PEČENÁ ČOČKA S HOUBOVOU OMÁČKOU

Vůbec se toho nebojte, je to opravdu moc dobré! Tohle množství je pro dva.

Večer předem namočíme 100 g čočky (použila jsem zelenou, ale vhodná je i obyčejná hnědá) a druhý den ji v čisté vodě spolu s bobkovým listem uvaříme doměkka. Scedíme, necháme okapat a rozmixujeme spolu se dvěma vajíčky, jednou menší cibulí, solí a pepřem. Dáme do malé vymaštěné formy (prům. 16 cm) a pečeme při 180 stupních asi 40 – 45 minut dozlatova.
Podáváme s houbovou omáčkou: 2 hrsti sušených hřibů (asi 10 g) zalijeme vodou a necháme hodinu až dvě máčet. Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli s kmínem, přidáme lžičku hladké mouky (bezlepkáři mohou použít mouku kukuřičnou) a ještě chvíli společně opékáme. Vmícháme houby i s vodou, ve které se máčely, osolíme, okořeníme mletou paprikou a vaříme 15 minut. Zjemníme
rostlinnou smetanou podle potřeby (cca 50 – 100 ml) a ochutíme lahůdkovým droždím, případně dosolíme.
Vhodnou přílohou je zelný salát.



Žádné komentáře:

Okomentovat