem, štědře posypeme nasekanými bylinkami (např. dobromyslí, šalvějí, pažitkou, libečkem, mátou polní, tymiánem a šantou – všimli jste si, že naprostá většina vonných kuchyňských bylinek má světle fialové květy?). Podlijeme trochou červeného vína a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut, občas promícháme. Můžeme podávat s různými studenými pikantními omáčkami.
více ZDE
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem a naplníme ji zeleninou, nepíšu kolik čeho, je to na vás – co máte rádi a co je zrovna k mání. Já tam dala čerstvě nakopané brambory, ačokču, květák a malá divoká rajčátka. Nezapomeneme na cibuli a česnek. Osolíme, pokapeme olivovým olejem, štědře posypeme nasekanými bylinkami (např. dobromyslí, šalvějí, pažitkou, libečkem, mátou polní, tymiánem a šantou – všimli jste si, že naprostá většina vonných kuchyňských bylinek má světle fialové květy?). Podlijeme trochou červeného vína a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut, občas promícháme. Můžeme podávat s různými studenými pikantními omáčkami.
více ZDE
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)