Rozšleháme 250 ml osoleného mléka, 5 vajec a 100 g polohrubé mouky a necháme nejméně dvě hodiny odpočívat, mouka nasákne mlékem a vejci a omelety budou znatelně nadýchanější! Z tohoto množství uděláte 5 - 6 omelet.
Omelety můžeme dělat s nejrůznějšími přísadami, podle osobních preferencí. Já měla hrášek, fazolky, ačokču, černé olivy, cuketu a koktejlová rajčátka s bazalkou. Můžete ale udělat omeletu třeba se sušenými rajčaty, kukuřicí, paprikou nebo lilkem.
Na lžíci olivového oleje necháme změknout půlku cibule pokrájené na půlkolečka a stroužek pokrájeného česneku. Přidáme zeleninu, trochu osolíme, okořeníme pepřem, chilli paprikou a podobně a chvíli opékáme, aby zezlátla a změkla. Vlijeme přibližně 100 ml těsta a osmahneme po obou stranách.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
SÝR VE FORMĚ
Doma mám už mnoho let starožitnou poděděnou formu na máslo. Včera jsem si řekla, že bych do ní mohla zkusit natlačit sýr z mléka, který dělám každý týden podle TOHOTO RECEPTU
více ZDE
více ZDE
RYCHLÝ OVOCNÝ KOLÁČ
1 kg ovoce (švestky, jablka) nakrájíme na kousky. V míse dohladka rozmícháme 2 celá vejce, 200 g podmáslí, 100 g hnědého cukru, špetku soli, 50 ml oleje, 300 g polohrubé mouky a 2 lžičky kypřicího prášku. Nakonec vmícháme většinu pokrájeného ovoce. Těsto rozprostřeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané koláčové formy a povrch posypeme zbylým ovocem. Pečeme na 200 stupňů asi 40 minut.
více ZDE
více ZDE
ČESKÉ BUCHTY
Je to nesmrtelná česká klasika, vtip spočívá v uvařené a nastrouhané bramboře, ta dokáže, že buchty neztvrdnou do večera na kámen. Ne že by to hrozilo, dneska se u nás bourá komín a muži mají hlad .
Do mísy odvážíme 100 g celozrnné špaldové mouky a 400 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něho 20 g čerstvých kvasnic. Posypeme je lžící cukru a zalijeme 100 ml vlahého mléka. Rozmícháme na kašičku, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla na 10 minut vzejít. Vmícháme špetku soli, 2 žloutky, 1 velkou uvařenou a najemno nastrouhanou bramboru, 100 ml mléka (nedáváme všechno naráz, ale přiléváme podle optimální hustoty těsta), 50 g moučkového cukru a 50 g rozpuštěného vlažného másla. Důkladně zpracujeme hladké a pružné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.
Po hodině kynutí těsto rozdělíme na 24 stejných kousků, naplníme makovou (namletý mák svaříme v mléce na hustou kaši, případně zahustíme drcenými piškoty nebo strouhankou a osladíme) či tvarohovou (tvaroh rozšleháme s vejcem a cukrem) nádivkou nebo povidly nebo švestkami. V pekáčku hojně promašťujeme rozehřátým máslem (žádná dietka to není) a necháme ještě půl hodinky dokynout. Pečeme na 200 stupňů asi 20 - 30 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté. Potřeme mlékem a necháme chvíli stát, potom vyklopíme, cukrujeme, vážeme do šátku a odcházíme
více ZDE
Do mísy odvážíme 100 g celozrnné špaldové mouky a 400 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něho 20 g čerstvých kvasnic. Posypeme je lžící cukru a zalijeme 100 ml vlahého mléka. Rozmícháme na kašičku, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla na 10 minut vzejít. Vmícháme špetku soli, 2 žloutky, 1 velkou uvařenou a najemno nastrouhanou bramboru, 100 ml mléka (nedáváme všechno naráz, ale přiléváme podle optimální hustoty těsta), 50 g moučkového cukru a 50 g rozpuštěného vlažného másla. Důkladně zpracujeme hladké a pružné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.
Po hodině kynutí těsto rozdělíme na 24 stejných kousků, naplníme makovou (namletý mák svaříme v mléce na hustou kaši, případně zahustíme drcenými piškoty nebo strouhankou a osladíme) či tvarohovou (tvaroh rozšleháme s vejcem a cukrem) nádivkou nebo povidly nebo švestkami. V pekáčku hojně promašťujeme rozehřátým máslem (žádná dietka to není) a necháme ještě půl hodinky dokynout. Pečeme na 200 stupňů asi 20 - 30 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté. Potřeme mlékem a necháme chvíli stát, potom vyklopíme, cukrujeme, vážeme do šátku a odcházíme
více ZDE
ZELNÁ POLÉVKA
Jednoduchá, rychlá a moc dobrá.
Na dvou lžících oleje zpěníme dvě pokrájené cibule, zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru, necháme rozpustit a trochu zhnědnout, okořeníme lžící mleté papriky a zalijeme 1 litrem horké vody, osolíme, okmínujeme a přidáme 200 g kysaného zelí, 300 g pokrájených rajčat a 500 g pokrájených brambor a vaříme doměkka. V 500 ml mléka nebo smetany rozkvedláme 3 lžíce hladké mouky, vlijeme do polévky a pět minut povaříme. Zdobíme petrželkou a podáváme s chlebem.
více polévek najdete TADY
Na dvou lžících oleje zpěníme dvě pokrájené cibule, zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru, necháme rozpustit a trochu zhnědnout, okořeníme lžící mleté papriky a zalijeme 1 litrem horké vody, osolíme, okmínujeme a přidáme 200 g kysaného zelí, 300 g pokrájených rajčat a 500 g pokrájených brambor a vaříme doměkka. V 500 ml mléka nebo smetany rozkvedláme 3 lžíce hladké mouky, vlijeme do polévky a pět minut povaříme. Zdobíme petrželkou a podáváme s chlebem.
více polévek najdete TADY
BEZINKY
Bezinky právě dozrávají. Můžeme z nich připravit obvyklým způsobem zavařeniny, sirupy, povidla, kompoty, víno nebo likéry se stejnou účinností jako bezinky sušené.
Do čajových směsí bezinky nasušíme a podrtíme. Pokud je použijeme samostatně, volíme raději odvar. Bezinky jsou účinné analgetikum při neuralgiích, třeba při ischiasu, zánětech trojklanného nervu, bolestech páteře a kloubů. Působí také protizánětlivě a mírně snižují krevní tlak. Čerstvé účinkují projímavě, sušené zase proti průjmu. Můžeme pár bezinek přidat i do pečiva všude tam, kam dáváme hrozinky.
Bezinkami se kdysi barvil papír na modro a Římanky si jimi barvily vlasy na černo.
více o bylinách ZDE
Do čajových směsí bezinky nasušíme a podrtíme. Pokud je použijeme samostatně, volíme raději odvar. Bezinky jsou účinné analgetikum při neuralgiích, třeba při ischiasu, zánětech trojklanného nervu, bolestech páteře a kloubů. Působí také protizánětlivě a mírně snižují krevní tlak. Čerstvé účinkují projímavě, sušené zase proti průjmu. Můžeme pár bezinek přidat i do pečiva všude tam, kam dáváme hrozinky.
Bezinkami se kdysi barvil papír na modro a Římanky si jimi barvily vlasy na černo.
více o bylinách ZDE
SVATOJANSKÝ OSTRUŽINOVÝ KOLÁČ
Můj vlastní recept a musím se pochválit, povedl se mi!
V míse rozemneme 100 g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky, špetku soli, 50 g moučkového cukru a 100 g studeného másla na drobenku, nakonec zapracujeme 1 vejce a uhněteme rychle hladké těsto. Vymastíme velkou dortovou formu nebo zapékací misku a těsto do ní vtlačíme nebo rozválíme mezi dvěma fóliemi, mně se vždycky lépe pracuje prsty. Těsto propícháme vidličkou a dáme na půl hodiny chladit.
V hluboké pánvi rozehřejeme 50 g másla a necháme na něm zkaramelizovat lžíci třtinového cukru, vsypeme 200 g krájených datlí a 10 minut opékáme. Odstavíme a promícháme s 600 g ostružin a 40 g kukuřičného škrobu. Necháme vychladnout a vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků. Na korpus rozlámeme tři kulaté cukrářské oplatky a navrstvíme ostružinovou hmotu. Pečeme na 200 stupňů asi 40 – 50 minut.
více moučníků NAJDETE TADY
V míse rozemneme 100 g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky, špetku soli, 50 g moučkového cukru a 100 g studeného másla na drobenku, nakonec zapracujeme 1 vejce a uhněteme rychle hladké těsto. Vymastíme velkou dortovou formu nebo zapékací misku a těsto do ní vtlačíme nebo rozválíme mezi dvěma fóliemi, mně se vždycky lépe pracuje prsty. Těsto propícháme vidličkou a dáme na půl hodiny chladit.
V hluboké pánvi rozehřejeme 50 g másla a necháme na něm zkaramelizovat lžíci třtinového cukru, vsypeme 200 g krájených datlí a 10 minut opékáme. Odstavíme a promícháme s 600 g ostružin a 40 g kukuřičného škrobu. Necháme vychladnout a vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků. Na korpus rozlámeme tři kulaté cukrářské oplatky a navrstvíme ostružinovou hmotu. Pečeme na 200 stupňů asi 40 – 50 minut.
více moučníků NAJDETE TADY
ŠPAGETY S PEČENÝMI RAJČATY
Rajčata překrojíme na polovic a narovnáme je řeznou stranou nahoru na plech nebo do pekáčku a posypeme bylinkami, jaké máme rádi, já použila bazalku, ale můžete dát i tymián nebo dobromysl. Pokud nejsou rajčata vyloženě přezrálá, můžeme trochu posypat cukrem, on zkaramelizuje a rajčata zajímavě ochutí. Přidáme i nakrájený česnek podle chuti, já dala na asi kilo rajčat 4 stroužky. Nakonec pokapeme olivovým olejem a pečeme zvolna, asi na 120 stupňů čtyři hodiny. Hotová rajčata osolíme, částečně rozmixujeme na hustou omáčku, promícháme s uvařenými špagetami a posypeme sýrem nebo necháme jen tak. Je to dobrota!
více ZDE
více ZDE
SÝROVÝ NÁKYP
Rozehřejeme 50 g másla a osmahneme na něm 50 g hladké mouky dozlatova, jíšku zředíme 500 ml mléka, osolíme a uvaříme dohusta. Odstavíme a do horkého základu vmícháme 150 g strouhaného čerstvého smetanového sýra a po vychladnutí 3 žloutky. Opepříme a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků. Formu na biskupský chlebíček vymastíme máslem, navrstvíme do ní sýrovou hmotu, poklademe silnými plátky sýra a pečeme na 170 stupňů asi 40 minut. Podáváme horké s pečivem a zeleninovým salátem.
více ZDE
více ZDE
PUNČ Z ÁRONIE
PUNČ Z ÁRONIE
Nejlepší věc na zimní večery, kdy v kamnech skučí meluzína a vy čtete nějakou báječnou knížku, třeba Terror od Simmonse, protože to opravdu potřebujete zahřát nejen na těle, ale i na duši
2 litry plodů áronie (černé jeřabiny) propláchneme vodou a necháme okapat. Vsypeme je do velkého hrnce, zasypeme 1,5 kg cukru, zalijeme 750 ml kvalitního bílého vína a 100 ml rumu. Na ochucení přidáme svazek čerstvé máty, lžíci mleté skořice a 8 roztlučených hřebíčků. Vaříme za občasného míchání půl hodiny, vyjmeme mátu, plníme do vyvařených lahviček a dále už nesterilujeme. Z tohoto množství získáme asi 2 a půl litru produktu.
Na hrnek punče dáme 1 – 2 polévkové lžíce áronie, zalijeme vroucí vodou a ozdobíme plátkem citrónu. Po dopití plody vyjíme lžičkou.
více ZDE
Nejlepší věc na zimní večery, kdy v kamnech skučí meluzína a vy čtete nějakou báječnou knížku, třeba Terror od Simmonse, protože to opravdu potřebujete zahřát nejen na těle, ale i na duši
2 litry plodů áronie (černé jeřabiny) propláchneme vodou a necháme okapat. Vsypeme je do velkého hrnce, zasypeme 1,5 kg cukru, zalijeme 750 ml kvalitního bílého vína a 100 ml rumu. Na ochucení přidáme svazek čerstvé máty, lžíci mleté skořice a 8 roztlučených hřebíčků. Vaříme za občasného míchání půl hodiny, vyjmeme mátu, plníme do vyvařených lahviček a dále už nesterilujeme. Z tohoto množství získáme asi 2 a půl litru produktu.
Na hrnek punče dáme 1 – 2 polévkové lžíce áronie, zalijeme vroucí vodou a ozdobíme plátkem citrónu. Po dopití plody vyjíme lžičkou.
více ZDE
DEODORANT Z KOKOSOVÉHO OLEJE
Veškeré nádobky a pomůcky opláchneme vroucí vodou. Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g kokosového oleje, vmícháme 10 kapek tea tree oleje, 50 g jedlé sody a 50 g bramborového škrobu. Dobře rozmícháme, naplníme do nádobky a po ztuhnutí roztíráme do podpažní jamky.
více ZDE
více ZDE
TVAROHOVÉ ŘEZY
Taková klasika, určitě je všichni znáte nebo děláte v menších či větších obměnách.
Ušleháme do pěny 6 žloutků se 70 g krupicového cukru a postupně zašleháme 60 g polohrubé mouky, 30 g kakaa a 6 g kypřicího prášku. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků a těsto rozetřeme na vymaštěný a vysypaný menší plech. Pečeme 15 minut na 170 stupňů. Utřeme 120 g másla s 50 g moučkového cukru, 500 g tvarohu a 100 g bílého jogurtu a rozetřeme na vychladlý korpus. Na hodinu uložíme do chladna a nakonec ozdobíme čokoládovou polevou: V 200 ml horkého mléka rozmícháme 3 lžíce kakaa a 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu. V rendlíčku rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme 3 lžíce třtinového cukru a rozpustíme, necháme maličko zkaramelizovat, vlijeme mléko s kakaem a škrobem a krátce povaříme. Zatepla rozetřeme na moučník a necháme vychladit.
více ZDE
Ušleháme do pěny 6 žloutků se 70 g krupicového cukru a postupně zašleháme 60 g polohrubé mouky, 30 g kakaa a 6 g kypřicího prášku. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků a těsto rozetřeme na vymaštěný a vysypaný menší plech. Pečeme 15 minut na 170 stupňů. Utřeme 120 g másla s 50 g moučkového cukru, 500 g tvarohu a 100 g bílého jogurtu a rozetřeme na vychladlý korpus. Na hodinu uložíme do chladna a nakonec ozdobíme čokoládovou polevou: V 200 ml horkého mléka rozmícháme 3 lžíce kakaa a 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu. V rendlíčku rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme 3 lžíce třtinového cukru a rozpustíme, necháme maličko zkaramelizovat, vlijeme mléko s kakaem a škrobem a krátce povaříme. Zatepla rozetřeme na moučník a necháme vychladit.
více ZDE
TVAROHOVÉ KOSTKY
V míse rozmícháme dohladka 500 g tvarohu, 1 vejce a dvě lžíce medu. Vmícháme 100 g hrozinek a/nebo sušených brusinek a 12 lžic praženého müsli s oříšky. Hustým těstem naplníme vymaštěnou formu na biskupský chlebíček a upečeme na 180 stupňů dozlatova, trvá to asi 30 minut. Necháme ve formě trochu zchladnout, vyklopíme a nakrájíme na kostky. Jíme teplé.
více ZDE
více ZDE
PEČENÉ KARTOFLE S POMERANČEM
Zajímavý a trochu poupravený recept ze starého Apetitu.
Drobné nové brambůrky očistíme, nasypeme do pekáče, dobře osolíme, opepříme a poklademe 2 pokrájenými Camemberty, posypeme strouhanou kůrou z jednoho pomeranče a lžící nemletého máku a zalijeme šťávou z jednoho pomeranče a pěti lžícemi olivového oleje. Pečeme na 180 stupňů 30 minut. Nakonec vmícháme 150 g ricotty a na 10 minut vrátíme do rozpálené trouby.
více ZDE
Drobné nové brambůrky očistíme, nasypeme do pekáče, dobře osolíme, opepříme a poklademe 2 pokrájenými Camemberty, posypeme strouhanou kůrou z jednoho pomeranče a lžící nemletého máku a zalijeme šťávou z jednoho pomeranče a pěti lžícemi olivového oleje. Pečeme na 180 stupňů 30 minut. Nakonec vmícháme 150 g ricotty a na 10 minut vrátíme do rozpálené trouby.
více ZDE
MĚSÍČKOVÝ OLEJ
Jedná se o výluh v oleji, pravý měsíčkový olej se připravuje jinak.
Okvětními lístky měsíčku naplníme sklenici (doporučuji přidat list bršlice kvůli plísním) a zalijeme slunečnicovým olejem tak, aby byly lístky ponořené. Zahříváme půl hodiny ve vodní lázni asi na 60 stupňů, zavíčkujeme a necháme na slunci louhovat týden. Denně protřepeme. Po týdnu scedíme skrze plátno do tmavých lahviček a uchováme v chladu.
Používáme na potírání při kožních plísních, exémech, zánětech, popáleninách, omrzlinách a proleženinách. Dobře pomáhá léčit křečové žíly, popraskanou kůži, spáleniny od slunce, akné, různé rány, vředy, hemoroidy, pohmožděniny a kuří oka. Můžeme kapat do ucha při zánětu a potírat dásně při paradontóze. Při bolestech střev může pomoci jemná masáž břicha měsíčkovým olejem.
Měsíčkový olej rozhodně nevoní, zato je krásně žlutý
více ZDE
Okvětními lístky měsíčku naplníme sklenici (doporučuji přidat list bršlice kvůli plísním) a zalijeme slunečnicovým olejem tak, aby byly lístky ponořené. Zahříváme půl hodiny ve vodní lázni asi na 60 stupňů, zavíčkujeme a necháme na slunci louhovat týden. Denně protřepeme. Po týdnu scedíme skrze plátno do tmavých lahviček a uchováme v chladu.
Používáme na potírání při kožních plísních, exémech, zánětech, popáleninách, omrzlinách a proleženinách. Dobře pomáhá léčit křečové žíly, popraskanou kůži, spáleniny od slunce, akné, různé rány, vředy, hemoroidy, pohmožděniny a kuří oka. Můžeme kapat do ucha při zánětu a potírat dásně při paradontóze. Při bolestech střev může pomoci jemná masáž břicha měsíčkovým olejem.
Měsíčkový olej rozhodně nevoní, zato je krásně žlutý
více ZDE
BUBLANINA S LETNÍMI JABLÍČKY
Opravdu výjimečně výtečný moučník, nejlepší je ještě horký!
Asi třičtvrtě kila letních jablek oloupeme a nakrájíme na centimetrové měsíčky. V hluboké pánvi rozehřejeme 60 g másla a jablka na něm pár minut opékáme. Vsypeme 50 g moučkového cukru, lžičku skořice, vlijeme 75 ml rumu, promícháme, odstavíme z plotny, zakryjeme pokličkou a necháme půl hodiny odpočinout.
Rozšleháme 250 ml mléka, špetku soli, 3 velká vejce a vanilkový cukr, postupně zašleháme 100 g hladké mouky.
Do vymaštěné koláčové formy narovnáme polovinu jablek, tekutinu, ve které se macerovala, přidáme do těsta. Jablka zalijeme těstem a poklademe druhou polovinou jablek. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Na talíři pocukrujeme.
více ZDE
Asi třičtvrtě kila letních jablek oloupeme a nakrájíme na centimetrové měsíčky. V hluboké pánvi rozehřejeme 60 g másla a jablka na něm pár minut opékáme. Vsypeme 50 g moučkového cukru, lžičku skořice, vlijeme 75 ml rumu, promícháme, odstavíme z plotny, zakryjeme pokličkou a necháme půl hodiny odpočinout.
Rozšleháme 250 ml mléka, špetku soli, 3 velká vejce a vanilkový cukr, postupně zašleháme 100 g hladké mouky.
Do vymaštěné koláčové formy narovnáme polovinu jablek, tekutinu, ve které se macerovala, přidáme do těsta. Jablka zalijeme těstem a poklademe druhou polovinou jablek. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Na talíři pocukrujeme.
více ZDE
VAŘENÝ KVĚTÁK SE SÝREM
Velký květák rozebereme na větší růžičky a 5 minut vaříme v osolené vodě okořeněné muškátovým oříškem. Vodu dobře slijeme, květák poklademe silnými plátky sýra, proužky másla a posypeme pažitkou. Na 15 minut celý hrnec zabalíme do deky a necháme sýr a máslo rozpustit. Jíme horké s novými brambory a zeleninovým salátem. Jednoduché jako facka a pochutnáte si.
více ZDE
více ZDE
MÁTOVÝ OLEJ
Provensálci mají prý na migrénu osvědčený lék: potřít si spánky mátovým olejem. Tak uvidíme, migréno, pojď to zkusit
Kvetoucí nať máty nastříháme na malé kousky, napěchujeme ji do zavařovačky, zalijeme panenským olivovým olejem, zahřejeme půl hodiny ve vodní lázni asi na 60 stupňů, zavíčkujeme a necháme týden na slunci macerovat. Po týdnu přecedíme do tmavé lahvičky a uchováváme v chladu.
více ZDE
Kvetoucí nať máty nastříháme na malé kousky, napěchujeme ji do zavařovačky, zalijeme panenským olivovým olejem, zahřejeme půl hodiny ve vodní lázni asi na 60 stupňů, zavíčkujeme a necháme týden na slunci macerovat. Po týdnu přecedíme do tmavé lahvičky a uchováváme v chladu.
více ZDE
LETNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT
Uvaříme 1 kg droboučkých nových brambor se snítkou libečku. V misce rozšleháme šťávu a kůru z půlky citrónu, 1 lžíci dijonské hořčice, lžičku soli, lžíci cukru a naposledy postupně zašleháme 100 ml panenského olivového oleje. Uvařené prochladlé brambory trochu rozmačkáme, smícháme se zálivkou, přidáme svazek pokrájené jarní cibulky, čerstvě mletý pepř a necháme trochu odležet. Je výborný s grilovanými rajčaty.
více ZDE
více ZDE
GRILOVANÁ RAJČÁTKA
Cherry rajčata nebo prostě drobná rajčátka vložíme do misky ze dvou vrstev alobalu, posypeme rozdrobeným sýrem (já použila svůj domácí, ale lze použít i fetu), okořeníme oreganem nebo rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem, dobře zabalíme a pečeme pod grilem asi 20 minut, dokud rajčata nepopraskají. Před podáváním pokapeme balsamikovým octem, ozdobíme bazalkou a můžeme dosolit.
více ZDE
více ZDE
HALUŠKY S MANGOLDEM
Jednoduché, relativně rychlé a moc dobré jídlo!
V míse smícháme 220 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 velké vejce, 5 lžic mléka a 5 lžic teplé vody. Umícháme řidší těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Skrze síto na nočky protlačujeme těsto do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty. Uvařené halušky scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Na 3 lžících olivového oleje osmahneme cibuli a chilli papričku, přidáme halušky a opékáme dokřupava. Nakonec přidáme 350 g spařeného mangoldu a prohřejeme. Na talíři můžeme posypat sýrem.
více ZDE
V míse smícháme 220 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 velké vejce, 5 lžic mléka a 5 lžic teplé vody. Umícháme řidší těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Skrze síto na nočky protlačujeme těsto do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty. Uvařené halušky scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Na 3 lžících olivového oleje osmahneme cibuli a chilli papričku, přidáme halušky a opékáme dokřupava. Nakonec přidáme 350 g spařeného mangoldu a prohřejeme. Na talíři můžeme posypat sýrem.
více ZDE
SYROVÁTKOVÁ POLÉVKA
Moji dávní krajané, krkonošští a podkrkonošští tkalci, dokázali uvařit z mála. Pokud se urodily bandory, bylo dobře. Když se v chalupě narodilo dítě, zasázelo se na jaře o řádek brambor navíc a bylo vystaráno.
Recept pochází, jak jinak, z mé oblíbené Marholdovy Krkonošské kuchařky. Každý týden mi zbude spousta syrovátky z výroby sýra, většinu dostanou psi a slepice, z části zadělávám chleba. Napadlo mě podívat se, zda by se našlo i jiné využití.
Polévka je nakyslá, podobná trochu polévce kulajdě. Já tyhle polévky miluju, takže mi moc chutnala.
Asi ¾ kg nových, očištěných brambor uvaříme v osolené vodě s kmínem. V misce dohladka rozmícháme 250 g tvarohu, 1 žloutek, sůl a tři lžíce sekaného kopru, můžeme přilít trochu syrovátky, pokud je tvaroh moc tuhý.
V hrnci přivedeme k varu 1 litr syrovátky, přidáme vařené brambory, odstavíme a do horké polévky vmícháme tvaroh a dvě cibule osmažené na másle dozlatova, případně dosolíme. Podáváme s černým chlebem.
více ZDE
Recept pochází, jak jinak, z mé oblíbené Marholdovy Krkonošské kuchařky. Každý týden mi zbude spousta syrovátky z výroby sýra, většinu dostanou psi a slepice, z části zadělávám chleba. Napadlo mě podívat se, zda by se našlo i jiné využití.
Polévka je nakyslá, podobná trochu polévce kulajdě. Já tyhle polévky miluju, takže mi moc chutnala.
Asi ¾ kg nových, očištěných brambor uvaříme v osolené vodě s kmínem. V misce dohladka rozmícháme 250 g tvarohu, 1 žloutek, sůl a tři lžíce sekaného kopru, můžeme přilít trochu syrovátky, pokud je tvaroh moc tuhý.
V hrnci přivedeme k varu 1 litr syrovátky, přidáme vařené brambory, odstavíme a do horké polévky vmícháme tvaroh a dvě cibule osmažené na másle dozlatova, případně dosolíme. Podáváme s černým chlebem.
více ZDE
KOLÁČ S TVAROHEM A ŠVESTKAMI
200 g lístkového těsta rozválíme do koláčové formy se zvýšeným okrajem, naplníme ho tvarohovou směsí: 400 g tvarohu, 100 ml smetany, 3 žloutky, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 sáček vanilkového pudingového prášku, 2 lžíce pravého novofundlandského rumu a sníh ze 3 bílků. Povrch tvarohu poklademe rozpůlenými švestkami, posypeme lžící třtinového cukru a pečeme na 180 stupňů 40 minut.
více ZDE
více ZDE
CUKETOVÝ KOLÁČ PODLE H.C.
Recept mi přišel v dopise, který mi nechal na plotě jeden hodný fanoušek spolu s dárkem. Trochu jsem si ho upravila, ale ne mnoho, jen v detailech.
300 g lístkového těsta rozválíme do dortové nebo koláčové formy, těsto musí dosahovat až nahoru do krajů.
Na dvou lžících olivového oleje osmahneme tři velké cibule i s natí pokrájené na kolečka, přidáme 1 kg cukety nastrouhané na plátky na okurkovém struhadle a podusíme jen do poloměkka, musí zůstat křupavá. Přebytečnou tekutinu slijeme, osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem.
100 g rýže propláchneme a podusíme na cibulce, jak jsme zvyklí, ale musí zůstat „al dente“. Rýži vmícháme k cuketě, přidáme 2 celá vejce, snítku čerstvé dobromysli a 150 g nastrouhaného sýra (já použila svůj domácí, vyrobený z tvarohu). Směs navrstvíme na těsto do formy, okraje trošičku ohneme dovnitř a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme v dolní části 50 minut. Je skvělý i studený, se salátem.
více ZDE
300 g lístkového těsta rozválíme do dortové nebo koláčové formy, těsto musí dosahovat až nahoru do krajů.
Na dvou lžících olivového oleje osmahneme tři velké cibule i s natí pokrájené na kolečka, přidáme 1 kg cukety nastrouhané na plátky na okurkovém struhadle a podusíme jen do poloměkka, musí zůstat křupavá. Přebytečnou tekutinu slijeme, osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem.
100 g rýže propláchneme a podusíme na cibulce, jak jsme zvyklí, ale musí zůstat „al dente“. Rýži vmícháme k cuketě, přidáme 2 celá vejce, snítku čerstvé dobromysli a 150 g nastrouhaného sýra (já použila svůj domácí, vyrobený z tvarohu). Směs navrstvíme na těsto do formy, okraje trošičku ohneme dovnitř a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme v dolní části 50 minut. Je skvělý i studený, se salátem.
více ZDE
RADOST
Někdejší předseda spolku bylinářů v rakouském Karlštejně nad Dyjí Hermann J. Weidinger byl laskavý člověk a takhle zní jeho doporučení:
"Dělejte něco proti hněvu! Kdo se moc hněvá, nebude zdráv. Hněv škodí tělu, protože negativně ovlivňuje činnost jater, žlučníku a snad i sleziny. Podporuje tvoření kaménků a zpomaluje trávení. Radost mizí, pročišťující procesy se zpomalují. Chvilička smíchu působí jistě a mnohdy lépe než celá lékárna najednou. Víte, málokdo si uvědomuje, že pravá vnitřní radost je asi ta největší hodnota, o kterou bychom měli v životě usilovat. Ale umět se správně a vědomě radovat nad tím vším, co nám Příroda poskytuje, tomu je třeba se dlouho a pomalu učit. Radost je nejlepší terapií vůči každému zlu, nemoci nebo i proti mrzutosti stáří. A víte, že takový obyčejný čaj, jako je směs ze stejných dílů nati řepíku a květu měsíčku, již mnohému mrzoutu vykouzlil úsměv na líci? Zkuste to také - a třeba přidejte ještě meduňku..."
"Dělejte něco proti hněvu! Kdo se moc hněvá, nebude zdráv. Hněv škodí tělu, protože negativně ovlivňuje činnost jater, žlučníku a snad i sleziny. Podporuje tvoření kaménků a zpomaluje trávení. Radost mizí, pročišťující procesy se zpomalují. Chvilička smíchu působí jistě a mnohdy lépe než celá lékárna najednou. Víte, málokdo si uvědomuje, že pravá vnitřní radost je asi ta největší hodnota, o kterou bychom měli v životě usilovat. Ale umět se správně a vědomě radovat nad tím vším, co nám Příroda poskytuje, tomu je třeba se dlouho a pomalu učit. Radost je nejlepší terapií vůči každému zlu, nemoci nebo i proti mrzutosti stáří. A víte, že takový obyčejný čaj, jako je směs ze stejných dílů nati řepíku a květu měsíčku, již mnohému mrzoutu vykouzlil úsměv na líci? Zkuste to také - a třeba přidejte ještě meduňku..."
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
Po osvědčeném tvarohovém a bramborovém těstě na sladké knedle jsem zkusila tenhle starodávný od Anuše Kejřové. Těsto je tužší, výborně se s ním pracuje a na chuť je neutrální, záleží na dochucení a na ovoci.
V míse utřeme do hladka lžíci másla, dvě lžíce tvarohu, půl lžičky soli a 1 vajíčko. Postupně zapracováváme 250 ml mléka a 500 g polohrubé mouky. Dobře zpracujeme hladké těsto (pokud je řidší, přidáme trochu mouky) a necháme na pomoučeném vále 30 minut přikryté utěrkou odpočívat.
Těsto rozválíme na hada, nakrájíme na 15 kousků, v dlani rozplácneme a naplníme vypeckovanou švestkou (velké přepůlíme). Dobře zabalíme a vaříme v mírně slané vodě asi 10 minut. Na talíři poléváme máslem, sypeme skořicí, cukrem a tvarohem, prostě jak jsme zvyklí.
více ZDE
V míse utřeme do hladka lžíci másla, dvě lžíce tvarohu, půl lžičky soli a 1 vajíčko. Postupně zapracováváme 250 ml mléka a 500 g polohrubé mouky. Dobře zpracujeme hladké těsto (pokud je řidší, přidáme trochu mouky) a necháme na pomoučeném vále 30 minut přikryté utěrkou odpočívat.
Těsto rozválíme na hada, nakrájíme na 15 kousků, v dlani rozplácneme a naplníme vypeckovanou švestkou (velké přepůlíme). Dobře zabalíme a vaříme v mírně slané vodě asi 10 minut. Na talíři poléváme máslem, sypeme skořicí, cukrem a tvarohem, prostě jak jsme zvyklí.
více ZDE
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S VÍNEM
Červená řepa na mě ze záhonu už týden volala, tak jsem ji vyslyšela. Tahle výtečná aromatická polévka má velmi zvláštní, sladkou chuť díky zkaramelizované cibuli a červenému vínu.
Půl kila červené řepy oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka ve vodě tak, aby byly sotva ponořené. Dvě červené cibule nakrájíme, v hrnci zasypeme třemi lžícemi třtinového cukru a na mírném plameni při občasném zamíchání zahříváme, dokud cibule s cukrem nezkaramelizuje. Přilijeme 75 ml červeného vína a 3 lžíce červeného vinného octa a dusíme, dokud se tekutina úplně neodpaří. Uvařenou řepu přidáme k cibulovému základu, osolíme a společně rozmixujeme. Smícháme bílý jogurt s čerstvě strouhaným křenem a na talíři jím ozdobíme porce polévky. Sypeme pažitkou. V horkých dnech můžeme podávat vychlazené.
více TADY
Půl kila červené řepy oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka ve vodě tak, aby byly sotva ponořené. Dvě červené cibule nakrájíme, v hrnci zasypeme třemi lžícemi třtinového cukru a na mírném plameni při občasném zamíchání zahříváme, dokud cibule s cukrem nezkaramelizuje. Přilijeme 75 ml červeného vína a 3 lžíce červeného vinného octa a dusíme, dokud se tekutina úplně neodpaří. Uvařenou řepu přidáme k cibulovému základu, osolíme a společně rozmixujeme. Smícháme bílý jogurt s čerstvě strouhaným křenem a na talíři jím ozdobíme porce polévky. Sypeme pažitkou. V horkých dnech můžeme podávat vychlazené.
více TADY
ŠVESTKOVÝ KRAMBL
Tenhle druh moučníků u mě vede: křupavý, šťavnatý a nakyslý.
Do zapékací misky nakrájíme půl kila švestek, zasypeme 100 g hnědého třtinového cukru, přidáme dvě lžíce cherry a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 15 minut. V míse smícháme 50 g třtinového cukru, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g ovesných vloček, 70 g másla, lžičku skořice a tři lžíce sezamových semínek. Rukou zpracujeme drobenku, navrstvíme ji na dušené švestky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů půl hodiny, dokud povrch nezezlátne.
více ZDE
Do zapékací misky nakrájíme půl kila švestek, zasypeme 100 g hnědého třtinového cukru, přidáme dvě lžíce cherry a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 15 minut. V míse smícháme 50 g třtinového cukru, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g ovesných vloček, 70 g másla, lžičku skořice a tři lžíce sezamových semínek. Rukou zpracujeme drobenku, navrstvíme ji na dušené švestky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů půl hodiny, dokud povrch nezezlátne.
více ZDE
PŘEKVAPENÍ
Před chvílí jsme přijeli domů a na kamenným sloupu u vrat jsem měla překvapení - barevnou papírovou krabičku s mašlí. Nejdřív jsem se bála to otevřít, že v tom bude jedovatý had od nějakého hodného souseda, ale manžel se nebál a otevřel to Uvnitř byla krásná keramická věc - takový odkládací stojánek (nebo velká lžíce) na vařečky, abych si při vaření nepokecala linku. Byl přiložený dopis s receptem na slaný cuketový koláč, který určitě vyzkouším. Bohužel se mi nepodařilo rozluštit podpis, jsem si jistá pouze iniciálami, které jsou H.C. Takže, milý H.C., moc vám děkuji za krásné překvapení a je škoda, že jsme zrovna nebyli doma, snad se ještě zastavíte na čaj
více ZDE
více ZDE
TĚSTOVINY SE SUŠENÝMI RAJČATY
Rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a bobkový list, přidáme lžíci balsamikového octa, 150 g pokrájených sušených rajčat naložených v oleji a 150 ml zeleninového vývaru. Dusíme 10 minut, podle potřeby podlijeme ještě trochu vývarem a nakonec vmícháme 100 g pokrájených černých oliv. Vyjmeme bobkový list. V hrnci na těstoviny přivedeme k varu osolenou vodu, vhodíme velkou bramboru pokrájenou na kostičky, přidáme těstoviny a uvaříme doměkka. Smícháme s rajčaty, čerstvou bazalkou a sýrem.
více ZDE
více ZDE
KVÁSKOVÝ CHLÉB
Smícháme žitnou mouku s pramenitou vodou a 3 až 4 dny pravidelně jednou denně přikrmujeme: zamícháme, přilijeme trochu vody a přidáme žitnou mouku. Sklenici nebo hrnek s kváskem zakryjeme mikrotenovým sáčkem a upevníme gumičkou. Po pár dnech začne kvásek vonět trochu nakysle po ovoci a květinách, v žádném případě ne po acetonu.
Do mísy nasypeme 600 g hladké tmavé pšeničné mouky, 2 lžičky soli, oblíbené bylinky nebo koření, přidáme 600 g kvasu, promícháme a přilijeme 400 - 500 ml vlažné vody. 15 minut pilně zpracováváme do řídkého, hladkého těsta.
Vyklopíme na pomoučený vál a překládáme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký, pevný bochánek. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout. Dobře prohněteme a v ošatce necháme 6 hodin kynout. Pečeme při 250 stupních ve vyhřáté troubě v pekáči s víkem 40 minut.
více ZDE
Do mísy nasypeme 600 g hladké tmavé pšeničné mouky, 2 lžičky soli, oblíbené bylinky nebo koření, přidáme 600 g kvasu, promícháme a přilijeme 400 - 500 ml vlažné vody. 15 minut pilně zpracováváme do řídkého, hladkého těsta.
Vyklopíme na pomoučený vál a překládáme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký, pevný bochánek. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout. Dobře prohněteme a v ošatce necháme 6 hodin kynout. Pečeme při 250 stupních ve vyhřáté troubě v pekáči s víkem 40 minut.
více ZDE
BULKY S OLIVAMI
Večer svaříme 250 ml vody, vsypeme do ní 60 g špaldové hrubé mouky a 60 g ovesných vloček. Zamícháme a necháme do rána odstát.
Ráno svaříme 175 ml vody, necháme zchladnout asi na 37 stupňů, ve vodě rozmícháme dohladka 13 g čerstvého droždí, přidáme směs s vločkami, lžičku soli a 450 g celozrnné mouky (můžete použít jakou máte rádi, klidně i bílou nebo směs obou). V míse promícháme,vyklopíme na vál a rukama dobře prohněteme, až je těsto hladké, pružné a nelepí se nebo až už nemůžeme
Těsto vrátíme do mísy, potřeme olivovým olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Po hodině opět vyklopíme na vál a do těsta zapracujeme 70 g nakrájených černých oliv, 5 lžic strouhaného parmazánu (dostala jsem parmazán, tak se ho snažím sdělat, protože normálně sýry v běžné obchodní síti nekupuju) a nahrubo nakrájené bazalkové listy. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého uděláme kouli a všechny naskládáme do větší dortové formy (prům. 25 cm) vymaštěné olivovým olejem, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme opět kynout na dvojnásobnou velikost, trvá to asi 40 minut.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, formu vložíme do spodní části trouby a teplotu ztlumíme na 200 stupňů. Pečeme asi 30 minut.
více TU
Ráno svaříme 175 ml vody, necháme zchladnout asi na 37 stupňů, ve vodě rozmícháme dohladka 13 g čerstvého droždí, přidáme směs s vločkami, lžičku soli a 450 g celozrnné mouky (můžete použít jakou máte rádi, klidně i bílou nebo směs obou). V míse promícháme,vyklopíme na vál a rukama dobře prohněteme, až je těsto hladké, pružné a nelepí se nebo až už nemůžeme
Těsto vrátíme do mísy, potřeme olivovým olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Po hodině opět vyklopíme na vál a do těsta zapracujeme 70 g nakrájených černých oliv, 5 lžic strouhaného parmazánu (dostala jsem parmazán, tak se ho snažím sdělat, protože normálně sýry v běžné obchodní síti nekupuju) a nahrubo nakrájené bazalkové listy. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého uděláme kouli a všechny naskládáme do větší dortové formy (prům. 25 cm) vymaštěné olivovým olejem, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme opět kynout na dvojnásobnou velikost, trvá to asi 40 minut.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, formu vložíme do spodní části trouby a teplotu ztlumíme na 200 stupňů. Pečeme asi 30 minut.
více TU
MLÉČNÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA
Bramboračka trochu jinak.
Rozehřejeme dvě lžíce másla a doměkka na něm opečeme 4 pokrájené cibule. Přidáme asi třičtvrtě kilo očištěných brambor pokrájených na kostičky, zalijeme 1 litrem zeleninového vývaru a 600 ml mléka a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepře, vmícháme strouhaný parmazán a na talíři posypeme pažitkou. Je to lahodná sytá polévka.
Více ZDE
Rozehřejeme dvě lžíce másla a doměkka na něm opečeme 4 pokrájené cibule. Přidáme asi třičtvrtě kilo očištěných brambor pokrájených na kostičky, zalijeme 1 litrem zeleninového vývaru a 600 ml mléka a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepře, vmícháme strouhaný parmazán a na talíři posypeme pažitkou. Je to lahodná sytá polévka.
Více ZDE
SOJOVÉ MASO S BROKOLICÍ
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájený svazek jarní cibulky, jednu podrcenou chilli papričku, dva stroužky česneku a kousek čerstvého zázvoru. Přidáme balíček předem ve vývaru uvařených sojových nudliček a brokolici spařenou vroucí vodou a rozebranou na růžičky. Chvíli opékáme, zalijeme 5 lžícemi sojové omáčky osolíme a krátce podusíme, brokolice musí zůstat křupavá. Podáváme s jasmínovou rýží.
více ZDE
více ZDE
LIBEČEK
Z libečku sbíráme především list ke kuchyňskému použití, léčebně se využívá nejvíce oddenek. Já jsem se zaměřila na plod.
Libeček působí silně močopudně, výborně léčí záněty dolních močových cest, zlepšuje trávení, při nachlazení rozpouští hlen, dokáže ulevit při dně, protože vylučuje kyselinu močovou. Libeček zásadně neužíváme při těžkých poruchách ledvin.
Při dně a revmatismu můžeme používat libeček ke koupelím.
Semeno libečku se používá jako mimořádně fungující prostředek pro celkové posílení organismu. Lžička nadrceného semene se přelije šálkem vroucí vody, nechá se 10 minut vyluhovat a potom se přecedí. Pije se 2 x denně po hlavním jídle. Může se používat i drcené semeno zasyrova, v tom případě stačí na špičku nože 2 x denně po jídle. Já ho přidávám po špetkách jako koření do jídla – do polévek a brambor.
více ZDE
Libeček působí silně močopudně, výborně léčí záněty dolních močových cest, zlepšuje trávení, při nachlazení rozpouští hlen, dokáže ulevit při dně, protože vylučuje kyselinu močovou. Libeček zásadně neužíváme při těžkých poruchách ledvin.
Při dně a revmatismu můžeme používat libeček ke koupelím.
Semeno libečku se používá jako mimořádně fungující prostředek pro celkové posílení organismu. Lžička nadrceného semene se přelije šálkem vroucí vody, nechá se 10 minut vyluhovat a potom se přecedí. Pije se 2 x denně po hlavním jídle. Může se používat i drcené semeno zasyrova, v tom případě stačí na špičku nože 2 x denně po jídle. Já ho přidávám po špetkách jako koření do jídla – do polévek a brambor.
více ZDE
ATLAS PTÁKŮ
Z tohohle dárku od Academie jsem měla obzvláštní radost! Svůj starý atlas ptáků jsem kdesi zašantročila a každá návštěva na zimním okně byla tak trochu záhada. Musel přijet chytrý kamarád, aby mi objasnil, že nám sem lítá stehlík. Knížka je moc fajn, dobře se v ní hledá a například jsem vůbec netušila, že existuje ptáček jménem králíček
více ZDE
více ZDE
TĚSTOVINOVÝ KOLÁČ
Měla jsem tu dva načaté balíčky semolinových těstovin, dohromady asi 350 g, tak jsem je využila následovně:
V kastrůlku necháme rozpustit lžíci másla, přidáme dvě lžíce hladké mouky a osmahneme světlou jíšku, přilijeme 200 ml smetany a krátce povaříme, odstavíme a vmícháme 100 g sýra (jakého chcete, já měla obligátně čerstvý smetanový domácí), osolíme, opepříme, přidáme dvě celá vejce a rozmícháme dohladka. Na pánvičce na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme 5 nasekaných šalvějových lístků a dvě středně velké cukety nastrouhané nahrubo i se slupkou a dobře vymačkané (šťávu vypijeme!). Osolíme a pár minut dusíme.
Těstoviny uvaříme, smícháme se zeleninou a sýrovou omáčkou, narovnáme do zapékací misky a zapečeme na 200 stupňů, dokud povrch nezezlátne. Docela to ujde
více ZDE
V kastrůlku necháme rozpustit lžíci másla, přidáme dvě lžíce hladké mouky a osmahneme světlou jíšku, přilijeme 200 ml smetany a krátce povaříme, odstavíme a vmícháme 100 g sýra (jakého chcete, já měla obligátně čerstvý smetanový domácí), osolíme, opepříme, přidáme dvě celá vejce a rozmícháme dohladka. Na pánvičce na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme 5 nasekaných šalvějových lístků a dvě středně velké cukety nastrouhané nahrubo i se slupkou a dobře vymačkané (šťávu vypijeme!). Osolíme a pár minut dusíme.
Těstoviny uvaříme, smícháme se zeleninou a sýrovou omáčkou, narovnáme do zapékací misky a zapečeme na 200 stupňů, dokud povrch nezezlátne. Docela to ujde
více ZDE
TVAROHOVÉ KEJKLE
Vymýšlet názvy je opravdu peklo A lepší fotku bohužel taky nemám.
Na dno vymaštěné menší dortové formy roztáhneme moje oblíbené těsto připravené ze 70 g celozrnné špaldové mouky, 3 lžic třtinového cukru, špetky soli, půl lžičky kypřicího prášku, lžíce kakaa, 50 g hrozinek, 4 lžic oleje a 4 lžic vody.
750 g tvarohu rozmícháme dohladka se 3 žloutky a 400 g slazeného kondenzovaného mléka, vmícháme sníh ze 3 bílků a navrstvíme na těsto. Pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 180 stupňů a necháme dojít ve vypnuté, zavřené troubě. Necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
více ZDE
Na dno vymaštěné menší dortové formy roztáhneme moje oblíbené těsto připravené ze 70 g celozrnné špaldové mouky, 3 lžic třtinového cukru, špetky soli, půl lžičky kypřicího prášku, lžíce kakaa, 50 g hrozinek, 4 lžic oleje a 4 lžic vody.
750 g tvarohu rozmícháme dohladka se 3 žloutky a 400 g slazeného kondenzovaného mléka, vmícháme sníh ze 3 bílků a navrstvíme na těsto. Pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 180 stupňů a necháme dojít ve vypnuté, zavřené troubě. Necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
více ZDE
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)