OVESNÉ LÍVANCE

Rozmixujeme 120 g ovesných vloček, 100 g hladké mouky, špetku soli, 2 lžíce oleje a 400 ml rýžového mléka. Necháme hodinu stát a smažíme lívanečky. Podáváme s borůvkovým džemem.


PIZZA S ČÍNSKÝM ZELÍM

V míse promícháme půl kila hladké mouky, půl lžičky soli a 6 lžic olivového oleje. 20 g čerstvých kvasnic rozpustíme v 250 ml teplé vody a vmícháme do mouky. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme. Vrátíme do mísy, potřeme olejem, přikryjeme ubrouskem a necháme hodinu kynout v teple.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a čtyři stroužky česneku. Přidáme na nudličky pokrájené čínské (nebo pekingské) zelí, okořeníme kořením na pizzu, osolíme a zalijeme 200 ml rajčatové šťávy. Dusíme dvacet minut. Vmícháme 100 g čerstvých špenátových listů a odstavíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každého vyválíme pizzu, pokapeme olejem a poklademe dušeným čínským zelím se špenátem. Ozdobíme olivami a pečeme při 220 stupních asi 25 minut.



OŘECHOVÉ ŠÁTEČKY

V míse promícháme 200 g hladké bílé mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 40 g pomletého slunečnicového semínka, 20 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic. Ohřejeme 250 ml rýžového mléka a částí umícháme uprostřed mouky kvasnice na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Vmícháme zbytek mléka a tři lžíce oleje a vyklopíme na vál, kde těsto dobře zpracujeme rukama. Vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Na vále dobře prohněteme, zakryjeme obrácenou mísou a necháme 15 minut odpočívat. Rozdělíme na 16 stejných dílů a každý rozválíme na čtverec o straně cca 12 cm. Nebo můžeme vyválet plát a ten na čtverce rozřezat. Doprostřed dáme vrchovatou lžíci ořechové nádivky, protilehlé rohy přimáčkneme k sobě a ozdobíme ořechem. Pečeme při 220 stupních 20 minut.
Ořechová nádivka: Umeleme 400 g vlašských ořechů a 100 g ovesných vloček. V míse je promícháme se 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), lžičkou mleté vanilky, špetkou soli, lžičkou rumu a zalijeme 300 ml vroucího rýžového mléka. Zamícháme a necháme půl hodiny odstát.



LAHŮDKOVÁ KAPUSTA

Víte, že kapusta patří k nejzdravější zelenině vůbec? Recept je upravený od Romana Uhrina.
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku, lžičku mleté papriky a lžičku kmínu. Přidáme 750 g na nudličky nakrájené kapusty a několik minut za častého míchání opékáme. Oloupeme a nakrájíme na kostičky 400 g brambor a přidáme je do hrnce. Ochutíme sypkým bujónem např. Wurzlem, promícháme a zalijeme půl litrem horké vody. Dusíme doměkka, trvá to asi 20 - 25 minut. Případně dosolíme.
250 g uzeného tofu nakrájíme na špalíčky, promícháme se třemi lžícemi Shoyu a obalíme ve 4 lžících sezamového semínka. Osmažíme na pánvi a podáváme s kapustou.


PEČENÉ TOFU S JABLKY

Večer předem rozmícháme v míse 60 g Shiro misa se 100 ml vody, 60 ml bílého vína, kusem nastrouhaného zázvorového kořene, čtyřmi utřenými stroužky česneku, 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi Shoyu. Půl kila uzeného tofu nakrájíme na špalíčky a promícháme s marinádou. Mísu zakryjeme fólií a necháme do rána naložené v chladu. Zapékací misku nebo pekáček vymastíme olejem, navrstvíme naložené tofu a poklademe třemi oloupanými jablky nakrájenými na tenké plátky. Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a pečeme půl hodiny při 200 stupních a ještě dvacet minut bez pokličky. Podáváme s rýží.


JABLEČNÝ KOLÁČ S OŘECHY

Výjimečně chutný jablečný koláč, doporučuji. 
Tři jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme dvě lžíce kokosového oleje, přidáme jablka, dvě lžíce sušené třtinové šťávy, lžičku skořice, 100 g vlašských ořechů a 100 g hrozinek. Dusíme asi deset minut, dokud se šťáva nevydusí.
Do 150 ml sojového mléka vmícháme lžíci jablečného octa, mléko se srazí a zhoustne. V míse smícháme 100 g jemných mletých ovesných vloček, 100 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, lžičku kypřicího prášku, špetku soli a lžičku mleté vanilky. Nalijeme sojové mléko, promícháme a rozetřeme do vymaštěné koláčové formy (prům. 20 cm). Povrch poklademe dušenými jablky a uhladíme. Pečeme při 180 stupních půl hodiny.


KAŠTANOVÉ DALAMÁNKY

Večer promícháme v míse 250 g uvařených a namletých jedlých kaštanů, 100 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké bílé mouky, ½ lžičky instantního droždí, sůl, 50 g slunečnicového semínka, 2 lžíce oleje a 2 lžíce špaldového sirupu rozmíchaného ve 300 ml vlažné vody. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme v teple 12 – 16 hodin kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomočený vál, několikrát přeložíme a necháme 15 minut odpočívat. Poté je rozdělíme na 16 stejných dílů, zformujeme do dalamánků, potřeme vlažnou vodou, nůžkami nastřihneme a necháme 15 minut na plechu dokynout. Pečeme při 230 stupních asi 20 minut.


KAŠTANOVÝ DORTÍK

Podle Anuše Kejřové, trochu poupravené. Velmi zajímavý a chutný kousek Emotikona smile
V kameninovém hrníčku šleháme na plotně 3 celá vejce a 50 g moučkového cukru do zhoustnutí. Do vychladlého jemně vmícháme 2 lžíce oleje, 20 g (asi 20 kusů) nasucho opražených a nastrouhaných lískových oříšků, lžičku strouhané citrónové kůry a 50 g polohrubé mouky. Pečeme ve vymaštěné a vysypané menší dortové formě (asi 20 cm) v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 20 minut.
Vychladlé potřeme krémem: 100 g uvařených a namletých jedlých kaštanů prolisujeme a promícháme se šťávou z půlky citrónu, 2 lžícemi rýžové smetany, 1 lžící rumu a 50 g špaldového sirupu (nebo medu).
Povrch pokapeme klasickou citrónovou polevou (moučkový cukr a citrónová šťáva) a necháme dobře vychladit.



SVATOJANSKÝ TAROT

Malá reklama Emotikona smile
Pokud ještě nemáte vymyšlený dárek pro někoho blízkého, mám malý tip. Je to Svatojanský tarot, který jsem vyřezávala několik let. Letos jej vydal Albatros a je k dostání na internetu i v kamenných obchodech. Celý balíček 78 karet včetně knížečky s výkladem a stručným návodem k použití karet stojí okolo tří set korun, někde i méně. Na zadní straně je můj milovaný bezový keř z naší zahrady. Na mnohých kartách jsou zobrazeni členové mé rodiny a přátelé, dávala jsem si pozor, aby i jejich povaha korespondovala s významem karty, ale to je jen taková osobní libůstka a pro vás vlastně nedůležitá.
Pro představu přikládám výklad vyfocených karet:
VIIII POUSTEVNÍK
Po cestě za pravdou kráčíme sami.
POUSTEVNÍK je kartou osamělého hledání pravdy. Symbolizuje hlubokou moudrost, nalezení smyslu, poznání toho, co je skutečně důležité.
Představuje období klidného rozjímání v ústraní, inventury hodnot a vnitřního zasvěcení, uvědomění si, kým opravdu jsme a kam směřujeme.
Na kartě je zobrazen poustevník s holí, která je znakem míru a naděje. Cestu mu osvětluje lucerna, zdroj Světla, osvícení, poznání a ochrany.
KALICHOVÁ OSMIČKA
Kalichová osmička je kartou rozloučení. Ukazuje na změnu našich plánů, ztroskotání záměrů, zklamání a neúspěch. Jsme okolnostmi nuceni opustit něco, co je pro nás mimořádně cenné a začít znovu. Prozatím ani netušíme, kam naše cesta vede, je to však cesta k nové svobodě.
Lot a jeho rodina opouštějí Sodomu. Poháry jsou rozsypané, převržené, naděje jsou zmařené. Město Sodoma je v plamenech — oheň zde symbolizuje očistný proces, definitivní ukončení starého a příslib něčeho nového, co povstane z popela.
ŽEZLOVÁ ČTYŘKA
Žezlová čtyřka je kartou odpočinku, zažíváme období klidu poté, co jsme překonali závažné překážky. Právem je nám dopřána radost a zábava. Tato karta nás přímo vyzývá, abychom si vychutnali společnost druhých a užívali si života a nových zkušeností s důvěrou a radostí.
Noe, obklopen duhou, symbolem boží milosti a požehnání, s holubicí jako zvěstovatelkou ukončení dlouhého trápení.
KALICHOVÉ ESO
Všechna esa naznačují příležitost ukrytou v nás samých. Kalichové eso je jedna z nejšťastnějších karet Tarotu, nejvyšší šťastná karta Malé Arkány, symbolizuje lásku, radost, naplnění našich tužeb. Představuje nejvyšší ideál dobra, svatý grál, spojení s vesmírem. Říká nám, že vše, co jsme si přáli, po čem toužíme, máme doslova na dosah ruky.
Pohár je naplněný červeným vínem, které je stejně jako krev, jejíž symboliku přenáší, sídlem duše a života. Na poháru je drak požírající vlastní ocas — UROBOROS — pradávný magický symbol fundamentální jednoty všech věcí, obraz světa, v jehož koloběhu bude vysvobozena lidská duše.
ŽEZLOVÁ OSMIČKA
Žezlová osmička jako jediná karta z celého Tarotu není symbolem žádného konkrétního děje ani určitých vlastností, ale pouze toho, že nějaká událost již probíhá nebo se k ní schyluje v nejbližší době, něco je ve vzduchu, probíhají určité děje, kterých si zatím nejsme vědomi, ale už jsou ne­zastavitelně v pohybu. Zpravidla se jedná o potě­šitelné skutečnosti, jež jsou na cestě k nám.
Chronos, bůh času, první příčina, drží v rukou přesýpací hodiny, symbol pomíjivosti. Na zádech má křídla, znak nezadržitelného plynutí času.
MEČOVÁ OSMIČKA
Mečová osmička je kartou zmatků, krize, vnitřního konfliktu a překážek. Vyjadřuje obavy a zábrany, často nedůležité nebo dokonce smyšlené, které nám znemožňují konat, ukazuje, že v sobě potlačujeme něco cenného. Tato karta nás naléhavě vyzývá, abychom změnili svůj postoj, otevřeli se a přestali skrývat své skutečné emoce a názory.
Danae uvězněná v pod­zemním sklepení svým otcem, aby se nemohla podle věštby stát matkou jeho budoucího vraha. Osud se mu však zvrátit nepodařilo. Nelze skrýt nebo popřít něco, co má být vyjeveno.
MINCOVÁ ŠESTKA
Mincová šestka je kartou velkorysosti, laskavosti, obdarování a tolerance. Symbolizuje naši ochotu pomáhat a také schopnost pomoc vděčně přijmout. z toho, že obdarováváme, se dokážeme upřímně radovat stejně jako z toho, že jsme sami obdarováni. Z hloubi srdce přejeme druhým úspěch a prosperitu, protože víme, že platí — Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno.
Prométheus, který nezištně a velkoryse předává lidem dar ohně i přes to, že bude za tento čin krutě potrestán.
http://www.albatrosmedia.cz/svatojansky-tarot.html


KVĚTÁKOVÉ LASAGNE

Z knihy Jíme zdravě
Jeden květák nadrobno usekáme a upečeme jej v troubě pokapaný olejem a osolený, dokud mírně nezezlátne. Během pečení občas promícháme. Necháme vychladnout a promícháme s 250 g rozdrobeného přírodního tofu, šťávou z půlky citrónu, dvěma lžícemi oleje, solí, čerstvě mletým pepřem a 5 lžícemi lahůdkového droždí.
800 g krájených rajčat (mohou být sterilovaná) smícháme s pokrájenou cibulí, pěti utřenými stroužky česneku, solí a bazalkou.
Do zapékací misky nebo pekáčku nakapeme trochu olivového oleje a vrstvíme: rajčatová omáčka, lasagne, květák s tofu, čerstvé špenátové listy, rajčatová omáčka, lasagne, květák s tofu, špenátové listy, lasagne, rajčatová omáčka, květák s tofu a olivy. Pečeme 40 minut při 200 stupních.



JÍT KRÁST KONĚ

Útlá knížka, jejímž autorem je Per Petterson, by se dala popsat jednoduše jako velmi, velmi hutná melancholie. Příběh patnáctiletého chlapce v době krátce po druhé světové válce a o padesát let později osamělého muže, který se z něho stal, je pevně spojený s řekou a lesem. V knize vše plyne zvolna jako řeka a mnohem více než je vysloveno, se toho odehrává pod hladinou. Tenhle příběh vám zůstane sedět na hrudi jako těžký kámen. Ale za přečtení rozhodně stojí, vždyť „sami se rozhodneme, kdy nás něco bude bolet.“



BRAMBOROVÝ SALÁT SE ZELENOU ČOČKOU

Výborný salát z pečených brambor. Oloupeme 1 kg brambor a nakrájíme je na čtvrtinky. V pekáčku je pokapeme olivovým olejem a ochutíme Bambovou solí (nebo jinou bylinkovou solí). Pečeme dozlatova. 150 g zelené čočky uvaříme doměkka. Obojí promícháme v míse, přidáme 200 g pečených kaštanů, 200 ml domácí majonézy (vegani použijí sojanézu), sůl, pepř, svazek ředkviček, cibuli a dvě lžíce vinného octa. Podáváme na listech hlávkového salátu jako hlavní jídlo.


MOCHYNĚ ŽIDOVSKÁ TŘEŠEŇ

Židovskou třešeň jistě všichni znáte, roste v zahrádkách i jejich okolí a na podzim její lampičky krásně svítí do pošmourného šera. Možná jste jako děti jedly její plody – oranžové třešničky schované v kalíšku. Sice není přímo jedovatá, ale protože patří mezi lilkovité, buďte opatrní, nejezte jich příliš mnoho, jedna nebo dvě stačí Emotikona smile Celá rostlina je jedovatá,plody jen velmi mírně, takže se zase tak nebojte. Přinejhorším vás bude trochu bolet žaludek, ale smrt rozhodně nehrozí.
Třešně sušíme stejně jako šípky, při vyšší teplotě okolo 40 stupňů.
Používáme nejčastěji odvar jako silné, účinné antirevmatikum, zlepšuje látkovou výměnu a působí močopudně. 4 g suché drogy povaříme pět minut v šálku vody, pijeme 3 – 4 denně.
Celá nadzemní část rostliny se používá k protirevmatickým koupelím. Čerstvá šťáva z třešní tlumí svědění.
V čarodějnictví se používala a snad dosud používá lampička židovské třešně jako siderické kyvadélko spolu s odpovídajícími kameny. Takové kyvadélko je prý mimořádně přesné.
Účinnější a to i jako významné cytostatikum, antiparazitikum, antibiotikum a antivirotikum je mochyně drobnoplodá ze stejného rodu.
Tadeáš Hájek z Hájku nazývá mochyni židovskou také krásnými jmény jako například mořská višeň, liščí jablko nebo psí višeň.



DRAMA S MYŠICÍ

Dnes jsme měli dramatické ráno. Denně chytíme do sklopců několik myšic křovinných, což jsou mimochodem nádherná zvířátka s chytrýma očima. Tahle dnešní myšice měla ale smůlu (na fotce je jiná, dnes jsem neměla nervy na focení) - prostrčila čenich okem klícky a zaklesla ze dlouhými hlodavčími zoubky za drátek. Zuby zafungovaly jako spolehlivá zarážka a čenich nešel vtáhnout (nebo mnou zastrčit) zpátky bez toho, aby se zoubky vylomily a způsobily velkou bolest a škodu. Ještě že mám chladnokrevného a šikovného muže. Odnesl za mého stálého hořekování nebohou myšici do dílny, kde oka nad čenichem a vedle něho rozstřihl nůžkami na plech. Myšice (podle mě to byl kluk), vděčně sklapla tlamičku a nechala se vypustit do křovin, kam patří. Uf, dobře to dopadlo, ale bylo to o nervy. Jsem si jistá, že tahle konkrétní myšice už nikdy do žádné pastičky nevleze.


OMÁČKA S OŘECHY

Letos se nám po třech letech konečně zase urodily vlašské ořechy, dávám je všude, kde to jen trochu lze, výjimečně vynikající jsou v chlebu, nahrubo nalámané. Tuhle omáčku zkuste, je snadná, rychlá a skvělá.
Nasucho opražíme 50 g vlašských ořechů a rozmixujeme je spolu se 70 g sušených rajčat naložených v oleji, 1 cibulí, solí, čerstvě mletým pepřem, půl lžičkou fenyklových semínek, 2 lžícemi balzamikového octa a 200 ml vody. Prohřejeme a podáváme například s těstovinami. Zdobíme petrželkou.


RAJČATOVÁ POLÉVKA S ČERVENOU ČOČKOU

Rychlá a výborná polévka.
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme 400 g sterilovaných pokrájených rajčat, 150 g červené čočky, 2 bobkové listy, osolíme a zalijeme 1,3 l zeleninového vývaru nebo vody. Vaříme 20 minut, odstavíme a vmícháme 100 ml rostlinné smetany pro zjemnění.


LINDSEY DAVISOVÁ A JEJÍ MARCUS DIDIUS FALCO

Řada detektivních příběhů ze starověkého Říma, přesněji řečeno z období vlády císaře Vespasiána. Autorka je Britka s oxfordským vzděláním a je to sakra znát. Výtečný vypravěčský talent, suchý britský humor a spousta zajímavých informací o době, kdy Řím byl skutečná velmoc. Navíc váš mozek nebude zahálet, autorka předpokládá, že v hlavě něco máte a nepíše polopatě, což mi je rozhodně sympatičtější než když autor předpokládá, že jste blb. Některé příběhy z řady jsou dobré, jiné slabší a některé brilantní. Rozhodně patří k mým oblíbeným.



AVOKÁDOVÉ PUSINKY

100 g kvalitní čokolády rozehřejeme se lžící kokosového tuku a rozmixujeme ji dohladka spolu s celým avokádem, 40 g mletých mandlí, 2 lžícemi rýžového sirupu (nebo medu), 1 vajíčkem, 2 lžícemi kakaa a 1 vrchovatou lžící sušeného mandlového mléka. Směs necháme v chladničce hodinu odpočinout. Lžičkou klademe hromádky na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 15 minut.


SKÁLA

Peter May napsal detektivní příběh, ve kterém je spáchaná vražda vlastně nepodstatná. Recenze plýtvaly takovými slovy jako jedinečný, mimořádný, mistrovský a mrazivý, takže jsem do toho šla, naštěstí mám knihu z knihovny, průměrných knih už máme dost. Nejdřív to dobré: knížka se dobře čte, je napínavá a odehrává se v atraktivním prostředí skotského ostrova Lewis a je v ní poměrně pěkně vystižena krajina, šílené počasí i trudný život obyvatel. Jinak je kniha souborem klišé, plná nenápaditých dialogů a plochých postav. Děj je velice předvídatelný a už ve třetině víte, kdo je pachatel. Na konci vám do toho autor ale přimotá pederasta, o kterém jste neměli doposud ani ponětí (alespoň já ne). To je asi tak jediné překvapení z celé knihy. Pokud chcete, aby vám utekla dlouhá cesta, nebo se nudíte v posteli s chřipkou, knížku doporučuju, pěkně odsejpá. Za měsíc ale nebudete vědět, že jste ji četli. Má krásnou obálku.



POLÉVKA Z DÝNĚ A JEDLÝCH KAŠTANŮ

Půl kila dýňové dužiny nakrájíme na kostičky. 100 g oloupaných a uvařených jedlých kaštanů pomeleme nebo podrtíme v mixéru. Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru, čtyři stroužky česneku a chilli papričku. Přidáme kaštany, dýni a dvě lžíce rajského protlaku. Okořeníme oreganem, zalijeme 750 ml zeleninového vývaru nebo vody a vaříme půl hodiny doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme a zjemníme 100 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme opraženými dýňovými semínky.


PRAVÁ PODZIMNÍ ČINNOST - KRÁJENÍ JABLEK NA KŘÍŽALY


VOŇAVÉ RIZOTO

V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a krátce na něm opékáme lžičku římského kmínu a lžičku hořčičného semínka. Přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku, na drobné kostičky nakrájených 200 g mrkve, lžičku garam masaly, lžičku kurkumy a půl lžičky chilli. Chvíli společně opékáme a přidáme 200 g rýže basmati, osolíme, zalijeme 450 ml horké vody, přiklopíme a přivedeme zprudka k varu. Stáhneme teplotu na minimum a necháme 15 minut dusit. Vmícháme 100 g nasucho opražených kešu oříšků, 200 g hrášku a 50 g sušených brusinek. Dusíme ještě pět minut, odstavíme a necháme pod pokličkou pět minut dojít.


OMÁČKA ROMESCO

Inspirace receptem v knize Jíme zdravě
Červenou papriku omyjeme a upečeme v troubě, dokud slupka nezčerná. Oloupeme ji, zbavíme semínek a vložíme do mixéru spolu se lžičkou hrubozrnné hořčice, 40 g nasucho pražených mandlí, solí, pepřem, lžící až dvěma vinného octa, lžičkou rýžového sirupu (nebo cukru), lžící olivového oleje a 100 ml vody, kterou přiléváme do mixéru postupně. Hladkou omáčku prohřejeme a podáváme s rýží nebo těstovinami jen tak, nebo s luštěninovými karbanátky.


CIZRNOVÁ POLÉVKA

150 g cizrny den předem namočíme a druhý den v čisté vodě uvaříme doměkka. Cizrnu scedíme a umeleme nebo rozmixujeme v robotu, vývar doplníme do 2 litrů vodou a vrátíme na sporák. Do hrnce vložíme nakrájenou cibuli, 150 g kořenové petržele, 200 g mrkve, 200 g kapusty, 2 bobkové listy, lžičku kurkumy, libeček sušený nebo čerstvý, osolíme a vaříme 15 – 20 minut doměkka. Vyjmeme bobkový list a odebereme trochu polévky do misky a rozmícháme v ní 3 lžíce Shiro misa. Vrátíme do polévky (tento krok můžeme vynechat, pokud miso nemáme). Polévku podáváme s knedlíčky: Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme 100 g čerstvého droždí a necháme rozpustit, jakmile začne znovu houstnout, vmícháme cizrnu a osolíme. Tvoříme knedlíčky, které vaříme zvlášť v osolené vodě do vyplavání, ne déle, jinak se rozvaří.


DOMÁCÍ NUTELLA

200 g lískových oříšků namočíme přes noc do vody, ráno scedíme a necháme okapat. V misce utřeme do pěny 60 g kokosového tuku, vmícháme 90 g datlového sirupu a 15 g kakaa. Do mixéru vložíme ořechy, kokosový tuk s kakaem a sirupem a mixujeme co nejvíc dohladka, můžeme přidat 3 – 6 lžic vody nebo rostlinné smetany. Pomazánka nebude tak hladká jako z obchodu, ale můžete ji bez obav mlsat. Přiměřeně, samozřejmě Emotikona smile 
V chladničce vydrží asi 5 dní.


VEGANSKÉ "BRYNZOVÉ" HALUŠKY

Recept je podle Romana Uhrina a je to vskutku obrovská lahoda.
Rozmixujeme 250 g bílého tofu, 100 g uzeného tofu, 2 cibule podušené na dvou lžících oleje, šťávu z půlky citrónu, lžíci Umeocta (lze vynechat), 4 lžíce lahůdkového droždí, sůl a 150 ml sojové smetany na hladkou hustou omáčku. 
600 g brambor oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme doměkka ve slané vodě. Scedíme a promícháme s 50 ml sojové smetany.
1 kg brambor oloupeme, za syrova nastrouháme najemno nebo rozmixujeme v robotu a promícháme se solí a 400 g hladké mouky. Vzniklé těsto protlačujeme sítem na noky do vroucí osolené vody. Vaříme pět minut od doby, kdy vyplavou na hladinu. V sítu halušky propláchneme vlažnou vodou, scedíme a promícháme zlehka se smetanovými brambory a tofu omáčkou („brynzou“). 80 g uzeného tofu nakrájíme na maličké kostičky, opečeme na lžíci oleje do křupava a zdobíme jím jídlo na talíři.



COURAČKA

Další variace na polévky našich babiček.
Do 1,5 l vody dáme na 20 minut vařit 200 g kysaného zelí s kmínem. Přidáme půl kila na kostičky nakrájených brambor a 200 g uzeného tempehu. Osolíme a vaříme ještě 30 minut. V půl litru rýžového mléka (nebo jiného rostlinného mléka) rozmícháme 150 g hladké mouky, přidáme do polévky a povaříme do zhoustnutí, minimálně pět minut.


DOMÁCÍ MLÉKAŘ

Pečlivě sestavená kniha Kláry Hadašové, kterou jistě všichni znáte z jejího skvělého blogu s názvem Co nového na kopci, mě uchvátila šíří záběru a dokonalým zpracováním. Já sama už sice nějaký čas mléko ani mléčné výrobky v kuchyni nepoužívám, ale kniha je nepostradatelná pro všechny, kteří omezují nákup mléčných výrobků v běžné obchodní síti a pokoušejí se vyrábět doma sýry a další delikatesy. Je to veliké dobrodružství! Knihu vřele doporučuji. Myslím, že se dá objednat na výše uvedeném odkaze, bude to například skvělý vánoční dárek :)



KAHLÚA - KÁVOVÝ LIKÉR

Oblíbený vánoční dárek pro babičky a dědečky Emotikona smile
Recept je z knihy 500 veganských receptů.
Rozmícháme 800 g třtinového cukru, 60 g instantní kávy a zalijeme půl litrem vroucí vody. Důkladně promícháme, dokud se směs ve vodě zcela nerozpustí a necháme vychladnout. Vlijeme půl litr vodky a plníme do lahví, do kterých jsme dali vanilkový lusk. Necháme minimálně měsíc odležet, takže je teď ideální čas na jeho přípravu.


PIKANTNÍ CIZRNA S PÓRKEM

Večer předem namočíme 150 g cizrny a druhý dej ji v čisté vodě uvaříme doměkka. V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku, kousek strouhaného zázvoru a dvě lžičky pálivého koření ras el hanout (směs ostrého severoafrického koření), můžete samozřejmě kořenit podle svého, jiným oblíbeným kořením, ale mělo by být ostré. Přidáme dva pórky nakrájené na půlkolečka, uvařenou a scezenou cizrnu a 700 g rajčatové passaty. Osolíme, přiklopíme a dusíme 20 minut. Podáváme se seitanem a bramborovými nočky nebo rýží.



BRAMBOROVÉ NOČKY SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU

Uvaříme 600 g brambor, oloupeme je a propasírujeme na vál. Zpracujeme s 50 g ječné a 20 g hrubé mouky na pružné těsto. Vyválíme hada, ze kterého krájíme drobné kousky a zavařujeme je do vroucí osolené vody. Po vyplavání na hladinu vyjmeme. Na talíři poléváme omáčkou připravenou tak, že rozvaříme do husta 300 g švestek se třemi lžícemi tmavého třtinového cukru a lžičkou skořice.


RYCHLÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g bramborového škrobu, 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku, 150 ml rostlinného mléka (použila jsem ovesné) a 100 ml panenského slunečnicového oleje (nebo jiného oblíbeného oleje). Umícháme těsto, které rozprostřeme do vymaštěného pekáčku (cca 40/25 cm) a hustě poklademe plátky jablek. Posypeme vlašskými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi půl hodiny.


KOLÁČKY S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Do mísy dáme 360 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 50 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), 150 g arašídového másla a promícháme. Postupně přidáváme po troškách 150 ml rostlinného mléka a zpracujeme tužší těsto. Rozdělíme je na 12 stejných dílů a každá z nich částečně rozválíme a částečně vytvarujeme prsty na kulaté placky asi o velikosti dlaně. Šest z nich potřeme každý lžící džemu (já použila dýňový) rozmíchaného s půl lžičkou škrobu a lžící arašídového másla. Trochu se nám to spatlá dohromady, ale to vůbec nevadí. Koláčky přiklopíme druhou polovinou placek, okraje dobře přimáčkneme vidličkou a ještě koláčky propícháme. Pečeme při 200 stupních 20 minut. Necháme zchladnout a ledujeme: 5 lžic moučkového cukru rozmícháme se dvěma lžícemi citrónové šťávy. Rozetřeme na koláčky a necháme ztuhnout.



TĚSTOVINY S ČESNEKOVOU OMÁČKOU

Jedna rychlovka ke špagetám. 
Do mixéru vložíme 100 g kešu oříšků, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Rozmixujeme na prášek, přidáme 10 čerstvých lístků šalvěje, dva stroužky česneku a pustíme mixér. Postupně přiléváme 250 ml ovesné smetany a mixujeme dohladka. Podáváme se špagetami nebo jinými těstovinami.


GRANOLA

Promícháme v míse 300 g ovesných vloček, půl lžičky soli, 80 g sušené třtinové šťávy, lžičku mleté vanilky, 5 lžic panenského slunečnicového (nebo kokosového) oleje, 100 g vlašských ořechů, 100 g kešu, 100 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek, 50 g kokosu, 100 g sušených brusinek, 100 g hrozinek a 250 ml moštu. Pečeme na plechu v troubě vyhřáté na 120 stupňů hodinu, občas promícháme.


MAKOVO-ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Rozmixujeme 200 g ovesných vloček, 100 g pohankové mouky, 50 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a 100 ml panenského slunečnicového oleje. Vzniklé těsto vtlačíme do vymaštěného pekáčku (cca 40/25 cm). Dobře promícháme 300 g mletého máku, 60 g sušené třtinové šťávy, 50 g bramborového škrobu, špetku soli a 200 ml ovesného mléka. Makovou náplň rozetřeme na ovesný korpus a hustě ji poklademe půlkami švestek. Pečeme při 180 stupních asi 45 minut.


SKLENĚNKA

Polévka chudých podkrkonošských tkalců. Kdysi se jedla s kyselým mlékem, já ho nahradila rostlinným.
Oloupeme 800 g brambor a nakrájíme je na tenké plátky. Vložíme je do hrnce a zalijeme 1 l zeleninového vývaru. Přidáme snítku vopichu, osolíme a vaříme doměkka. Vlijeme 250 ml rostlinného mléka s rozšlehaným žloutkem a lžící panenského slunečnicového oleje, prohřejeme, ale nevaříme. Odstavíme, vmícháme dvě lžíce citrónové šťávy a svazek posekané petrželky. Podáváme s chlebovými kostkami nasucho opečenými na pánvi.


ŠAMPON Z MAROCKÉHO JÍLU

Pořád jsem si lámala hlavu s nějakým přírodním přípravkem na mytí vlasů. Vím, že existuje bezšampónová metoda, ale do toho se mi nechtělo. Taky jsem četla o mytí vlasů žitnou moukou, ale z toho bych neměla dobrý pocit, přijde mi to jako střevíčky z chleba v jedné pohádce a tuším, že by mě za to mohl odnést čert Emotikona smile Z více stran jsem slyšela o marockém jílu, tak jsem se rozhodla to tedy vyzkoušet. A dopadlo to výborně, opravdu to myje (nejen vlasy, ale i celé tělo), bez problému se z vlasů vyplachuje a nemusím používat žádný kondicionér. Na moje momentálně krátké vlasy mi stačí asi dvě polévkové lžíce marockého jílu. Vážila jsem to a je to 15 g. Zhruba stejné množství stačí na omytí těla.
15 g marockého jílu dáme do porcelánové misky a zalijeme jej dvěma až třemi lžícemi horké vody. Necháme chvíli nasáknout, přidáme několik kapek arganového oleje (na vlasy) nebo pár kapek oblíbeného esenciálního oleje (na tělo) a rozmícháme na kašičku. Tuto kašičku vmasírujeme do mokrých vlasů, chvilku myjeme, jako to děláme s šampónem a vypláchneme z vlasů.



AYAHUASCA ANEB TANEC S BOHY

Autentický popis Jiřího Kuchaře, který v Peru získal zkušenosti s Liánou smrti – ayahuascou. Ocenila jsem otevřenost a upřímnost a některá místa mě opravdu zasáhla. Jedna věta indiánských šamanů se mi vryla do paměti: „Jsme tu proto, abychom posilovali svého ducha.“ Knížku doporučuji k přečtení.