Tato výtečná bábovka je přesně tím zdravým moučníkem na neděli, pochutnat si mohou i bezlepkáři.
V míse promícháme 400 g (asi 4 jablka) najemno nastrouhaných jablek, dvě celá vejce, 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), šťávu z poloviny citrónu, lžičku skořice, lžičku mleté vanilky, 80 g hrozinek, 80 g sekaných vlašských ořechů, 100 ml dobrého rostlinného oleje (třeba arašídového), 40 g kukuřičného nebo bramborového škrobu a 300 g pohankové mouky (já si mouku melu sama, ale lze ji i koupit). Nakonec vmícháme dvě vrchovaté lžičky kypřicího prášku. Pečeme ve vymaštěné a kokosem vysypané bábovkové formě při teplotě 180 stupňů asi 40 minut, stav kontrolujeme špejlí. Po vyklopení zdobíme čokoládovou polevou, není to však nutné.
S jablkama mám bábovku moc ráda, je vláčná. Vy si melete mouku? No teda :o). Mohu vědět v čem?
OdpovědětVymazatAlena
Ano, už více než dva roky používám na veškerou celozrnnou mouku mlýnek KoMo Duett
VymazatPaní Evo, už mnoho let nepoužívám cukr, místo něj používám slad, kukuřičný a pšeničný sirup, sušené ovoce...
OdpovědětVymazatDnes jsem obdržela toto video, které mě utvrdilo v tom, že dělám moc dobře:
https://www.youtube.com/watch?v=WJn0VgnkMN8
Dobrý den,
OdpovědětVymazatbábovku jsem dnes zkusila udělat, zrovna jsem měla všechny ingredience doma - a je vážně skvělá! :) Moji kluci by si ji příště přáli trochu sladší (ale to je způsobeno i ne příliš sladkými jablky), já jsem spokojená takto, dosladit se dá vždycky...
Děkuji za super recept, krásnou neděli,
Peťka :)
Dobrý den, množství cukru je možné měnit, jak směrem nahoru, tak i dolů, každý sladíme trochu jinak :) jsem ráda, že vám bábovka jinak chutnala
VymazatDobrý den, paní Evo, vy mi čtete myšlenky. Zrovna tento víkend jsme chtěla udělat bábovku, ideálně bezlepkovou a nejlépe i s jablky. Určitě vyzkouším - vypadá výtečně.
OdpovědětVymazatVýborná ,skvělá ! Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat, zda by šla udělat i bez přídavku škrobu? nevím, jak to bude problém vzhledem ke konzistenci bábovky...
OdpovědětVymazatDíky,
Tereza
To si nejsem jistá. Pokud použijete pšeničnou mouku místo pohankové, tak určitě ano.
VymazatDobrý den paní Evo, bylo by možné část pohankové mouky nahradit rýžovou ? Dát třeba 200 g pohankové a 100 g rýžové ? Děkuji.
OdpovědětVymazatDobrý den, určitě ano
VymazatTeda paní Evo, ta je dobrááá a rychlá a ještě bez lepku, co víc si přát. Budu péct pravidelně.
OdpovědětVymazatMoc děkuji.
Bábovka je luxusní, já místo rozinek dala sušené meruňky. Jsme bezlepkoví a skvěle jsme si pochutnají.
OdpovědětVymazatJe naozaj fantastická,som veľmi milo prekvapená z tej fantastickej chuti a chutila aj manželovi... Ďakujem za vynikajúci recept 😘
OdpovědětVymazatHrůza, kámen , vůbec se nepovedla a že peču hodně. Naprosto tuhé už těsto, bylo mi to strašně divný, každá bábovka je vlastně litá, tady to byl spíše hustý krém. Také to samozřejmě v troubě nenakynulo, takže dělobuch - škoda té práce i surovin. A to peču a myslím, že dobře i 2x týdně
OdpovědětVymazatMám to stejně jako paní Věra. Bábovka je jak beton. Chuťově ok, ale konzistence děsná. Taky peču hodně. Za mě je to strouháním jablka na jemno. Už od začátku se mi to nezdálo. Odhaduji, že mužská část domácnosti z toho odvařená nebude.
OdpovědětVymazat