KOLÁČ SE ŽŇOVKAMI

Žňovky jsou žlutozelená letní jablíčka, která dozrávají v době žní, odtud jejich staročeské jméno. My jim u nás říkáme ječňišťata.Tohle je jeden z nejlepších koláčů, co znám. 
 Asi kilo těchto jablíček, nejlepší jsou padanky, oloupeme a nakrájíme na kostky. V kastrolku je podlijeme dvěma lžícemi bílého vína, promícháme s balíčkem skořicového cukru a 10 minut dusíme.
V míse smícháme 200 g celozrnné špaldové mouky,špetku soli, 80 g třtinového cukru, 100 g hrozinek, 2 lžičky kypřicího prášku, 60 ml oleje, 50 ml vody a dvě lžíce citrónové šťávy. Uhněteme těsto, které vtlačíme prsty do vymaštěné koláčové formy a v troubě rozpálené na 180 stupňů 10 minut předpečeme. Na předpečený korpus navrstvíme podušené žňovky, posypeme 100 g zrnek hroznového vína, které jsme rozpůlili a zbavili jadérek a 100 g pomletých lískových oříšků. Rukou vše stlačíme, aby oříšky držely v náplni a 15 minut dopečeme.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat