Experiment, který se nakonec docela povedl, ale možná je lépe péci ho normálně na plechu než ve formě na chleba.
V míse promícháme 370 g umletého máku, 150 g hladké mouky, 100 g třtinového cukru, špetku soli a 250 g pokrájených švestek. Smícháme zvlášť 30 g žitného kvásku a 280 ml vody a vlijeme do mísy s mákem. Promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 12 hodin v teple kynout jako chleba. Vykynuté těsto přemístíme do vymaštěné chlebové formy (nebo na hluboký plech) a vložíme do mikrotenové tašky, kde bude těsto dvě hodiny odpočívat. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů hodinu (na plechu kratší dobu). Chutí se tento chlebíček podobá hutnému makovci, ve kterém jsou moc dobré ty švestky. Moučník je bez tuku, vajec, kypřicího prášku a přesto je moc dobrý a navíc velmi zdravý.
více ZDE
Letos jsem si maku dosytosti nakřečkovala a tak abych ho spotřebovala recepty s mákem vítám !!!! určitě vyzkouším - díky ♥ Iva
OdpovědětVymazat