V míse promícháme 750 g polohrubé mouky, 1 sáček instantního droždí, 450 g uvařených a najemno nastrouhaných brambor, špetku soli, 50 g cukru a strouhanou kůru z 1 citrónu. Zahřejeme 220 ml mléka, necháme v něm rozehřát 100 g másla a rozšleháme s 1 velkým vejcem a vše nalijeme do mísy k mouce a bramborám. Dobře rukama prohněteme a zpracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou v teple hodinu kynout.
Mezitím svaříme na hustou kaši 200 g umletého máku v 750 ml mléka, osladíme 100 g moučkového cukru a okyselíme šťávou z půlky citrónu a zahustíme 50 – 70 g strouhanky.
Vykynuté těsto rozválíme na dva stejně velké pláty, naplníme nádivkou, stočíme, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a pečeme na 200 stupňů půl hodiny.
více ZDE
Super, úplně všechno. Závin, fotky,recept. Děkuji.Věrka
OdpovědětVymazat