V míse smícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g žitné mouky a 150 g hladké bílé mouky. Uprostřed uděláme lžící důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvého droždí. Posypeme je lžičkou cukru. Zahřejeme 300 ml mléka a částí toho mléka umícháme z droždí, cukru a trochy mouky v míse kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do hrnečku se zbylým mlékem dáme rozpustit 50 g másla a rozšleháme v něm 1 vejce. Do mísy přidáme lžičku soli a mléko s máslem a vejcem a zpracujeme důkladně nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme na 40 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a krátce propracujeme. Vyválíme plát a na něj na hrubém struhadle postrouháme 50 g zmrzlého másla a 300 g vařených brambor. Plát přeložíme napolovic, na vále zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout. Po té době opět přeložíme, necháme dalších dvacet minut kynout a poté vyválíme dotenka. Vykrajujeme kolečka, která necháme ještě dokynout naposledy na plechu. Potřeme mlékem a sypeme směsí (mák, kmín, slunečnice, sezam, len, hrubá sůl). Pečeme na 180 stupňů do růžova.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat