Inspirovala jsem se receptem v knize 500 veganských receptů od Joni M. Newman a Celine Steen. Musela jsem ho trochu upravit, protože byl příliš sladký a také poměry tekutin a suchých součástí neseděly. Ale je zajímavý, moc dobrý a luxusní.
Ze 60 g strouhané bezmléčné čokolády, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky kypřicího prášku, špetky soli, 40 ml slunečnicového oleje a 60 ml rostlinného mléka zpracujeme drobivé těsto, které prsty vtlačíme do vymaštěné koláčové formy o průměru 20 cm.
V míse dobře promícháme 300 g nasucho pražených a nahrubo namletých mandlí, 80 g kokosového cukru (nebo běžného cukru), lžičku mleté vanilky, lžičku mleté skořice, dvě lžíce rumu a 100 ml rostlinného mléka. Mandlovou směs rozetřeme na korpus a uhladíme. Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Necháme vychladnout.
Koláč vypadá báječně, ten budu muset vyzkoušet, protože mandle a ořechy přímo zbožňuji :-) Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazat