Rýžové mléko (rýžový nápoj) koupíte docela běžně v obchodech, litr stojí okolo 60 – 70 korun. Kilo jasmínové rýže stojí asi 50 – 60 korun. Z toho mi vychází, že si doma udělám litr rýžového mléka přibližně za 6 korun. To už stojí za úvahu, ne?
Zkoušela jsem nejprve rýži předem vařit, to se ale nedalo pít, byla to prostě řídká rýžová kaše, podle chutě i vůně. Takže první pokus nevyšel, ale napodruhé to se syrovou rýží dopadlo skvěle, rýžové mléko je opravdu dobré.
100 g jasmínové rýže propláchneme v cedníku a namočíme na 24 – 30 hodin do studené vody. Vodu slijeme, rýži přecedíme a znovu propláchneme a doplníme na 500 ml čerstvou vodou. Přidáme špetku soli a lžičku až dvě cukru nebo rostlinného sirupu (agávový, špaldový, javorový, datlový...). Rozmixujeme co nejvíce dohladka, doplníme na 1100 ml čistou vodou, přecedíme přes plátýnko, dobře vymačkáme a uchováme v chladu. Před každým použitím dobře protřepejte!
více ZDE
Dobry den, prosim, chapu to dobre, ze se mleko vyrabi ze syrove ryze? Vzdy jsem videla navody z ryze varene. Dekuji.
OdpovědětVymazatchápete to dobře, ano .)
VymazatDobrý deň, použili ste ryžu natural alebo bielu? Ďakujem.
OdpovědětVymazatdobrý den, používám bílou jasmínovou rýži
VymazatDobrý den, ta první voda, co se slije, se prostě vylije pryč? Díky!
OdpovědětVymazatano, stejně jako při výrobě jiných rostlinných mlék, namáčecí voda se vylévá
Vymazatpodle sestry je fajn na vlasy, tak třeba ji můžete ještě takto využít ;)
VymazatDěkuji za recept, vyzkoušela jsem již mnoho vašich návodů... Kupuji si rýžové mléko krabicové, je mírně nasládlé, aniž by bylo slazeno. Moje domácí rýžové mléko je vždy neutrální, skoro bez chuti. Jak nápoj "vylepšit"? A ještě nevím, proč mnoho (kupovaných) rostlinných mlék obsahují mořskou řasu?
OdpovědětVymazatrostlinná mléka dochucuji právě solí a sirupem, mořská řasa patrně kupovaná mléka obohacuje o nějaké prvky
VymazatDobry podvečer jak dlouho mléko vydrží??
OdpovědětVymazatDobré ráno, pár dnů v chladničce
VymazatDobrý den, mohu použít i normální rýži místo jasmínové?
OdpovědětVymazatRaději jasmínovou nebo kulatozrnnou
VymazatDobry den,mleko je výborně.mate prosim radu,jak mohu využit ryzovou drť?dekuji Veronika
OdpovědětVymazatDobrý den, rýžová drť je zbavena všech živin (ty jsou v mléce) i chuti. Možná se by se dala usušit, namlít a používat na vysypávání forem při pečení. Já ji dávám slepicím :)
VymazatJá z té drtě uvařila krásný krémový pudink :-)
Vymazatjá zkusím klasickou rýžovou kaši, kterou si děláváme z namleté rýže a mléka
VymazatI já dnes vyzkoušela a je to chutná náhražka kravského mléka, za mě super;-)
OdpovědětVymazatDěkujeme
dobrý den, musí se mléko sladit? já bych nechtěla s cukrem, děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den, nemusí
Vymazatnektera krabicova (dm,globus) slazena nejsou, presto jsou nasladla diky fermentaci ryze (psano i na tech krabicich). Rasy dodavaji vapnik, nekteri vegani preferuji rostlina mlika s vapnikem.
OdpovědětVymazatano
VymazatDobry den, a jake rasy se pouzivaji, aby bylo mleko obohaceni o vapnik? A jak by se s rasou pripravovalo byste vedela? Dekuji moc
OdpovědětVymazatto bohužel nevím a já bych řasu nepřidávala, všechny, co znám, smrdí rybinou :)
VymazatDobrý den. Potřebuju si vyrobit nějaké mléko, do melty a na vaření kaší. Se sníženým obsahem tuku. Mám slinivkovou dietu. Je toto mléko vhodné? Děkuji.
OdpovědětVymazaturčitě, rýžové mléko patří k těm nejméně zatěžujícím
VymazatDobry den, dnes jsem zkusila a chutná po syrove ryzi. Napada vas, cim by to mohlo byt? Dekuji za pripadnou radu.
OdpovědětVymazatDobrý den, já syrovou rýži nikdy nejedla, takže mě to nenapadlo. Chuť toho mléka mi vyhovuje. Někteří lidé rýži nejprve uvaří, to jsem také zkusila a nedalo se to vůbec pít, chutnalo to zkrátka jako rozvařená rýže. Ale zkuste to, pokud vám vadí tahle chuť, třeba vám ta vařená bude naopak vyhovovat.
VymazatDobrý den, od kolika měsíců můžete toto domácí mléko doporučit? Děkuji
OdpovědětVymazatdobrý den, nejsem výživový poradce a o výživě kojenců nic nevím
VymazatDobrý den můžu se zeptat kolik vody přidám když mixují rýži
OdpovědětVymazatDobrý den, tolik, aby se vám to dobře mixovalo, vodu pak doplníte
VymazatDobry den, co znamena 1100? ... doplníme na 1100 čistou vodou...
OdpovědětVymazat1100 ml, tedy 1,1 l
VymazatDěkuji za úžasný popis ❤❤❤
OdpovědětVymazatasi jsem od receptu čekal trochu víc. bohužel mi to přijde velice bez chuti a s kupovaným se nedá srovnávat. asi bude více slazené nebo holt půjde o trochu složitější proces výroby.
OdpovědětVymazatDobrý den. Nevíte náhodou, zda by z takto vyrobeného mléka šel vyrobit v jogurtovači rostlinný jogurt? Naočkovat koupeným rostlinným jogurtem a nechat např. 10 hodin v jogurtovači? Děkuji Irena
OdpovědětVymazat