Jedna z mnoha variací na jarní kopřivy. Velmi doporučuji, jsou výtečné.
V míse promícháme 300 g hladké mouky (můžeme použít i celozrnnou), půl lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje a 20 g čerstvých kvasnic rozmíchaných ve 150 ml teplé vody. Dobře zpracujeme pružné a hladké těsto, které necháme 40 minut kynout v teple zakryté ubrouskem.
150 g mladých kopřiv opereme, spaříme vroucí vodou a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a osmahneme na něm jeden pokrájený pórek a tři stroužky česneku. Vmícháme jednu drcenou chilli papričku, kopřivy a osolíme. Krátce podusíme.
Ve 150 ml mandlové smetany rozkvedláme sůl, mletou papriku a pepř.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a z každého vyválíme kolo o průměru asi 14 cm. Necháme zvýšené okraje a koláčky přeneseme na plech s pečicím papírem. Každý koláček potřeme 3 lžícemi kořeněné smetany, poklademe kopřivami a navrch zalijeme zbytkem smetany. Nakonec koláčky ozdobíme proužky červené papriky a pečeme při 180 stupních, dokud těsto nezrůžoví.
Žádné komentáře:
Okomentovat