Vymažeme máslem koláčovou formu, na dno dáme kulatou cukrářskou oplatku, tu posypeme ovocem (rybízem, malinami, jahodami…), pokapeme sladovým, agávovým nebo javorovým sirupem nebo medem a takto vrstvíme, dokud nám zbývá ovoce. Ušleháme tuhý sníh ze tří bílků, osladíme a vmícháme 50 g mletých mandlí. Poslední vrstvu ovoce potřeme sněhem s mandlemi a pečeme na 160 stupňů asi půl hodiny, dokud sněhová čepice nezezlátne.
více ZDE
Recept je pouhým příslibem jídla, avšak teprve chutná krmě svědčí o mistrovství jejího tvůrce kuchaře.
CIZRNOVÝ KRÉM
Večer předem namočíme 150 g cizrny a druhý den ji uvaříme doměkka. Uvaříme jednu větší bramboru ve slupce, necháme ji vychladnout a oloupeme ji. Do mixéru vložíme cizrnu, bramboru, cibuli, tři lžíce pomletých sezamových semínek tři stroužky česneku, dvě lžíce bio kečupu, dvě lžíce jablečného octa, čtyři lžíce panenského olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a rozmixujeme dohladka. Podle potřeby můžeme zředit vodou.
více ZDE
více ZDE
ZELENÁ ZELENINA PO INDICKU
Na třech lžících panenského olivového oleje osmahneme v hluboké pánvi asi 20 česnekových výhonků a nakrájenou cibuli i s natí. Přidáme 800 g na kostky nakrájených brambor a 400 g růžiček květáku. Vyloupeme 200 g nezralých bobů a nakrájíme 200 g zelených fazolek a přidáme je do pánve. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, lžičkou garam masaly a lžičkou kari koření, podlijeme asi 100 ml vody a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů péci. Pečeme asi hodinu, dokud všechna zelenina nezměkne. Během pečení několikrát promícháme. Podáváme s čerstvou zeleninou.
více ZDE
více ZDE
ŠPENÁTOVÝ KNEDLÍK S OMÁČKOU Z ČESNEKOVÝCH VÝHONKŮ
V míse utřeme 50 g změklého másla s pěti celými vejci, přidáme 150 g strouhanky, sůl a 200 g spařeného a posekaného špenátu. Namočíme plátěný ubrousek, vyždímáme ho, těsto vytvarujeme do šišky, smotáme do ubrousku, konce pevně zavážeme a vaříme hodinu mírným varem v hrnci s vodou. Uvařený knedlík rozbalíme, nakrájíme a na talíři poléváme omáčkou:
Na třech lžících rozehřátého másla ghí osmahneme 200 g česnekových výhonků, přidáme čtyři lžíce celozrnné špaldové mouky a 400 ml mléka nebo smetany. Osolíme a vaříme do zhoustnutí.
více ZDE
Na třech lžících rozehřátého másla ghí osmahneme 200 g česnekových výhonků, přidáme čtyři lžíce celozrnné špaldové mouky a 400 ml mléka nebo smetany. Osolíme a vaříme do zhoustnutí.
více ZDE
MALINOVÁ PĚNA
Nebeská lahůdka rozpouštějící se na jazyku.
Svaříme 500 ml stoprocentní hruškové šťávy se lžící agaru a za občasného promíchání necháme zchladnout. Čtyři naprosto čerstvá vejce z ověřeného zdravého chovu ušleháme spolu se dvěma lžícemi moučkového cukru do husté pěny, vešleháme 300 g malin a tenkým pramínkem vlijeme za stálého šlehání prochladlou agarovou šťávu. Přemístíme do skleněné mísy nebo do malých misek a dáme ztuhnout do chladničky. Zdobíme čerstvými malinami.
více ovocných moučníků najdete ZDE
Svaříme 500 ml stoprocentní hruškové šťávy se lžící agaru a za občasného promíchání necháme zchladnout. Čtyři naprosto čerstvá vejce z ověřeného zdravého chovu ušleháme spolu se dvěma lžícemi moučkového cukru do husté pěny, vešleháme 300 g malin a tenkým pramínkem vlijeme za stálého šlehání prochladlou agarovou šťávu. Přemístíme do skleněné mísy nebo do malých misek a dáme ztuhnout do chladničky. Zdobíme čerstvými malinami.
více ovocných moučníků najdete ZDE
VEGANSKÉ ŠUNKAFLEKY
Často je nedělám, rostlinné salámy nejsou totiž o moc zdravější než ty z masa, ale jednou do roka je připravím.
Na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli a tři utřené stroužky česneku, přidáme marinovaný tempeh a rostlinný salám, obojí nakrájené na drobné kostičky a 15 minut opékáme dokřupava. Uvaříme semolinové těstoviny a promícháme je s připravenou směsí. Naplníme do vymaštěné zapékací misky, zalijeme rýžovou smetanou a zapečeme. Podáváme se salátem.
více ZDE
Na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli a tři utřené stroužky česneku, přidáme marinovaný tempeh a rostlinný salám, obojí nakrájené na drobné kostičky a 15 minut opékáme dokřupava. Uvaříme semolinové těstoviny a promícháme je s připravenou směsí. Naplníme do vymaštěné zapékací misky, zalijeme rýžovou smetanou a zapečeme. Podáváme se salátem.
více ZDE
ŠPENÁTOVÝ SALÁT
Přímo ze zahrádky!
Uvaříme těstoviny a promícháme je s čerstvými špenátovými lístky, bazalkou a salátovou okurkou nakrájenou na kostičky. Připravíme zálivku ze lžičky medu, půl lžičky soli, čerstvě tlučeného pepře, dvou lžic panenského olivového oleje a dvou lžic vinného octa a vmícháme ji do salátu. Ozdobíme vařenými vejci (ne z klecového chovu, samozřejmě!).
více salátů ZDE
Uvaříme těstoviny a promícháme je s čerstvými špenátovými lístky, bazalkou a salátovou okurkou nakrájenou na kostičky. Připravíme zálivku ze lžičky medu, půl lžičky soli, čerstvě tlučeného pepře, dvou lžic panenského olivového oleje a dvou lžic vinného octa a vmícháme ji do salátu. Ozdobíme vařenými vejci (ne z klecového chovu, samozřejmě!).
více salátů ZDE
SVATOJANSKÝ DORT S ČERNÝM RYBÍZEM
Černý rybíz je moje oblíbené ovoce, teď je jeho čas a já se jím každý den nacpu k prasknutí.
Tenhle dortík využívá unikátní chuť černého rybízu a ostatní ingredience ji jen podtrhnou. Zkuste ho!
V míse připravíme drobenku ze 150 g celozrnné špaldové mouky, 50 g jemně mletých kešu oříšků, 50 g třtinového cukru, 80 g másla a lžičky kypřicího prášku. Polovinu vtlačíme do menší vymaštěné rozevírací dortové formy. Rozmixujeme 500 g ricotty, nejlépe té domácí (album Ostatní pokusy), 500 g bílého jogurtu, 100 g medu a 40 g kukuřičného škrobu. Náplní naplníme drobenkový korpus, posypeme hustě černým rybízem a zbytkem drobenky. Pečeme na 200 stupňů asi 50 minut. Krájíme zcela vychladlé.
více ovocných moučníků najdete ZDE
Tenhle dortík využívá unikátní chuť černého rybízu a ostatní ingredience ji jen podtrhnou. Zkuste ho!
V míse připravíme drobenku ze 150 g celozrnné špaldové mouky, 50 g jemně mletých kešu oříšků, 50 g třtinového cukru, 80 g másla a lžičky kypřicího prášku. Polovinu vtlačíme do menší vymaštěné rozevírací dortové formy. Rozmixujeme 500 g ricotty, nejlépe té domácí (album Ostatní pokusy), 500 g bílého jogurtu, 100 g medu a 40 g kukuřičného škrobu. Náplní naplníme drobenkový korpus, posypeme hustě černým rybízem a zbytkem drobenky. Pečeme na 200 stupňů asi 50 minut. Krájíme zcela vychladlé.
více ovocných moučníků najdete ZDE
ČERVENCOVÉ VĚDOMÍ
Představte si, že v Somálsku jsou zásoby ropy a zemního plynu. Zajímavá náhoda. Zásoby surovin jsou ale pro Somálsko prokletím. Stejně jako pro Sýrii, Libanon, Irák, Libyi, Súdán a Írán. Hádejte co mají kromě zásob ropy nebo plynu společného. Ano, terorismus, proti kterému je třeba zasáhnout. Navíc válka je ten nejvýnosnější byznys. O to všechno se s námi podělí ve svém článku Lubomír Huďo. V článku Jana Petráka můžeme rozklíčovat nejdůležitější finanční mýty a bludy, například o tom, co je vlastně ta Neviditelná ruka trhu, jakou cestu ušel kapitalistický svobodný trh až k současnému drsnému socialismu Evropské unie. A co mýtus o Americkém snu? Tomu snad dnes už nevěří nikdo. No, není to tentokrát vůbec veselý čtení.
Na straně 54 je moje zmrzlina, která se v tom neutěšeném sousedství vyjímá trochu nepatřičně.
více ZDE
Na straně 54 je moje zmrzlina, která se v tom neutěšeném sousedství vyjímá trochu nepatřičně.
více ZDE
LETNÍ HRÁŠKOVÁ POLÉVKA
Bez svítku je polévka veganská.
Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme tři mrkvičky na kolečka nakrájené, dvě až tři nové pokrájené brambory, 300 g čerstvě vyloupaného hrášku, zalijeme 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru, okořeníme libečkem, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme, přidáme ještě 300 g hrášku a jednu mrkev a vaříme ještě 5 minut. Vmícháme 200 ml rýžové smetany, prohřejeme a podáváme ozdobené sekanou řeřichou.
Do polévky můžeme připravit svítek, který veganům odepřeme: Utřeme 40 g másla se dvěma žloutky, vmícháme lžíci mléka, dvě lžíce polohrubé mouky a sníh ze dvou bílků. Rozetřeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku a upečeme. Vychladlý pokrájíme na trojúhelníčky.
více TADY
Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli a dva stroužky česneku, přidáme tři mrkvičky na kolečka nakrájené, dvě až tři nové pokrájené brambory, 300 g čerstvě vyloupaného hrášku, zalijeme 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru, okořeníme libečkem, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme, přidáme ještě 300 g hrášku a jednu mrkev a vaříme ještě 5 minut. Vmícháme 200 ml rýžové smetany, prohřejeme a podáváme ozdobené sekanou řeřichou.
Do polévky můžeme připravit svítek, který veganům odepřeme: Utřeme 40 g másla se dvěma žloutky, vmícháme lžíci mléka, dvě lžíce polohrubé mouky a sníh ze dvou bílků. Rozetřeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku a upečeme. Vychladlý pokrájíme na trojúhelníčky.
více TADY
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)