VAŘBUCHTY

Recept pochází z Jižních Čech. 
Dnes jsem měla na oběd kamaráda, masožrouta. I když se tvářil na vařbuchty značně nedůvěřivě, nakonec mu chutnaly a přidal si 
Do mísy dáme 500 g polohrubé mouky a trochu ji osolíme. Zahřejeme 230 ml mléka a rozmícháme v něm dohladka 30 g čerstvého droždí. V míse vše promícháme, vyklopíme na vál a ručně zpracujeme tužší hladké těsto, vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou dáme do tepla vykynout.
Do vykynutého těsta přidáme jedno velké vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce cukru, lžičku strouhané citrónové kůry a špetku muškátového květu. Důkladně zpracujeme těsto a ihned děláme knedlíky velké asi jako citrón a necháme je na pomoučeném vále zakryté utěrkou ještě půl hodiny kynout.
Vykynuté knedlíky zavařujeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 5 minut po jedné a 5 minut po druhé straně. Po vyjmutí z vody knedlíky roztrhneme dvěma vidličkami, aby vyšla pára a nesrazily se. Na talíři vařbuchty poléváme povidlovou omáčkou a sypeme strouhaným perníkem. Povidlová omáčka: povidla rozehřejeme, naředíme vodou, okořeníme mletou skořicí a omastíme lžičkou másla.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat