Kvašení je jedním z nejlepších způsobů uchování potravin. Kvašená zelenina patří v zimě téměř k povinným potravinám, které nám významně posilují imunitu.
Oloupanou červenou řepu a mrkev (asi v poměru 5 : 1) nastrouháme na hrubé nudličky, kousek zázvoru a několik stroužků česneku na nudličky jemné. Přidáme sůl, důkladně promícháme a ochutnáme, zelenina by měla chutnat mírně přesoleně, ale tak, že byste ji ještě snědli. Když dáme soli málo, může se zkazit. Čím více soli dáme, tím rychleji zelenina zkvasí. Můžeme přidat ještě oblíbené koření, třeba kmín nebo fenykl, a silou napěchujeme do velké zavařovačky nebo kvašáčku. Pokud zelenina nepustí dostatek šťávy, svaříme vodu se solí a po vychladnutí jí trochu nalijeme na zeleninu, aby nevyčnívala nad hladinu. Zatížíme, volně zakryjeme a necháme v teple kuchyně kvasit asi 4 dny. Poté přemístíme do chladničky v uzavíratelných lahvích a jíme s různými luštěninovými jídly, zapečenými zeleninovými jídly, pečenými bramborami nebo plackami. Ale klidně si dejte jen tak mističku na chuť, já to taky tak dělám.
Kvasenoz zeleninu dělám ráda a často. Mým favoritem je mrkev, petržel, cibule a kousíček zelí. Krásné dny 😊
OdpovědětVymazatA jak dlouho pak ta řepa v ledničce vydrží ?
OdpovědětVymazaturčitě měsíc nebo dva
Vymazat