JABLEČNÉ PIROHY S OŘECHY

Velejednoduché, vynikající, sezónní a lokální jídlo, kterého se nají asi šest natěšených strávníků. 
Večer zpracujeme pružné těsto ze 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g hladké bílé mouky, špetky soli, 2 lžic oleje a 300 ml vody. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v chladničce. S takto odpočinutým těstem se nám bude mnohem lépe pracovat. Druhý den těsto rozválíme na tenkou placku, nařežeme na čtverce o straně 5 cm, doprostřed vložíme pěkný kousek jablka (celkem bude třeba asi čtyř jablek), posypeme špetkou skořice a pevně přitiskneme. Zavařujeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme pět minut, dokud pěkně nenabudou. 100 g vlašských ořechů umeleme a promícháme s 50 g rapadury (sušené třtinové šťávy) a touto směsí na talíři sypeme horké pirohy. Omastíme ořechovým olejem.



2 komentáře:

  1. To vypada uzasne! Jen se chci zeptat - po tak kratkem varu, nejsou ta jablka pak tuzsi? Zkousela jsem ovocne knedliky s jablkama a bylo to moc dobre, jen ta jablka byla tuzsi a to jsem je varila 10 minut. Nebylo by od veci je nejdriv chvilku podusit? Nebo jakou odrudu jablek jste, prosim, pouzila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi záleží na jablkách, já používám navinulá padaná a ta jsou měkká natošup :)

      Vymazat