Vláčná a výtečná, recept je z webu Soucitně. Já upečenou vánočku bohužel
krájela ještě teplou (což se nemá!), takže fotka není nic extra. A protože jsme
ji nezpevnily špejlemi, svezl se nám horní cop. Takže výstavní není, to tedy
ne, ale na chuti to nic neubralo 😇
V míse promícháme 150 g hladké bílé mouky, 150 g prosáté celozrnné mouky z červené pšenice (nebo jiné celozrnné mouky, například špaldové, ta skvěle kyne), 50 g rapadury (nebo cukru), 50 g hrozinek, 1 lžíci instantního droždí (nebo půl kostky čerstvého droždí rozmíchaného v troše vody na kašičku), 40 g rozehřátého kokosového tuku a 150 ml sojového mléka, do kterého jsme rozmíchali šťávu z půlky citrónu. Důkladně zpracujeme na vále hladké, pružné a nelepivé těsto, vložíme do mísy, zakryjeme a necháme dvě hodiny v teple kynout. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na 9 dílů – 4 větší, 3 střední a 2 menší. Z každého uválíme hada a upleteme vánočku ze tří pater. Já to neumím, tak musela plést dcera. Skrze vánočku propícháme šikmo několik špejlí, které udrží jednotlivá patra pokupě, jinak se vám může rozjet jako nám. Zapícháme mandličky, potřeme teplou vodou a necháme ještě půl hodiny na plechu s pečicím papírem v teple kynout.
Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut. Krájíme vychladlé! 🙆
V míse promícháme 150 g hladké bílé mouky, 150 g prosáté celozrnné mouky z červené pšenice (nebo jiné celozrnné mouky, například špaldové, ta skvěle kyne), 50 g rapadury (nebo cukru), 50 g hrozinek, 1 lžíci instantního droždí (nebo půl kostky čerstvého droždí rozmíchaného v troše vody na kašičku), 40 g rozehřátého kokosového tuku a 150 ml sojového mléka, do kterého jsme rozmíchali šťávu z půlky citrónu. Důkladně zpracujeme na vále hladké, pružné a nelepivé těsto, vložíme do mísy, zakryjeme a necháme dvě hodiny v teple kynout. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na 9 dílů – 4 větší, 3 střední a 2 menší. Z každého uválíme hada a upleteme vánočku ze tří pater. Já to neumím, tak musela plést dcera. Skrze vánočku propícháme šikmo několik špejlí, které udrží jednotlivá patra pokupě, jinak se vám může rozjet jako nám. Zapícháme mandličky, potřeme teplou vodou a necháme ještě půl hodiny na plechu s pečicím papírem v teple kynout.
Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut. Krájíme vychladlé! 🙆
Chtěla bych kuchařky upozornit,aby špejle zapíchly do vánočky tak,aby nebyly vidět.Stalo se mi totiž,že mi v troubě špejle vzplály:)Přeji Vám mnoho hezkých vánočních chvil s Vašimi blízkými.
OdpovědětVymazatDobrá připomínka, hezké Vánoce, díky!
VymazatPředloni jsem pekla vanocku poprvé, nakynula mi do obřích rozměrů a rozjela se mi i přesto že jsem do ni zapíchala snad 20 špejlí :-D loni jsem ji tedy poprvé pletla z poloviční dávky a ze šesti najednou podle navodu na internetu a byla super pevná, nic se nerozjelo ani nesjelo. Letos jsem jí bohužel nestihla ale tu vaší stejně upeču, mezi svátky. Já mám vánočku stejně nejradši, když je dobrý domácí džem... Cukroví bych vůbec nemusela mít. Mějte pokojné svátky v kruhu rodiném a dobrý rok 2018 Evo.
OdpovědětVymazatTohle je úplně mrňavá vánočka a už je snědená :) Krásné Vánoce a nový rok plný radosti! Děkuju
VymazatVypadá naprosto báječně. Určitě ji vyzkouším, už mám sice upečené klasické, ale třeba do nového roku s novou vánočkou :o). Také pletu z 9, každý rok jsem vzpomínala jak to ta mamka motala, až jsem se to naučila :o).
OdpovědětVymazatEvo, mějte radostné, pohodové, šťastné a veselé svátky vánoční.
Alena
Děkuju, krásné Vánoce, Aleno!
VymazatTaky jsem ji letos pekla a taky mi zlehka ujelo horní patro :) To na chuti nic nemění, je výborná.
OdpovědětVymazatBudeme to muset příště pořešit :)
Vymazat