JABLEČNÁ BÁBOVKA Z POHANKOVÉ MOUKY

Tato výtečná bábovka je přesně tím zdravým moučníkem na neděli, pochutnat si mohou i bezlepkáři.
V míse promícháme 400 g (asi 4 jablka) najemno nastrouhaných jablek, dvě celá vejce, 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), šťávu z poloviny citrónu, lžičku skořice, lžičku mleté vanilky, 80 g hrozinek, 80 g sekaných vlašských ořechů, 100 ml dobrého rostlinného oleje (třeba arašídového), 40 g kukuřičného nebo bramborového škrobu a 300 g pohankové mouky (já si mouku melu sama, ale lze ji i koupit). Nakonec vmícháme dvě vrchovaté lžičky kypřicího prášku. Pečeme ve vymaštěné a kokosem vysypané bábovkové formě při teplotě 180 stupňů asi 40 minut, stav kontrolujeme špejlí. Po vyklopení zdobíme čokoládovou polevou, není to však nutné.


16 komentářů:

  1. S jablkama mám bábovku moc ráda, je vláčná. Vy si melete mouku? No teda :o). Mohu vědět v čem?
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už více než dva roky používám na veškerou celozrnnou mouku mlýnek KoMo Duett

      Vymazat
  2. Paní Evo, už mnoho let nepoužívám cukr, místo něj používám slad, kukuřičný a pšeničný sirup, sušené ovoce...
    Dnes jsem obdržela toto video, které mě utvrdilo v tom, že dělám moc dobře:
    https://www.youtube.com/watch?v=WJn0VgnkMN8

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    bábovku jsem dnes zkusila udělat, zrovna jsem měla všechny ingredience doma - a je vážně skvělá! :) Moji kluci by si ji příště přáli trochu sladší (ale to je způsobeno i ne příliš sladkými jablky), já jsem spokojená takto, dosladit se dá vždycky...
    Děkuji za super recept, krásnou neděli,
    Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, množství cukru je možné měnit, jak směrem nahoru, tak i dolů, každý sladíme trochu jinak :) jsem ráda, že vám bábovka jinak chutnala

      Vymazat
  4. Dobrý den, paní Evo, vy mi čtete myšlenky. Zrovna tento víkend jsme chtěla udělat bábovku, ideálně bezlepkovou a nejlépe i s jablky. Určitě vyzkouším - vypadá výtečně.

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná ,skvělá ! Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  6. můžu se zeptat, zda by šla udělat i bez přídavku škrobu? nevím, jak to bude problém vzhledem ke konzistenci bábovky...
    Díky,
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si nejsem jistá. Pokud použijete pšeničnou mouku místo pohankové, tak určitě ano.

      Vymazat
  7. Dobrý den paní Evo, bylo by možné část pohankové mouky nahradit rýžovou ? Dát třeba 200 g pohankové a 100 g rýžové ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  8. Teda paní Evo, ta je dobrááá a rychlá a ještě bez lepku, co víc si přát. Budu péct pravidelně.
    Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  9. Bábovka je luxusní, já místo rozinek dala sušené meruňky. Jsme bezlepkoví a skvěle jsme si pochutnají.

    OdpovědětVymazat
  10. Je naozaj fantastická,som veľmi milo prekvapená z tej fantastickej chuti a chutila aj manželovi... Ďakujem za vynikajúci recept 😘

    OdpovědětVymazat
  11. Hrůza, kámen , vůbec se nepovedla a že peču hodně. Naprosto tuhé už těsto, bylo mi to strašně divný, každá bábovka je vlastně litá, tady to byl spíše hustý krém. Také to samozřejmě v troubě nenakynulo, takže dělobuch - škoda té práce i surovin. A to peču a myslím, že dobře i 2x týdně

    OdpovědětVymazat
  12. Mám to stejně jako paní Věra. Bábovka je jak beton. Chuťově ok, ale konzistence děsná. Taky peču hodně. Za mě je to strouháním jablka na jemno. Už od začátku se mi to nezdálo. Odhaduji, že mužská část domácnosti z toho odvařená nebude.

    OdpovědětVymazat