SLOVÁCKÁ ZELNÁ POLÉVKA

Namočíme přes noc 200 g bílých fazolí, druhý den je scedíme, vložíme do hrnce, zalijeme dvěma litry vody a uvaříme je téměř doměkka. Půl kila kysaného zelí propláchneme, pokud je příliš kyselé, ale dělat to nemusíme a též uvaříme v jiném hrnci doměkka. 20 g sušených hřibů namočíme na půl hodiny do teplé vody, potom je vymačkáme a nakrájíme.
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět velkou cibuli, zasypeme čtyřmi lžícemi celozrnné špaldové mouky a umícháme světlou jíšku. Zalijeme fazolemi i s nálevem, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme půlku celeru a tři mrkve nakrájené na kostičky, 5 stroužků prolisovaného česneku, hřiby, bobkový list, čerstvě mletý pepř a tři lžíce švestkových povidel. Uvaříme doměkka a vmícháme zelí. Společně krátce povaříme, zjemníme 250 ml rostlinné smetany a prohřejeme, už nevaříme. Na talíři můžeme „chladit chlebem“.



 více polévek najdete ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat