KVAŠENÉ OKURKY - MOČÁKY

Když vám na záhonku přerostou nakládačky, můžete je zkvasit. Je to velmi dobré a zdravé! 
Svaříme vodu se solí (na 1 l 30 g soli) a necháme částečně vychladnout. Větší nakládačky dobře omyjeme a na několika místech je propíchneme. Do čisté velké zavařovačky nebo kvašáčku dáme na dno vinné listy a kopr (někdo dává i višňové nebo křenové listy) a rovnáme okurky, které prokládáme dalšími listy a nakrájeným křenem. Můžeme přidat i chilli papričky, koriandr, pepř a bobkový list. Navrch dáme vrstvu vinných listů a zalijeme vlažným nálevem tak, aby nic nevyčnívalo ven. Uzavřeme, ale nikoliv pevně a necháme v teple týden kvasit. Nálev se zabarví bíle a okurky náležitě voní. Po týdnu můžeme jíst nebo uložit v nálevu do chladu.


ZELENINOVÉ PLACIČKY

150 g kulatozrnné rýže uvaříme obvyklým způsobem, necháme zchladnout a promícháme ji se dvěma lžícemi sojové mouky rozmíchané v troše vody na hladkou kašičku (nahrazuje vajíčko) a lžící hrubozrnné hořčice a prozatím dáme stranou.
Na jemném struhadle nastrouháme 200 g mrkve, 200 g batátů a 400 g cukety (tu dobře vymačkáme), promícháme se 100 g najemno nastrouhaného rostlinného sýra, lžičkou uzené papriky, najemno nakrájenou cibulí a 5 – 6 lžícemi lahůdkového droždí. Smícháme s rýží a směs osolíme.
Tvoříme malé placičky, které pečeme na vymaštěném plechu v troubě na teplovzduch při 200 stupních po obou stranách.



PRÁZDNINOVÉ SNÍDAŇOVÉ HOUSKY PRO DĚTI

Dřív než děti vstanou z postele, jsou na stole  S čerstvou marmeládou, mňam!
Důkladně promícháme a na vále rukama zpracujeme v pružné těsto 400 g celozrnné špaldové mouky, 100 g hladké bílé mouky, 100 g pohankové mouky, půl lžičky soli, půl lžičky tmavého cukru, lžička drceného koriandru, hrst sušené dobromysli, lžička kurkumy, 1 sáček instantního droždí, 5 lžic olivového oleje a 300 ml teplé vody. Necháme v teple hodinu kynout pod ubrouskem, pak prohněteme, tvarujeme housky, které na plechu potřeme teplou vodou a posypeme hrubou solí a kmínem. Čtvrt hodiny necháme kynout a pečeme při 200 stupních asi 15 – 20 minut.




VRTULKY S DÝŇOVOU OMÁČKOU

Vynikající a snadná omáčka k těstovinám, doporučuji k vyzkoušení!
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a několik lístků šalvěje. Okořeníme muškátovým květem, skořicí, pepřem, chilli a vmícháme jednu na kostky nakrájenou dýni hokaido bez semínek, ale se slupkou. Osolíme a přidáme kokosové mléko z plechovky. Množství odhadneme podle velikosti dýně – na menší dýni stačí asi 2/3 plechovky. Přidáme 4 lžíce lahůdkového droždí a dusíme doměkka, Rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme se semolinovými vrtulkami a zdobíme cibulovou natí nebo pažitkou.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 31. TÝDEN ROKU 2018


PROČ JÍST BLUMY?

Švestky známe všichni, ale co blumy? Pěstují se méně a také se méně prodávají i konzumují, což je velká škoda. Blumy jsou totiž velmi zdravým ovocem!
Díky vysokému obsahu draslíku pomáhají snižovat krevní tlak i riziko mrtvice a tvorby ledvinových kamenů. Z minerálních látek v blumách najdeme také fosfor, zinek, železo, měď a vápník. Blumy se řadí mezi potraviny působící preventivně proti rakovině a onemocněním srdce. Oddalují projevy stárnutí, blahodárně působí na zrak, pokožku, klouby, kosti, zuby i sliznice a díky obsahu uvedených minerálů a vitamínů E, C, A a skupiny B podporují tvorbu krve, látkovou výměnu (játra a ledviny), stimulují imunitu, proces regenerace a rekonvalescence, podporují mozkovou a nervovou činnost (včetně odolnosti proti stresu), růst a funkci zdravých svalů a metabolické pochody v těle. Mají silné antioxidační působení a pomáhají neutralizovat toxické látky přijímané z okolního prostředí.
Blumy obsahují množství vlákniny, a to jak té rozpustné, tak nerozpustné, obě napomáhají dobrému trávení stejně jako sorbitol, sladidlo přirozeně se vyskytující v blumách (ten citlivým jedincům způsobuje průjem a nadýmání). Ve slupkách najdeme nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání původců infekčních onemocnění do těla.
Protože obsahují až 80 % vody, jsou vhodným ovocem při redukční dietě i kvůli vláknině, která navozuje pocit nasycení. Uvádí se, že 100 g blum obsahuje jen 61 kalorií.
Blumy jíme nejlépe začerstva, ve formě šťáv, smoothies nebo čerstvých zmrzlin. Můžeme je i sušit jako zdravou pochoutku a jíst je místo bonbónů a cukrovinek, i děti je milují. Já blumy suším nakrájené na kousky a přidávám do ranních ovesných kaší. Blumy také s úspěchem mrazíme pro pozdější použití. Ale i v kompotech a zavařeninách zůstanou některé prospěšné látky.



KOLÁČ SE ŽŇOVKAMI



Žňovky jsou letní jablíčka, která dozrávají v době žní, odtud starodávný název. Zkuste tenhle naprosto famózní koláč!
750 g na tenké plátky nakrájených letních jablíček opékáme pět minut na třech lžících kokosového oleje. Okořeníme lžičkou skořice, vmícháme 50 g kokosového cukru a 75 ml rumu a odstavíme. Přiklopíme a necháme půl hodiny odpočinout.
3 lžíce sojové mouky (slouží jako náhrada vajec do těsta) rozmícháme dohladka v 5 lžících vody a necháme taktéž půl hodiny odpočívat. Vešleháme špetku soli, 250 ml sojového mléka, 1 sáček vanilkového pudingu a po částech 100 g celozrnné špaldové mouky. Tekutinu z jablek rovněž zašleháme do řídkého těsta.
Do vymaštěné dortové formy narovnáme půlku jablek, zalijeme těstíčkem a poklademe druhou půlkou jablek. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut. Jíme buď horké lžičkou, nebo po vychladnutí, kdy lze krájet na porce.





SKVĚLÁ CUKETOVÁ OMÁČKA K TĚSTOVINÁM

Výborné pochutnání, cuketu ale nerozvařte na bláto, musí křupat!
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a deset minut na něm opékáme dvě menší cuketky (500 g) nakrájené na drobné kostičky a pět nasekaných stroužků česneku. Okořeníme lžičkou uzené papriky a černou solí (nebo obyčejnou solí), vmícháme lžíci lahůdkového droždí a 50 ml rostlinné smetany a prozatím dáme stranou.
Na lžíci olivového oleje opečeme dozlatova 200 g nadrobno nakrájených žampionů portobello se špetkou soli a vmícháme je do cuketového základu.
Uvaříme 400 g semolinových špaget a omáčku do nich můžeme zamíchat nebo promíchat až na talíři. Zdobíme bazalkou a drobnými rajčátky.


HRUŠKY PEČENÉ S KEŠU

Lehký letní dezert.
Padají nám hrušky, vinou sucha jsou mrňavé a nedomrlé, ale na moučníky dobré, když máte dost trpělivosti s vykrajováním.
Půl kila pokrájených hrušek promícháme se třemi lžícemi datlového sirupu, 100 g mletých kešu ořechů (či jiných ořechů) a lžičkou mangového prášku (můžete nahradit šťávou z půlky citrónu).
Pečeme při 200 stupních asi půl hodiny. Výborné jsou třeba jako náplň do palačinek.



TAKHLE TO DĚLÁME MY

Parádní dětská knížka od Matta Lamothe spolehlivě zaujme i dospělé, já nad ní strávila příjemnou hodinku 
Celostránkové ilustrace ukazují, jak žijí, jedí, bydlí, chodí do školy, spí nebo pomáhají děti a jejich rodiny v Japonsku, Peru, Ugandě, Íránu, Itálii, Indii a Rusku. Knížka končí fotografiemi, takže nejde o žádné vymyšlené příběhy, ale o skutečné děti se skutečnými jmény a rodinami. Děti, a nakonec i my rodiče a prarodiče, se dozvíme, jak vypadá pan učitel v Peru nebo paní učitelka v Íránu, jak si hraje japonská holčička nebo ruský kluk. Moc krásná knížka, opravdu!
V češtině se koupit nedá, bohužel, jako mnoho jiných povedených dětských knížek ji musíte koupit v originále.



SLADKOKYSELÁ PEČENÁ ZELENINA


Pečenou zeleninu asi děláváme všichni, mě v téhle verzi zaujala chuť balzamikového octa a dipu k tomu.
Dva batáty, 5 pastináků nebo petrželí a 5 mrkví očistíme a nakrájíme (můžeme klidně přidat i červenou řepu). V zapékací míse promícháme se 3 – 4 lžícemi olivového oleje, solí, pepřem, chilli, 3 lžícemi krémového balzamikového octa a několika snítkami čerstvého rozmarýnu. Pečeme doměkka za občasného promíchání při 180 stupních.
Dip: 350 g silken tofu rozmixujeme dohladka se šťávou z půlky citrónu, 3 stroužky česneku, lžičkou rýžového sirupu, lžící olivového oleje a solí a vmícháme posekané bylinky – pažitku, bazalku, mátu, brotan a šantu (nebo bylinky podle vlastní chuti). Podáváme se šťouchanými brambory.


KAKAOVÝ DORTÍK S MRKVÍ

Příjemně sladkokyselý čokoládový dortík. Pokud použijete bezlepkové ovesné vločky, bude také bezlepkový.
V míse promícháme 150 g mrkve a 150 g jablek, oboje najemno nastrouhané, jeden rozmačkaný banán, 4 lžíce datlového sirupu, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rozehřátého kokosového oleje, 200 g najemno rozmixovaných ovesných vloček, 3 lžičky kypřicího prášku a 50 – 100 ml vody, podle šťavnatosti jablek. Vzniklé těsto rozetřeme do vymaštěné koláčové formy a pečeme při 180 stupních 40 – 45 minut.
Vychladlý koláč potřeme krémem připravený z rozmixovaného banánu, 2 lžic kakaa, lžíce datlového sirupu a ozdobíme čokoládovou polevou a strouhaným kokosem.


FAZOLKY ŠIKOVNÉHO ZAHRADNÍKA

Fazolky, rajčata, cibule, brambory, houby i tymián, to všechno vám může vyrůst na zahradě  
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a vmícháme půl kila pokrájených hub (žampiony, hlíva, hříbky, lišky, je to vcelku jedno) a dusíme, dokud se voda neodpaří a houby se nezačnou přichytávat ke dnu. Přidáme 400 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat a 400 g nakrájených fazolek. Osolíme, okořeníme tymiánem a pepřem a dusíme doměkka, trvá to asi 15 – 20 minut. Pokud je třeba, můžeme mírně podlít. Zjemníme 100 ml mandlové smetany. Podáváme s pečenými brambory.


LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 30. TÝDEN ROKU 2018


KOKOSOVÉ BUCHTY S MERUŇKAMI

Kokos a meruňky patří k sobě, to už dávno víme, a skvěle se doplňují. Co vyzkoušet klasické kynuté buchty v kokosoé verzi a navíc výhradně rostlinně? Nebojte se, je to výtečné! Kdo chce zdravější buchty, použije celozrnnou mouku.
V míse promícháme půl kila polohrubé mouky, 150 g kokosu, 2 lžíce kokosového cukru, špetku soli, celý sáček instantního droždí (10 g), 50 g rozpuštěného rostlinného másla (Alsan či Cocovit) a 350 ml vlažné vody. Důkladně zpracujeme v hladké nelepivé těsto, zakryjeme a necháme hodinu v teple kynout. Po hodině znovu prohněteme, rozdělíme na 25 stejných dílů, ze kterých tvarujeme nejprve koule a pak placičky a plníme je meruňkami (půlkou velké nebo celou malou). Dobře přimáčkneme a rovnáme do menšího pekáčku, kde jsme předem rozehřáli 3 lžíce kokosového oleje. Každou buchtu peroutkou omastíme ze všech stran, aby se vzájemně neslepily. Pečeme při 180 stupních 35 – 45 minut dozlatova. Vyklopíme a pocukrujeme kokosovým cukrem umletým v mlýnku na kávu na jemný prach.


VÝROČÍ

Dneska je to přesně 29 let, co jsme manželé, spolu jsme ale už od osmnácti a to je už přes třicet let. Proč vám to píšu? Protože si uvědomuju, jak je šťastné partnerství vzácné a že spousta lidí nemá stejné štěstí jako my dva. Manželství se nevydaří, lidé se rozcházejí, jsou smutní, zklamaní, osamělí. Je vzácný dar potkat člověka, se kterým si rozumíte celý život, se kterým je vám dobře tolik dlouhých let. 
Často se mě lidé ptají, jaký mám recept na šťastné a dlouholeté manželství, že prý je to určitě strašně těžká práce. Ale já říkám: vůbec ne! Kdo by chtěl celý život těžce pracovat? Když chybí oboustranná láska a přátelství, je každá práce marná. Partner musí být hlavně váš nejlepší a nejbližší kamarád, musíte se spolu hodně smát a povídat si. A uvědomit si, že nežijeme pro druhého, žijeme především svůj vlastní život s vlastními úkoly, touhami a vlastním smyslem a ten druhý není náplní našeho života, ale naším nejbližším parťákem v něm, když máme štěstí. 
Takže milujte se a smějte se, dokud můžete! Život je krátký a o zítřku nikdo předem nic neví ♥


RECYKLACE STOLIČEK

Znáte takové ty stoličky z Ikea s plastovým sedátkem a kovovýma nohama? Tohle je jejich recyklace, poněvadž po spoustě let používání dosloužily. Jsou na ně použitá stará dubová podlahová prkna prolezlá červotoči, obyčejné barvy, které se přimíchávají do malířských nátěrů, lodní lak ... a kotě 
A takovýma blbostma my se tady zabýváme 😀







😀


POLÉVKOVÉ KOŘENÍ

Tradičně letos opět vyrábím bylinkovou sůl do polévek, omáček, pomazánek, na pečenou zeleninu, do rizot a rlzných zeleninových směsí nebo jen tak na chleba. Tato skvělá bylinková sůl je také vítaným dárkem.
Nejprve nasušíme různé byliny, základem je u mě vždy libeček a dobromysl, ale přidávám i další byliny: šalvěj, mátu, šantu, brotan, estragon, saturejku, tymián, rozmarýn, měsíček, celerovou nať a petrželku. Ze semen používám černuchu, semínko libečku a kmín. Z volně rostoucích bylin je do směsi výborný popenec. Usušené byliny odrhneme ze stonků a v robotu rozdrtíme na prášek. Semena umeleme v mlýnku na kávu. Byliny promícháme se solí a lahůdkovým droždím nejlépe v hmotnostním poměru 3 : 1 : 1. Lahůdkové droždí můžeme vynechat. Já přidávám ještě mletou pískavici řecké seno, ale ta ne každému voní.



DÝNĚ PEČENÁ S CIZRNOU A SE ŠPENÁTEM

Vynikající jídlo, mně to ohromně chutnalo 
Máslovou dýni oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na kostky. Vložíme ji do pekáčku, vmícháme 400 g uvařené cizrny (použila jsem sterilovanou, ale zdravější je čerstvá), pokapeme olejem, osolíme a okořeníme uzenou paprikou, chilli a dobromyslí. Pečeme při 200 stupních asi půl hodiny, několikrát během pečení promícháme. Po upečení vmícháme asi 10 nakrájených sušených rajčat naložených v oleji i s trochou toho oleje, ochutíme červeným vinným octem a rýžovým sirupem (nebo jiným sladidlem), případně dosolíme. Podáváme s kuskusem a mangoldem nebo špEnátem podušeným na oleji, cibuli a česneku se lžičkou kurkumy.


BESTIE

První kniha, kterou jsem od Dominika Dána četla, koupila jsem si ji na doporučení kamarádky. Je vidět, že autorem je skutečný policista, žádný intelektuál a dialogy tomu odpovídají. Drsné prostředí vyžaduje buranské detektivy, žádné salónní Poiroty. Příliš mi nevyhovuje styl psaní, množství trojteček, nedopovězených vět, ne příliš jasných náznaků, jako by autor sám nevěděl, jakým způsobem vyjádřit to, co chce čtenářům říct. Ale o to je to autentičtější, umím si představit, že takhle se mezi policajty mluví i uvažuje.
Zpočátku jsem byla překvapená autorovým nostalgickým postojem k minulému režimu - stranické průkazy, agenti STB, nechuť ke všemu ze Západu. Ale nakonec jsem si řekla, že je to pochopitelné, u VB nemohli sloužit nestraníci a je vlastně dobře, že se autor nepřetvařuje.
Knížka velmi pěkně odsejpá, měla jsem ji přečtenou za dvě odpoledne. Přečtu ještě jednu, abych si udělala lepší obrázek, ale mezi oblíbené kousky se nezařadí, stejně jako autor.



SOUCITNÁ BÁBOVKA

Recept je převzatý z webu Soucitně proto ten název  To bych ale nebyla já, abych si ho maličko neupravila po svém.
Nejprve si na hodinu až dvě namočíme 100 g hrozinek do 70 ml rumu.
V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, dvě lžíce kypřicího prášku, 4 lžíce kukuřičného škrobu a špetku soli. Ponorným mixérem rozmixujeme v jiné nádobě 250 ml libovolného rostlinného mléka, 1 banán, 100 ml oleje a 80 g rýžového sirupu. Směs krátce, ale důkladně zapracujeme do mouky, přidáme hrozinky i s rumem a těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme 40 g namletých kakaových bobů (či kakaa) a do druhé 40 g mletého kokosu. Na dno vymaštěné a kokosem vysypané bábovkové formy navrstvíme tmavé těsto a na něj světlé. Pečeme při 180 stupních asi 45 – 50 minut.



ZELENINOVÁ OMÁČKA S KOPREM

Výtečná bezlepková omáčka podobná klasické koprovce, jenom mnohem lehčí a zdravější, doporučuji vyzkoušet!
Pokud chceme podávat omáčku s kynutým knedlíkem a rádi bychom uvařili zdravější verzi, musíme začít už večer předem. Omáčku můžeme podávat ale klidně i s klasickým houskovým či bramborovým knedlíkem, s rýží nebo brambory.
Takže nejprve knedlík: V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 200 g bílé polohrubé mouky, 100 g pohankové mouky, lžičku soli, dvě lžíce sušené petrželky, ¼ lžičky instantního droždí a zpracujeme se 400 ml vlažné vody. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout. Poté důkladně zapracujeme 100 g celozrnné strouhanky, znovu přiklopíme a necháme ještě dvě hodiny kynout. Vytvarujeme dva knedlíky a vaříme je v osolené vodě půl hodiny, občas převrátíme vařečkou. Po vyjmutí z vody ihned nakrájíme nebo propícháme špejlí, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
A teď k omáčce, ta je natošup: Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme nakrájenou zeleninu - 700 g cukety (pokud má měkkou slupku a dosud malá semínka, klidně ji použijeme celou) a 200 g kořenové petržele. Ochutíme bylinkovou solí, a pokud je třeba, maličko podlijeme vodou. Dusíme doměkka a rozmixujeme ponorným mixérem spolu s 250 ml mandlové smetany. Odstavíme a ochutíme pepřem, citrónovou šťávou, rýžovým sirupem a miskou sekaného kopru, případně dosolíme. Můžeme podávat s vařenými vejci, seitanem nebo tofu, ale omáčka chutná skvěle i bez toho.




BATÁTOVÁ SMĚS S BAGETKOU

Skvělé letní jídlo, doporučuji!
V míse promícháme 350 g celozrnné špaldové mouky, 350 g polohrubé bílé mouky, lžičku soli, špetku cukru nebo půl lžičky rýžového sirupu, jeden sáček instantního droždí, dvě lžíce mleté moringy (lze vynechat), dvě lžíce drcených sušených rajčat, 70 ml olivového oleje a 400 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme na hladké pružné těsto, které vrátíme do mísy a necháme zakryté v teple 45 minut kynout. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme bagety (podlouhlou placku podélně přeložíme a pevně smotáme, jako bychom ji ždímali), dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme ubrouskem a necháme ještě 45 minut kynout. Potřeme olivovým olejem a při 220 stupních pečeme 20 minut.
2 batáty oloupeme a nakrájíme na kostky, vložíme je do zapékací misky, na ně poklademe asi 20 rozpůlených cherry rajčat, posypeme oblíbenými bylinkami (bazalka, dobromysl, tymián, estragon, šalvěj, rozmarýn...), pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Promícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, zelenými olivami, lžící vinného octa, pepřem a rukolou, případně dosolíme. A hodujeme!



CUKETOVÝ PERNÍK

Cuketová klasika 
Nastrouháme nahrubo 300 g cukety a tři jablka a v míse je promícháme se 3 celými vejci, 80 g kokosového cukru (nebo obyčejného cukru), 4 lžícemi švestkového sirupu (či povidel), 100 ml slunečnicového oleje, lžící kypřicího prášku, lžičkou skořice, 4 lžícemi kakaa, 70 g mletých mandlí, 150 g celozrnné špaldové mouky a 200 g polohrubé bílé mouky. Vzniklé těsto rozetřeme do vymaštěného pekáčku a posypeme 3 lžícemi mletých mandlí. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut.


RAJČATA NALOŽENÁ V OCTĚ

Podle tohoto postupu vydrží rajčata pěkně pevná a chutná až do zimy. Zkouším to poprvé, tak to zatím nemohu potvrdit, ale zatím to vypadá nadějně 
Tvrdá, pevná, neporušená rajčata zalijeme v čisté sklenici vinným octem (já jsem použila červený) a necháme otevřené v chladu stát 8 dní. Já jsem sklenici umístila do studeného sklepa a volně zakryla gázou, aby do ní nepadal bordel. 
Po osmi dnech sklenici převážeme celofánem, údajně nic jiného není vhodné, tak jsem poslechla a celofán si v papírnictví koupila.



LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 29. TÝDEN ROKU 2018


TEPLÝ ČOČKOVÝ SALÁT S PEČENOU CUKETOU A RAJČATY

Jednu větší cuketu bez jadýrek a slupky (pokud je tuhá) a tři velká rajčata nakrájíme na kostky a vložíme je do zapékací misky. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a ochutíme sušenými nebo čerstvými bylinkami (dobromysl, tymián, estragon, šalvěj, petrželka...) a třemi prolisovanými stroužky česneku. Pečeme při 200 stupních asi hodinu, občas promícháme.
Mezitím propláchneme 250 g červené čočky a v hrnci ji zalijeme dostatečným množstvím vody. Osolíme a vaříme 10 minut. Scedíme a necháme okapat. Upečenou zeleninu promícháme s vařenou čočkou a deseti pokrájenými sušenými rajčaty naloženými v oleji. Ochutíme dvěma lžícemi krémového balzamikového octa.



UPROSTŘED LÉTA


MOLICOVÁ MAST

Mast z molice (rýmovníku) můžeme s úspěchem použít na poprskané rty a koutky, bolestivé vřídky, zanícené rány, záděry a nebo ji mazat pod nos při rýmě. 
Ve vodní lázni rozehřejeme 300 g bambuckého másla, vmícháme 100 g nakrájených molicových listů a necháme v teple týden macerovat, nejlépe na přímém slunci na parapetu. Pokud máslo tuhne, jednou denně je opatrně zahřejeme ve vodní lázni a rozpustíme. Po týdnu přefiltrujeme a plníme do kelímků.


ŠAMANSTVÍ


I když si někdy myslím, že Wolf-Dieter Storl mě už ničím nepřekvapí a že se (nevyhnutelně) ve svých knihách opakuje, pokaždé se u něj najde něco, co je pro mě svěží a nové nebo alespoň skvostně zformulované. Mně jsou jeho myšlenky skutečně niterně blízké a dotýkají se na té nejhlubší, nevědomé úrovni přímo mého srdce.
Z knihy:
„Skutečné šamanství nelze vyjmout z kulturního ani ekologického kontextu. Šamanství je produktem, extraktem konkrétní etnické komunity, její kultury, jejích tradic. Bez těchto aspektů ztrácí hloubku. Kdokoli sice může použít k rituálu vykuřování pelyněk třeba po vzoru prérijních indiánů, ale pro ty to má mnohem hlubší význam. Indián se narodil na rohoži z této byliny. Její vůně bylo to první, co ve svém životě ucítil. Při každém posvátném obřadu, při každé bohoslužbě se pelyněk zapaloval. Tanec k poctě slunečního božstva se tančil na podlaze vystlané pelyňkem. Od dětství, dříve než se zformulovalo indiánovo ego, to pro něho byla pevná součást sakrální kultury. Když dnes někdo z jiného prostředí použije k vykuřování pelyněk, nemůže se nikdy dostat do stejné hloubky. Samotná jeho vůně sice působí na limbický systém, otvírá jej, ale účinkuje jinak, protože rituál byl vytržen z kulturního kontextu.
Dnešní neošamanismus se stává součástí běžné globální ideologie, ideologie ´jednoho světa´. Modrý globus, tedy Země, ten krásný klenot ve vesmíru, působí jako vyznání víry, jako ikona nového sekulárního náboženství. A my musíme tuto malou planetu, na níž žijeme, chránit před nebezpečím.
Ale pro šamanské národy a lidi spjaté s přírodou je to obraz absolutního odcizení. Šaman, tradiční šaman, stojí na Zemi. Pro něho je Země nekonečná, obrovská. Není to jen malý, modrý bod ve vesmíru. Šaman je plodem Matky Země a ta je posvátná. Dává život. Můžeme zemi, humus, lesní půdu vzít do rukou a ucítíme vůni života. Nahoře je obloha s věčnými hvězdami a tyto hvězdy jsme pozorovali už ve všech předchozích generacích. Jsou to naši věční průvodci. Existuje podsvětí, horní svět a naše Středozemě – takový je šamanský obraz světa.
A ten je lokálně určen. To, kde teď právě jsem, je posvátná země.
Stále si myslíme, že musíme být aktivní na rozdíl od indiánů, kteří zachovávají klid. Rostlinná bytost přichází sama ve své božské podstatě a učí nás. Domýšlivý člověk jí nenaslouchá a dělá z ní objekt svého zkoumání, analyzuje ji a rozkládá na jednotlivé části v přesvědčení, že se dá všechno postihnout rozumem. To, co mu vyjde, je však jenom karikatura. Šamanský princip otevření duše, vstřícnosti a vnímavosti dovoluje rostlinné bytosti, aby se nám sama přiblížila. Tu se objeví duševně vyhladovělý Evropan, požije nějakou drogu a řekne. ´Právě jsem byl v Brazílii a zúčastnil se šamanského rituálu s ayahuascou!´ Projevuje se tím jeho zbytnělé ego. Nikdo si nemůže myslet, že jen tak přijde, koupí si drogy a uvede se do kýženého stavu. Tak jednoduché to není, k tomu je třeba znát staré a vyzkoušené techniky.“


POLÉVKA Z PEČENÉ ZELENINY

Výtečná hustá krémová omáčka, chutí ne nepodobná „svíčkové“ trochu šmrncnuté indickou kuchyní 
Očištěnou zeleninu: 300 g mrkve, 300 g petržele a 300 g zelených paprik narovnáme do zapékací misky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a pečeme doměkka při 180 stupních. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout tři pokrájené stroužky česneku. Přidáme lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, lžičku koření garam masala, lžičku mleté papriky, a jakmile se koření začne přichytávat, vsypeme pokrájenou upečenou zeleninu, zalijeme 1 l horké vody a vmícháme plechovku propláchnutých bílých fazolí. Vaříme pět minut a rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme 250 ml rostlinné smetany, ochutíme Shoyu a šťávou z půlky citrónu, případně ještě dosolíme.



JEDLÉ LETNIČKY

ČERNUCHA
Černucha, zvaná také černý kmín nebo latinsky nigela sativa, je koření prospěšné zdraví, léčivka a navíc krásná letnička, která vám ozdobí záhon. 
Nemusíte kupovat semínka v zahradnictví, kde zaplatíte zhruba jednu korunu za jedno semínko (!), ale klidně zasejte koření, jako jsem to udělala já. To se dá pořídit mnohem levněji, zhruba od 60 do 70 korun za 100 g.




LEN
Len je vysoká a něžně kvetoucí modrá letnička, která se odpradávna používá na tkaní látek (vzpomeňte na Krtka a kalhotky!) a zároveň je to velice zdravá potravina, lněné semínko lnu by mělo tvořit trvalou součást našeho jídelníčku.
Kupte za pár korun lněné semínko v obchodě s potravinami a na jaře je zasijte na záhon, odvděčí se vám krásnými bleděmodrými kvítky (mně už pomalu odkvétá).


CRUMBLE S NEKTARINKAMI A KOKOSEM

Výtečný svěží a navíc bezlepkový letní dezert!
Půl kila pokrájených nektarinek promícháme se dvěma lžícemi kukuřičného škrobu, dvěma lžícemi rumu, dvěma lžícemi agávového sirupu a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Zapékací misku vymastíme kokosovým olejem a ovoce do ní navrstvíme. Prsty dobře promícháme 50 g kokosového oleje, špetku soli, lžičku skořice, 50 g strouhaného kokosu, 100 g mletých mandlí a 60 g panely (nebo cukru). Směsí posypeme ovoce, lžící uděláme několik důlků a pečeme při 180 stupních asi 15 - 20 minut.


NALOŽENÁ RAJČATA S ČESNEKEM A TYMIÁNEM

Skvělá rajčátka na italské pečené bagety – bruschetty nebo klidně k těstovinám.
Malá soudková rajčátka rozpůlíme a narovnáme na plech řeznou stranou nahoru. Posypeme sušeným nebo čerstvým tymiánem, osolíme a trochu osladíme panelou (nebo cukrem). Pečeme při 200 stupních 45 minut. Do každého rajčete vložíme kousek česneku, půlky k sobě přiložíme a těsně narovnáme do čisté sklenice. Zalijeme panenským olivovým olejem a uložíme v chladu.


PEČENÝ KVĚTÁK S ARAŠÍDOVOU OMÁČKOU

Zajímavé propojení chutí, velmi doporučuji! Inspirace je z několika kuchařských knih (Ella a Isa Chandra Moskowitz), já jsem recepty jen propojila a mírně zmodifikovala.
Hlávku květáku rozebereme na drobné růžičky a dobře obalíme ve směsi připravené z 50 ml olivového oleje, lžičky kurkumy, lžičky drceného římského kmínu, půl lžičky soli a půl lžičky pepře. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 minut dokřupava.
350 g rýže udusíme obvyklým způsobem a promícháme se dvěma lžícemi misa, lžící Tamari a dvěma lžícemi sezamového oleje.
100 g vyloupaných pražených arašídů rozmixujeme se třemi šalotkami, šťávou z jednoho citrónu, lžičkou soli, lžící rýžového sirupu, chilli podle chuti a 100 ml vody.



NAKLÁDANÉ PAPRIKY A BYLINKAMI

Místo okurek zkuste naložit papriky a tradiční kopr, bobkový list a hřebíček nahraďte vonnými bylinami jako je třeba libečkový květ a semeno, estragon, brotan a máta. Nálev je klasický: asi na 14 sklenic o objemu 750 ml zahřejeme na 75 stupňů 4 litry vody, rozpustíme v ní 600 g cukru a 160 g soli a nakonec 1,25 l 8% octa. 
Papriky rozpůlíme, zbavíme jadýrek a předvaříme pět minut v páře. Můžeme je ještě nakrájet podle libosti. Narovnáme do sklenic, prosypeme bylinkami a červeným pepřem, zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 stupních 20 minut.