FAZOLE S POLENTOU

Rychlá a chutná klasika. Pokud máte fazole v plechovce nebo předvařené a zamrazené jako já, ušetří vám to spoustu času. Rajčata jsou naše, zamrazená divoká.
Do kastrólu nalijeme 500 ml rostlinného mléka, 500 ml vody, osolíme, okořeníme oreganem a metličkou vešleháme 300 g polenty (hrubé kukuřičné krupice). Za stálého míchání přivedeme k varu, ztlumíme plamen, přiklopíme (polenta dost prská) a necháme 10 minut zvolna vařit. Poté rozetřeme v 1cm vrstvě na pomaštěný vál nebo jinou rovnou plochu (pomůžeme si mokrýma rukama) a necháme vychladnout. Nakrájíme na libovolné kousky – čtverce, obdélníky, trojúhelníky, které těsně před podáváním osmahneme z obou stran na pánvi s olejem.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Okořeníme špetkou drceného římského kmínu, čerstvě tlučeným pepřem, lžičkou mleté papriky a čerstvými bylinkami, pokud máme, třeba oreganem nebo smilem, a vmícháme 200 g na nudličky nastrouhaného uzeného tofu. Deset minut opékáme a poté vmícháme 400 g pokrájených a oloupaných rajčat (divoká rajčata jsou mrňavá, tak se ani neloupou, ani nekrájí) a 300 g uvařených velkých strakatých fazolí (asi 150 g v suchém stavu). Osolíme a zvolna dusíme 15 minut ve vlastní šťávě. Podáváme s opečenou polentou.



DÝŇOVÁ POLÉVKA S DROŽĎOVÝMI KNEDLÍČKY A ČESNÁČKEM

Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli, 3 stroužky česneku a kousek strouhaného zázvorového kořene. Přidáme nakrájenou zeleninu: 450 g máslové dýně a 300 g mrkve. Chvíli společně opékáme, osolíme bylinkovou solí a zalijeme 1 l vody. Vaříme do měkka asi 30 minut. Vypneme plotýnku, vlijeme 100 ml rostlinné smetany (použila jsem ovesnou), a polévku ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Odstavíme a dochutíme 1 lžící umeocta, případně ještě dosolíme. Podáváme s drožďovými knedlíčky: v pánvi na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli, rozdrobíme 100 g čerstvého droždí, osolíme a mícháme, dokud droždí neztekutí a opětovně se nesrazí. Vlijeme 100 ml rostlinného mléka, dobře promícháme, přivedeme k varu a vsypeme 50 g mouky z červené čočky (snadno si ji namelete z červené čočky třeba v kávomlýnku). Vaříme pár minut za stálého míchání do husta. Necháme vychladnout, tvarujeme knedlíčky, které vaříme zvlášť ve vodě 3 minuty. Polévku na talíři sypeme hojně česnáčkem lékařským.


OTÁZKY Z HRNCE

Pokud by někoho zajímaly odpovědi na vaše otázky, zde se můžete mrknout:
OTÁZKY Z HRNCE



JAHODOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Jahody jsou mražené vlastní a koláč je boží 
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 120 hladké bílé mouky a špetku soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 12 g čerstvého droždí, zasypeme lžící cukru a pomocí 100 ml teplého rostlinného mléka umícháme uprostřed kašičku. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Vmícháme 40 g rozehřátého rostlinného másla, vyklopíme na vál a důkladně zpracujeme pružné těsto, které vrátíme do mísy, a necháme v teple 40 minut kynout. Mezitím promícháme 100 g mletých mandlí, 200 ml mandlové smetany, 2 lžíce cukru a 2 lžíce škrobu, a prozatím necháme stát. Vykynuté těsto znovu prohněteme a prsty nebo válečkem rozprostřeme na menší (25/40 cm) vymaštěný plech, necháme zvýšené okraje. Na těsto rozetřeme mandlový krém a poklademe 400 g jahod (v zimě mohou být mražené). Posypeme drobenkou připravenou z 50 g rostlinného másla, 50 g cukru a 50 g polohrubé mouky. Pečeme při 180 stupních 35 – 45 minut.


RIZOTO S ČERVENOU ŘEPOU

Neplánovaně a zmatečně jsem nakoupila více řepy než bychom běžně snědli, takže dělám řepný dort a také jsem zkusila tento experimentální recept. Vzniklo moc dobré jídlo trochu neobvyklé chuti, vyzkoušejte ho! Chutnalo i odpůrcům červené řepy 
Uvaříme a oloupeme 500 g červené řepy. 400 g nakrájíme na kolečka, narovnáme do pekáčku, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a balzamikovým octem, posypeme hrstí nalámaných vlašských ořechů a půl hodiny pečeme při 200 stupních. Zbylou červenou řepu nastrouháme na jemno. Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, vmícháme nastrouhanou řepu, okořeníme tymiánem a oreganem, a po chvíli přidáme 460 g propláchnuté rýže (buď kulatozrnné nebo jasmínové). Osolíme a zalijeme 250 ml rostlinného mléka a 850 ml horké vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a dusíme doměkka, dokud se tekutina nevsákne a na povrchu rýže se neutvoří dírky. Vmícháme 100 g najemno nastrouhaného rostlinného sýru, svazek pokrájené petrželky a 200 ml rostlinné smetany. Prohřejeme a podáváme s pečenou řepou.



PEČENÉ BRAMBORY SE ŠPENÁTOVÝM DIPEM

Velikánská dobrota!
Dvě kila drobnějších brambor povaříme 15 minut ve slupce, oloupeme je a vložíme do pekáčku. Promícháme je se dvěma lžícemi oleje, solí, sušeným česnekem, pepřem, tlučeným kmínem a tymiánem. Pečeme za občasného promíchání asi 35 minut při 200 stupních.
200 g čerstvých špenátových listů vložíme do mixéru, přidáme 150 g mletých vlašských ořechů, 1 utřený stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, lžičku soli, 50 ml olivového oleje a 200 ml rostlinné smetany. Rozmixujeme na hladký krém a podáváme k pečeným bramborám.


ROHLÍČKY S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Moc dobré, vláčné rohlíčky, doporučuji.
V míse promícháme 600 g polohrubé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 50 g dýňového proteinového prášku (lze vynechat) a lžičku soli. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 42 g čerstvých kvasnic, posypeme je lžičkou cukru a pomocí 125 ml teplé vody umícháme kašičku na kvásek, který necháme 15 minut v zakryté míse 15 minut vzejít. Vmícháme 300 ml teplé vody, ve které jsme rozmíchali 3 lžíce 100% arašídového másla. Vyklopíme navál, důkladně prohněteme, dokud nedostaneme krásně pružné a hladké těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto na vále znovu prohněteme, rozdělíme na 4 stejné díly, z každého vyválíme placku, nakrájíme na 8 dílů jako pizzu a smotáme rohlíčky. Dostaneme tedy 32 malých rohlíčků. Narovnáme je na dva plechy na pečicí papír, potřeme olejem a posypeme mákem. Necháme 15 minut dokynout a pečeme při 220 stupních 15 -20 minut. Přes upečené rohlíčky přehodíme čistou mokrou utěrku (vyždímanou), aby zůstaly vláčné.


KOKOSOVÝ DORT S JAHODAMI

Dort pro Jirky, které máme v nejbližší rodině hned dva a v té širší další tři 
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 70 g strouhaného kokosu, 50 g tmavého cukru, 50 g bramborového škrobu, 1 a půl lžičky kypřicího prášku, 3 lžíce ořechového oleje a 150 ml rostlinného mléka. Těsto rozetřeme do vymaštěné dortové formy (24 cm) a pečeme při 180 stupních 20 minut.
130 g strouhaného kokosu, 350 g rostlinného mléka, 4 lžíce rýžového sirupu a 30 g bramborového škrobu přivedeme k varu a vaříme pár minut do husta. Rozetřeme na upečený korpus.
350 g jahod (použila jsem mražené), 300 ml vody, 3 lžíce rýžového sirupu a 40 g bramborového škrobu přivedeme k varu a opět pár minut vaříme, dokud nezhoustne. Rozetřeme na kokosový krém.
Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bezmléčné hořké čokolády, rozmícháme se 3 lžícemi rostlinného mléka a nalijeme na jahodový krém. Vidličkou povrch rozrušíme, aby se čokoláda a jahody na povrchu promísily.
Dáme vychladit, je vynikající!



ZELNÁ POLÉVKA S VEGE PÁRKEM

Vynikající polévka, doporučuji!
Na dvou lžících olejem osmahneme cibuli, přidáme několik kuliček nového koření a pepře, lžíci sladké mleté papriky, lžičku kmínu, lžičku oregana a lžičku estragonu. Po chvíli vmícháme nakrájenou zeleninu: 200 g červeného zelí, 200 g mrkve, 150 g celeru, 100 g petržele a 200 g brambor. Nakrájíme na kolečka 200 g vege párků a přidáme je do hrnce. Osolíme a zalijeme 1,5 l vody. Přivedeme k varu a vaříme 20 – 25 minut doměkka. Ochutíme jedním prolisovaným stroužkem česneku a lžící umeocta nebo lžičkou jablečného octa.


DVOUBAREVNÁ BÁBOVKA S RUMEM

V jedné míse promícháme 100 g mouky z neloupané rýže, 100 g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky, 1 sáček kypřicího prášku bez fosfátů a lžičku strouhané pomerančové kůry. V jiné nádobě důkladně rozšleháme 150 ml špaldového sirupu, 80 ml rumu, 100 ml ořechového oleje a 200 ml rostlinného mléka. Tekutou složku vmícháme k sypké a rozdělíme těsto na dvě poloviny. Do jedné nalijeme 4 lžíce rostlinného mléka a vmícháme 4 lžíce karobu. Do vymaštěné a vysypané bábovkové formy nalijeme nejprve světlé a poté i tmavé těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut až hodinu. Stav kontrolujeme špejlí, když ji vytáhneme suchou, je „dosti“, jak říkala Anuše Kejřová :)


HALUŠKY SE ZELÍM A ŘEPOU

Jednoduché, zdravé a chutné jídlo.
Nejprve připravíme těsto na halušky (mám ho od pana Klímy, kuchaře z Biodožínek). V míse promícháme 200 g Hrašky, 650 g celozrnné žitné mouky, lžičku soli, a postupně vmícháme 1 l vlažné vody. Těsto necháme hodinku odležet a mezitím připravíme zeleninu: nastrouháme na nudličky 500 g červeného zelí a 400 g červené řepy. Na dvou lžících oleje osmahneme cibuli, přidáme 50 g hrozinek a 50 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a po chvíli i nastrouhanou zeleninu. Osolíme, podlijeme 100 ml červeného vína a dusíme 15 – 20 minut. Ochutíme jablečným octem a cukrem nebo jiným sladidlem.
Těsto protlačujeme sítem na halušky do vroucí slané vody, přivedeme k varu a vaříme asi 6 minut. Scedíme a promícháme se lžící oleje.



POPENEC OBECNÝ A HLUCHAVKA NACHOVÁ

Pro některé lidi je obtížné rozlišit od sebe dvě bylinky stejné čeledi. V tomto případě jsou obě rostliny z čeledi hluchavkovitých, dříve pyskatých. Vidíte, že mají opravdu květy podobného tvaru. Barva květů je ale úplně jiná. Popenec má květy krásně světlounce modré s nádechem do lila, hluchavka má skutečně barvu květů nachovou, jak označuje její jméno. Další rozdíl spočívá ve velikosti. Ačkoliv není hluchavka nijak vzrostná rostlinka, je rozhodně robustnější než jemný popenec, jenž má tenčí lodyhu a vzrůst poléhavý až plazivý. Vidíte, že i lístky mají jiný tvar. I když někdy může popenec vyrůst větší a hluchavka naopak zůstat drobnější, lístky hluchavky jsou špičaté, zatímco popenec má lístky kulaté a tvarově trochu podobné břečťanu, jak naznačuje jeho starší jméno - popenec břečťanolistý.
A co se stane, když tyhle dvě bylinky zaměníte? Nic vážného. Zatímco popenec prokazuje silné protizánětlivé působení, především v oblasti dýchacích cest, hluchavka léčí hlavně záněty močových cest a ledvin, pomáhá při nepravidelné menstruaci nebo v menopauze, ale přidává se i do směsí bylin účinkujících na respirační onemocnění. Takže vidíte, že se v některých indikacích setkávají.
Každopádně bych chtěla na závěr zdůraznit, nesbírejte a neužívejte nic, co DOKONALE neznáte a u čeho si nejste na sto procent jistí. Bylinkám zdar!



GRATINOVANÉ BRAMBORY S PAŽITKOU

Výborná pochoutka pro milovníky jemných smetanových chutí.
Ve větším rendlíku, který může přijít do trouby, rozehřejeme lžíci olivového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme lžíci bazalky, lžíci oregana a dvě lžíce hladké mouky a několik minut společně opékáme. Zalijeme 650 ml rostlinného mléka (použila jsem sójové), osolíme a krátce povaříme do husta. Vmícháme 200 g nastrouhaného rostlinného sýru (např. Veganline), 3 prolisované stroužky česneku a 200 ml rostlinné smetany. Prohřejeme, aby se sýr rozpustil, a odstavíme. Nakonec vmícháme velký svazek nakrájené pažitky a 2 kila 15 minut povařených, oloupaných a na kolečka nakrájených brambor. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů půl hodiny. Podáváme se salátem.


POHANKOVÉ OMELETY SE ŠPENÁTEM A HLÍVOU

Výtečné a zdravé, doporučuji!
V mlýnku (postačí i mlýnek na kávu) umeleme 200 g světlé pohanky. Pokud nemáme mlýnek, použijeme koupenou pohankovou mouku. Osolíme špetkou soli, vmícháme lžičku kypřicího prášku a postupně přiléváme 550 ml rostlinného mléka. Metličkou důkladně prošleháme a necháme hodinu odpočívat. Poté smažíme na pánvi vytřené olejem z obou stran.
Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, okořeníme tymiánem a oreganem a vmícháme 300 g hlívy nakrájené na nudličky. Smažíme na středním ohni, dokud se houby nezredukují a nejsou opečené dozlatova. Vmícháme 300 g pokrájeného čerstvého špenátu, osolíme a dusíme ještě 10 minut. Touto směsí plníme omelety a podáváme je se salátem.



SOUMRAK

Od Dmitrije Glukhovského jsem už četla knihu Metro 2033, která nebyla špatná. Tenhle příběh moskevského překladatele a "spasitele světa", po kterém jsem sáhla v touze po napínavém rozptýlení, se čte dobře, lehce, téma je docela zajímavé. I přes množství mrtvol, démonů a příšer autor nedokáže ve čtenáři (tedy ve mně) probudit odpovídající emoce strachu a napětí. Všechny ty krvavé mordy jsem přešla naprosto nevzrušeně, a tak by to asi být úplně nemělo.
Líbil se mi závěr, hlavně moc pěkný popis života, stárnutí a smrti a vůbec celé rozuzlení a zakončení, to se povedlo moc.


CIZRNA S PAPRIKOU

Moc dobrý recept s využitím oblíbené cizrny.
Den předem namočíme 300 g cizrny a druhý den ji v čisté vodě uvaříme doměkka. Scedíme, necháme okapat, ale vodu prozatím nevyléváme. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme lžíci sladké papriky a po chvíli jednu červenou papriku nakrájenou na kostičky. Pár minut společně mícháme a poté vsypeme uvařenou cizrnu a přidáme 400 g pokrájených a oloupaných rajčat. Osolíme a zalijeme 300 ml vody, ve které jsme vařili cizrnu. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. V 200 ml rostlinné smetany rozkvedláme vrchovatou lžíci hladké mouky a vlijeme k cizrně do hrnce. Pět minut vaříme a odstavíme. Ochutíme svazkem pokrájené petrželky, dvěma utřenými stroužky česneku a lžící umeocta, případně dosolíme. Podáváme s dušenou rýží.


KRIZOVÁ KUCHAŘKA

Krásný den všem, představuji vám novinku ze Svatojánu, letos je to Krizová kuchařka, která vyjde v létě, přesněji 23. července.

Krizová kuchařka je trochu ošemetný název pro skromnou, obyčejnou knížku s recepty. Vede mě k tomu ale dobrý důvod. Když jsem v roce 2017 začala o tématu knihy uvažovat a promýšlet, co by v ní mohlo a mělo být, zdálo se toto téma mnohým přátelům a známým, které jsem prosila o názor, jako zbytečné strašení a název nepříjemně stresující. V roce 2019 jsme se s nakladatelstvím nakonec dohodli, že kniha vyjde. Bylo to několik měsíců před tím, než svět postihla pandemie nemoci COVID-19. Nakonec to skoro vypadá na předtuchu, i když krizi v nějaké podobě předpovídali mnozí. Tahle knížka se pokouší pomoci každému, především ženám, aby si dokázaly poradit v nelehké době. Může nás postihnout kromě krize zdravotní spojené s karanténou i krize ekonomická, která jde s tou zdravotní bohužel ruku v ruce, a již následuje často i krize společenská a sociální. A ani krize ekologická se neodmlčela, sucho přetrvává, planeta se zahřívá i nadále.

Můžeme se v důsledku nepředvídaných událostí ocitnout na nějaký čas bez možnosti nakupovat vše potřebné v obchodech. I bez karantény, která pomine, může přijít povodeň, tornádo nebo velký požár. Příkladů ze světa máme bohužel dost. Knih, příruček a různých návodů k přežití v krizích vychází v současnosti dostatek, ale většinou jsou určeny mužům. Ti musí v takových obtížných situacích zajistit své rodině bezpečí, teplo a jídlo. A jaká je úloha ženy? Neméně důležitá, musí přece udržet v chodu rodinu, nasytit ji, ošetřit v případě nemoci a především nedovolit, aby se její členové utápěli ve smutku a beznaději. Musí vytvořit alespoň zdání normálnosti v turbulentním světě a nejistých podmínkách.
Ale i kdybychom se s žádnou krizí aktuálně potýkat nemuseli, knížka vás naučí používat lokální zdroje a první kroky k důležité a potřebné vědomé skromnosti, která se může ukázat jako životní nutnost.

Patrně se budeme muset naučit znovu spolupracovat, domluvit se, oprášit výměnný obchod, v těžkých dobách se osamělým individualistům žije velmi těžce a to i v případě, že mají dost peněz. I když ne všichni máme možnost vypěstovat si svoje jídlo, máme možnost nabídnout své služby výměnou za ně. Někdo je šikovný zdravotník, jiný rozumí motorům, další je zručný kutil. Když umím péct chleba nebo plést teplé ponožky, mohu za to dostat obilí nebo zeleninu. Proto moje rada zní: naučte se něco praktického.



POHANKA S OŘECHY

Já pohanku zbožňuju, takže pro mě je to dokonalost sama 
Na lžíci oleje pět minut opékáme pokrájenou cibuli, vmícháme 50 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů, 100 g rozdrobeného uzeného tempehu a 6 velkých sušených rajčat naložených v oleji nakrájených na nudličky. Deset minut společně opékáme a přidáme bazalku, oregano a 250 g propláchnuté pohanky. Osolíme, zalijeme 500 ml vody, přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum a zvolna dusíme 20 minut. Ochutíme lžící Umeocta a lžičkou kvasnicového výtažku, pokud nemáme, tak lahůdkovým droždím. Jíme s kvašenou zeleninou.


ČÍNSKÉ NUDLE S TOPINAMBURY

Jirka mi včera řekl, že by měl chuť na čínské nudle, takže jsem začala přemýšlet, co do nich. Našla jsem ve špajzu pár batátů a topinamburů, které byly v jedné ze zeleninových bedýnek. Ani jednu z těchto zelenin moji drazí nejedí rádi, tak jsem zavětřila příležitost, jak to zkrmit  . Objevila jsem ještě jednu svraštělou mrkev a červenou papriku, ta byla ještě v dobré kondici. Tak bezva, vytasím pánev wok a do toho!
Na tenké nudličky nakrájíme všechnu zeleninu, dáme si záležet! Potřebujeme 1 cibuli, 1 stroužek česneku, kousek zázvoru, 100 g mrkve, 350 g batátů, 1 červenou papriku, 400 g topinamburů a tři naťové cibulky.
V pánvi wok rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a 2 minuty na něm opékáme cibuli, česnek a zázvor, pořád mícháme. Přidáme lžičku kari koření a vmícháme mrkev, topinambury, batáty a papriku. Opékáme 4 minuty, podlijeme 50 ml vody a 1 lžící umeocta a za častého promíchávání smažíme 10 minut. Odstavíme, přidáme 3 lžíce sójové omáčky Shoyu, 250 g (v suchém stavu) uvařených čínských bezvaječných nudlí a naťovou cibulku. Naposledy důkladně zamícháme a ihned podáváme.
Je to obrovská dobrota, která měla nečekaný úspěch.



VELIKONOČNÍ POLÉVKA

Jednoduchá a zdravá polévka, která je navíc moc dobrá. Vím, že Velikonoce už byly, ale berte to zkrátka jako vynikající jarní polévku 
Nasucho v hrnci opražíme 100 g ovesných vloček, vmícháme 2 lžíce oleje a pokrájenou cibuli a deset minut opékáme. Vmícháme kostku (42 g) čerstvého droždí a mícháme, dokud se droždí nerozteče a znovu neztuhne. Poté přidáme 300 g oloupaných a na nudličky nastrouhaných brambor, misku nakrájených bylinek (bršlice, kopřivy, česnáček, medvědí česnek, popenec...), osolíme, zalijeme 1,5 l vody a vaříme 10 minut. Na talíři zdobíme pažitkou.


RÝŽOVÝ SALÁT

Báječný lehký salát, který zasytí, doporučuji.
Nejprve uvaříme nebo udusíme 250 g rýže basmati tak, jak jsme zvyklí, Rýže basmati je na saláty nejvhodnější, protože se nelepí. Ještě zatepla rýži zlehka promícháme se dvěma lžícemi světlého misa (v tomto případě nemůžeme miso ničím nahradit), a necháme vychladnout. Do mísy nakrájíme jednu žlutou papriku, jednu salátovou okurku, vmícháme 100 g baby špenátu a 50 g nasucho opražených piniových jader. Ochutíme lžící jablečného octa, čerstvě mletým pepřem podle chuti a promícháme s rýží. Pokud je třeba, tak dosolíme, ale miso je slané dost.


ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA S OŘECHY

Výtečná bábovka, která je navíc hotová vcukuletu.
Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g bezmléčné hořké čokolády a rozmícháme ji dohladka s 200 g jablečného pyré (neslazené přesnídávky), 50 ml oleje (výborný je nějaký ořechový olej) a 220 ml rostlinného mléka.
V míse promícháme 250 g polohrubé mouky, 100 g pohankové mouky, špetku soli, 80 g tmavého cukru (rapadury), lžičku skořice, lžičku sušené pomerančové kůry, 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů, půl lžičky jedlé sody, 50 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů a 50 g hrozinek. Vlijeme připravenou čokoládovou směs, důkladně, ale krátce (ručně) promícháme a nalijeme do dobře vymaštěné a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180 stupních asi 50 minut až hodinu, stav kontrolujeme špejlí.


KOLÁČ S KVĚTÁKEM ROMANESCO A KOPŘIVAMI

Nakrájíme svazek hladkolisté petrželky. V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké bílé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku, půl lžičky soli, špetku cukru, polovinu petrželky, 2 lžíce oleje a 250 ml vody. Dobře promícháme a necháme 15 minut odležet. Mezitím spaříme a nakrájíme misku kopřiv, 2 minuty povaříme ve slané vodě na růžičky rozebraný menší květák romanesco, a v misce rozšleháme 100 ml rostlinného mléka, 1 lžíci shiokoji (můžete nahradit hořčicí a solí) a 3 lžíce Hrašky (hrachové mouky).
Těsto vložíme do větší (25 cm) koláčové formy vyložené pečicím papírem, pokapeme olejem a prsty roztlačíme do stran a dbáme na zvýšené okraje. Posypeme 200 g rozdrobeného bylinkového tofu, kopřivami, růžičkami květáku a druhou polovinou petrželky. Každou vrstvu pěkně zatlačíme do těsta a do stran. Na závěr koláč zalijeme směsí s Hraškou a pečeme při 180 stupních 40 minut. Podáváme se salátem.



SALÁT S FENYKLEM A MISEM

Omlouvám se za bezlepkovou ikonku, těstoviny samozřejmě lepek obsahují, je to omyl.

Výborný těstovinový salát, doporučuji!
Do mísy nakrájíme jeden kadeřavý salát, 10 ředkviček, 1 fenykl, 1 papriku a 4 rajčata. Uvaříme 250 g semolinových těstovin podle návodu na obalu a propláchneme je studenou vodou. Připravíme zálivku ze 2 lžic světlého rýžového misa (báječně nahradí majonézu!), 2 lžic panenského olivového oleje, šťávy z půlky citronu, 1 lžičky ostré hořčice, 1 prolisovaného stroužku česneku a čerstvě mletého pepře. Všechno to důkladně promícháme.


JIDÁŠE

Čistě rostlinná verze tradičního velikonočního pečiva, které se na Zelený čtvrtek musí upéct i sníst. Ačkoliv jsou bez vajec a medu, jsou vynikající, opravdu!
Rozehřejeme 70 g rostlinného másla a zahřejeme 220 ml rostlinného mléka a 100 ml rostlinné smetany.
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g hladké bílé mouky, půl lžičky soli, a 70 g tmavého cukru. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 21 g (půl kostky) čerstvého droždí, zalijeme trochou připraveného ohřátého rostlinného mléka a umícháme kašičku. Zakryjeme a necháme 10 – 15 minut vzejít kvásek. Vmícháme 1 uvařenou, oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, rozehřáté rostlinné máslo a zbytek mléka a smetanu. Důkladně zpracujeme hladké těsto, které necháme kynout v zakryté míse v teple hodinu anebo přes noc v chladu (chladničce).
Vykynuté těsto na pomoučeném vále pořádně prohněteme a rozdělíme na 48 stejných dílů. Z každého stočíme jidášek a narovnáme na plechy, kde budou ještě 15 minut kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů (teplovzduch 180 stupňů) 15 – 20 minut. Zatímco se pečou, svaříme dvě lžíce hnědého cukru (používám Rapaduru) se dvěma lžícemi vody a tímto cukerným roztokem potřeme upečené, ještě horké jidáše. Kdo jí med, může si jidáše pokapat medem.



ZELÍ S TOFU V PÁNVI WOK

Jednoduchá a moc dobrá „čína“.
Nastrouháme lžíci čerstvého zázvoru a vložíme ho do misky. Vmícháme lžičku tlučeného kmínu, nakrájenou cibuli, 3 prolisované stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 lžíce Shoyu, 70 g rajského protlaku a 200 g na tenké špalíky nakrájeného tofu (ideálně přírodního, ale měla jsem pouze tofu uzené). Necháme dvě hodiny marinovat.
Půl kila bílého zelí nakrájíme na kostičky, 200 g mrkve zase na tenké špalíky. Vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme 100 ml vody a dusíme 15 minut. Vmícháme naložené tofu a přivedeme k varu. V 500 ml vody rozkvedláme 2 lžíce hladké mouky, vlijeme do pánve, přivedeme k varu a pět minut vaříme. Podáváme s dušenou rýží a sypeme nasucho praženými arašídy.

BRAMBOROVÝ KRÉM S PÓRKEM A HRÁŠKEM

Jednoduchá, jemná a doopravdy výtečná polévka, doporučuji! Bude chutnat i malým dětem.
Na dvou lžících oleje osmahneme 2 pokrájené cibule a jeden pórek. Vmícháme 700 g na malé kostičky oloupaných nakrájených brambor, kmín a sůl. Zalijeme 1 l vody a přivedeme k varu. Vsypeme 400 g zeleného hrášku a vaříme půl hodiny. Asi třetinu zeleniny vybereme a odložíme, do polévky přidáme 2 lžíce lahůdkového droždí, 250 ml rostlinné smetany, 1 prolisovaný stroužek česneku a rozmixujeme. Prohřejeme, vmícháme odloženou zeleninu, případně dosolíme. Na talíři sypeme šnytlíkem.



DOMÁCÍ OLEJ

Tenhle „projekt“ nám dal pekelně zabrat, tedy hlavně Jirkovi. Domácí lis na olej holandské značky Piteba byl už jen při sestavování opravdovým oříškem, několik šroubů zcela chybělo a bylo třeba je dokoupit, některé součástky zato byly přibalené zbytečně, nebyly jak a kam použít. Chyběla i násypka a úchyt, člověk jen trochu nešikovný nebo bez vybavené dílny si bohužel s tímto výrobkem neporadí. Na internetu jsme četli recenzi, kde chybějící šrouby nezmiňují, tak jsme asi měli smůlu. Lisovat se musí venku, petrolej v lahvičce s knotem čoudí a olej kape a semínka lítají všude okolo 
Lisování nešlo také úplně dobře, zkusili jsme nejprve semínko lněné a to se bohužel nepodařilo. Úspěšní jsme byli až se slunečnicovým semínkem, výtěžnost je 500 ml výtečného oleje z 1 kg slunečnice. Je to docela dřina, ale až bude nejhůř, takový lis se bude ještě hodit.



CIBULÁČKY

Skvělé pečivo pro mlsouny 
Tři cibule nakrájíme a dozlatova osmažíme na 5 lžících olivového oleje, necháme vychladnout.
V míse promícháme 150 g pohankové mouky, 150 g celozrnné žitné mouky, 400 g hladké bílé mouky, 1 sáček (10 g) instantního droždí, sušenou bazalku, sůl, cibuli i s olejem a 400 ml teplé vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné těsto, které vrátíme do mísy, potřeme olejem a necháme zakryté hodinu kynout v teple.
Vykynuté těsto znovu prohněteme na vále a rozdělíme na 16 stejných dílů. Z každého vyválíme hada, spojíme ho a smyčku zakroutíme. Narovnáme na plech, potřeme teplou vodou a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme při 220 stupních 15 – 20 minut dozlatova. Ihned po upečení potřeme teplou vodou, pečivo zůstane měkké.



MRKVOVÉ KARBANÁTKY S OKAROU

Výborné, jednoduché karbanátky ze základních surovin
Okara je „odpad“ z výroby sójového mléka, tedy mokrá převařená luštěninová drť. Určitě by šla nahradit jinými uvařenými, dobře okapanými a namletými luštěninami – fazolemi, hrachem, cizrnou nebo čočkou.
100 g ovesných vloček zalijeme 200 ml vroucí vody, promícháme a necháme 10 – 15 minut stát. Do mísy dáme 180 g najemno nastrouhané mrkve, 200 g okary (nebo namletých vařených luštěnin), sůl, 1 pokrájenou cibuli, 2 utřené stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sušené oregano, špetku kurkumy a připravené ovesné vločky. Pokud je třeba, zahustíme vločkami nebo moukou, já to ale nedělala. Vzniklé těsto necháme ještě 15 minut odpočinout, poté tvarujeme karbanátky, které pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut. Podáváme se šťouchanými brambory nebo kaší a kvašenou zeleninou.


PEČENÉ SÓJOVÉ MASO S CHLUPATÝMI KNEDLÍKY A ZELÍM

Stará dobrá klasika, tento „model“ je vylepšený o shiokoji, což je tradiční japonský výrobek z rýže, který zajistí u pečeného sójového masa (nebo zeleniny) skvělou kůrčičku. Toto množství je pro 6 lidí.
S jídlem musíme začít už den předem. 250 g sójových nudliček zalijeme 1,2 l vroucího osoleného zeleninového vývaru a necháme je v něm vychladnout. Promícháme 2 pokrájené cibule, 6 utřených stroužků česneku, 4 lžíce shiokoji (v nouzi nahradíme Tamari nebo sójovou omáčkou Shoyu), 1 lžíci ostré hořčice, 4 lžíce balzamikového krémového octa, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžíci mleté uzené papriky, lžičku tlučeného kmínu, lžičku tlučeného pepře a 80 ml panenského olivového oleje. Vmícháme dobře vymačkané sójové maso, a v uzavřené nádobě marinujeme v chladničce alespoň 8 hodin, ale klidně i celičký den. Marinované sójové maso vložíme do pekáčku, přiklopíme a pečeme při 200 stupních půl hodiny a pak ještě 15 minut odkryté.
Knedlíky: nastrouháme 1 kg oloupaných syrových brambor a promícháme je se solí, 200 g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky a 4 lžícemi Hrašky. Necháme 20 minut odpočívat a poté lžičkou vykrajujeme menší knedlíky do slané vroucí vody. Vaříme 10 minut.
Zelí: malou hlávku bílého zelí nebo polovinu větší nakrájíme na nudličky, vložíme do kastrólu, podlijeme několika lžícemi vody, osolíme, okmínujeme a dusíme 15 – 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme, vmícháme syrovou pokrájenou cibuli, ochutíme trochou cukru a vinného octa, případně dosolíme. Zelí promícháme s uvařenými knedlíky a podáváme s pečeným sójovým masem. Já jídlo ještě ozdobila medvědím česnekem.



RIZOTO S POHANKOVOU SMETANOU

Výborné krémové rizoto, hrášek je zmrzlý, houby vlastní nasušené.
Večer předem namočíme každé zvlášť 300 g neloupané rýže a 100 g světlé pohanky. Druhý den oboje propláchneme v cedníku a necháme okapat.
Na dvě hodiny namočíme dvě velké hrsti sušených hříbků.
Pohanku dáme do mixéru, zalijeme 200 ml čisté vody a rozmixujeme dohladka. Přecedíme přes plátýnko, zbylou drť využijeme třeba na zahuštění polévky nebo karbanátků a vzniklou „smetanu“ dáme prozatím stranou.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme okapanou rýži, scezené a vymačkané hříbky (vodu z hub nevyléváme, ale doplníme ji do 700 ml čistou vodou). Osolíme a asi deset minut společně opékáme. Poté zalijeme připravenou vodou, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme, dokud se voda neodpaří a rýže není měkká.
Vmícháme 400 g zeleného hrášku a připravenou pohankovou smetanu, a společně ještě krátce podusíme. Odstavíme a vmícháme svazek petrželky.



TĚSTOVINY S KADEŘÁVKOVÝM PESTEM

Kadeřavá kapusta je velmi cenným zdrojem železa!
Do mixéru vložíme 250 g syrové kadeřavé kapusty i s košťálem, 100 g umletých mandlí, které jsme nejprve upražili na suché pánvi, svazek bazalky, utřený stroužek česneku, sůl, čerstvě mletý pepř a 60 ml panenského olivového oleje. Mixujeme dohladka. Uvaříme půl kila semolinových těstovin, ale po uvaření nevyléváme všechnu vodu, trochu necháme na dně hrnce. Vmícháme pesto a podáváme.