Velejednoduché, vynikající, sezónní a lokální jídlo, kterého se nají asi šest natěšených strávníků.
Večer zpracujeme pružné těsto ze 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g hladké bílé mouky, špetky soli, 2 lžic oleje a 300 ml vody. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v chladničce. S takto odpočinutým těstem se nám bude mnohem lépe pracovat. Druhý den těsto rozválíme na tenkou placku, nařežeme na čtverce o straně 5 cm, doprostřed vložíme pěkný kousek jablka (celkem bude třeba asi čtyř jablek), posypeme špetkou skořice a pevně přitiskneme. Zavařujeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme pět minut, dokud pěkně nenabudou. 100 g vlašských ořechů umeleme a promícháme s 50 g rapadury (sušené třtinové šťávy) a touto směsí na talíři sypeme horké pirohy. Omastíme ořechovým olejem.
To vypada uzasne! Jen se chci zeptat - po tak kratkem varu, nejsou ta jablka pak tuzsi? Zkousela jsem ovocne knedliky s jablkama a bylo to moc dobre, jen ta jablka byla tuzsi a to jsem je varila 10 minut. Nebylo by od veci je nejdriv chvilku podusit? Nebo jakou odrudu jablek jste, prosim, pouzila?
OdpovědětVymazatasi záleží na jablkách, já používám navinulá padaná a ta jsou měkká natošup :)
Vymazat