V míse promícháme 250 g hladké bílé mouky, 100 g žitné mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky a lžičku soli. Uprostřed uděláme lžící důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvého droždí, posypeme lžičkou hnědého cukru a rozmícháme s 50 ml vlažné uvařené melty (pochopitelně bez „lógru“) na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Přidáme 100 ml melty a 70 ml panenského olivového oleje, zamícháme a vyklopíme na vál, kde rukama dobře zpracujeme těsto. Mísu vymažeme olejem, těsto zformujeme do koule a vrátíme ho do mísy. Potřeme olejem a zakryjeme utěrkou nebo fólií. Necháme 45 minut kynout, těsto vrátíme na vál a zapracujeme do něj po dvou lžících slunečnicového, dýňového a lněného semínka a také velkou hrst čerstvých posekaných bylinek: tymiánu, šalvěje, dobromysli a rozmarýnu. Vytvarujeme chleba, který necháme v míse nebo na ošatce ještě půl hodiny kynout.
Zapékací mísu nebo pekáč s víkem rozpálíme v troubě na 220 stupňů, vložíme do ní vykynutý bochníček a pečeme zakryté 30 minut, sejmeme víko a necháme ještě 10 minut dopéci, aby se vytvořila kůrčička. Je vynikající a provoní vám celý dům!
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat