Akébie je liána, která je v teplejším podnebí stálezelená, ale u nás přezimuje bez problémů, ačkoliv většinou bez listů. K tomu, aby plodila, potřebujete mít nejméně dvě geneticky odlišné rostliny. Plody voní a chutnají po čokoládě, a proto se akébii říká čokoládové víno. Mladé výhonky můžeme přidávat do salátů, z čerstvých nebo sušených listů vaříme čaj. I kořeny se využívají, spolu s plody se z nich vyrábí tinktura.
Akébie má analgetické a antiseptické účinky, léčí záněty, snižuje horečky a podporuje pocení při chřipce, poradí si s plísněmi, zklidňuje podrážděný žaludek, podporuje trávení, zmírňuje premenstruační syndrom, podporuje tvorbu mateřského mléka a pomáhá zmírňovat poporodní bolesti dělohy.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat