Jidáše známe všichni jako tradiční velikonoční pečivo. Já je zkusila z kvásku.
Večer smícháme v míse 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a 60 g moučkového cukru. 35 g pšeničného kvásku promícháme v odměrce s jedním vejcem, 90 g nahřátého jogurtu, 50 g rozpuštěného másla a doplníme vlažným mlékem do 500 ml. Dobře rozšleháme metličkou a vmícháme do mouky. Zakryjeme pokličkou nebo vložíme do mikrotenové tašky a necháme v teple 15 hodin kynout. Druhý den na pomoučeném vále dobře prohněteme a podle potřeby zapracujeme mouku, vytvarujeme do bochánku, přiklopíme mísou a necháme půl hodiny odpočívat. Těsto rozdělíme na díly a z nich vyválíme hady, které tvarujeme do spirál, esíček a uzlů. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem půl hodiny kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s rumem a skořicí a pečeme na 220 stupňů dvacet minut až půl hodiny. Jíme teplé, přelité medem.
více ZDE
Nevim, co se mi pokazilo, jsou krasne vlacne, ale bohuzel vubec neni citit lehce nasladla chut, pouze nakyslost kvasku, i po prelitim medem to neni lepsi...
OdpovědětVymazatnakyslé jsou právě díky kvásku, kvasnice vám to neudělají, zato jsou zdravější! :)
VymazatTu chut kvasku v kynutem pecivu znam,ale tady je opravdu hodne kysela, delala jsem vanocku i mazanec a tam ta kyselost byla v norme... Uz kdyz jsem vyndala kvasek z lednice a nakrmmila, prisel mi az trochu cpavy, zkusim ho poradne obnovit a do Velikonoc vyzkousim jeste jednou, protoze jinak bylo testo senzacni. Dekuji za recept
Vymazataha, tak to vypadá, že už kvásek nebyl v pořádku, ať se příště podaří :)
VymazatDal by se prosim použit i žitný kvásek?
OdpovědětVymazatnedoporučuji, bude to spíš chleba :)
Vymazat