ZELENINA S TOFU VE WOKU

Vyzkoušejte skvělé tofu japonské filety od firmy Taifun, hodí se svou sladkokyselou a kořeněnou chutí do asijských jídel.
Vaříme dvě středně velké brambory ve slupce 15 minut, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dáme stranou.
160 g tofu filet nakrájíme na nudličky a osmahneme na lžíci oleje v pánvi wok. Dáme stranou. 
Jeden pórek a 3 – 4 barevné papriky nakrájíme na tenké nudličky. Ve woku rozehřejeme dvě lžíce oleje a vložíme do ní zeleninu. Deset minut opékáme na středním ohni, přidáme tofu, brambory, čerstvě mletý pepř a sůl. Podlijeme 200 ml kokosové smetany, přiklopíme a dusíme 15 minut. Hotové ochutíme octem nebo citrónovou šťávou. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží.



KROUPOVÝ SALÁT SE ZELENINOU

Výtečný a zdravý salát, nebojte se krup! :)
Na hodinu namočíme 150 g velkých ječných krup a poté je uvaříme doměkka. Scedíme, propláchneme a necháme vychladnout a okapat. Kroupy v míse promícháme se šťávou z poloviny citrónu, solí, pepřem, dvěma lžícemi panenského olivového oleje, lžičkou tymiánu, 100 g zelených oliv, jednou velkou nastrouhanou mrkví, 100 g rukoly, 200 g překrojených koktejlových rajčat, 200 g nakrájených paprik a dvěma naťovými cibulkami.


HLUK NA SILVESTRA

Slavit příchod nového roku hlukem je opravdu tradiční věc. Lidé tloukli do kovadlin, hlasitě zpívali a hra na hudební nástroje byla co nejhlasitější proto, aby zahnala démony a zabránila jim škodit v nadcházejícím roce. Zvyk dělat kravál a binec s pomocí pochybných rachejtlí asijské provenience je ale nový a dnes už na něj většina lidí pohlíží jako na opilství na veřejnosti. 
Můžeme oslavit příchod nového roku i kultivovaným způsobem, aniž bychom současně ubližovali domácím i volně žijícím zvířatům, ptákům a rybám, otravovali vzduch jedovatými látkami, chemikáliemi a těžkými kovy, jejichž obrovské množství během jediné noci vypustíme do vzduchu. V článku je shrnutí důvodů pro to, dát jednou provždy ohňostrojům vale.

Co místo toho podpořit skvělé české řemeslníky a na oslavu příchodu nového roku si pořádně zazvonit?


CIZRNOVÉ ŠPAGETY S BROKOLICOVÝM PESTEM

Další z chutných, zdravých a bezlepkových těstovin. Tentokrát jsme vyzkoušeli špagety, které jsou vyrobené z cizrnové, rýžové a hrachové mouky. Dejte pozor, ať je nerozvaříte! Jsou výborné a velmi syté. Zkusila jsem je proto připravit jen s lehkým brokolicovým pestem. Vzniklo velice chutné jídlo.
Hlávku brokolice uvaříme v páře, trvá to asi pět minut. 60 g slunečnicových semínek nasucho opražíme. Brokolici a slunečnici vložíme do mixéru, přidáme stroužek česneku, sůl, čerstvě mletý pepř a 50 ml panenského olivového oleje. Mixujeme nahrubo. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Ihned podáváme.



BRAMBOROVÁ PIZZA

V míse promícháme 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké bílé mouky, půl lžičky soli, 50 ml panenského olivového oleje a 20 g čerstvých kvasnic rozmíchaných dohladka ve 150 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné hladké těsto. Zformujeme je do bochánku, vrátíme do mísy, potřeme olejem a zakryjeme ubrouskem. Necháme kynout na teplém místě 40 minut.
Dvě velké cibule nakrájíme na půlkolečka a necháme je změknout a lehce zezlátnout na dvou lžících oleje. Přilijeme 60 ml balzamikového octa a tři minuty povaříme. Dáme stranou.
V rendlíku rozehřejeme 50 ml rostlinného margarínu nebo oleje, vsypeme 30 g hladké kukuřičné mouky, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a pět minut mícháme. Vlijeme 250 ml rostlinného mléka, povaříme do zhoustnutí a dáme stranou.
Půl kila oloupaných brambor nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Vykynuté těsto na vále prohněteme a prsty roztlačíme do hlubokého pekáčku vymaštěného olejem, propícháme vidličkou a poklademe třemi stroužky česneku nakrájenými na plátky a bramborami. Brambory osolíme, okořeníme tymiánem a rozmarýnem, na brambory navrstvíme omáčku a tu poklademe cibulí. Pečeme při 180 stupních asi hodinu.



MYRHA, ZLATO A KADIDLO

V téhle knížce charvátského spisovatele Slobodana Novaka se zdánlivě vlastně nic neděje. Odehrává se okolo Vánoc v roce 1966 na ostrově Rab v Jaderském moři. Hořce vtipné, sebeironizující, trpké, ale nakonec smířené vyprávění je symbolickým vykreslením rozčarování z bolševické revoluce. Děj knížky je ubohoučký, čtyřicetiletý profesor, bývalý bojovník za "svobodu", se z neznámých příčin (snad jen z dobroty srdce a zlého svědomí?) stará o lidskou trosku, "ležáka", bývalou hraběnku Markantuovou, které kdysi patřila většina ostrova, po znárodnění z jejího majetku a společenského postavení nic nezbylo. Vlastně nevíme, zda je dementní nebo to jen hraje, a neví to ani její pečovatel. Knížka svým vyzněním, určitou něhou a skoro zenovou netečností docela překvapivě a možná ne zcela úmyslně vybízí k prožívání přítomného okamžiku, jak je to teď moderní. Tohle čtení není pro každého, ale čtenáře rozhodně obohatí. Docela by mě zajímalo, zda se tu najde někdo, kdo ji četl :)



:)

BRAMBOROVÁ KAŠE S CELEREM A CIBULKOU

Výborné, zdravé a jednoduché jídlo. Uvaříme bramborovou kaši, jak jsme zvyklí (já místo kravského mléka používám mandlovou smetanu). Menší syrový celer nastrouháme najemno a vmícháme jej do kaše spolu se dvěma červenými cibulemi osmahnutými na oleji a ochutíme Bambovou solí a petrželkou.



MALINOVÉ ROLKY

V míse promícháme 500 g hladké bílé mouky, špetku soli, 50 g pšeničného sirupu, 7 g instantního droždí, 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje, 1 vidličkou rozmačkaný banán a 100 – 150 ml vlažné vody přidávané postupně. Uhněteme hladké, nelepivé a pružné těsto, zakryjeme je ubrouskem a necháme v teple 40 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, prohněteme a vyválíme na placku, kterou potřeme směsí ze 3 lžic rozehřátého kokosového oleje a 3 lžic pšeničného sirupu. 200 g malin smícháme se lžící pšeničného sirupu, mletou vanilkou, kůrou z jednoho citrónu a 1 lžičkou bramborového nebo kukuřičného škrobu. Rozetřeme na těsto a zarolujeme. Roládu nakrájíme na dvanáct kousků, které narovnáme do vymaštěné zapékací mísy nebo formy. Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny dozlatova.


PF 2017

Drazí přátelé i neznámí návštěvníci mé stránky, mějte se v příštím roce tak, jak si zasloužíte a jak potřebujete.
A nezapomeňte, co dáváte, to taky dostanete.


JSEM SOUČÁSTÍ LESA

Můj milovaný autor Wolf-Dieter Storl v téhle knížce vypráví o svém životě. O cestě z Evropy do Ameriky a několikrát zase tam a zpět. O své práci na univerzitách, ale i v hippie a experimentálních komunitách. Nebyl ale nikdy ani typickým profesorem, ani typickým hipíkem. Vždycky si šel svou cestou. Jeho slova jsou jako vždycky útěšná, moudrá a taky hořká. 
“Ničení přírody je těžko snesitelné. Vždyť jsme od přírody, která nás obklopuje, odděleni pouze ve své hlavě, ve svých představách. Ve skutečnosti námi protékají éterické energie, vycházející z lesů a kopců. Jenom to nevnímáme, protože nás od toho stále odvádějí abstraktní myšlenky a obrazy. Jestliže v přírodě vše probíhá harmonicky, pak to má také harmonizující účinek na člověka, přicházejí k němu dobré sny a inspirující myšlenky. Kde ale v přírodě vládne chaos a ničení, tam se i člověk stává agresivním nebo depresivním.
Když je zohavována příroda, les a jeho zvířata, pak – tak mi to řekli indiáni – se duchové přírody rozzuří, vskočí do lidí, ti zešílí a stanou se sebepoškozujícími. Země je obrovský medvěd, řekl mi jeden indián Klamath. Jednou bude mít všeho dost a města, která ho obtěžují jako klíšťata, svými drápy jednoduše seškrábne.“
Těmito slovy se vysvětluje chování tvorů, které ani nelze považovat za lidské bytosti. Tvorů, kteří mučí děti, týrají zvířata a zabíjejí pro potěšení. Od takových temných bytostí se držte dál, nemůžete jim pomoct a styk s nimi vám může velmi ublížit. Jediná cesta k nápravě je opětovná harmonizace přírody. Úcta a láska k zemi, ke stromům, kopcům i zvířatům. Musíme začít u sebe, jiná cesta není.




LUNÁRNÍ KALENDÁŘ MARTINY LUKÁŠKOVÉ NA 52. TÝDEN ROKU 2016


MUHAMMARA

Výtečná arabská pomazánka, kterou si zamilujete.
50 g vlašských ořechů nasucho opražíme na pánvi a umeleme, 50 g suchého tmavého pečiva nadrtíme na strouhanku a oboje vložíme do mixéru. Přidáme jednu větší červenou papriku, jeden stroužek česneku, 1 – 2 lžíce citrónové šťávy, sůl a koření podle chuti: drcenou chilli papričku, čerstvě mletý pepř, římský kmín a směs koření Ras el Hanout. Přidáme také tři lžíce panenského oleje, třeba sezamového nebo olivového a můžeme také přidat trošičku vody, aby se nám to všechno dobře mixovalo. Podáváme s plackami nebo keksy jako výborné slané pohoštění.


SEZAMOVÉ TYČKY

Uvaříme 700 g brambor, oloupeme je a prolisujeme na vál, kde do nich zapracujeme 100 g rostlinného margarínu, 170 g celozrnné špaldové mouky, 100 g hladké bílé mouky a 20 g černého sezamu. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na půlcentimetrovou placku, rádýlkem nakrájíme na tyčinky a rovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vodou a posypeme černým sezamem a hrubou solí. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s různými pikantními pomazánkami, které tyčkami nabíráme a ukusujeme. 
Moje čtyřletá vnučka po ochutnání řekla: babičko, když z toho seškrábnu semínka a sůl chutná to úplně jako bramborový placky! Tož tak.


VÁNOČNÍ PUDING V POMALÉM HRNCI

Zatímco se vaří, můžete jít na procházku nebo balit dárky.
Vymastíme pomalý hrnec. V míse promícháme 250 g hladké bílé mouky (část můžeme nahradit i celozrnnou), 20 g (2 lžíce) kakaa, 40 g tmavého třtinového cukru, 60 g nahrubo sekaných mandlí a 1 a ½ lžičky kypřicího prášku. Ve vodní lázni zahřejeme a promícháme 160 g arašídového másla, 100 g čokolády a 150 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové). Směs nalijeme k mouce a rychle promícháme. Vznikne suchá, drobivá směs, kterou rozprostřeme do pomalého hrnce, nepěchujeme. Do hrnku dáme 80 g tmavého třtinového cukru a 20 g kakaa a postupně přiléváme 350 ml vroucí vody, dokud nevznikne hladká konzistentní směs. Tu opatrně nalijeme do hrnce. Přiklopíme, zapneme na druhý stupeň (high) a vaříme 2 až 2 a ½ hodiny. Vypneme, sejmeme pokličku a necháme půl hodiny chladnout. Podáváme v miskách, třeba se zmrzlinou nebo ovocem.


VÁNOČNÍ PŘÁNÍ

S vánočním stromkem je to u mě vlastně jako s masem. Postupně ve mně zrál odpor k tomu, pěstovat na plantážích živé nádherné bytosti, totiž stromečky, které nikdy nebudou mít šanci vyrůst, dospět a zestárnout, protože budou poraženy pro naši krátkodobou a ješitnou radost. Budou pár dní zdobit naše obýváky jako pouhá dekorace, ověšené elektrickými žárovkami a ozdobami v barvách, které „letos letí“. 
 Ano, topíme v kamnech dřevem, ano, máme dřevěný nábytek. Je mi jasné, že odmítnutí používání dřeva je nereálné. Ale můžeme zamezit zbytečnému plýtvání životem. Zbytečnému plýtvání pro naše jepičí a sebestředné potěšení.
Letos jsme ozdobili stromek v zahradě. Víte, že je to úplně jiný pocit? Žádný stín na duši, žádné špatné svědomí. Tenhle stromek se může opravdu radovat s námi. A s ním celá zahrada. Vím, že ne každý má zahradu se stromkem, který by mohl ozdobit, ale téměř každý má možnost ozdobit jednoduchými ozdobami stromek v lese nebo v parku. Zazpívat si u něho (a také pro něho) pár koled a vrátit se domů, kde mezitím Ježíšek nechal dárky. Co myslíte, šlo by to? U nás určitě ano.
Buďme vděční, že můžeme slavit svátky v bezpečí, že máme co jíst, že máme střechu nad hlavou, teplou postel a své blízké. Buďme vděční za mír, který v naší zemi máme, za zdraví, za přátele a rodinu. Přeji vám všem nádherné, láskyplné Vánoce, poklid, laskavost, vzájemnou úctu a radost.



CHLUPATÉ KNEDLÍKY S HOUBAMI A TEMPEHEM

Houby byly pro naše předky symbolem hojnosti, patřily proto k tradičním vánočním pokrmům, například ve formě kuby a různých hubníků. My můžeme vyzkoušet kombinaci chlupáčů s hříbky a tempehem, který naše babičky neznaly. Je to velmi velmi veliká dobrota :)
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme lžičku kmínu a 600 g pokrájených hřibů (použila jsem mražené). Osolíme a za občasného míchání opražíme dozlatova. Stejně tak na oleji a cibuli osmažíme na drobné kostičky nakrájeného 400 - 500 g uzeného tempehu.
V míse dobře promícháme 700 g syrových, najemno nastrouhaných a v cedníku okapaných brambor, 700 g vařených prolisovaných brambor, lžičku soli, 80 g Hrašky a 200 g celozrnné žitné mouky. Vznikne tužší těsto, ze kterého tvarujeme kuličky velké asi jako koktejlová rajčata a zavařujeme je do vroucí slané vody. Za občasného zamíchání vaříme pět minut od vyplavání nad hladinu. Chlupaté knedlíky, tempeh i houby smícháme do jedné lahodné směsi. Mně osobně by to jako vánoční jídlo opravdu nevadilo.






CITRÓNOVÉ CUKROVÍ

Pozměněný recept z časopisu Chuťovka. Moje citrónové cukroví nevypadá nikterak vábně (ostatně jako žádné moje cukroví, neboť postrádám pečlivost a trpělivost), ale je doopravdy dobré, nefalšovaně citrónové!
110 g rostlinného margarínu utřeme s 80 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a kůrou z jednoho citrónu do pěny. Postupně zašleháme šťávu z jednoho citrónu, 70 g sojového jogurtu, 200 g hladké mouky a půl lžičky jedlé sody. Lžičkou vykrajujeme hrudky a klademe je na plech s pečicím papírem.
Pečeme při 180 stupních 10 – 15 minut. Necháme vychladnout a zdobíme citrónovou polevou: 100 g moučkového cukru utřeme s 1 – 2 lžícemi citrónové šťávy.


ZIMNÍ SLUNOVRAT 2016

Když jsou dny pošmourné, mlhavé a smutné, návrat slunce očekáváme a potřebujeme mnohem naléhavěji, než když je zima sněhová, jiskřivá a nebe je modré.
Když je den nejkratší a temnota hrozí pohltit svět, podle starobylých a zapomenutých vědění máme my lidé za úkol strážit a uchovat poslední paprsek zapadajícího slunce a udržet a zachovat jej v ohních a ve svých srdcích. Je to světlo, které představuje duchovní stránku našeho světa. Dnes je tohle vědomí téměř zapomenuto, ztraceno nebo přehlíženo a záleží na každém jednotlivém člověku, zda se svět nepropadne navždy do temnot. Pokud se světlo znovu nezrodí, temnota pohltí všechny naděje. Duchovní světlo světa potřebuje naši péči a ochranu. Život má hlubší smysl a v životě jsou okamžiky, ve kterých jde více než o život. To je poselství zimního slunovratu.
Při západu slunce na den zimního slunovratu dojde k magickému procesu: když zapálíte venku oheň, poslední paprsky umírajícího slunce nasytí svou energií plameny a uchovají jeho tvořivou a ochraňující sílu. Tomuto posvátnému ohni předložíme jako oběť takzvané vánoční poleno, které můžeme slavnostně ozdobit stuhou, zelenou větévkou a přidat jako obětinu třeba kousek chleba nebo je pokropit moštem, pivem nebo vínem. Hořící poleno přeneseme do kamen nebo krbu v domě a uhlíky z něj uchováme pro štěstí do příštího roku. Takové poleno je totiž požehnané samotným Sluncem a kdo by ho nechtěl mít na své straně? Noc, ve které bůh slunce umírá, aby se znovu zrodil s ranním rozbřeskem jako slabé a bezmocné miminko, je tajemná, zázračná a plná nebezpečí. Bez ochrany slunečního boha nastane na světě chaos, zvířata mluví lidskou řečí, včely vylétají z úlů, květiny rozkvétají pod sněhem a ledem. V řekách teče víno a z pramenů vyvěrá medovina. Průchod mezi světy je otevřen, proto nás mohou u svátečního stolu navštívit duše našich předků a povečeřet s námi. Dům, který nechrání věnec z břečťanu, mohou navštívit i nežádoucí bytosti, démoni a zlí duchové z temnot. Proto se nedoporučuje chodit spát, ale namísto spánku bdít u posvátného polena hořícího v kamnech. S ránem ale není vyhráno, čeká nás takzvaná černá zima, dvanáct dní, plných temných rejdů. V této nejčernější době roku u sebe noste jantar – esenci Slunce. Pomůže vám tohle období překlenout bez následků.




















BRAMBOROVÉ KOLÁČKY S RAJČATY A ČESNEKEM

Drobné bezlepkové slané pečivo, které se hodí na slavnostní stůl. 
Uvaříme ve slupce kilo brambor. Ještě teplé je oloupeme, prolisujeme a smícháme se solí a pepřem. Tvoříme malé kuličky o velikosti meruněk, na plechu je prsty poněkud zploštíme a potřeme směsí olivového oleje, bazalky, dobromysli, tymiánu, soli a třeného česneku. Ozdobíme rajčaty (pokud nemáme divoká nebo koktejlová, položíme na koláček plátek normálního rajčete) a pečeme při 200 stupních asi půl hodiny (podle zkušeností s vlastní troubou).


ČOČKA S UZENÝM TOFU

Nejlepší uzené tofu, jaké jsem kdy okusila! Je to nejspíš novinka na našem trhu (značka Taifun), protože jsem ho nikdy dřív neviděla. Obsahuje mandle a sezamová semínka a je to doopravdy delikatesa. Skoro mi ho bylo líto přidávat do jídla :)
300 g hnědé čočky namočíme přes noc, druhý den propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme 500 ml horké vody. Přidáme bobkový list a vaříme 15 minut. 200 g uzeného tofu nakrájíme na malé kostičky, utřeme dva stroužky česneku a oboje vmícháme spolu se 150 g rajského protlaku, lžící sezamového (nebo jiného dobrého) oleje, solí a pepřem k čočce. Vaříme ještě 15 minut. Podáváme s něčím zeleným nebo s kysaným zelím.



JÁHLY S CIBULÍ

Pokud nejste zrovna milovníci jahel (jako já), zkuste jim dát šanci v tomhle jednoduchém, prostém, ale vynikajícím receptu. Klíčová je jakost jahel, nejlepší, jaké jsem kdy jedla, prodává pan Křivánek z Oponešic. Nemusíte je proplachovat horkou vodou, po hořkosti v nich není ani stopa a jsou velmi lahodné. Jáhly jsou samozřejmě také velmi zdravé! Tato bezlepková obilnina obsahuje množství minerálních látek, například hořčík, železo, zinek a křemík, který má blahodárný vliv na zdraví nehtů, vlasů a kusadel (totiž zubů). Kromě toho obsahuje vitamíny skupiny B a hojně vlákniny.
Nejprve si připravíme cibuli, protože to trvá nejdéle. Tři až čtyři velké cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a pozvolna dusíme na třech lžících oleje dozlatova. Občas promícháme, trvá to asi půl hodiny.
300 g jahel vypereme v cedníku, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme 600 ml horké vody. Přivedeme k varu, vaříme 15 minut, odstavíme a necháme zakryté deset minut dojít. Promícháme s cibulí a sekanou petrželkou. Na talíři sypeme strouhaným veganským sýrem. Podáváme s polníčkem.




LUNÁRNÍ KALENDÁŘ NA 51. TÝDEN ROKU 2016


FAZOLOVÉ KULIČKY V ČOKOLÁDĚ

Výborné rustikální cukroví z Krkonoš. A navíc bezlepkové! Nikdo, komu jsem kuličky dávala ochutnat, nepoznal, z čeho jsou :)
200 g velkých bílých fazolí přes noc namočíme a druhý den uvaříme v čisté vodě do měkka. Měkké fazole přecedíme, a buďto prolisujeme přes síto, nebo kus po kuse oloupeme a rozmixujeme v robotu. Do hrnce nasypeme 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), lžičku mleté vanilky, zalijeme 1 – 2 lžícemi vody a vaříme za stálého míchání asi 15 minut, dokud se z cukru netvoří „šňůrka“. Vmícháme fazole a vaříme, dokud se hmota zcela nespojí.
Necháme trochu vychladnout, tvoříme kuličky a máčíme je v rozpuštěné bezmléčné čokoládě. Necháme ztuhnout v chladu.
Užijte si čtvrtou adventní neděli :)


:)



CIZRNOVÉ TĚSTOVINY A OLIVOVÁ OMÁČKA SE ŠALVĚJÍ

Víte, že existují těstoviny z různých luštěninových mouk? Já to nevěděla a mile mě jejich chuť překvapila.
Připravila jsem je s touhle výtečnou omáčkou a velmi jsme si pochutnali.
Rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje, přidáme pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku, osm lístků čerstvé šalvěje nakrájených na proužky, asi deset pokrájených sušených rajčat (naložených v oleji nebo předem namočených sušených rajčat bez oleje) a zvolna opékáme, česnek nesmí zhnědnout, zhořkl by. Vmícháme lžíci pikantní hořčice, 200 ml mandlové smetany a 100 g pokrájených černých oliv. Osolíme a podáváme s cizrnovými vrtulkami. Recept je pro dvě až tři osoby.


ZELENINA S KEŠU VE WOKU

Rozehřejeme pánev WOK a vlijeme do ní tři lžíce oleje (používáme nejlépe speciální olej pro smažení ve WOKu, který snese vysokou teplotu a přitom je stále lahodný). Do teplého oleje vložíme červenou cibuli pokrájenou na kolečka a dva stroužky česneku nakrájené na nudličky. Přidáme po lžičce tlučeného koriandru, římského kmínu a hořčičného semínka a chvíli společně mícháme. 400 g bílého zelí nakrájíme na kostičky, 300 g květáku rozebereme na drobné růžičky a jednu papriku nakrájíme na tenké nudličky. Všechno přidáme do pánve spolu se 100 g kešu ořechů. Osolíme a podlijeme 150 ml bílého vína a 150 ml zeleninového vývaru. Dusíme do poloměkka, zelenina nesmí příliš změknout! Podáváme s dušenou jasmínovou rýží a hroznovým vínem jako oblohou.


KOLEČKA S KAKAOVÝMI BOBY

Máte rádi kakaové boby? Obsahují zdraví prospěšné látky ve vysoké koncentraci a navíc skvěle chutnají. Jsou výborné i jen tak jako zdravé mlsání, ale dají se přidávat do moučníků nebo zdobit jimi cukroví.
Ze 170 g hladké mouky, 20 g kakaa, 40 g celozrnné špaldové mouky, 60 g moučkového cukru (nebo najemno namletého třtinového cukru), 40 g mletých mandlí, citrónové kůry, vanilky, skořice a 140 g Alsanu zpracujeme těsto, rozválíme je na placku a vykrajujeme kolečka, která pečeme při 170 stupních asi 15 minut. Nesmí se do těsta už zabořit prst.
Polovinu koleček ozdobíme čokoládovou polevou (rozpustíme 2 lžíce kokosového oleje, vešleháme 2 lžíce datlového sirupu a 2 lžíce kakaa) a nahrubo nasekanými kakaovými boby.
Nasucho opražíme 100 g lískových oříšků, odrhneme z nich slupky, umeleme je a promícháme se dvěma lžícemi rumu a 100 g sladké tuhé zavařeniny (já jsem použil bezinkové želé). Můžeme také ořechy se zavařeninou a rumem roztlouci v hmoždíři. Touto směsí slepujeme kolečka. Necháme odležet.




KALENDÁŘ OBRÁNCŮ ZVÍŘAT

Jestli ještě nemáte kalendář na příští rok a chcete zároveň přispět na pomoc zvířatům, můžete využít šance a za dar získat stolní kalendář s obrázky zvířat. Ničeho drastického se nebojte, kalendář mohou dostat klidně i školáci. Jedním z obrázků jsem přispěla i já.
OBRAZ - Obránci zvířat se zasloužili o to, že se zákonodárci konečně začali zabývat problematikou kožešinových farem. Velmi se angažují také v oblasti množíren, což je temná stránka naší "lásky" k domácím mazlíčkům.
Pokud usoudíte, že tento kalendář chcete, informace se dočtete zde


VEGANSKÉ SLANÉ KEKSY

Pokud vegani nechtějí používat lístkové těsto, velmi špatně hledají recept na slané drobné pečivo. Také jsem hledala a nenašla, tak jsem si recept vymyslela. Většina ostřílených veganů zná roztíratelný „sýr“ Tavenýr, který nevyniká příliš dobrou chutí, ale do tohoto receptu je jako dělaný. V receptu je použitý rostlinný tuk Alsan, ano vím, že obsahuje palmový tuk, který je alespoň z ekologické produkce (moc ráda bych věřila tomu, že je něco takového možné) a já ho dvakrát nebo třikrát do roka koupím. Možná by šlo místo Alsanu použít dezodorizovaný kokosový tuk a upravit poměry surovin. To nechám na vás.
Do mísy nastrouháme na jemném struhadle 200 g bylinkového tofu a 150 g Tavenýru (je to rostlinný výrobek podobný chutí i konzistencí tužšímu tavenému sýru) a na hrubém struhadle 100 g Alsanu. Osolíme, opepříme a zapracujeme 100 g hladké bílé mouky a 100 g celozrnné špaldové mouky. Z těsta vyvalujeme půl centimetru silný plát, ze kterého vykrajujeme požadované tvary, klademe je na plech vyložený pečicím papírem, potíráme vodou a sypeme mákem nebo jinými semínky. Pečeme při 200 stupních 15 minut nebo podle zkušeností s vaší troubou do růžova.