DUMLÍKOVÁ POLÍVKA

Tahle pikantní, zajímavá polévka vás jistě nadchne, protože je skvělá!
300 g tuřínu (dumlíku) oloupeme a nakrájíme stejně jako 300 g mrkve a 2 cibule. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a všechnu zeleninu na něm deset minut opékáme. Zalijeme 700 ml zeleninového vývaru, osolíme, okořeníme muškátovým květem a vaříme 20 minut. 
Mezitím si připravíme pesto: 40 g slunečnicových semínek opražíme na suché pánvi a necháme zchladnout. Z velkého svazku řeřichy otrháme lístky, spolu se semínky a třemi stroužky česneku je dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme sůl, tři lžíce olivového oleje a 100 g sýra (doporučuji domácí sýr z mléka uvedený v albu Ostatní pokusy, ale stejně dobrý bude třeba parmazán) a rozmixujeme na hladkou pastu, tedy pesto 
Polévku částečně rozmixujeme, když v ní zůstanou kousky zeleniny, je to žádoucí. Přidáme čerstvě mletý pepř, 200 ml smetany a prohřejeme, nevaříme. Na talíři zdobíme lžící pesta a čerstvou řeřichou. Podáváme s čerstvě upečeným chlebem.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat