LISTOPAD

NOVEMBER
Nyní při schodu měsíc má se dříví k stavení i k palivu porážet. Když na ositou roli mráz přijde a na to brzy dobrý sníh napadne, jest velmi dobře pro osení.
Radost člověka, dílem i zdraví, v tomto měsíci se pozastaví. Listopad medu, vína i koření nebrání užívati pro zahření, hořčice, citron, jídla teplého i jiného k zdraví užitečného. Lázně, zlé mlhy se varuj, šetř hlavy, srdce posilňuj, opravuj. Listopad nám časy mění, protož přijmi pročištění.
Slunce tehdáž jde na střelce, dne ubývá příliš prudce. Lékařství a počištění nechce pomáhati nyní, zima se k nám mocně valí, pozor na sebe dáti velí.


více ZDE

MRKVOVÁ OMÁČKA

Ve dnech, jako je tenhle, vlhkých a studených, mám pořád chuť na ostrá indická jídla, no, tak je vařím 

Na třech lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli a na jemno nakrájený pěkný kousek čerstvého zázvoru, velký asi jako palec. Přidáme 400 g mrkve nastrouhané na nudličky, lžíci třtinového cukru, lžičku ostrého karí, půl lžičky čerstvě mletého pepře, lžičku drceného římského kmínu a lžičku drceného koriandru. Chvíli společně mícháme, a jakmile se mrkev začne připalovat, zalijeme ji 250 ml horkého vývaru, osolíme, zaklopíme a půl hodiny dusíme. Hotovou omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto, vmícháme šťávu z jednoho velkého pomeranče, prohřejeme a podáváme s jasmínovou rýží (rýži nešidíme, vaříme jen tu nejlepší). Dobrota!


více ZDE

STRAŠIDLA

Peckovský rodák profesor Josef Stránský prováděl v rámci své disertační práce průzkum lidové mluvy na Jilemnicku v roce 1923. Jeho práci vypátrala, sesbírala a vydala paní Jarmila Bachmanová v nakladatelství Bor v letošním roce. Já si tuhle nenápadnou, útlou knížečku koupila v jičínském knihkupectví U Ignáce. Miluju podobné knížky a brožurky, které se zabývají místním nářečím, zvyky a pověstmi, jsou tak skromné a přitom obsahují poklady. Často nevycházejí, tak je opatruju jako oko v hlavě.
Často máme trochu zkreslenou představu o tom, jací vlastně byli naši předkové. Máme pocit, že byli skrznaskrz moudří, pobožní a mluvili a přemýšleli jen o bohulibých věcech. Takže zpátky na zem 
"Kmotra má se nevychcať, dyž de ke křtu, to že se dítě poscává. Kmotra, dyž přídou vode křtu, má perstama utlačiť do těch tvářiček a zustanou ty dulky."
Popravdě řečeno, většinou jsou to takový řeči o ničem, ale psaný moc krásným nářečím 



více ZDE

CIZRNA PO INDICKU

Jedna z mnoha variací na moje oblíbené indické luštěniny. Vždycky si na nich pochutnám.
Večer předem namočíme 200 g cizrny a druhý den ji uvaříme doměkka. V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm čtyři utřené stroužky česneku, pokrájenou červenou cibuli a lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru. Přidáme lžičku čerstvě tlučeného koření: koriandru, pepře, římského kmínu a hořčičného semínka, lžičku soli a dvě lžičky garam masaly. Mícháme pár minut, aby se chutě a vůně dobře propojily a rozvinuly. Vsypeme 200 g propláchnuté červené čočky a ještě minutu nebo dvě společně mícháme. Přidáme 400 g sterilovaných rajčat a uvařenou cizrnu, zalijeme 200 ml horké vody, zamícháme, přiklopíme a dusíme 20 minut. Ochutíme lžící citrónové šťávy, jíme nejlépe s indickými plackami, ale lze i s chlebem.


více ZDE

TISÍCE PLANOUCÍCH SLUNCÍ

Druhá kniha Khaleda Hosseiniho, která se mi dostala do rukou. První byl Lovec draků, který mě hodně zasáhl a dlouho to bolelo. Tahle knížka je opět z Afghánistánu, děj se odehrává v době, kdy zemi okupují sovětské jednotky a později ji ovládne Tálibán.
I když obálka, použitý font a snad i název knihy mohou vyvolat dojem, že jde o červenou knihovnu, nic není vzdálenější pravdě. Jde o krutý příběh, který však nepostrádá naději. Přivedl mě k myšlence, zda se tisíciletá vláda principu jang nechýlí ke konci. Bylo by na čase.
Název románu pochází z básně Sáiba Tabrízího, perského básníka ze 17. století:
Nedopočítáš se měsíců,
které na jeho střechách pableskují,
ani tisíců planoucích sluncí,
jež kábulské zdi ukrývají.



více ZDE

TYČINKY S POHANKOU, MÁKEM A OŘÍŠKY

100 g světlé pohanky namočíme na 24 – 30 hodin do vody, několikrát během té doby pohanku propláchneme a vodu vyměníme, já nechávám nádobu s namočenou pohankou v chladničce. 200 g datlí bez pecky namočíme do vody na 8 hodin. Obojí scedíme a necháme okapat. Vložíme do mixéru, přidáme 100 g mletého máku, 6 lžic rozpuštěného kokosového oleje a 20 g rozpuštěného kakaového másla. Rozmixujeme dohladka a nakonec přidáme 100 g lískových oříšků a pomixujeme společně kratší dobu, aby oříšků zůstaly větší kousky. Navrstvíme do malého pekáčku vyloženého potravinářskou fólií, uhladíme a necháme dobře v chladu ztuhnout. Krájíme na tyčinky.


více ZDE

HOUBOVÉ RIZOTO

Vynikající krémové rizoto.
40 g sušených hřibů namočíme do 1 l teplé vody, po půlhodině scedíme (nálev uchováme) a houby nakrájíme. V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, houby, dva řapíky celeru a jednu mrkev, oboje pokrájené na drobné kostičky. Chvíli společně restujeme a přisypeme 400 g kulatozrnné rýže, propláchnuté v cedníku a spařené vroucí vodou. Dvě konzervovaná rajčata nakrájíme na kostky a přidáme do pánve. Osolíme bylinkovou solí a po částech přiléváme nálev z hub a mícháme, dokud se nevsákne. Takto postupujeme, dokud nám zbývá nálev a dokud není rýže měkká. Nakonec zjemníme 150 ml mandlové smetany, okořeníme čerstvě mletým pepřem a prohřejeme. Na talíři zdobíme petrželkou a sypeme rostlinným parmazánem (štítek Ostatní pokusy).


více ZDE

MUFFINY S BLUMAMI A ČOKOLÁDOU

V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 130 g polohrubé bílé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, 30 g karobu a 30 g nasekané hořké čokolády. V jiné misce dobře rozšleháme 150 ml rostlinného mléka (např. ovesného), 50 ml slunečnicového oleje a 90 g Sladěnky (nebo javorového nebo datlového sirupu). Tekutou složku vlijeme do suché směsi a dobře promícháme. Vmícháme jednu menší (50 g) mrkev a jedno jablko, oboje najemno nastrouhané a 250 g na kousky nakrájených blum. Vymastíme formu na muffiny, rozdělíme do ní těsto a pečeme na 180 stupňů 25 – 35 minut. Toto množství stačí na 12 kousků.


více ZDE

DÝNĚ ZAPEČENÁ S BRAMBORY

Jemné a výtečné podzimní žrádýlko 
Půl kila oloupané dýně bez semínek nakrájíme na jemné plátky, stejně jako 750 g pevných brambor. 4 naťové cibulky podélně rozřízneme a nakrájíme na třícentimetrové kousky. Vše promícháme ve veliké míse spolu se čtyřmi lžícemi panenského olivového oleje a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje a posypeme rozdrcenou chilli papričkou. Rozšleháme dohladka 300 ml mandlové smetany, 300 ml mandlového mléka a dvě vrchovaté lžíce Hrašky. Dobře osolíme, okořeníme lžičkou čerstvě mletého pepře, strouhaným muškátovým oříškem a tymiánem. Nakonec vmícháme čtyři lžíce rostlinného parmazánu (album Ostatní pokusy) a touto omáčkou zalijeme brambory s dýní. Povrch posypeme třemi lžícemi rostlinného parmazánu a pečeme při 200 stupních 40 minut pod pokličkou a 40 minut odkryté do zlatova.


více ZDE

HOŘČICE

Recept pochází od Paní Dýně a našla jsem ho v diáři Koloběh.
300 g dýně najemno nastrouháme a podlijeme v hrnku trochou vody. Přidáme 2 sáčky nasucho opraženého hořčičného semínka (pozor, nespálit!), dvě chilli papričky a vaříme půl hodiny za častého míchání. Pokud se dýně začne připalovat, přilijeme trochu vody, ale nesmí z toho být polévka! K rozvařené dýni přidáme 3 lžíce Sladěnky (nebo medu nebo datlového sirupu), pěkně velký kus (150 g) najemno strouhaného křenu a výrazně dochutíme sojovou omáčkou a dobrým octem. Plníme do vyvařených sklenic a uchováme v chladu, nesterilujeme.


více ZDE

ROSTLINNÝ PARMAZÁN

Je vynikající pro dochucování těstovin, pečených brambor, na pizzu, pro zapékání a všude tam, kde bychom použili parmazán. 
100 g kešu oříšků a 100 g sezamového semínka pomeleme. Pokud chceme, můžeme je před mletím nasucho opražit. Vmícháme 50 g lahůdkového droždí se sladem a půl lžičky soli. Dobře promícháme a uchováme v chladu.


více ZDE

JABLKA POD SNĚHEM

Rychlý a jednoduchý moučník, který zvládne každý 
V rendlíku rozpustíme 30 g másla a 50 g třtinového cukru a necháme společně zkaramelizovat. Přidáme 500 g nahrubo nakrájených chuťově výrazných jablek a deset minut společně podusíme. Jablíčka se obalí karamelovou omáčkou a změknout. Vymastíme koláčovou formu a dušená jablka do ní narovnáme. Navrch navrstvíme tuhý sníh ze dvou bílků oslazený lžící agávového sirupu (nebo lžící moučkového cukru), do kterého jsme vmíchali 50 g mletých mandlí. Zapečeme krátce při 180 stupních dozlatova.

více ZDE

GRANOLA

Proč si nevyrobit granolu doma? 
Nejdřív si připravíme čerstvou mrkvovo-jablečnou šťávu. Co nespotřebujeme do granoly, rádi vypijeme. 
Ve velké míse smícháme 300 g ovesných vloček, 100 g hrozinek, 100 g pokrájených sušených meruněk, 100 g nahrubo posekaných kešu ořechů, 50 g celých lískových oříšků, 50 g dýňových semínek, 50 g slunečnicových semínek, 40 g strouhaného kokosu a 40 g namletého sezamu. Můžeme samozřejmě použít i jiné oříšky, semínka nebo sušené ovoce. Směs v míse zalijeme 200 ml mrkvovo-jablečné šťávy, přidáme dvě až tři vrchovaté lžíce medu a tři lžíce cedrového oleje (nebo sezamového oleje). Řádně rukou prohněteme, aby se všechny složky dobře propojily. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 130 stupňů) asi dvě hodiny. Občas zamícháme. Směs musí být zlatohnědá, křupavá a suchá, pak ji můžeme i skladovat po delší dobu v chladu, suchu a temnu.



více ZDE

OSTRÁ RÝŽE SE SÁZENÝM VEJCEM

300 g rýže basmati propláchneme v cedníku, na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme rýži, osolíme a chvíli společně mícháme. Zalijeme 600 ml horké vody, přivedeme prudce k varu, potom stáhneme plamen na minimum a necháme 15 minut pod pokličkou vydusit veškerou vodu. Odstavíme a necháme dojít. Rozpálíme pánev WOK a necháme v ní rozehřát čtyři lžíce oleje, na kterém osmahneme tři stroužky česneku a pěkný kousek zázvoru, oboje nakrájené na jemno. Přidáme rozdrcenou chilli papričku a lžíci koření tajine nebo kvalitního kari. Mícháme, dokud směs nezačne pořádně vonět a vsypeme dvě mrkve, čtyři naťové cibulky a 200 g čínského zelí, vše nakrájené na co nejtenčí, asi pěticentimetrové nudličky. Ochutíme šťávou z půlky citrónu, čtyřmi lžícemi domácího kečupu (album Sirupy, zavařeniny a další dobroty ze zahrady a louky) a dvěma lžícemi sojové omáčky. Mícháme a opékáme asi 5 minut, zelenina nesmí změknout. Vsypeme udušenou rýži a společně dobře promícháme. Na talíře narovnáme listy čínského zelí, na ně navrstvíme rýži se zeleninou a navrch dáme sázené vejce. Je to skutečná pochoutka.


více ZDE

ČOKOLÁDOVÝ DORT S HRUŠKAMI

Podobný dort jsem už kdysi dělala, ale dneska jsem ho trochu upravila, aby neobsahoval žádné mléčné produkty, domácí vejce mi nevadí, máme přece vlastní slepičky 
Ve vodní lázni rozehřejeme 200 g kvalitní hořké čokolády, necháme trochu vychladnout a vmícháme 100 g mletých kešu oříšků, 4 žloutky rozšlehané se lžící agávového sirupu a postupně tuhý sníh ze 4 bílků. Menší dortovou formu (prům. 20 cm) vymastíme, vyložíme pečicím papírem, znovu vymastíme a vysypeme třtinovým cukrem. Těsto nalijeme do formy a poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Nebojte se ho servírovat jako slavnostní, třeba narozeninový, protože je opravdu delikátní a jemný jako obláček 


více ZDE

PAPRIKY PLNĚNÉ ČERVENOU ČOČKOU

Recepis vymyslela moje nejmilejší kamarádka Janina a je vynikající!
Uvaříme 300 g červené čočky doměkka, scedíme a necháme okapat. Namočíme na půl hodiny 20 g sušených hříbků, vodu vymačkáme a pokrájíme.
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidáme houby, čočku, osolíme, opepříme a dusíme asi deset minut. Odstavíme, vmícháme sekanou petrželku, tři lžíce instantní cizrnové mouky a plníme do paprik (3 – 4 kusy). Narovnáme do zapékací misky nebo pekáčku, na pokrájenou cibuli a dvě lžíce oleje, přidáme 200 ml rajčatového pyré, bobkový list, několik zrnek pepře a nového koření a dáme zakryté péct asi na 45 minut při 200 stupních. Papriky vyjmeme, omáčku osolíme, okořeníme mletou skořicí, okyselíme citrónovou šťávou a osladíme agávovým nebo datlovým sirupem podle chuti. Podáváme s rýží.


více ZDE

MOJE OBLÍBENÉ KNÍŽKY

Na jedné besedě, konkrétně v novopacké knihovně, mě zaskočil jeden dotaz, protože se úplně vymykal běžně pokládaným dotazům. Totiž, jaké bych prý doporučila knihy ke čtení. V tu chvíli jsem si dokázala vybavit sotva tři knížky, přitom jsem vášnivý čtenář a mezi mými oblíbenými jich je mnohem více než tři. Napadlo mě tedy vytvořit jejich seznam, třeba se někomu bude hodit, jako námět pro to, co si přečíst.

Azték - Gary Jennings 
Soumrak Aztéků - Gary Jennings
Bestiář - Luboš Antonín
Brána ze slonoviny, brána z rohu - Robert Paul Holdstock
Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti - Starej zákon a proroci - Roark Bradford
Cesta do Ixtlanu - Carlos Castaneda
Co život dal a vzal - Betty MacDonald
Dávné večery - Norman Mailer
Dědeček Oge - Pavlína Brzáková
Dům páně - Samuel Shem
Dvanáct povídek o poutnících - Gabriel García Márquez
Egypťan Sinuhet - Mika Waltari
Franny a Zooey - Jerome David Salinger
Fuga Trium - Jan Křesadlo
Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky - J. R. R. Tolkien
Hora hoře - Samuel Shem
Hráčský instinkt - Juli Zeh
Ílion - Dan Simmons
Jméno růže - Umberto Eco
Jonathan Strange a pan Norrell - Susanna Clarke
Kafka na pobřeží - Haruki Murakami
Kdo schovaný není... - Thomas Perry
Kmotr - Mario Puzo
Kniha o životě a smrti - Martin Fredrik Axel Munthe
Kocourův pejsek - Thomas Perry 
Král Krysa - James Clavell 
Les Mytág - Robert Paul Holdstock 
Má veselá jitra - Ivan Klíma 
Mág - John Fowles 
Modlitba za Owena Meanyho - John Irving 
Mrchopěvci - Jan Křesadlo 
Na hrudi obra obláček zlatý - Anatolij Pristavkin 
Na plechárně - John Steinbeck 
Ohromné maličkosti: Obrany - Gilbert Keith Chesterton 
Osud jako šance - Thorwald Dethlefsen 
Pán prstenů - J. R. R. Tolkien
Pí a jeho život - Yann Martel 
Povídky jedné a druhé kapsy - Karel Čapek 
Pravda o zkáze Sodomy - Ivan Kříž 
Salaí má pochyby - Francesco Sorti Rita Monaldi 
Silmarillion - J. R. R. Tolkien 
Škvár - Charles Bukowski 
Šógun - James Clavell 
Sophiina volba - William Styron 
Šťastný Jim - Kingsley Amis 
Sto roků samoty - Gabriel García Márquez 
Svět podle Garpa - John Irving 
Svět podle Prota; Na světelném paprsku - Gene Brewer 
Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých - Olga Tokarczuk 
Temný anděl - Mika Waltari 
Terror - Dan Simmons 
To by se zvěrolékaři stát nemělo - James Herriot 
Tokio - Mo Hayder 
Tracyho tygr - William Saroyan 
Tulák po hvězdách - Jack London 
Učení dona Juana - Carlos Castaneda 
Ukolébavka - Chuck Palahniuk 
V melounovém cukru - Richard Brautigan 
Vejce a já - Betty MacDonald 
Velká kniha stromů : duch stromů - Fred Hageneder 
Vzhůru, tesaři, do výše střechu zvedněte!; Seymour: Úvod - Jerome David Salinger 
Zpověď Maxe Tivoliho - Andrew Sean Greer 


více ZDE

PŘEKVAPENÍ

Dneska jsem našla v poštovní schránce překvapení. Dopis od Vratka Kalamára. Projasnil mi dnešní prosmrkaný a prokašlaný den, moc děkuju!



více TADY

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S VLOČKAMI

Ve velkém hrnci rozehřejeme tři lžíce panenského slunečnicového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme dvě mrkve a košťál z velkého květáku, oboje nastrouhané na nudličky. Chvíli společně mícháme, zalijeme jedním a půl až dvěma litry vody (podle velikosti květáku), přidáme drobné květákové růžičky, osolíme bylinkovou solí a vaříme asi 15 minut. Do polévky přidáme 50 g domácích celozrnných nudlí a 50 g ovesných vloček. Dovaříme do změknutí, ochutíme dvěma lžícemi lahůdkového droždí. Na talíři ozdobíme naťovou cibulkou.


více ZDE

BROKOLICE S ČESNEKOVOU MAJONÉZOU

Dneska jsem nemocná, celý den ležím a majonézu mi pomohl udělat můj muž. Ale i přesto, že nemám skoro žádnou chuť, musím říct, že jsem si pochutnala. A teď zpátky do postele!
Brokolici uvaříme v páře. Tři krajíčky bílého chleba (nejlépe domácího) zalijeme 200 ml ovesného mléka a necháme nasáknout. Vidličkou dobře rozmačkáme, přidáme 4 utřené stroužky česneku, dva naprosto čerstvé žloutky, nejlépe od domácích slepiček, ne od těch zavřených v kleci, osolíme a rozmícháme co nejvíc do hladka. Úplně to nepůjde, pořád zůstanou drobečky, ale to nevadí. Přidáme lžíci až dvě citrónové šťávy a čerstvě mletý pepř a metličkou šleháme, přičemž tenkým pramínkem přiléváme asi 10 lžic panenského olivového oleje. Na talíři brokolici poléváme touto pikantní omáčkou, podáváme s rýží, chlebem, brambory nebo jen tak bez ničeho, jen se syrovou zeleninou. Část bílého pečiva můžeme rozdrobit, nasucho opražit na pánvičce a jídlo jím posypat. Je to jednoduché a rychlé a zaručeně vám to bude chutnat.


více ZDE

ŠPAGETY S RAJČATOVOU OMÁČKOU

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce panenského olivového oleje a osmahneme na něm jednu cibuli a dva stroužky česneku pokrájené najemno, přidáme jeden řapík celeru a jednu větší mrkev, oboje nakrájené na velmi drobné kostičky a chvíli společně mícháme. Přidáme půl kila spařených, oloupaných a pokrájených rajčat a snítku nadrobno nasekaného rozmarýnu. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a zakryté dusíme asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne, během dušení občas promícháme. Podáváme se špagetami.


více ZDE

NUDLE S HOUBOVOU OMÁČKOU

Jemné, delikátní jídlo, které potěší houbové milovníky.
10 g sušených hřibů namočíme na hodinu do teplé vody, potom je scedíme (nálev uchováme) a pokrájíme nadrobno. Osm až deset žampionů (přibližně 300 g) nakrájíme na jemné plátky. V hlubší pánvičce rozehřejeme dvě lžíce panenského olivového oleje, přidáme oboje houby a smažíme, dokud se nevydusí všechna voda. Do pánve přidáme nakrájený svazek petrželky, dvě lžičky česnekové pasty (dělali jsme nedávno, návod bude nejspíš v albu Sirupy, zavařeniny a další dobroty ze zahrady a louky) nebo dva utřené stroužky česneku, 100 ml mandlové smetany, lžíci citrónové šťávy a asi 3 lžíce nálevu z hub. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, necháme přejít varem a promícháme se širokými nudlemi (nebo jinými těstovinami) z tvrdé pšenice. Na talíři sypeme čerstvou petrželkou.


více ZDE

ZAPEČENÁ JABLKA

Jeden z nejlepších moučníků co znám. Je jednoduchý a rychlý, můžete ho jíst horký i studený.
Asi 12 jablek oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenoučké plátky. Vymastíme menší pekáček nebo zapékací misku a vrstvíme do ní postupně jablka, strouhaný kokos, skořici, hrozinky a kešu nebo jiné oříšky. Každou jablečnou vrstvu pokapeme trochu agávovým nebo jiným rostlinným sirupem. Tři celá vejce rozšleháme s trochou mléka a jablka jimi zalijeme. Pečeme při 200 stupních asi půl hodiny dozlatova.


více ZDE

KVÁSKOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

Je to v zásadě sladký chleba, ale chleba přece taky jíme s džemem nebo medem, tak tenhle je navíc ještě s oříšky, semínky a ovocem. 
V míse promícháme 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli a 300 g směsi oříšků, semínek a sušeného ovoce (slunečnice, len, dýňová semínka, lískové oříšky, vlašské ořechy, mandle, kešu, hrozinky, brusinky, datle, sušené meruňky…). Do odměrky odvážíme 25 g žitného kvásku, přidám dvě lžíce agávového nebo datlového nebo javorového sirupu a doplníme na 500 ml vlažnou vodou. Dobře rozmícháme a přilijeme do mísy s moukou. Promícháme, ale nehněteme, vložíme i s mísou do mikrotenové tašky a necháme v teple 12 – 16 hodin kynout. Vyklopíme na pomoučený vál, několikrát pomocí stěrky přeložíme a necháme 15 minut odpočívat. Vymastíme chlebovou formu a těsto do ní přemístíme. Rukou namočenou v teplé vodě těsto do formy upěchujeme a ozdobíme oříšky. Vložíme opět do tašky a necháme ještě dvě hodiny kynout. Pečeme 30 – 40 minut v troubě vyhřáté na 230 stupňů, vyklopíme z formy, položíme na mřížku v troubě vzhůru nohama a ještě deset minut dopečeme. Je to dobrá a zdravá svačinka, alternativa mastných a sladkých buchet a koláčů. Výborný je s dobrým domácím džemem.


více ZDE

ŠPENÁTOVÉ KARBANÁTKY

Výtečné, jemňoučké špenátové jídlo, doporučuji! 
Spaříme 750 g listového špenátu (nebo rozmrazíme zmrazený a necháme překapat přes síto). Vymačkáme z něj vodu a nadrobno nakrájíme, vmícháme cibuli nakrájenou najemno, dvě až tři uvařené a nastrouhané brambory, pět vrchovatých lžic instantní cizrnové mouky (seženete ve zdravé výživě), sůl a čerstvě mletý pepř. Tvarujeme karbanátky, obalujeme je v celozrnné špaldové mouce a smažíme na pánvi vytřené olejem. Podáváme se šťouchanými brambory a salátem nebo kyselými houbami.


více zeleninových jídel najdete TADY

KROUPY S PÓRKEM

300 g ječných krup propláchneme, na dvě hodiny namočíme do dostatečného množství vody, do které přidáme cibuli překrojenou napůl, bobkový list, lžičku kurkumy a lžičku polévkového koření (třeba Solčanky). Vaříme v téže vodě do změknutí, scedíme. V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm velký pokrájený pórek, červenou papriku (nebo několik drobnějších) a 200 g bílého tofu nakrájeného na kostičky. Ochutíme lžící sojové omáčky a za občasného míchání dusíme, dokud zelenina nezměkne. V 50 ml bílého vína rozmícháme lžíci škrobu, vmícháme k zelenině a krátce povaříme. Uvařené kroupy promícháme s podušenou zeleninou, okořeníme čerstvě mletým pepřem (nešetříme), případně dosolíme a podáváme.



více ZDE

MYŠKA

Myšička v kleci. S příchodem podzimu náš dům zaplaví myši, to zná skoro každý venkovan. Všechno rozkousané, všude myší bobky, myší smrad. No, není to nic moc, to mi můžete věřit. Samotné myšky jsou ale velmi jemné, něžné a roztomilé - pokud běhají venku 


více ZDE

MAKOVEC S DATLEMI

Výborný nevšední dezert, který stojí někde mezi koláčem a nákypem.
150 g datlí bez pecky namočíme na 8 hodin do 250 ml vody a poté je v té samé vodě rozmixujeme. V míse promícháme 170 g mletého máku, 200 g celozrnného kuskusu, rozmixované datle, špetku soli, 100 g pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce citrónového oleje (album Ostatní pokusy) a 750 ml teplého ovesného mléka. Necháme jednu až dvě hodiny odstát a navrstvíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme nahrubo nasekanými kešu oříšky a pečeme při 180 stupních asi 45 – 60 minut. Krájíme zcela vychladlé a ztuhlé.


více ZDE

KVÁSKOVÉ PLACKY

Zdravá varianta lívanců. Nejlepší jsou horké s hummusem nebo jinou pomazánkou, ale dají se jíst i se sladkým džemem. Mají díky kvásku nakyslou chuť. Mě nijak extra nenadchly, ale kdo vyloženě fandí zdravé stravě, tak nechť je vyzkouší  
Večer smícháme v míse 500 ml vody, půl lžičky soli, 300 g žitného kvásku, 140 g celozrnné špaldové mouky, 160 g pohankových vloček a 120 g kukuřičné mouky. Řidší těsto necháme přes noc při pokojové teplotě vykynout v zakryté míse a druhý den smažíme na pánvi vytřené olejem placky.


více ZDE

ZÁHŘEVNÁ PODZIMNÍ POLÉVKA

Začíná období smrkání, kašlání a vůbec, je lepší zkrátka neonemocnět. Buďte co nejvíce venku, hodně spěte, pijte hodně vody a zahřívejte se zevnitř! 
Na dvou lžících slunečnicového oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru a společně osmahneme. Na hrubém struhadle nastrouháme 100 g mrkve, 100 g celeru a 300 g dýně (třeba hokaido nebo pečárky, můžete použít i cuketu). Zeleninu přidáme do hrnce spolu se lžící kurkumy a dvěma lžícemi celozrnné špaldové mouky. Asi pět minut společně mícháme a potom zalijeme 1,3 l horké vody nebo vývaru, přidáme 170 g propláchnuté červené čočky, osolíme a vaříme 15 minut.


více ZDE

DOTISK KNÍŽKY

V září mi vyšla knížka, na které jsem pracovala dva roky. Je to výsledek toho, co vidíte tady, na blogu a taky toho, co nevidíte - doslovného připoutání ke sporáku, i když nemůžu tvrdit, že bych tím trpěla - baví mě to 
Protože byl první náklad díky vašemu zájmu během září téměř vyprodán, v těchto dnes se rozváží do knihkupectví dotisk. Takže kdo má o knížku zájem a nestihl si ji koupit, máte opět možnost.
Moc děkuju všem, kdo si ji zatím koupili, je to hmatatelné ocenění toho, co dělám a já jsem vám za ně vděčná.


více ZDE