Večer svaříme 250 ml vody, vsypeme do ní 60 g špaldové hrubé mouky a 60 g ovesných vloček. Zamícháme a necháme do rána odstát.
Ráno svaříme 175 ml vody, necháme zchladnout asi na 37 stupňů, ve vodě rozmícháme dohladka 13 g čerstvého droždí, přidáme směs s vločkami, lžičku soli a 450 g celozrnné mouky (můžete použít jakou máte rádi, klidně i bílou nebo směs obou). V míse promícháme,vyklopíme na vál a rukama dobře prohněteme, až je těsto hladké, pružné a nelepí se nebo až už nemůžeme
Těsto vrátíme do mísy, potřeme olivovým olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Po hodině opět vyklopíme na vál a do těsta zapracujeme 70 g nakrájených černých oliv, 5 lžic strouhaného parmazánu (dostala jsem parmazán, tak se ho snažím sdělat, protože normálně sýry v běžné obchodní síti nekupuju) a nahrubo nakrájené bazalkové listy. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého uděláme kouli a všechny naskládáme do větší dortové formy (prům. 25 cm) vymaštěné olivovým olejem, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme opět kynout na dvojnásobnou velikost, trvá to asi 40 minut.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, formu vložíme do spodní části trouby a teplotu ztlumíme na 200 stupňů. Pečeme asi 30 minut.
více TU
Žádné komentáře:
Okomentovat