V míse promícháme 100 g žitné mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké bílé mouky a lžičku soli. 25 g (1 vrchovatá polévková lžíce) žitného kvásku promícháme se 100 g tradičního bazalkového pesta a doplníme do 500 ml vodou. Dobře rozmícháme a vlijeme k mouce. Promícháme, aby se komponenty spojily, ale nehněteme. Zakryjeme pokličkou nebo fólií a necháme 12 hodin kynout v místnosti, kde je více než 20 stupňů. Pokud máme chladněji, necháme kynout až 16 hodin. Na pomoučený vál vyklopíme pomocí stěrky vykynuté těsto a několikrát ho přeložíme, je měkké a poměrně řídké. Necháme 15 minut odpočívat a potom přeložíme do vymaštěné chlebové formy (30 cm). Povrch posypeme semínky podle chuti a rukou namočenou v teplé vodě upěchujeme, aby bylo těsto ve formě rovnoměrně rozložené. Formu vložíme do mikrotenové tašky (kvůli vlhkosti) a necháme dvě hodiny v teple kynout. Troubu rozpálíme s předstihem na 230 stupňů a chleba pečeme 30 minut. Potom vyklopíme na plech vzhůru nohama a vrátíme do trouby na 15 minut dopéct. Necháme vychladnout na mřížce.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat